RAFIRAFI 08.11.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 czy móglbyś napisać czy ppci i grzałki to jedyne źródla ładowania bufora? czy jest też jakiś kocioł? dla ilu osób bufor "przygotowuje " cwu . czy załączasz recznie grzałki tj kiedy tem spada poniżej -10 to co ? idziesz i wlączasz eske czy dzieje się to za pomocą jakiegoś sterowania- czujnika ? Sorry jeśli już gdzieś to bylo. Planuje podobny układ .Z tym że bufor może mieć pojemność max 750 l. Węzownica cwu 25 miedzi fi 22 , wezownica solarna tj pod ppci 2x 15 m fi 15 . zapotrzebowanie na energie 4500 kw/sezon , tyle samo na cwu . Czy "wykarmie " takim buforem dom i rodzine w cwu. Ma to jakiś sens ? czy pojemność bufora jest niewystarczająca. ? Z góry dzięki za odpowiedź na razie pc i grzały to jedyne żródła ciepła , planuje jeszcze kocioł na wszystko ale to w przyszłym roku bo muszę zrobić dobudować kotłownie grzałki załączam esem przez zegar sterujący , jest jeszcze kominek bo żona lubi żywy ogień w domu ale palimy tylko czasami 750 l do pompy na zimę to trochę mało pamiętaj że grzejesz do 50 st.C i raczej nie zamkniesz się w II taryfie, za mały zapas ja na trzy osoby i ogrzewanie zużywam około 3900 kwh rocznie(tyle poszło w zeszłym roku według podlicznika) domek 120 mkw dobrze izolowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 08.11.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Taki oto problem mam: czym przykleić czujniki temperatury do zbiornika? Pastą termiczną taką jak do procesorów? Silikonem termicznym lub zwykłym? Jakimś klejem? Czy może taśmą klejącą np. aluminiową, która została mi po montażu folii dachowych? Jeden z forumowiczów doradził mi i zastosował u siebie taką srebrną taśmę, Myślałem też nad taką taśmą perforowaną metalową, montażową coś takiego http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2758629731&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahabe 09.11.2012 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Ja kupiłem klej termoprzewodzący AG TermoGlue malutka tubka 5g za 5pln. Czujniki może jutro przykleje, to napisze jak trzyma. Pewnie i tak wystarczyłoby posmarować pastą termoprzewodzącą (od procków i elektroniki ogólnie) oraz przykleić całość na taśmę samoprzylepną aluminiową (taką do wentylacji). Ta stalowa taśma perforowana to nie taka troszkę armata na muchę? Edytowane 9 Listopada 2012 przez yahabe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 09.11.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Jeden z forumowiczów doradził mi i zastosował u siebie taką srebrną taśmę, Myślałem też nad taką taśmą perforowaną metalową, montażową coś takiego http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2758629731&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=74 Witam Nie czytałem całego wątku, ale jak ktoś chce czujniki temperatury kleić do bufora to chyba jakieś nieporozumienie. Przy takich wielkościach bufora czujniki muszą być zanurzone w cieczy którą mierzymy, a nie powierzchownie to nie te temperatury co trzeba. Czujniki to np: ESMU firmy danfoss Skoro chcecie bufory profesjonalne to i mierzcie profesjonalnie, tak to lepiej nie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahabe 10.11.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Myślę, że nam wystarczą w zupełności takie przybliżone temperatury mierzone z powierzchni bufora. Gdybyśmy chcieli dokładnie wyznaczać ilość zgromadzonego ciepła oraz uwarstwienie, to zgodzę się z piotrp1. Próbowałem klej termoprzewodzący AG TermoGlue. Wygląda i zachowuje się jak zwykła pasta termoprzewodząca. NIE WYSECHŁ. Powinien w 2-8 minut, tymczesem po 8 godzinach jest jak lekko podeschnięta pasta, na pewno nie klej. W poniedziałek zadzwonię do producenta, czy to niby tak ma być, czy coś im się pomyliło. Tymczasem kleje czujniki, jak wyżej na taśmę aluminiową (z tą pastą czy klejem pomiędzy czujnikiem a blachą bufora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 10.11.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Mam taki sam plan. Zamówiłem 10 g dwuskładnikowego kleju, a dodatkowo przykleję to taśma aluminiową. Ciekawe czy 10 g starczy na przyklejenie 4 czujników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahabe 10.11.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Mam taki sam plan. Zamówiłem 10 g dwuskładnikowego kleju, a dodatkowo przykleję to taśma aluminiową. Ciekawe czy 10 g starczy na przyklejenie 4 czujników? Na moje oko tubka 5g, jaką mam spokojnie starczyła by na przyklejenie 20 - 30 czujników. Oczywiście mówię o małych ds18b20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 10.11.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Z pozostałymi pracami na budowie trochę obsuwa, więc pora podgonić temat bufora i kotłowni. Na razie buforek stoi na poddaszu a dziś zacząłem prowadzić rury do kotła. Chciałbym upewnić się że niczego nie skopię, więc proszę o opinię czy wszystko będzie w porządku. Najpierw część w kotłowni. Na wyjściu z kotła pompa wraz z obejściem, trochę wyżej trójnik i połączenie z rurą powrotną wraz z zaworem mieszającym. Dalej obie rury idą na strych i do bufora. Mam jeszcze pytanie dot. naczynie wzbiorczego - z racji pojemności instalacji (w sumie 2200 litrów) kupiłem 2 zbiorniki po 60 litrów i zastanawiam się czy taki sposób ich połączenia będzie poprawny: Głównie czy rura bezpieczeństwa może wpadać do jednego naczynia, a napowietrzenie być w drugim, a przelew na ich połączeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 11.11.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Chłopie jak masz bufor to na co Ci ten trójdrogowy i po co pompa wykonana ze stali nierdzewnej , czy brązu ?Z naczyniem też coś moim zdaniem nie tak. Naczynia powinny być połączone szeregowo, a nie równolegle. Edytowane 11 Listopada 2012 przez piotrp1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 11.11.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Na moje oko tubka 5g, jaką mam spokojnie starczyła by na przyklejenie 20 - 30 czujników. Oczywiście mówię o małych ds18b20. A czym mierzysz temperatury z tych DS-ów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.11.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Z pozostałymi pracami na budowie trochę obsuwa, więc pora podgonić temat bufora i kotłowni. Na razie buforek stoi na poddaszu a dziś zacząłem prowadzić rury do kotła. Chciałbym upewnić się że niczego nie skopię, więc proszę o opinię czy wszystko będzie w porządku. Najpierw część w kotłowni. Na wyjściu z kotła pompa wraz z obejściem, trochę wyżej trójnik i połączenie z rurą powrotną wraz z zaworem mieszającym. Dalej obie rury idą na strych i do bufora. [ATTACH=CONFIG]147247[/ATTACH] .......... chyba lepszą opcją jest pompa na powrocie a nie zasilaniu, no ale jeśli masz bufor na poddaszu a kocioł pewnie niżej to może grawitacja wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 11.11.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Kolega Tofik482 powinien wiedziec czego oczekuje najpierw, a później trzeba wykonać układ hydrauliczny. Bez tego się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 11.11.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Witam, Powinno pójść na grawitacji - rury mam 6/4 cala, ale pompę planuję wstawić chociażby żeby na początku palenia trochę grawitacji pomóc a trochę "na wsiakij pożarnyj słuczaj..." Właśnie się też zastanawiałem, czy nie dać pompy na powrocie, ale nie jestem pewien jak się zachowa zamontowany w obejściu pompy kulowy zawór zwrotny umieszczony poziomo - a klapowy jakoś do mnie nie do końca przemawia - wystarczy byle paproch i kłopot... piotrp1 - w tym cały kłopot, ze ja WIEM czego oczekuję - ma być zrobione DOBRZE i PROSTO - natomiast nie wiem jak to zrobić i dlatego wolę zapytać. Zajmuje się zupełnie czymś innym a życie (i budowa) zmusiły mnie do pozyskania kwalifikacji hydraulicznych - i m. in. dzięki temu forum już sporo się "naumiałem". Edytowane 11 Listopada 2012 przez Tofik482 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 12.11.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Kolego jak zależy Tobie na tym żeby utrzymywać kocioł w dobrej kondycji, czy dbać o jego odpowiednią temperaturę powrotu (powiedzmy 50stC) to w tym przypadku dałbym zawór czretodrogowy i dwie pompki. A jeżeli Tobie na tym nie zależy to pchamy bezpośrednio na bufor z jedną pompą. No i można jeszcze się zastanowić nad chłodzeniem kotła w sytuacji awaryjnej. Tyko czy do końca wiesz tego te ja nie wiem. Wiesz ze ma być prosto a jakie ma pełnić funkcje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 12.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Kolego jak zależy Tobie na tym żeby utrzymywać kocioł w dobrej kondycji, czy dbać o jego odpowiednią temperaturę powrotu (powiedzmy 50stC) to w tym przypadku dałbym zawór czretodrogowy i dwie pompki. A jeżeli Tobie na tym nie zależy to pchamy bezpośrednio na bufor z jedną pompą. No i można jeszcze się zastanowić nad chłodzeniem kotła w sytuacji awaryjnej. Tyko czy do końca wiesz tego te ja nie wiem. Wiesz ze ma być prosto a jakie ma pełnić funkcje ? 4D do bufora się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 12.11.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Z naczyniem też coś moim zdaniem nie tak. Naczynia powinny być połączone szeregowo, a nie równolegle. Znaczy się jedno na drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 12.11.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A czemu do bufora się nie nadaje ? Przecież tam jest wężownica od której ogrzewa się bufor, i nie grzeje się dopóki nie ma odpowiedniej temperatury powrotu na krótkim obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.11.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 jeśli ładowanie grawitacyjne to układ sam się przed "zimnym powrotem" i roszeniem kotła zabezpieczy fizyką, jeśli ładowanie wymuszone to raczej zawór 3D termostatyczny (zdaje się że są od 40 do 65 st) i pompka, i teraz co najwyżej moze koledzy podpowiedzą jak sensownie połączyć w jedno oba sposoby (ja u siebie mam wymuszony ze względu na kocioł i bufory na jednym poziomie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 12.11.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A czemu do bufora się nie nadaje ? Przecież tam jest wężownica od której ogrzewa się bufor, i nie grzeje się dopóki nie ma odpowiedniej temperatury powrotu na krótkim obiegu. Bo właśnie tam nie ma wężownicy od której ogrzewa się bufor. Bufor poprawnie zrobiony ma w sobie wodę która jest ogrzewana przez kocioł (wiem że można zamiast kotła ogrzewać grzałkami, PC lub solarami przez wężownicę). 4D jest dobry gdy potrzebujesz obieg po jednej (kocioł) i po drugiej (grzejniki) jego stronie. A w tym poprawnym buforze dopóki kocioł nie ma temperatury którą może ogrzewać bufor to nie jest wskazane by w buforze mieszać niepotrzebnie wodę ciepłą na jego górze z wodą zimną na jego dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 12.11.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 jeśli ładowanie wymuszone to raczej zawór 3D termostatyczny Można 3D z siłownikiem lub tak jak ja mam na zwykłych (dwóch 1'') zaworach grzejnikowych z kapilarą. Dwa bo jeden był za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts