bajcik 10.10.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (uwaga, pomysł SF) Może po prostu gruba wężownica dymowa z kwasówki? Dym z pieca (już nie z kotła) wchodzi na górę bufora i po oddaniu ciepła na dole jest wyciągany przez wentylator i kierowany do komina. Z tejże wężownicy będzie się naturalnie wylewać to co się wykropli z dymu. Wentylator byłby potrzebny, bo "cug" w takiej wężownicy-dymnicy byłby odwrotny. Układ piec->wężownica pracuje w podciśnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Kierunek chłodzenia dobry ale lepiej zrobić kilka opadowych na raz, za miast jeden długi. Zmniejsza się wtedy opór, co wpływa na podniesienie sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 10.10.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 http://www.defro.pl/kotly-linia-tradycyjna/seria-optima-classic/optima-komfort-plus-tradycyjna http://www.defro.pl/kotly-linia-tradycyjna/seria-optima-classic/optima-komfort-tradycyjna http://www.defro.pl/kotly-linia-tradycyjna/seria-optima-classic/optima-komfort-tradycyjna http://www.defro.pl/kotly-linia-tradycyjna/seria-optima-classic/optima-tradycyjnaktóry z tej serii by był najbardziej odpowiedni do bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 10.10.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Zakupiłem ten drugi z listy 25kWSugerowałem się wielkością komory zasypowej, będę palił drewnem. ] P.S. Odwiedź swoje komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.10.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Będziesz musiał zorganizować utylizację kwasu siarkowego, a spaliny wiaderkiem do ogrodu wynosić... A dużo tego? Kreta by się wlało. Oczywiście myślę bardziej o paleniu drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 10.10.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 bajcik coś mi się wydaje że te obliczenia z postu nr 7567 są z błędem? Jak właściwie się oblicza takie rzeczy jakiś wzór by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 11.10.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Potrzebuję szybkiej pomocy bo nie bardzo kumam co się dzieje.Gdy naładuje bufor zamykam zawór na zasilaniu zaraz przy buforze, odpalona podłogówka stygnie i po kilkunastu godzinach jest zimna jak d.Pompka od podłogówki pracuje (bardzo głośno, głośniej niż przy paleniu pieca) ale nie wiem czemu nie zasysa gorącej wody z bufora. Dopiero otwarcie zaworu odcinającego pomiędzy buforem a kotłem powoduje natychmiastowy napływ gorącej wody przez esb-eka do pompki i dalej do podłogówki.O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Sprawdź GDZIE masz powrót z tej podłogówki.Aby coś zassać trzeba tyleż wypchać gdzieś z układu.Opisałeś stronę zasilania.Sprawdź powrót.Czy przez przypadek coś gdzieś nie jest odcięte...Z wodą jak z prądem!Obwód musi być zamknięty (drożny) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 11.10.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Też się nad kotłem zastanawiam jaki najlepszy. ....i do tego jest trwały i tani Do czego Ci dwa piece ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 11.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Obwód podłogówki mam wpięty do bufora tam gdzie trzeba, sprawdzałem kilka razy.Bufor odcięty od kotła - istnieje tylko obwód bufor - podłogówka. Zasilanie podłogówki - z bufora przez zawór i filtr na esb potem na pompkę (pompka wpięta poprawnie - tak pokazuje strzałka) dalej na rozdzielaczRozdzielacz otwarty. Powrót z podłogówki - wraca z rozdzielacza na esb i przez zawór do bufora.Caly obwód zasilanie - powrót jest drożny - filtry (te takie w postaci siatki) przeczyszczone. I tu myk, wszysto działa poprawnie tylko wtedy gdy zawór odcinający między buforem a kotłem jest otwarty.Tak w ogóle to mam dwa zawory odcinające na linii bufor - kocioł bo na zasilaniu i powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 12.10.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Obwód podłogówki mam wpięty do bufora tam gdzie trzeba, sprawdzałem kilka razy. Bufor odcięty od kotła - istnieje tylko obwód bufor - podłogówka. Zasilanie podłogówki - z bufora przez zawór i filtr na esb potem na pompkę (pompka wpięta poprawnie - tak pokazuje strzałka) dalej na rozdzielacz Rozdzielacz otwarty. Powrót z podłogówki - wraca z rozdzielacza na esb i przez zawór do bufora. Caly obwód zasilanie - powrót jest drożny - filtry (te takie w postaci siatki) przeczyszczone. I tu myk, wszysto działa poprawnie tylko wtedy gdy zawór odcinający między buforem a kotłem jest otwarty. Tak w ogóle to mam dwa zawory odcinające na linii bufor - kocioł bo na zasilaniu i powrocie. Daj jakieś zdjęcia i schemat instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 12.10.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Czy możecie mi w trzech słowach wyjaśnić, dlaczego do grzania CWU w buforze 95% posiadaczy stosuje wężownice miedziane, a nie np kegi po piwie (tak jak NJerzy) lub ewentualnie karbowaną rurę INOX? Przecież ta miedź nie jest idealnym rozwiązaniem, koszt też wyższy, lutowanie, wypłukiwanie miedzi, itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.10.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Nie osadza sie kamień i nic w miedzi nie "wyhodujesz". Mogą być też inne powody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 12.10.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Wklejam linki do fotek. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c514dd165a68fcd.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41b7a24e7716ed19.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e3339015a559fa6.html Wstałem dzisiaj rano i pierwsze kroki do kotłowni bo oczywiście podłoga zimna. Na buforze temperatura 45st, pompka od podłogówki szaleje (wyje) ale rurki zimne.Teraz odpaliłem kocioł. Zawory odcinające między buforem i kotłem otwarte, temperatura na kotle rośnie, na buforze też bo mam czujki temp. Piec doszedł do ok 50st włączam pompkę na kotle, bufor ładuje się szybciej widzę że na góra to ok 60st. Odpalam pompkę do podłogówki, wszystko wydaje się w porządku, rurka ta wychodząca przez ścianę (bufor mam postawiony za ścianą) z bufora szybko robi się ciepła i rozdzielacz od podłogówki na piętrze robi się ciepły, wydaje się że gra kapela.Odpalam pompkę od kaloryferów, ciepełko goni na górę i za chwilę kaloryfery robią się ciepłe. Temperatura na buforze trochę spada, do ok 45st. Rurki (wychodzące przez ścianę z bufora) od kaloryferów cały czas są mocno ciepłe, natomiast te do podłogówki ledwo ciepłe. Dodam, że zawory ESB odkręcone prawie na maxa na podłogówce i kaloryferach. Na moment wyłączam pompkę od kaloryferów, momentalnie rurki do podłogówki robią się ciepłe. Włączam pompkę do kaloryferów to rurki od podłogówki stygną. Temperatura na buforze osiąga ok .65-70 st rusza w końcu podłogówka, rurki robią się ciepłe, podłogówka i kaloryfery grzeją. Teraz czekam aż się bufor naładuje. Za chwlę wyłączę pompkę od kaloryferów i zostawie tylko podłogówkę bo dom już się nagrzał. Po skończonym grzaniu zamknę zawór między kotłem a buforem a podłogówkę zostawię włączoną. Wstanę rano to podłoga będzie prawie zimna (rurki te przy pompce też) a na buforze będzie pewnie ok. 60-70st. Co jest grane???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.10.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Gdybam, ale... Piszesz o wyjącej pompce...Odpowietrzałeś ją?Może ona nic nie pompuje? Schemat jak najbardziej poprawny!Fotka montażu - też...Masz jakieś rotametry na rozdzielaczach? Płynie w tej podłogówce cokolwiek? Centralnie na pompce masz śrubkę na płaski śrubokręt.Wykręć ją.Powinno wylecieć powietrze a pompka powinna zalać się wodą i UCICHNĄĆ!Może masz tak, że ona się zapowietrza lub wodorem rozpuszczonym w wodzie wypełnia?(masz miedź i aluminium w tym obwodzie?)(a jak tak, czy wlałeś inhibitor?) Cudów nie ma!Powinno działać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 12.10.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 A może te zawory są za daleko od bufora ??i może przez to nie ma przepływu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.10.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Coś ten obwód kaloryferów tu miesza, ale nie wiem jakim sposobem... Nie powinien mieć wpływu. Chyba że.... Masz majgniete miejscami powroty z podłogówki i kaloryferów! Wyłażą z chałupy w kierunku bufora. Sprawdź to. Niby sam robiłeś, ale wystarczy, ze przez jaką ścianę polazły to za nią mogła Ci się ich kolejność pokróliczyć. Adam M. Edytowane 12 Października 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 12.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Nie, sam tego nie podłączałem ale sprawdzałem po tym co robił mi kotłownie. Powrotów pomieszanych też nie mam.Miedzi i aluminium nie mam. W kotłowni mam miedź a dalej pexy. Pompkę odpowietrzałem już wcześniej i wydawało mi się że jest ok ale po nocy znowu zaczynała wyć jakby gdzieś powietrze zaciągała. Nie wiem czy dobrze robię ale dzisiaj pozaklejałem odpowietrzniki na zasilaniu i powrocie na rozdzielaczu podłogówki, może coś tędy zaciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.10.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Przecież jak odcinasz kocioł to odcinasz naczynie wyrównawcze. Woda stygnie i ... no .... Edytowane 12 Października 2012 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 12.10.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts