lazior 07.12.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jest tak: zbiornik 800L już mam przygotowany pod C.O. a drugi mam na oku tylko musze sprawdzic czy sie nadaje na jakieś przeróbki do C.W.U. okolo 600L.Chce to grzac kominkiem z P.W. na początek! W pierwszej kolejnosci będzie się ogrzewał zbiornik na C.W.U. a w drugiej C.O. po zastosowaniu zaworu trójdrożnego! Myślisz że taka izolacja wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.12.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 sorki za ponowny offtop, ale gdyby kogoś interesował ten alaskański wynalazek, to znalazłem prezentację w pdf, w której można znaleźć takie oto szczegóły (jakość jak w pdf): http://img577.imageshack.us/img577/9530/thorstenchluppbuffer.png http://img689.imageshack.us/img689/2834/thorstenchluppbuffersys.png http://img577.imageshack.us/img577/9530/thorstenchluppbuffer.png http://img689.imageshack.us/img689/2834/thorstenchluppbuffersys.png wklejajcie tak obrazki ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellost 07.12.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 ok, ok, postaram się następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.12.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ten alaskański zbiornik w sumie niczego szczególnego nie prezentuje, poza może jedną, rzadko tu ćwiczoną cechą: wężownicą z plastiku. Podejrzewam jednak, że ona wiele nie daje, a cały zysk jest z małego wewnętrznego zasobnika CWU, do którego jest wpięta. Aczkolwiek jakiś czas temu pokazany był tu przykład bufora całkowicie plastikowego (Rotex Sanicube, czy tak jakoś), w którym całkowicie plastikowa wężownica dawała radę grzać wodę przepływowo AFAIR - tyle że było jej tam "sporo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.12.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Jak patrze na te polskie domy, robione z silki, odlana prawie że rama H, żelbetowe stropy toż to postoi 500-1000 lat, amerykanie robią domy na 5-10 może 20 lat więc im się nic pożądnego nie opłaca wkładać do takiego bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.12.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 A bo amerykanie to w ogóle większość rzeczy robią byle jak bo: "i tak za parę lat się wymieni". Co nie znaczy, że wężownicy z plastiku nie da się zrobić poprawnie (choć nie wiem czy we wrzątku taka wytrzyma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellost 08.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) przecież nawet stalowych nikt nie grzeje do temp. wrzenia! i stalowe i plastikowe bufory mają temp. max. 85 stopni C! PS. rotex sanicube AFAIK ma wężownicę ze stali nierdzewnej Edytowane 8 Grudnia 2012 przez pawellost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 08.12.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Wrzątek nie musi mieć od razu temperatury wrzenia A plastiki niestety w większości słabo znoszą te ciut wyższe temepratury (w przeciwieństwie do miedzy, czy stali). A ten rotex faktycznie ma wężownicę ze stali, więc jednak źle pamiętałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 09.12.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Robisz dwie wężownice kręcone w przeciwnych kierunkach. Umieszczasz jedną w drugiej i łączysz równolegle, trójnikiem. Zastosujesz 2 x 25mb fi 22 to masz full-wypas. Znakomita większość zwojów pod samym wierzchołkiem baniaka. Im niżej tym rzadsze zwoje. Adam M. A 2 x 25mb fi 18 w baniaku 1600l wystarczy na chociażby full już bez wypasu czy niebardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.12.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Jeśli nie masz jakichś większych potrzeb chwilowych (pobór poniżej 20 l/m), a baniak nagrzejesz wystarczająco wysoko (minimum 60*) to powinno styknąć. PS. Osobiście to liczyłem na pierwszych stronach tego wątku - wystarczy poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.12.2012 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 pawellostWężownice ze stali to słabość konstrukcji i znaczne ułatwienie jej wytworzenia.Zobacz szereg elektrochemiczny metali.Stalowe zarastają kamieniem kotłowym a miedziane (srebrne, złote, platynowe) - nie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 09.12.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Piszemy o buforach a mało piszecie po ich ładowaniu - może też ktoś napisze jak długo czym - kocioł, opał - ładował bufor czy z pompką czy na grawitacji to też jest ważne. Ja też mogę opisać mam baniak 1200 l polaczony 1,5" z kotłem GS 25kw i to co mogę powiedzieć to pełen załadunek kotła nie starcza na naładowanie całkowicie bufora - 50 kg wegla lub 40 brykietuGóra róbi się szybko ciepła i tam temp potrafi przekroczyć 90* środek i dół ciężko jest rozruszać jak włączę pomknę to temp na kotle spada bardzo szybko na 30-40* i ciężko jest ją potem podbić pomimo tego że miarkownik podniesie klapkę, jak próbowałem ze sterownikiem to wygładało to tak że przy zadanej dla pompy 60* włącza się pompa chodziła temp na czujniku rosła chwilę i zaczyna spadać, ale zanim temp na sterowniku spadał do 55* histeza 5* to na kotle już było 30*. Chyba nie nadaję się na palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.12.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 to jakoś kiepawo, ja wrzucam 2-3 węglarki węgla (~25-30kg) kilka grubszych polan, garść cieńszych i kartonu na rozpałkę, i to mi ładuje bufory o pojemności ok. 1800l, w 80% temp. ciut ponad 80st, na dole zawsze trochę mniej bo ciągle chodzi podłogówka, a cykl spalania trwa 5-6h, ładowanie wymuszone laddomatem bo grawitacja słaba ze względu na wspólny poziom buforów i kotła, aha kocioł GS 30kWmasz jakieś podmieszanie na powrocie przy wymuszonej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 09.12.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ja nie sprawdzałem na kg ale wydaje mi się że bufor 1000l naładowanie go do 80- 90 C powinno wystarczyć u mnie 20 25kg brykietu , ja pierwsze rozpalanie robię tak że rozpalam i dolne drzwi mam całkiem otwarte cug mam bardzo dobry czekam 10 min na piecu jest 60 C delikatnie słychać jak woda się gotuje uruchamiam pompke i cały czas mam otwarte drzwiki dolne piec dolatuje do 80 C słychać jak gra w piecu i zamykam drzwiki dole i ustawiam miarkownik na 80 C i sie pali , moje zdanie jest takie że szybciej ładuje bufor jak otwieram drzwik i zamykam jak sie gotuje delkiatnie woda lub ma piec 80 C niż miał by chodzić cały czas na miarkowniku , ja bufor ładuje do 85 C górę i środek 80 C a dół mam zimny około 30 C bo powrót do pieca mam za wysoko bo aż 40 cm od dołu baniaka a powrót podłogówki mam 10 cm , na wiosnę chce zamienić powrót z pieca z powrotem z podłogówki . Piec Defro 30 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellost 09.12.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 pawellost Wężownice ze stali to słabość konstrukcji i znaczne ułatwienie jej wytworzenia. Zobacz szereg elektrochemiczny metali. Stalowe zarastają kamieniem kotłowym a miedziane (srebrne, złote, platynowe) - nie! Adam M. ale od zewnątrz (nawet po odgazowaniu zładu) czy od wewnątrz ("arterioskleroza")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 09.12.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 masz jakieś podmieszanie na powrocie przy wymuszonej pracy? Nie mam podmieszania pompka na powrocie To chyba mam coś nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 09.12.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ja nie sprawdzałem na kg ale wydaje mi się że bufor 1000l naładowanie go do 80- 90 C powinno wystarczyć u mnie 20 25kg brykietu , ja pierwsze rozpalanie robię tak że rozpalam i dolne drzwi mam całkiem otwarte cug mam bardzo dobry czekam 10 min na piecu jest 60 C delikatnie słychać jak woda się gotuje uruchamiam pompke i cały czas mam otwarte drzwiki dolne piec dolatuje do 80 C słychać jak gra w piecu i zamykam drzwiki dole i ustawiam miarkownik na 80 C i sie pali , moje zdanie jest takie że szybciej ładuje bufor jak otwieram drzwik i zamykam jak sie gotuje delkiatnie woda lub ma piec 80 C niż miał by chodzić cały czas na miarkowniku , ja bufor ładuje do 85 C górę i środek 80 C a dół mam zimny około 30 C bo powrót do pieca mam za wysoko bo aż 40 cm od dołu baniaka a powrót podłogówki mam 10 cm , na wiosnę chce zamienić powrót z pieca z powrotem z podłogówki . Piec Defro 30 KW 25kg brykietu to tego nawet w komorze nie widać w defro Jesli dobrze zrozumiałęm to nie masz żadnego podmieszania i grzejesz cały zład do 80* przepychając go przez piec i stopniowo nagrzewając - po wlączeniu pompki temp na piecu spada i tak jest aż do zagrzania całego zładu - otwarte drzwiczki = duży cug= szybsze spalanie opału= większe straty kominowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 10.12.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Będę miał chwilę kiedy sprawdze , ja mam worki po 40kg i dlatego tak twierdzę. Czyli coś robię nie tak, a czy na wejściu do komina cheber czy jak na to się mówi ma być otwarty na max przepływ czy delikatnie zdławić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 10.12.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Będę miał chwilę kiedy sprawdze , ja mam worki po 40kg i dlatego tak twierdzę. Czyli coś robię nie tak, a czy na wejściu do komina cheber czy jak na to się mówi ma być otwarty na max przepływ czy delikatnie zdławić? Szyber ma być otwarty, dobrze palisz po to jest bufor żeby nie dławić ognia i palić ile fabryka dała. Strata kominowa jest zawsze tylko z tą różnicą że jak się pali ostro to jest duża ale krótko, a jak się kisi to jest mała ale długo. Wychodzi podobnie w ogólnym rachunku. Ja na ogrzanie moich 1200l zużywam około 15kg (bez odbioru ciepła) góra 85-90 dół 70-80. Wsypuję węgiel na to drewno i rozpalam, gdy się drewno rozpali to zamykam drzwiczki górne i zostawiam otwartą zasuwkę PW(powietrze wtórne). PG (powietrze główne) dostarczane z dolnych drzwiczek cały czas mam uchylone około 5-8mm. Termostat uruchamia pompkę gdy jest około 70'C na piecu wyłącza gdy wyłączy to na piecu mam 60'C i tak się buja aż powrót osiąga 40' wtedy pompa chodzi non stop i temp powoli rośnie do 90'C na piecu. Na powrocie ok 70-80'C. Gdy się wypali wyłączam pompę co (termostat ustawiam na max). Termostat zamontowany zaraz na wyjściu wody z kotła. Przy obecnych temp. spalałem ok 25kg węgla i miałem spokój na 24h. W piecu mam zawsze ogień a z komina leci tylko lekki dymek przy rozpaleniu, potem nie widać czy się pali czy nie. Staram się palić tak żeby ogień palił się mocno ale nie huczał (bez przeciągu w kotle). Trochę się rozpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 "ale od zewnątrz (nawet po odgazowaniu zładu) czy od wewnątrz ("arterioskleroza")? " Niestety - od wewnątrz, bo masz stałą dostawę wody twardej (zakamienionej). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts