o_c 28.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 ... i tu właśnie zaczynam się zastanawiać czy nie rozbierać komina i grzać kablami + drabinką w łazience, a reszta konwektory i mały klimatyzator.Za te ~6000kWh rocznie zapotrzebowanie na ogrzewanie to chyba szkoda się brudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 28.12.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Co do sprawności to mamy np.; tak kocioł 0,82 albo mniej, co buforem akurat dosyć łatwo zmierzyć. podłogówka sprawność 0,98 to całkowita sprawności wynosi 0,8. Dodając bufor o sprawności 0,97 to całkowita sprawności spada nam do 0,78. Przy grzejnikach będzie jeszcze gorzej. Tak więc trzeba sobie to wszystko przeliczyć czy i co się opłaca. "Straty" podłogówki i grzejników grzeją dom, i nie mają znaczenia czym zasilamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.12.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Norwegom się opłaca instalować bufory, a tu proszę: już się komuś nie opłaca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 28.12.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Kolego Szwedii bufor powinien być walcowaty, a nie prostopadłościan i posiadać dennice fabrycznie wyprofilowane. Sprawa dotyczy ciśnienia bo wzrost powoduje zawsze dążenie do koła i w sytuacjach krytycznych, a przy paliwach stałych to standard może uratować tyłek. Wiadomo że walec to lepsze rozwiązanie a już najlepszym była by kula, ale w celu uniknięcia podobnego problemu z którym boryka sie teraz kolega Kalio u mnie bedzie prostopadloscian. Walec nie pozwolil by mi na wystarczajaca pojemnosc za duzo miejsca by zajmowal, a kotlownia za duza nie jest bo nie byla przewidziana pod bufor. Prostopadloscian w mojim przypadku jest bardziej ustawny i przy troche wiekszych gabaraytach niz walec pozwoli mi na zwiekszenie pojemnosci. Jezeli chodzi o dennice to ciekaw jestem ilu bys tu znalazl buforowcow z fabrycznymi wyoblonymi. Da sie to zrobic i bez fabrycznych. Cisnienia sie nie obawiam bo instalacja bedzie w ukladzie otwartm bufor, kociol, podlogowka wszystko zabezpieczone zbiornikiem wyrownawczym podlaczonym do kotlal. I tu role bedzie odgrywalo parcie a nie cisnienie i ztym tez mozna spokojnie sobie poradzic. Jak bym nie byl pewien ze na 100% bedzie ok to bym takiej bomby do domu nie wnosil. Sam go nie bede spawal zrobi to kolega ktory nie takie zbiorniki spawal wie jak to zrobic. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.12.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Kolego Szwedii bufor powinien być walcowaty, a nie prostopadłościan i posiadać dennice fabrycznie wyprofilowane. Sprawa dotyczy ciśnienia bo wzrost powoduje zawsze dążenie do koła i w sytuacjach krytycznych, a przy paliwach stałych to standard może uratować tyłek. Co do sprawności to mamy np.; tak kocioł 0,82, podłogówka sprawność 0,98 to całkowita sprawności wynosi 0,8. Dodając bufor o sprawności 0,97 to całkowita sprawności spada nam do 0,78. Przy grzejnikach będzie jeszcze gorzej. Tak więc trzeba sobie to wszystko przeliczyć czy i co się opłaca. Nie ma tutaj jeszcze energii na pompy w takiej kotłowni a będzie ich pewnie ze trzy minimum, a wtedy sprawność systemu spada. pomijając to co na początku wypowiedzi (bo chyba jednak za mocno mijasz się z prawdą objawioną i nie ma co za bardzo dyskutować ) to jeśli chodzi o pompy to ja akurat mam jedną na podłogówce , która pracuje 24/7 w sezonie a pracuje na 9-11W i drugą na laddomacie pracującą kilka godzin co 2-4 dni na pierwszym biegu (nie pamiętam ale na pewno nie więcej niż 25-30W), także raczej jakoś strasznie na "sprawność systemu" mi to nie wpływa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 29.12.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 To może ja pokażę jak wycinaliśmy z tatą otwory w rurze przecinarką plazmową: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 29.12.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Zapodaj zdjecia opis, Jak masz ocieplony ten bufor Jesli bys dobral odpowiedni kociol z podajnikiem też spalił być pewnie 20kg na dwa dni. Opis i zdjęcia już są w tym wątku. Ocieplony jest mieszanką granulatu wełny mineralnej i styropianu. Co do ekonomiki to niezależnie czym się pali to tyle samo wytworzonej energii domek pochłonie. jedynie na plus może być cena eko-groszku i zwykłego węgla (900 eko, zwykły groszek 680). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 29.12.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Norwegom to się może opłacać wiele rzeczy. Oni mają ropę nie wspominając o gazie, a z mojego obcowanie w tym kraju to grzeją prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 29.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Co do sprawności to mamy np.; tak kocioł 0,82, podłogówka sprawność 0,98 to całkowita sprawności wynosi 0,8. Dodając bufor o sprawności 0,97 to całkowita sprawności spada nam do 0,78. Przy grzejnikach będzie jeszcze gorzej. Tak więc trzeba sobie to wszystko przeliczyć czy i co się opłaca. Nie ma tutaj jeszcze energii na pompy w takiej kotłowni a będzie ich pewnie ze trzy minimum, a wtedy sprawność systemu spada. Sprawność czego? Rozumie że jak nie zastosuję podłogówki i bufora to całkowita sprawności rośnie nam do 0,82. A jak będziemy grzać nogi na kotle który stanie się piecem to sprawność będziemy mieli 0,9. A pompki do CO mam 2 wiec może mam złą instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 29.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Norwegowie robią mądre rzeczy i nie oszczędzają, bo mają dużo kasy. Podobnie niemcy. Oni po prostu myślą, jak będzie wyglądał rynek energetyczny za 10/20/50/100 lat. Taki bufor da się napalić wszystkim. A z drzewa prądu się tak łatwo nie zrobi, do tego sprawność takiej produkcji minimalna. Wcale bym się nie zdziwił jakby za 10 lat wprowadzili chwilowe ceny prądu w zależności od prędkości wiatru. Poza tym oni myślą raczej o magazynowaniu ciepła latem na zimę. Policzcie sobie na ile starczy nagrzane 50m3 i czy taka cysterna zakopana pod podjazdem się nie zmieści. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 29.12.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Norwegowie mają chyba też dużo elektrowni wodnych (mają dobre warunku ku temu), więc są pozabezpieczani.A ceny prądu w zależności od prędkości wiatru - bardziej w zależności od popytu/podaży - to już zaczyna się dziaćhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Smart_gridhttp://www.piio.pl/dok/smart_grid_dla%20przeds_en.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 29.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 A ja sobie mysle ze zaje.......scie by bylo wykorzystac bufor 50m3 ale dla zwyklego szaraka to nie osiagalne, inwestycja strasznie droga no chyba ze ktos ma kasy jak lodu to jak najbardziej. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9772-duzy-bufor/POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 29.12.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Krótkie poszukiwanie na popularnym protalu aukcyjnym, 60m3 - 18 tyś. Tak za 20 można spokojnie coś kupić. max drugie tyle damy za zazbrojony wodoszczelny betonowy podziemny domek dla tego ustrojstwa. Zasypać perlitem i wsio. 50tyś mi wychodzi koszt tego jakby nie liczyć. Ze 100 lat wytrzyma. Przy dobrym osolarowaniu domku, ciepełko prawie że gratis. ALE!!!! nie biorę pod uwagę STRAT tego ustrojstwa. Pewność mam jedną. Każdy niemiec pozazdrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2012 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 NIEMIEC = Człowiek, z którym niepodobna się porozumieć..... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.12.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Da waere ich mir nicht so sicher! Swoją drogą miałem z niemcami wiele do czynienia, są ich dwa rodzaje. Niemiec faszysta, normalnie wychowanek hitler jugend i niemiec nie faszysta, człowiek w porządku. Natomiast niemcy jak coś robią, to porządnie. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 30.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No to ja zmienię trochę temat bo mam problem z grawitacją taki że wychładza mi kocioł (kominek) i ten nie chce się porządnie rozpalić (trwa to długo), czy zna ktoś jakiś zawór trzymający minimalną temperaturę (taki żeby otwierał się przy np. 60 C, najlepiej żeby był sterowany jakąś kapilarą i działał bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.12.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Dawaj rysunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 30.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Pytanie nr 2. Jeśli palę na fulla w kominku to muszę czekać aż się wypali bo inaczej wypizga mi kominek i rozpalenie trwa 2 godziny. Jak sterować przepustnicą powietrza elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 30.12.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) herakles, Układ jest prosty, kominek stoi na parterze a bufor 7 m nad nim na strychu wszystko połączone rurami miedzianymi fi28 EDIT: Dodam jeszcze że jak zamykam zawór na wlocie do kominka to w piecu pali się aż miło (po 5 min) a jak otwieram na 100% to płomienie przygasają i zaczyna lecieć kondensat) Edytowane 30 Grudnia 2012 przez kawiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawiarz 30.12.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 herakles, Odnośnie wywodów Adama o Niemcach to chodzi o to że niemcy=ludzie niemi (naszym przodkom wydawało sie że taki bełkot nie może być cywilizowanym językiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts