zyga350 02.03.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Rozwiązanie dobre ,,, jak tańszy niż 10 tyś to bierz 7700 zł po rabatach brutto Cena bardzo atrakcyjna. Mają może w ofercie taki z przepływowym podgrzewaniem cwu ??? …nie mogę znaleźć… w necie jak będę w hurtowni to zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 03.03.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam ponownie po dłuższej nieobecności w tym wątku. Z planów wykonania bufora nic nie wyszło. Trzeba kupić. Koszt niemały wobec tego jeszcze raz proszę o poradę. Założenia: 1. C.W.U. - przepływowe2. 3-4 osoby.3. Prysznic + wanna (260-290l) + 2 umywalki + zlewozmywak.4. Grzanie prądem w II taryfie.5. Być może solar (jak stanieją) Lokalizacja: 1. Pomieszczenie: szer. 110cm, długość 125cm, wys. 270cm. Do wyboru zbiorniki: 1. 750l - AK750/3 średnica 75cm wysokość 195cm2. 1000l - AK1000/3 średnica 85cm wysokość 199cm http://atmopol.pl/docs/dukla/duklaak.pdf Istotna pojemność oraz średnica (ze względu na pożądaną-możliwą grubość ocieplenia) I jeszcze do wyboru: 1. Wężownica c.w.u. 2,37m2 24l/min 45st. przy 75st. w zbiorniku2. Wężownica c.w.u. ????m2 20l/min 40st. przy 55st. w zbiorniku MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 04.03.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 W tej chwili wygrywa opcja 750l.Wolę dać większe ocieplenie bufora i grzać na maksa. Wody powinno wystarczyć. Czy warto starać się o wydajniejszą wężownicę (opcja 2)? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Hej! Dziś kupiłem rurę, dekle są wycięte, miedż fi 18 25 mb i króćce ! Za kilka dni będę miał buforek 1000 L zrobiony! Przed wspawaniem dekli zrobię fotki jak to w środku jest wszystko połączone i zainteresowanych zapraszam do Dziennika Pozdrawiam i powodzenia( odwagi) wszystkim życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Piczman Wiesz, oczywiście, że tę miedź to musisz przewiązać i podwiesić?Chodzi o to, że ona sama "płynie".Zrobisz zwojnicę. Wkleisz na twardy lut srebrowy w tę stal.Postawisz do pionu, zagrzejesz i....Wszystkie zwoje będziesz miał na dole po jakim tygodniu!U góry zostanie tylko jeden prowadzący do wylotu....Buforem sam z siebie spier... sobie funkcję przepływowej CWU...Taka jest natura rzeczy... Opisać Ci krok po kroku jak to zrobić, czy wiesz?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Nawet dzisiaj o tym rozmawialiśmy i doszliśmy do wniosku że zostanie taka jaką ją tam wsadzimy Dawaj puki gość jeszcze się tej miedzi nie czepił !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2009 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Dobra...Zaczynamy od górnego kółka...Po stronie wewnętrznej trzeba wspawać kilka (3 do 5) kawałków solidnego drutu stalowego.Powinny być w obrysie tej wężownicy, co ją tam masz wcisnąć.Na te druty (nie pręty, bo nie zegniesz!) wypadałoby naciągnąć tak ze dwie warstwy jakiego termokurcza i zacisnąć byle suszarką.Nie musisz, ale dobrze jest tu odizolować ELEKTRYCZNIE tę miedź od stali tak, żeby do 100stC było dobrze. Termokurcz się dobrze tu sprawdza.Wstawiasz górne kółko w rurkę i spawasz szczelnie. Te druty sobie sterczą i czekają na wężownicę. Zwijasz wężownicę w jednowarstwową cewkę zwój do zwoja tak, żeby zwoje zagęszczały się im wyżej będą w tej beczułce.Potem na końce tej zwojnicy nakładasz kolanka z prostym kawałkiem i wlutowujesz je na twardo. Dostajesz łuki 90st które będą wyprowadzeniem z baniaczka.Potrzebujesz trzy pręty mosiężne o długości rurki buforkowej.Przeplatasz je co 120st przez zwoje tej zwojnicy tak, że raz zwój jest "wewnątrz" a następny "na zewnątrz" tego patyka mosiężnego.Zwojnica będzie "na mijankę" a patyk prosto od dołu w górę.Modelujesz całość i kroplami twardego lutu mocujesz zwoje do tego pionowego patyka.Dostajesz sztywną konstrukcję dość "przestrzenną". Zwój nie leży ponad zwojem w tej zwojnicy (co jest tylko dobrze!). Będzie cyrkulacja?To w 1/3 od dołu licząc trzeba dać trójnik też na twardy lut z wyprowadzeniem na zewnątrz.Będą wtedy 3 końce:Początek na dole, w 1/3 wysokości zwojnicy (zwojów bardzo mało) wyjście z trójnika i koniec pod samym szczytem baniaczka. Na wyprowadzenia to tej rury nawet nie próbuj giąć! Zapłaszczysz, załamiesz a nie wyjdzie. Daj te kolanka... Odmierz ile trzeba mieć tych wyprowadzeń, aby ta zwojnica była równo oddalona od ścianki bojlerka. Zrób w ściance bojlerka otwory na te wyprowadzenia, ale takie, aby się w nich mieściły mosiężne kołnierze kształtek typu rura-gwint.Są takie mosiężne kształtki do wlutowywania na rury. Zastosuj je! Wsadź tę zwojnicę do buforka (na leżąco wyprowadzeniami w górę).Przepchaj wszystkie trzy wyprowadzenia przez otwory i podeprzyj tę zwojnicę jakim klockiem, żeby nie opadła. Te wyprowadzenia będą sobie sterczały dobrze ponad ściankę rury bojlerka.Nałóż mosiężne kształtki rura-gwint i wlutuj na twardo.Usuń podporę zwojnicy i wsuń te dopiero co wlutowane kształtki w otwory w ściance bojlerka.Teraz starannie i nie żałując lutu (choć drogi, bo tu - to ten srebrowy) wlutuj kształtki w ściankę bojlera. Ponownie podłóż coś dobranego pod zwojnicę i wsadź łeb do samego dekla.Tam chwyć zwojnicę tymi drutami w termokurczach na hak wygiętymi, a jak się da to i zawiniętymi na najwyższym zwoju - pozycjonując i podwieszając całość zwojnicy. Ja robiłem dno z kołnierzem i deklem przykręcanym, w którym były osadzone we wspawanych gwintach grzałki elektryczne. Można tu różnie. Zakładam, że dokładasz kółko i je wspawujesz starannie.Potem ze 3 nogi i ...Zabawkę do pionu!Wężownica trwale wisi tam, gdzie miała być! Oczywiście, wcale tu nie wspomniałem o innych potrzebnych wlotach/wylotach (pamiętaj o łukach Hamburskich wewnątrz), bo uznałem to za oczywiste. Wloty zakorkować, wężowniczki NIE!!! Zrobić test szczelności jakim kompresorkiem.(wężowniczkę sprawdziłbym na szczelność PRZED zamknięciem beczułki na sztywno!) Mam nadzieję, że w miarę komunikatywnie wyjaśniłem...Jakby co, to pytaj.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Osz kur ,,,, ! Byłem pewien że wystarczy drucik miedziany skręcony palcami ! Najlepiej jak podeślę to koledze spawaczowi, jak myślisz ,,, zrozumie? Musi Dam znać jeśli nie pójdzie "jak po maśle" Wielkie dzięki za wytłumaczenie i pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2009 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Te termokurcze.... Miedź i stal w wodzie stworzą ogniwo.Dwa różne metale ZAWSZE je tworzą.Może próbować się robić elektrokorozja...Ale...Zład, czyli to czym napełniasz to zwykły chlorovit wodociągowy. Woda "rurzana".Zawiera węglany (kamień kotłowy).Po podgrzaniu stal ( a miedź NIE!!!) natychmiast się tym kamieniem pokryje od wewnątrz baniaczka i kamień stworzy izolację i barierę dla korozji. Cienką warstewkę, ale w zupełności wystarczającą.Tam , gdzie zwojnica jest podwieszona MOGĄ powstawać mikroruchy, bo odkręcenie kranu to odprężenie tej wężowniczki (i subtelna zmiana kształtu).DLATEGO ja tam wsadziłem izolację elektryczną!Tak na wszelki wypadek, bo i tak bez niej to jakieś 50 lat powinno wytrzymać.Nie chciało mi się zastanawiać czy tak czy nie, a roboty dodatkowej tyle co nic...Zrobisz jak uważasz... Na początku woda zrobi się brudnobura...To żelazo na niskim stopniu utlenienia, a tlen z wody rurzanej...Po podgrzaniu ponad 52stC wypadnie kamień na ścianki a zład się odgazuje.(odpowietrznik na szczycie baniaczka koniecznie!!!).Zład przestanie być aktywny i korozjotwórczy. Potem zabawka całe lata będzie sobie cicho stała i robiła co należy...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2009 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Beczułka, w niej kawałek rurki w spiralkę zwiniętej i taki kłopot?! Ale - fakt! Z marszu nie do zrobienia. Proste ale i nie proste... Uszy do góry! Nie trudne jak wiesz co i jak! Uda się na pewno! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 (odpowietrznik na szczycie baniaczka koniecznie!!!). Nie no to to na 100 %, nawet już kupiony Potem zabawka całe lata będzie sobie cicho stała i robiła co należy... Adam M. Taki jest zamiar Pozdrawiam i miłego snu ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Czekam na jakie fotki... (na razie pośpię, oczywiście...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Uszy do góry! Nie trudne jak wiesz co i jak! Uda się na pewno! Adam M. Wiem jak i co, spawacz też "letko inny" więc MUSI być dobrze Bez odbioru ,,, na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 06.03.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Adamie!!! A może mi byś coś doradził? MCB PS A może jednak 500l wystarczy? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jak już robić układ akumulacyjny, to dałbym możliwie duży.Bardzo istotna jest sprawa ocieplenia tej beczułki. Jak ciasno - to lepsze materiały.Układ cyrkulacji to wór bez dna. Może połknąć ładunek takiego bufora migiem!Bo?Bo łączna powierzchnia obiegu cyrkulacji jest podobna do powierzchni tej beczki!JAK jest ocieplona cyrkulacja? Wężowniczka tym lepsza im większa jej powierzchnia. Na jej wyjściu i tak trzeba by jaki zaworek termostatyczny wstawić.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 06.03.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Wcześniej podałem wymiary pomieszczenia. Przy zasobniku o średnicy 75cm w najwęższym miejscu izolacja będzie miała 17,5cm. Wszędzie indziej będzie grubsza jako że to koło w kwadracie. Co z izolacją u podstawy zbiornika? Cyrkulacji nie zamierzam. Najdłuższy odcinek do kuchni. Tam zmywarka. Ciepła woda do zlewu potrzebna na bardzo krótko (to załatwi lokalna grzałka el. w szafce) lub długo (doleci). Jeżeli będzie cyrkulacja to tylko do łazienki na piętrze. Dobrze ocieplę. Dam sterowanie czasowe-ruchowe-alarmowe. Rozwiązanie techniczne samej cyrkulacji z bufora kiedyś w tym wątku omawialiśmy. Na wyjściu oczywiście mieszacz. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmarci 06.03.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dobra... Zaczynamy od górnego kółka... Po stronie wewnętrznej trzeba wspawać kilka (3 do 5) kawałków solidnego drutu stalowego. Zwijasz wężownicę w jednowarstwową cewkę zwój do zwoja tak, żeby zwoje zagęszczały się im wyżej będą w tej beczułce. Adam M. Proszę o wyjaśnienia odnośnie zwojnicy, piszesz Adamie o jednowarstwowej zwojnicy - załóżmy że mam rure 80cm - zwijam na pałskim zwojnice o największej średnicy załóżmy 70cm i zwijam do środka tyle żeby wykorzystać te 25m rury. Wkładam do rury mocuje u góry pierwszy zwój i rozciągam do dołu tak żeby wyjść na dole, oczywiście w górnej strefie zbiornika będzie większe zagęszczenie zwojów niż w dolnym. Mocuje to po drodze na opowiednich wysokościach żeby mi to nie zjechało. Dobrze zrozumiałem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Myślisz o płaskiej.Tu jest pionowa zwój do zwoju.Nieco inne zastosowanie tego buforka. To, co proponujesz to też zadziała, ale jest do buforka pustego, grzanego np. kotłem CO.Ten jest jak na rysunkach na wcześniejszych stronach.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.03.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 To, co proponujesz to też zadziała, ale jest do buforka pustego, grzanego np. kotłem CO.Adam M. Czyli to samo co ja chce zrobić! Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.03.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dobra, przeczytałem 30 razy i się rozjaśniło!Jadę do gościa dzisiaj i robimy tą wężownicę, ale chcę jeszcze coś zapytać!? 1.Ten pręt mosiężny to rurkę dać? A czemu nie miedzianą? 2. Odizolowanie miedzi i stali czyli, czym to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts