herakles 17.11.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Podłogówka ma zabierać wodę z góry bufora, bo jak będzie w połowie rozładowany to nie będzie działać!!!! Ale powrót z podłogówki pod wyjście nr 4 jak najbardziej. Wszystko jest opisane w poście nr 1 tego wątku. Po to żeby nie była za gorąca jest zawór mieszający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.11.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Jeśli interesuje Cię "priorytet CWU", co zwykle robi się w instalacjach "rozdzielonych" z jednym źródłem ciepła, to jak najbardziej mozna podłogówkę zasilać z niższych warstw bufora. Jeśli tam niżej już nie będzie tych 35 stopni, to znaczy, że CWU tez juz się raczej z tego bufora nie wyciśnie, więc trzeba go "doładować". Oczywiście nikt nikogo nie zmusza do realizacji "priorytetu CWU", ale IMHO brak ciepłej wody, to pierwsza rzecz, którą się zauważa, więc warto "wydłużyć" jej dostępność w czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.11.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191644-Opomiarowanie-i-sterowanie-buforem-sygnalizacja-jego-stanu Bardziej chodziło mi o: opomiarowanie domu. Tam jest więcej o rejestracji odczytów i rysowaniu wykresów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 17.11.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Podłogówka ma zabierać wodę z góry bufora, bo jak będzie w połowie rozładowany to nie będzie działać!!!! Ale powrót z podłogówki pod wyjście nr 4 jak najbardziej. Wszystko jest opisane w poście nr 1 tego wątku. Po to żeby nie była za gorąca jest zawór mieszający.Każdy ma swoje przemyślenia i swoje racje. Ja napisałem jak ja bym to zrobił. Dlaczego? Na tej wysokości zbiornika będzie odpowiednia temp. dla podłogówki czyli w okolicach 40- 42*C przy założeniu że u góry będzie około 50*C i to podczas postoju czyli wszystkie pompy wyłączone. Dla podłogówki taka woda wystarczy i puszczona poprzez zawór termostatyczny 3D na powrocie będzie miała około 20-25*C. Jaki sens jest wpuszczać tak zimną wodę do środka zbiornika i schładzać go a tak samo po co zabierać gorącą wodę z góry schładzając zbiornik (wewnętrzny) CWU. O wiele dłużej będzie taki bufor rozładowywany z podłączeniem w środku niż u góry bo zaraz wymiesza się wszystko w środku i nie dość że temp.CWU spadnie to i dłużej będzie trwało ładowanie. Mniejsze straty to tak jak napisałem. Tak zaobserwowałem to u siebie, też mam bufor i to taki sam tylko z jedną wężownicą ale z większym zbiornikiem CWU. Dlatego też miałem ten rysunek który zamieściłem. Może i masz rację w tym co twierdzisz, ale nie w tym buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 17.11.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Bardziej chodziło mi o: opomiarowanie domu. Tam jest więcej o rejestracji odczytów i rysowaniu wykresów. Dziękuję wszyskim za wskazówki, zanurzam się w tych tematach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2012 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 No, znowu jestem!Po wyjazdach, padnięciu dysku systemowego i buntach sieci... Jakiś czas temu wrzucałem tu gdzieś schematy i sposoby opomiarowania buforów.Analogowy i cyfrowy.Jeden na LM35 a drugi na DS Dallasa.Dla każdego - co innego jest dobre...Przypomnieć?Bo linków do tamtego jakoś nie mam...(sporo linków mi zeżarła ta awaria) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 17.11.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 No, znowu jestem! Po wyjazdach, padnięciu dysku systemowego i buntach sieci... Jakiś czas temu wrzucałem tu gdzieś schematy i sposoby opomiarowania buforów. Analogowy i cyfrowy. Jeden na LM35 a drugi na DS Dallasa. Dla każdego - co innego jest dobre... Przypomnieć? Bo linków do tamtego jakoś nie mam... (sporo linków mi zeżarła ta awaria) Adam M. Pamiętam, że było. Były nawet zapisy na płytkę ale wydaje mi się, że ta inicjatywa padła Przypomnieć, a najlepiej podać gotowca, bo co tu rozkminiać. Kupujemy to łaczymy tak i oglądamy wykresy. To by była pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2012 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Czas na płytkologię się zbliża...Długie zimowe wieczory, gdy zaprawy nie lubią wiązać. Zrobię i wrzucę kilka schemacików. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grand72 17.11.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Czas na płytkologię się zbliża... Długie zimowe wieczory, gdy zaprawy nie lubią wiązać. Zrobię i wrzucę kilka schemacików. Adam M. Adam się pojawił będzie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrzyk13 17.11.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) herakles, zbigmaz01 dzięki za Wasze opinie w moim temacie Niestety, ale z żadną się zgodzić nie mogę, bo: - jak proponuje herakles, użycie górnej połówki bufora spowoduje, że woda powracająca z podłogówki (około 20st), będzie wpuszczana w środek bufora, gdzie na przykład panuje temp. 60 stopni (bufor w stanie ponad połowę załadowany) - co będzie? kompletny miszmasz wody zimnej z gorącą - jak proponuje zbigmaz01, użycie dolnej połówki faktycznie nie pozwoli na zasilanie podłogówki, gdy bufor gdy będzie w 1/3 pełny ( przy prawidłowym uwarstwieniu) ravbc, w tego typu buforach z zasobnikiem wewn. cwu trzeba iść jednak na pewien kompromis. Nie da się osiągnąć priorytetu cwu bez pozbawienia się możliwości 100 % wykorzystania jego pojemności. Jak chcę "zdoić" bufor do końca zarówno na cwu i co, to jedynym słusznym połączeniem jest włączenie co max góra i max dół bufora - nieprawdaż? A tak chciałbym mieć, gdy wyjeżdżam zimą na kilka dni i chcę wrócić do "w miarę ciepłego domku", cwu ma dla mnie wtedy trochę mniejszy priorytet. Ale oczywiście w sytuacji normalnego grzania "codziennego", raczej wolałbym mieć szybko dużą ilość cwu, bo w domu jeszcze się przecież nie wychłodziło, a trzeba uzupełnić wannę. Myślę, że pewnym rozwiązaniem, mogłoby być włączenie w szereg za zasobnikiem cwu niedużego i niedrogiego podgrzewacza przepływowego, który załączałby się tylko awaryjnie w tych sporadycznych sytuacjach gdy potrzebuje szybko cwu a w buforze pustki ( tylko ocet na półkach ). Ale biorąc pod uwagę koszty, być może zostanę z tym jak jest. Wystarczy, że od czasu do czasu odżałuje kilka pln i załączę ta grzałkę 6kW, którą mam na dole w buforze. To moja subiektywna ocena sytuacji, czekam na Wasze komentarze. Edytowane 17 Listopada 2012 przez wyrzyk13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrzyk13 17.11.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 co do opomiarowania bufora i automatyki w domu "nieco inteligentniejszym" to polecam to: http://www.neuron.com.pl/hall2007.htmlTermometry dallasa też obsługuje, ale tylko dwa na układ. Dlatego najlepiej je zmultiplikować (rozmnożyć) odpowiednim multiplekserem, np. HEF4067B16-channel analogue multiplexer/demultiplexer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2012 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Soft do takiego rozwiązania sobie musisz napisać...Lepszy już był switch 1-wire, tyle, ze nie produkowany już od jakiegoś czasu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.11.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 1 wire można pod rs232 podłączyć do kompa, będzie działać, tylko cza to odczytać jest kilka schematów na elektrodzie w tym temacie. Taki komp na popularnym portalu aukcyjnym można za 30zł kupić (jaki terminal) wgrać tam linucha i gitara. A podłączyć tego można kilka....siąt.... a kompa można dziesiąt razy przeprogramowywać siedząc sobie nawet 10000km od domu. Także może prosty adapterek z kilku diódek do rs232 lepiej zrobić i co tydzień sobie programik poprawiać. Do jakiej bazki wrzucać dane i sobie za 10 latek sprawdzić jakie to mieliśmy pomiary 10 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2012 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Sama prawda (z niewielkimi niedomówieniami).Myślę, że jak się wyśpię to wrzucę tu coś na temat... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrzyk13 18.11.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 .... też mam bufor i to taki sam a wymieniałeś już może u siebie anodę? Zastanawiam się o jakiej długości anodę mam kupić odpowiednią dla tego zbiornika cwu. Drażice nie odpowiadają na maile, w dokumentacji też nic nie ma potem kwestia jak to włożyć, mam tylko 70 cm prześwitu nad buforem a co powiecie na ANODA TYTANOWA CORREX sprzedawaną na znanym portalu aukcyjnym.Opłaca się wydać 299 na taki wynalazek? Czy rzeczywiście potem spokój na 10 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.11.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 a wymieniałeś już może u siebie anodę? Zastanawiam się o jakiej długości anodę mam kupić odpowiednią dla tego zbiornika cwu. Drażice nie odpowiadają na maile, w dokumentacji też nic nie ma potem kwestia jak to włożyć, mam tylko 70 cm prześwitu nad buforem a co powiecie na ANODA TYTANOWA CORREX sprzedawaną na znanym portalu aukcyjnym.Opłaca się wydać 299 na taki wynalazek? Czy rzeczywiście potem spokój na 10 lat?Jeszcze nie wymieniałem ani nie oglądałem. Gdzieś czytałem że można sprawdzić czy jest jeszcze sprawna sprawdzając (i tu nie jestem pewny) napięcie które ona wytwarza . Gdzieś jeszcze czytałem że są jakieś anody z kabelkiem, moja nie ma. Wiosną będę robił małe przeróbki w swojej instalacji to wtedy spuszczę wodę i sprawdzę. Działa już 5 lat to ma prawo się zużyć. Kiedy mi montowali ten bufor to coś mi chodzi po głowie że była mowa o długości 40cm ale chyba coś źle zapamiętałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 18.11.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) wyrzyk13, Problem priorytetów CO i CWU ja chcę załatwić czujnikiem temp. umieszczonym ok. 60 cm od góry zbiornika (2,30 m total). Jak jestem w domu to po osiągnięciu w tym punkcie 40 C wyłącza mi grzanie podłogówki, a w ustawieniu wakacje kożysta z całego bufora. Zasilanie bufora - kominek z pw, grzałka 9 kW i solary. dodatkowo kombinuję dołożenie w kaskadzie jednego zaworu mieszającego zasilanego z 1/2 wysokości zbiornika i nastawionego na stałe na 23C (aby jak najwięcej kożystac z solarów, drugi na ciepłym końcu będzie miał górę bufora a na zimnym wodę z pierwszego (23C). Proszę o opinię odnośnie pomysłu z dwoma zaworami mieszającymi. Edytowane 19 Listopada 2012 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrzyk13 19.11.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 dołożenie w kaskadzie jednego zaworu mieszającego zasilanego z 1/2 wysokości zbiornika i nastawionego na stałe na 23C (aby jak najwięcej kożystac z solarów, drugi na ciepłym końcu będzie miał górę bufora a na zimnym wodę z pierwszego (23C). moja wyobraźnia odmówiła mi posłuszeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 19.11.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Proszę o opinię odnośnie pomysłu z dwoma zaworami mieszającymi. [ATTACH=CONFIG]149279[/ATTACH] Według mnie niepotrzebne. Może coś dać a może dawać większe straty. Chyba żeby dać tak z 15 takich mieszających. Albo po prostu pozwolić sobie wywirować tej wodzie i niech sobie znajdzie tą właściwą temperaturę na właściwej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 19.11.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Cruz, Ale jeśli hipotetycznie będe miał ciepło w postaci wody o temp. 25-30C z solarów to przy klasycznym układzie nie będę w stanie z niego skorzystać, natomiast układ zaproponowany przezemnie umożliwi układowi mieć w środku zbiornika 25-30 (i z tego grzać podłogówkę nie wyziębiając góry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts