Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę drogawe. A co powiecie o takich wynalazkach?

http://kotly.com/product_info.php/products_id/455/language/pl

zasyp 61litrów,

3445zł

http://kotly.com/product_info.php/products_id/65/language/pl

zasyp 75 litrów

3025zł

Dakon Dor/ Buderus Logano/ junkers superclass to ten sam kocioł na licencji boscha chyba, piczman ma junkersa, mój ojciec buderusa, jest nawet cały wątek na innym forum o tym kociołku. Problem jest z wieszaniem się opału (drewno, większe kawałki węgla) trzeba dobrze układać, przy groszku nie ma problemu. Ogólnie daje radę, a na sprawność to nie ma za bardzo co liczyć, po kilku paleniach i tak będzie dobrze jak będzie 65 %

Oj efka3 !

Zrób to naczynie w układzie "kaloryferowym"!

NIGDY nie zamarznie przy takim zładzie...

byry007

Jest baniak i chwała mu za to!

Teraz tylko go podłączyć i "oswoić".

Błędy poprawisz po jakich dwóch dziesięcioleciach (jak wystąpią wtedy).

Konstrukcja solidna i nawet względnie zgodna z wyobrażeniem idealnym geometrycznie.

ZADZIAŁA!!!

A ze może dałoby się tak z 5% lepiej?...

Przy opale stałopalnym wylicz sobie o ile (w złotówkach) lepiej by to było!

Jest dobrze!

Nie sama wewnętrzna konstrukcja daje sukces.

Trzeba to dobrze ocieplić, bo powierzchnię ma dużą!

Adam M.

Dać by dało radę nawet 10 % ale zbiornik jest juz zrobiony i czeka za odbiorem , co może się stać po dwóch dziesięcioleciach ?? dzieki za Twoją wypowiedz ze nie jest tak źle :) oświeć jak mam wyliczyć ?? czy chodzi o to że będę musiał zużyć wiecej paliwa żeby go naładować ?? Ocieplenie zostawiam jak już go wstawię w kotłownię na pewno was/Ciebie będę męczył żeby to zrobić dobrze . Pozdrawiam

ja mam defro optima komfort plus NL 30kW, ot, kocioł jak kocioł, nienajgorszy ale też szału nie ma ;)

wciąż mam w planach lekkie usprawnienia konstrukcji ale czasu brak :(

bufory o poj. ~1,8m3 ładuję w okresie jesiennym tak 4-5h, zimą dłuzej bo tez odbiór ciepła w trakcie łądowania jest też bezpośrednio na instalację i wychodzi pewnie jakie 6-8h, najwygodniej mi sie rozpala na noc a ranem zamykam i wyłączam (na węglu, bo drewno to tylko w dzień - ciągłe podkładanie)

w zasadzie kocioł mam tak dopasowany że jeden wsad węgla (dwie węglarki, 20-25kg a ciężkim 30st mrozem 30kg) zapewnia mi jeden cykl ładowania buforów i chyba tak powinno być

Jak masz BUFOR to KAŻDY kocioł dobry jest!!!

Właśnie bufor to sprawia!!!

Bierz ten, co Ci się najbardziej podoba i cenę ma ludzką...

Będzie malutki - popalisz dłuzej.

Będzie ogromny - popalisz krócej.

I tak i tak wsadzisz TĘ SAMĄ ilość energii w ten baniak.

Adam M.

jeśli chodzi o wybór mocy to tak jak pisze Adam: różnica polega w czasie ładowania

a niejakim mankamentem konstrukcji mego kotła i chyba tego który wspomniałeś jest wg mnie za krótka droga splain w kotle, za "krótki" wymiennik, ostatnia górna półka jest otwarta z przodu i z tyłu, miałem do czynienia z podobnego typu kotłem ale z bodajże pięcioma półkami gdzie spaliny szły przez nie kolejno, wężykiem aż do czopucha i mam dużo lepsze wspomnienia z odzysku ciepła ze spalania niż w defro okp, temperatura na czopuchu była zawsze niewielka, tu mam czasem zdecydowanie za dużą

gdybym kupował kocioł dziś szukałbym solidnej prostej konstrukcji (bo dziś np. wiem, ze niepotrzebnie wpakowałem sie w nieużywane sterowniki, dmuchawy itp) ale o długim, wydajnym wymienniku