Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Piszesz, że masz już bufor, co to za bufor? Wiesz jak jest zrobiony w środku?

jasne, schematycznie przedstawiłem przecież na rysunku wcześniej

Drażice 1000l, wewnętrzny zasobnik 100l, 2 wężownice, grzałka na dole 6kW

więcej szczegółów na stronie producenta

http://www.dzd.cz/images/download/dzd-en-nadov3.pdf

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spójrz uważnie na pierwszy post, przeczytaj go, no nie chce mi się tłuc czegoś co już ktoś napisał bardzo dokładnie o co chodzi. Jak wygląda temat poddasza i naczynia wzbiorczego, gdzie może być? Idealnie by było od kominka rura 2 cale na poddasze i do niej naczynie wzbiorcze. Masz w ogóle ten kominek zabezpieczony przed wybuchem?

herakles, no nie pomagasz :) nic a nic

enigmatyczny jak lądowanie tupolewa

Czy chodzi o pierwszy post adama_mk na temat konstruowania idealnego buforu? Buforu nie będę konstruował, bo już posiadam. Na pewno gorszy niż ten samoróbny, trudno.

Wskaż mi gdzie jest napisane, żeby ładować bufor w układzie otwartym?

Czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć na temat mojego połączenia układu kominka z pw, buforu, grzejników i podłogówki?

wykrzyk13 - na oko powinno działać. Naczynie przeponowe powinno być - i chyba jest (napisy malutkie). Kominek powinien mieć wężownicę schładzającą i zawór bezpieczeństwa.

Ale i tak skonsultowałbym to z hydraulikami na http://forum.info-ogrzewanie.pl/ , u nas układ zamknięty jest "niepoprawny politycznie" ;)

Naczynie przeponowe 35l hydraulik dał do bufora 1000l, więc wymieniam na 100l

Nie szedłbym w układ zamkniety, gdyby kominek nie posiadał wężownicy schładzającej, do tego UPS na 2h. oraz 2 zawory bezpieczeństwa.

Raczej interesuje mnie czemu wszędzie proponuje się źródło po jednej stronie bufora, a odbiory po drugiej w sytuacji gdy całość działa we wspólnym ukł. zamkniętym.

Jak napisałem wcześniej, pomimo, że w buforze mam króćce po przeciwległej stronie, nie mogę ich wykorzystać ze zwgl na ciasnotę w pomieszczeniu i dlatego idę w taki, dość "innowacyjny" układ. Z którym się nie spotkałem, a przestudiowałem trochę schematów.

Idea jest taka że kominek, gdy się w nim pali, dostarcza ciepłą wodę do obwodów podłogówki i kaloryferów, a nadwyżka, jeśli jest, ląduje w zbiorniku buforowym. Jeśli kominek jest wygaszony, to ciepła woda z bufora (zmagazynowana z kominka lub z grzałki elektrycznej) jest dostarczana do odbiorów. Automatyka to osobny temat.

No i pytanie o zawory zwrotne. Spotkałem się z opinią, żeby dawać zawory na stronie tłocznej każdej pompy, ale czy to konieczne w moim układzie? Jakie byłoby tego uzasadnienie.

Edytowane przez wyrzyk13

Raczej interesuje mnie czemu wszędzie proponuje się źródło po jednej stronie bufora, a odbiory po drugiej

To tylko schematy.

Jak napisałem wcześniej, pomimo, że w buforze mam króćce po przeciwległej stronie, nie mogę ich wykorzystać ze zwgl na ciasnotę w pomieszczeniu i dlatego idę w taki, dość "innowacyjny" układ. Z którym się nie spotkałem, a przestudiowałem trochę schematów.

Idea jest taka że kominek, gdy się w nim pali, dostarcza ciepłą wodę do obwodów podłogówki i kaloryferów, a nadwyżka, jeśli jest, ląduje w zbiorniku buforowym.

w naszych buforach krućce wewnątrz przechodzą w kolana - wlot w jedną stronę, wylot w drugą - aby nie burzyć wirowania.

W kupnym nie wiem jak jest, możliwe że krućce są uniwersalne i można połączyć jak u ciebie. Inne przeciwskazania nie przychodzą mi do głowy.

No i pytanie o zawory zwrotne. Spotkałem się z opinią, żeby dawać zawory na stronie tłocznej każdej pompy, ale czy to konieczne w moim układzie? Jakie byłoby tego uzasadnienie.

Zbędne. Co innego filtry.

dzięki bajcik

no właśnie, w kupnych buforach nie ma tak zaawansowanej myśli technicznej jaką tu zaproponowano. Mam na myśli lejek, wirowanie, itd.

Pierwsza strona tego wątku trafiła już dawno do moich ulubionych w przeglądarce :) Ale przebrnę przez te wszystkie 400 stron jak będę się jeszcze raz budował i ponownie stanę przed problemem ogrzewania i cwu.

dzięki bajcik

no właśnie, w kupnych buforach nie ma tak zaawansowanej myśli technicznej jaką tu zaproponowano. Mam na myśli lejek, wirowanie, itd.

Są, są, np.:

http://www.paradigma.de/speicher/

http://www.consolar.de/produkte/warmwasser_heizungsunterstuetzung/schichten_pufferspeicher_solus_ii.html

Parę postów wcześniej, ktoś poruszył temat OPOMIAROWANIA BUFORA:

Znalazłem coś takiego:

http://sklep.avt.pl/p/pl/488275/8-kanalowy+system+pomiaru+temperatury+z+usb+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html

Ale to tylko pokazuje temp. bez rejestracji. Sprzedawca twierdzi, że można zapisać te dane przez terminal a poza tym to moze mi podrzucic taki programik który oni używają do zapisu w postaci .txt

A z .txt to już podobno jeden krok dla grafów

Myślę , że zamiast kombinować z rejestratorem kupię byle jaki laptop i niech sobie chodzi

Pytanie: jakie są wasze doświadczenia i czym mierzycie temperatury, czy ma ktoś może rozwiązanie typu gotowiec. Fajnie by było żeby jakieś wykresy można by przeglądać

Jest tu na forum taki wątek "opomiarowanie domu" - tam było sporo o tym czym i jak mierzyć i jak te wykresy rysować. Narzędzi jest multum, w tym praktycznie "gotowce", ale większość opiera się na pomiarach przez wspominane już tutaj czujniki Maxima DS18B20.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191644-Opomiarowanie-i-sterowanie-buforem-sygnalizacja-jego-stanu

Chciałbym prosić o waszą opinię w temacie. Instalacja ma być zmodyfikowana do postaci jak w załączniku. Obecnie kominek z pw. zasila bufor wężownicą i jest w układzie otwartym.

Oczywiście zawory kulowe, bezpieczeństwa będą na swoim miejscu. Zastanawiam sie nad potrzebą instalacji zaworów zwrotnych.

Bufor mam wciśnięty w kąt pomieszczenia i nie za bardzo mogę wykorzystać przeciwległe króćce, aby klasycznie oddzielić zasilanie od odbiorów. Musiałbym spuszczać te 1000l i go przesuwać.

Co zatem stracę podając zasilanie i odbiory z tej samej strony bufora?

swoją drogą, gdybym spuszczał wodę czy warto bawić się i zachować te 1000l wody (mam parę 200 l beczek) żeby z powrotem zalać układ tą samą wodą? Trochę smierdzi ta woda.

Dziekjuę

Ja na twoim miejscu spuściłbym tą wodę i wykorzystał do podłogówki podłączenie które jest niżej, a na pewno jest :)

Do grzejników możesz zostawić ale podłogówka po co ma zabierać tak gorącą wodę i mieszać z powrotem? W podłogę wpuszczasz 28-35*C a taką temp. będziesz miał na tej wysokości co niższe wyjście.

Kominek w z płaszczem w układzie otwartym i poprzez wymiennik do bufora . Po obu stronach pompy (spięte razem) sterowane przez kominek.

P.S.

Myślałem o podłączeniu podłogówki pod wyjście nr 4

CCF20120731_00001mały.jpg

Edytowane przez zbigmaz01
Dopisek