byry007 25.10.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Zawór można dac będzie awaryjne jak by coś ci kiedyś ciekło czy wymianę będziesz robił , też latem zamkniesz sobie żeby ci się bufor nie wychładzał jak masz wezownice do cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.10.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 mam wężownice, i zaworu kulowe dam na każdym wejściu do bufora, ale czy dać tam zawór zwrotny? Wole dać naczynie przelewowe niż odpowietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.10.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 I mam następujące pytania: W górnej części bufora brakuje mi jednego krócca. Czy mogę wykorzystać jeden jako wspólne przyłącze powrotu z pieca CO i zasilania podłogówki? (szczegół A) Wolałbym nie dospawywać niczego do tego bufora, który mam. A tak sobie myślę, że hydraulicznie powinno to nie robić jakiś problemów? Powrót z "pieco CO" chcesz dać na samą górę bufora? Chyba coś pomyliłeś. Może lepiej połączyć to jakoś z zasilaniem z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2012 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Gada jak posolony...Dla niego kocioł zasila zimną a powraca z niego ciepła...Niektórzy tak to rozumieją... Zawór zwrotny nie konieczny, ale nie przeszkadza.Łatwiej jest postawić jedno naczynie wzbiorcze jak poziomować dwa... To wspólne przyłącze może Ci trochę krwi zepsuć!W jednej z gałązek woda będzie płynęła raz w prawo a raz w lewo...Zrób to przyłącze przy samej ściance baniaka.Jak odsuniesz - mogą zacząć się cuda i doktoraty tu będziemy robili z wpływu formy na treść (bo jest!!!). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Gada jak posolony... Dla niego kocioł zasila zimną a powraca z niego ciepła... Niektórzy tak to rozumieją... O to właśnie mi chodziło, tak więc ciepła woda z pieca (ok. 85 stopni) będzie powracać do bufora (zasilać go) na górze bufora. Łatwiej jest postawić jedno naczynie wzbiorcze jak poziomować dwa... Tak tylko, że połączenie z kominkiem mam z rury fi 22 o długości ok. 6 m tak więc nie wiem czy to nie będzie za "ciasno"? Ponadto drugi zbiornik załatwia mi problem odpowietrzania bufora. Poprzedni właściciel bufora przestrzegł mnie przed awarią odpowietrznika automatycznego, która jego spotkała i wymusiła opróżnianie pewnej części instalacji z wody, aby problem usunąć. To wspólne przyłącze może Ci trochę krwi zepsuć! To może jednak połączyć piec CO z "powrotem" z kominka? Będzie gdzieś w 2/3 wysokości bufora, więc ciepła woda resztę drogi w górę pokonałaby już tylko konwekcyjnie, a woda w rurce przyłącza płynęłaby tylko w jedną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 25.10.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Łatwiej jest postawić jedno naczynie wzbiorcze jak poziomować dwa... Tak, ale czasami łatwiej jest zrobić naczynie bezpieczeństwa dla kotła a naczynie wzbiorcze dla bufora i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Oczywiście - TAK!Ale jest chałupa i chałupa...Jak ma działać dobrze to MUSI być na tym samym poziomie.Rozwiązanie jest...Waserwaga się to nazywa...Kawałek wężyka napełnionego wodą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 26.10.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Witam ponownie Prace nad akumulatorem/buforem ruszyły zdecydowałem się na 2 szt połączone 2 calowymi śrubunkami. W wyższym będzie wężownica CWU i całe oprzyrządowanie (wejścia i wyjścia) będą w wyższym zbiorniku. I teraz pytanie czy tak może być ? Mniejszy jest tylko po to żeby zmagazynować większą ilość ciepła. Czy może do mniejszego też podłączyć jakieś wejście, wyjście np z kotła powrót? Żeby cały zład zbiornikowy był ruszany pompką? Kilka fotek: http://obrazki.elektroda.pl/8717759200_1351237595_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.pl/9737560700_1351237597_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.pl/7945645300_1351237600_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.pl/6775799600_1351237602_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.10.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Gorącą wodę z kotła wpuść pod szczyt tego większego.Zimną wodę do kotła odprowadzaj z okolic dna tego mniejszego.2" pozwolą na samoistne uwarstwienie zładu a pompka obiegu kotłowego tylko pomoże i nie przeszkodzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 26.10.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Aha Właśnie tego nie byłem pewien dzięki Panie Adamie za wskazówkę. Gorąca woda jest wpuszczona z góry rurą calową z kolanem hamburskim jako kierownica strugi. Jeszcze jedno pytanie. Czy w połączeniu obu zbiorników tą 2 calową rurą należy zrobić wyloty/wloty w kształcie litery T z kolan hamburskich ? W końcu w tym miejscu zachodzi przepływ w obu kierunkach. Proszę o rozwianie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 26.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Aha Właśnie tego nie byłem pewien dzięki Panie Adamie za wskazówkę. Gorąca woda jest wpuszczona z góry rurą calową z kolanem hamburskim jako kierownica strugi. Jeszcze jedno pytanie. Czy w połączeniu obu zbiorników tą 2 calową rurą należy zrobić wyloty/wloty w kształcie litery T z kolan hamburskich ? W końcu w tym miejscu zachodzi przepływ w obu kierunkach. Proszę o rozwianie wątpliwości. Adam kiedyś wkleił taki szkic. Chyba tego dotyczy o czym piszesz. http://img9.imageshack.us/img9/9818/665wloty.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 26.10.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ja stawiam na ESBE Więc tak w czym Afriso 3/4'' i ESBE 1''jest lepsze od Womixa 5/4'' wszystkie te zaworki (3D) są po ca 160zł. A ja głupi kupiłem Womixa 5/4 a mogłem Afrisa 3/4 i by wodzie lepiej było. ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 26.10.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 A jakbyś kupił ESBE to tej wodzie było by jeszcze lepiej Może jakby umiała czytać to by się z jakiegoś zaworu śmiała. Oczywiście żart Na ESBE postawiłem z czystego przypadku Nie jestem znawcą w tym temacie ani instalatorem takich instalacji. Wiedza tylko z tego forum Ale jak słucha się czasami pseudo speców od CO to głowa boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 27.10.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam jest po ustawieniu bufora w kotłowni trochę ciężko było ale wstawienie zbiornika przez hds reszta ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 28.10.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 To może jednak połączyć piec CO z "powrotem" z kominka? Będzie gdzieś w 2/3 wysokości bufora, więc ciepła woda resztę drogi w górę pokonałaby już tylko konwekcyjnie, a woda w rurce przyłącza płynęłaby tylko w jedną stronę. Czy to lepszy pomysł? Myślę, żeby użyć czegoś takiego: http://www.sklep.eeodlewnia.pl/files/image/foto_prods/165-30.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebusk 28.10.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 michał_mlody dzięki tego.szukałem jeszcze jedno pytanie, skoro zimna woda do kotła ma.byc pobierana z małego zbiornika to może i powrót z ogrzewania też dac do małego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.10.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Czym połączyć bufor z piecem stalą czy miedzią ??co zyskam jak podłącze miedzią ?? a stalą oprócz tego że bedzie taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.10.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Stal solidniejsza. Jak kocioł Cię wnerwi - dasz mu łopatą i się zlekka wyluzujesz, a on podejmie robotę lub wnerwianie... Jak będzie w miedzi - masz remont! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 29.10.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Czym połączyć bufor z piecem stalą czy miedzią ??co zyskam jak podłącze miedzią ?? a stalą oprócz tego że bedzie taniej ? Miedzią (28mm) w miarę tanio i łatwo stalą (czarną 2'') w miarę tanio i w miarę trudno. Jak bym miał czas się piep... ze stalą bym dziś zrobił na te 2'' i bym jechał w grawitacji, bo moje 28mm CU przy pełnej mocy 15kw kotła bez pompki nie wyrabia. Ale z drugiej strony wiem że będę zmieniał kocioł na większy i wiem że dołożę z prę baniaków do tego jednego mojego więc te CU 28mm będzie łatwiej przerobić. Przy samym kotle mam stal 6/4 i 5/4''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 29.10.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Cruz, Jaką masz różnicę wysokości między kotłem a buforem? Ja też dałem miedź 28 między kominkiem i buforem i liczyłem że pójdzie mi w grawitacji, różnicy mam 7 metrów. Kominek teoretycznie powinien móc dać 18 kW do układu wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts