Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Wybacz, ale chyba trochę "wpadłem w środek tematu"...

Grawitacja nie działa?

Napędem obiegu grawitacyjnego jest SŁUP WODY ZIMNEJ, która swym ciężarem wypiera tę ciepłą z wnętrza kotła, nawet przez syfony (byle nie za duże!).

Poszukaj co się stało u Ciebie z tym słupem wody zimnej.

Jak "zanikł" to grawitacja stanęła.

Zwykle to sprawa geometrii. Przestrzennego ustawienia tych klocków względem siebie.

Poszukaj co się stało łapiąc ręką za poszczególne rurki.

Może zbyt blisko wylotu do kotła wpuszczasz coś nieco za ciepłe?

Adam M.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cruz,

Ale te zawory grzejnikowe pod wpływem temperatury sie zamykaja, a mi chodzi o takie które się będą otwierać.

"duży" obieg masz cały czas otwarty, ale masz też i "mały" obieg którego otwieraniem steruje ten zaworek. A woda głupia jest i leci tam gdzie jej jest łatwiej - czyli małym obiegiem. Oczywiście jak masz mniejsze opory przepływu na dużym obiegu niż na małym to to nie zadziała. Ja mam dodatkowo na "małym obiegu pompkę.

Jest dość fajny termostat z malucha!

Porusza klapką przez dźwignię i jest to mieszek gazowy a nie chodzi na parafinie, jak większość innych.

Znaczy - jest proporcjonalny a nie dwustanowy.

Chyba byłby tu lepszy.

(chodzi o klapkę przy kotle)

Adam M.

Ale by ten termostat zadziałał to musi być w obiegu powietrza którego temperaturą steruje. A to chyba w tym przypadku nie nastąpi.

kawiarz

Bałagan się zrobił, bo kocioł grzał szybciej, niż następował "odbiór" ciepła.

Rurki masz za cieniutkie?

Kocioł masz wściekłej mocy?

Dla grawitacyjnego napędu i samoregulacji optymalne są rurki 2"

1 1/2 " w mniejszych kotłach też działają...

Wszystko co mniejsze zwykle wymaga wsparcia pompką.

Woda jednak ma lepkość...

Adam M.

Adam

W tym rzecz ze dziala za szybko. Kominek 18kW mam spiety z baniakiem rura miedziana 28 i dopiero jak sie rozhajcuje na max to dziala dobrze wczesniej wychladza kociol. Problem nastapil jak przydlawilem na wyjsciu z kotla. Dlawienie na wejsciu i wszystko dziala ok.

Edytowane przez kawiarz

Adam

W tym rzecz ze dziala za szybko. Kominek 18kW mam spiety z baniakiem rura miedziana 28 i dopiero jak sie rozhajcuje na max to dziala dobrze wczesniej wychladza kociol. Problem nastapil jak przydlawilem na wyjsciu z kotla. Dlawienie na wejsciu i wszystko dziala ok.

Patrzyłeś na ten zawór co Ci wkleiłem?

o co dokladnie chodzi?

u mnie sprawa wygląda tak, że kocioł sporo czasu jest na podtrzymaniu... jedynie efekt to dymienie z komina. pomyslałem ze bufor moglby zalatwić sprawę strat niepoczętej energii

No to kup

a) miejszy kociol na groszek

b) bufor ok 2500l nie mniej jak 2000

bajcik na ile starcza Ci ciepełka w buforze przy obecnej pogodzie ??

Edytowane przez kalio

Patrzyłeś na ten zawór co Ci wkleiłem?

Patrzyłem, ale trochę drogi. Próbowałem nawet znaleźć alternatywę ale znajomy z firmy chłodniczej powiedział że danfoss to tania alternatywa dla droższych rozwiązań.

Zastanawiam się nad zrobieniem bypassu z pompką pomiędzy zasilaniem i powrotem. Startowała by od guzika przy kominku i pracowała aż do osiagniecia temperatury 70C. W razie awarii prądu układ będzie najwyżej pracował jak dziś.

TO teraz moje dylematy na temat bufora które mam nadzieje ktoś rozwieje albo potwierdzi.

Sprawa wyglada tak że w małej kotłowni bufor zmieściłby się max 900 l, powierzchani do ogrzania 110 m2, brak podłogówki.

Boję się że wężownica dolna 25 mb fi 18 nie nagrzeje mi wody na wiosne i jesień z 2 solarów 4 m2(jest nas dwoje i narazie nic się nie szykuje).

TEraz kwestai finansowa:

Wykonanie bufora 3500-4 tys przeróbki kotłowni lekko 1000 zł dodatkowe rzeczy pewnei drugie tyle.Wychodzi ok 6 tys plus zestaw solarny z montarzem 8 tys. Razem koszt 14 tys.

Nie taniej jak dla mnie dla samej CWU solary wiosna,lato jesień (poza sezonem grzewczym) które zestaw z montarzem 8 tys no plus może przeróbka jeszcze 1000 zł.

Mniejsze koszty wymiana tylko baniaka z zestawu, przekrecenie grzałki, nie trzeba przerabiać CO. A kotłowni mi się sprawuje dobrze ciepło w domku, węgla z 1,5 tony i ze 3 m drzewa to max co mnie kosztuje ogrzanie. Tylko w lecie się nie chce palić na wodę dlatego kolektory jak najtaniej.

Ile musiałbym mieć powierzchni kolektorów przytakim buforze?

Proszę o opinie czy to ma sens bo wiosna idzie muszę podjąć decyzję!!!

Edytowane przez kareo

Patrzyłem, ale trochę drogi. Próbowałem nawet znaleźć alternatywę ale znajomy z firmy chłodniczej powiedział że danfoss to tania alternatywa dla droższych rozwiązań.

Zastanawiam się nad zrobieniem bypassu z pompką pomiędzy zasilaniem i powrotem. Startowała by od guzika przy kominku i pracowała aż do osiagniecia temperatury 70C. W razie awarii prądu układ będzie najwyżej pracował jak dziś.

Ten zawór to tysiak, Tysiak rozwiązuje twoje problemy na poziomie najprostszym. Chcesz taniej, policz wszystkie rozwiązania. Zerkłem na popularny portal aukcyjny. Wpisałem elektrozawór 168zł wysterować to jaką atmegą i będzie podobnie, ALE takie co za stówkę może się zepsuć, co wtedy. Więc może zwykły zawór kulowy sterowany ręcznie, bez żadnych udziwnień. Tanio będzie i dobrze. Spełni zwoje zadanie. Są jeszcze takie nakładki na zawory grzejnikowe do sterowania nimi, ale co się stanie jak przez to puścisz wodę 80*C to nie wiem.

Adam, problem taki, bufor na górze kominek na dole, grawitacja zapiernicza jak gupia i wychładza kominek, przez co się nie chce palić. Trzeba zdławić grawitację.