cruz 12.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 [ATTACH=CONFIG]147248[/ATTACH] Głównie czy rura bezpieczeństwa może wpadać do jednego naczynia, a napowietrzenie być w drugim, a przelew na ich połączeniu? Według mnie to powinno poprawnie pracować. Ale dla mnie stalowe naczynia wzbiorcze/bezpieczeństwa to zło konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahabe 12.11.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) A czym mierzysz temperatury z tych DS-ów ? Temperatury z DSów odczytywać możesz czym chcesz: AtMega z wyświetlaczem atmega dołączona do kompa Port równoległy z PCta ARM Cortex M3 4, czy ileś.. PIC zaawansowany turbo mega sterownik instalacji grzewczej za 1000 czy 2000PLN (z atmegą w środku)... niezbyt zaawansowanym sterownikiem... czymkolwiek, co dla Ciebie wygodne... Możesz też zamiast cyfrowych termometrów za 4.5pln montowanych do blachy bufora zastosować wypasione czujniki zapuszczone wgłąb. Możesz też nic nie montować, tylko zrobić dojścia w izolacji bufora, by dotknąć ręką i sprawdzić "czy ciepły", "czy bardzo ciepły" itd. Edytowane 12 Listopada 2012 przez yahabe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 12.11.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Dzięki za podpowiedzi. Żeby usystematyzować - w kotłowni niedługo pojawi się piec Defro KDR 20KW (już zamówiony). Na poddaszu na łączeniu ścian nośnych (czyli 3 metry wyżej i 2,4 metra w bok) stoi bufor według Adamowego pomysłu o pojemności 2000 litrów. Od bufora w dół prowadzą 2 rury 1 i 1/2 cala do powrotu i zasilania. Na razie wyprowadzone są na ścianę w kotłowni jakiś metr ponad kocioł. Teraz kwestia podejścia do kotła - najprościej byłoby podłączyć bezpośrednio i pozwolić działać fizyce. Z tym że nie wiem, czy przy w sumie sporej mocy, to "pójdzie samo" - Może ktoś podpowie jak będzie się taki kocioł zachowywał? Druga opcja to wstawienie pompy żeby pomóc "rozruszać" układ i stąd pomysł z pompą, obejściem no i zaworem mieszającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 12.11.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Panowie , prosze o szybka pomoc, dotyczaca schematu podlaczenia i podpowiedzenia kilku szczegilowo technicznych.Dodam ze ze czytam to forum juz od roku i wydawalo mi sie ze cos nie cos wiem, ze instalacja z buforem to jest to.Bez zbednego gadania, mam rozmontowana cala kotlownie, bo poprzednia instalacja nie chodzila wcale, znajomy hydraulik popelnil ja wedlu moich i jego wskazowek. W nocy idzie mroz a ja bez cieplej wody i ogrzewania. Do rzeczy:w kotlowni: piec 17kW zasypowy + bufor 1000l + CWU 140l. Dom 115 m2 podlogowki, parterowka, bardzo dobrze ocieplony etc.Chcialbym to polaczyc wedlug schematu z Atmosa http://www.atmos.cz/poland/instalace-kotlu-006-dalsi-doporuce-zapojeni schemat 14.Czy to jest poprawne, co mozna zmienic. Dodam ze chce dolozyc zawor termoregulacyjny z otwarciem 50 C na obiegu kotlowym, oraz zawor klapowy na wejsciu do bufora, zeby nie robic syfonu. Nie wiem jeszcze jaki sterownik, regulator pokojowy, zawor trojdrozny z silownkiem, ale mysle , czytajac forum ze opcja "Piczmana" sterowania bylaby wlasciwsza. Jesli ktos moze polecic jakis zawor trojdrozny z silownkiem w rozsadnych cenach realizujacy prace ciagla do mojego schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Tofik, ostatnio taki układ podłączałem, tzn bufor 1000l oraz kocioł zagazowujący Atmos 25 kW, utrzymywanie wysokiej temp powrotu zrealizowałem wykorzystując pomysł Adama. Postaram się wrzucić pare fotek w celach poglądowych. Pompy ładowania bufora i powrotu sterowane są termostatami przylgowymi podającymi sygnały na przekazniki. Układ sterowania zmodyfikowałem tak aby załączenie pompy ładowania bufora nastąpiło dopiero po pierwszym wyłaczeniu pompy powrotu, tak aby kocioł szybciej osiągnął właściwą temp powrotu. Całość działa poprawnie, a w przypadku zaniku napiecia nastepuje obieg grawitacyjny o zmniejszonym przepływie ale wystarczającym aby kocioł nie zagotował wody. Juz przygotowałem przetwornicę o pełnym sinusie na wyjsciu i niedługo podepnę tak aby pompa obiegowa mogą pracowac również przy zaniku napiecia Dla 2000l ten kocioł nieco za mały, trzeba bedzie palić co najmniej 8 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 13.11.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Temperatury z DSów odczytywać możesz czym chcesz: Obecnie mam sterownik do moich DS-ów (jest ich ok 20) jednak nie mam do niego rejestracji w funkcji czasu i tego mi brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 14.11.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Cześć wszystkim mam pytanko, potrzebował bym schemat połączenia bufora z kotłem by ADAM_MK, wiem że to już było na forum sam to kiedyś czytałem ale nie mogę teraz tego odnaleźć, może ma ktoś u siebie na kompie i mógłby zapodać jeszcze raz na forum tak w celu przypomnienia lub przesłać na priv. Za pomoc będę wdzięczny. Pozdro dla wszystkich buforofców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 14.11.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 http://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/foto/domek/schematy/co-5.png można jeszcze uprościć wywalając zawór 3drogowy po stronie kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yahabe 14.11.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Mogę polecić zawór do domieszania CWU. Mam TM50 Honeywell'a i od dawna sprawuje sie bez problemów. Jest to zawór 3D termostatyczny, kosztuje 140 - 170PLN. Woda z kranu ma zawsze ustaloną temp (no chyba, że bufor zimny). Zobaczymy, czy podłogówka na nim pójdzie (miniaturowa - 40mb pexa bodajże). Odnośnie kleju AG TermoGlue- po kilku dniach na próbkach wysechł... Wygląda jak wyschnięty silikon. Dzisiaj przykleiłem czujniki do bufora. Wyszlifowałem do gołej i błyszczącej blachy, przykleiłem na ten klej i dodatkowo taśmą aluminiową (ok 5 warstw taśmy). Jutro będę ocieplał, raczej trzymają się solidnie. Edytowane 14 Listopada 2012 przez yahabe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 14.11.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 To ciepła woda idzie tylko z wężownicy ? I nie ma żadnego zbiornika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 14.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 To ciepła woda idzie tylko z wężownicy ? I nie ma żadnego zbiornika ? Przeczytaj pierwszy post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 14.11.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Przeczytaj pierwszy post Ja polecam przeczytać te marne 7000 postów tego wątku bo czasami były ciekawe dyskusje, wieczory teraz dłuższe wiec szybo pójdzie. Po przeczytaniu raz to nie zawadzi drugi raz a potem wystarcza już strona bajcika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 14.11.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 jak komu spieszno - krótkie streszczenie wątkuhttp://domkopedia.pl/index.php/Bufor#Jak_to_si.C4.99_robi.2C_czyli_bufor_ciep.C5.82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 14.11.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 bajcik dzięki za schemat, pozdro dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrzyk13 15.11.2012 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Chciałbym prosić o waszą opinię w temacie. Instalacja ma być zmodyfikowana do postaci jak w załączniku. Obecnie kominek z pw. zasila bufor wężownicą i jest w układzie otwartym. Oczywiście zawory kulowe, bezpieczeństwa będą na swoim miejscu. Zastanawiam sie nad potrzebą instalacji zaworów zwrotnych. Bufor mam wciśnięty w kąt pomieszczenia i nie za bardzo mogę wykorzystać przeciwległe króćce, aby klasycznie oddzielić zasilanie od odbiorów. Musiałbym spuszczać te 1000l i go przesuwać. Co zatem stracę podając zasilanie i odbiory z tej samej strony bufora? swoją drogą, gdybym spuszczał wodę czy warto bawić się i zachować te 1000l wody (mam parę 200 l beczek) żeby z powrotem zalać układ tą samą wodą? Trochę smierdzi ta woda. Dziekjuę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.11.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Po co Ci układ zamknięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrzyk13 15.11.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Po co Ci układ zamknięty? głównie po to, żeby zasilać bufor warstwowo, a nie jak mam do tej pory przez wężownicę. A jak to zapewnić pozostając w układzie otwartym? Oczywiście oprócz stosowania wymiennika i dodatkowej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.11.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 głównie po to, żeby zasilać bufor warstwowo, a nie jak mam do tej pory przez wężownicę. A jak to zapewnić pozostając w układzie otwartym? Oczywiście oprócz stosowania wymiennika i dodatkowej pompy. Z twojej wypowiedzi wynika, że nie za bardzo rozumiesz istotę pewnych zjawisk. Chcesz to zrobić DOBRZE, chesz ZROZUMIEĆ - przeczytaj wątek, parę postów wyżej jest link do streszczenia. Nie chcesz, nie bierz się sam za projektowanie. Układ Zamknięty jest Ci NIEPOTRZEBNY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrzyk13 15.11.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 herakles, jasne że chcę to zrobić dobrze, dlatego sam ślęczę na rożnych forach i się dokształcam, a nie zlecam to pierwszemu lepszemu hydraulikowi (zresztą tak zrobiłem i wyszła kicha)streszczenie też przeglądałem, proszę oświeć mnie w temacie rozwiązania mojego systemu co w układzie otwartym.chyba że chodzi ci o całość w układzie otwartym, to jasne, ale po co? nie mam gdzie wyprowadzić naczynia zbiorczego nad kaloryfery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.11.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Piszesz, że masz już bufor, co to za bufor? Wiesz jak jest zrobiony w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts