Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

No to ja zmienię trochę temat bo mam problem z grawitacją taki że wychładza mi kocioł (kominek) i ten nie chce się porządnie rozpalić (trwa to długo), czy zna ktoś jakiś zawór trzymający minimalną temperaturę (taki żeby otwierał się przy np. 60 C, najlepiej żeby był sterowany jakąś kapilarą i działał bez prądu.

Nie daje mi spokoju ten temat. Dlaczego kominek się tak zachowuje?? Przecież komin powinien ciągnąć, a NIE CIĄGNIE!!!! Przecież nie pali się nie dlatego, że jest zimno, tylko że cugu nie ma. Masz wentylację mechaniczną? Wnetylator co wyciąga może za szybko chodzi. A może w kuchni gotujesz i wyciąg włączony na maksa? Coś tu jest nie tak z tym kominem. Komin powinien mieć cug ZAWSZE!!! A jak nie ma to robi się trochę niebezpiecznie....

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten tak zwany CUG:), to ruch powietrza(spalin) w kominie. Jak komin jest ciepły to do góry :), a jak zimny to do dołu:(.

Jak komin ma małą masę i po 12 godzinach robi się zimny, to przy mrozie pociągnie do mieszkania. Wtedy warto zrobić jakiś wyciąg czy wstawić grzałkę do komina, by trochę go zagrzała w celu zmiany kierunku CUGU ku górze :).

Nie daje mi spokoju ten temat. Dlaczego kominek się tak zachowuje?? Przecież komin powinien ciągnąć, a NIE CIĄGNIE!!!! Przecież nie pali się nie dlatego, że jest zimno, tylko że cugu nie ma. Masz wentylację mechaniczną? Wnetylator co wyciąga może za szybko chodzi. A może w kuchni gotujesz i wyciąg włączony na maksa? Coś tu jest nie tak z tym kominem. Komin powinien mieć cug ZAWSZE!!! A jak nie ma to robi się trochę niebezpiecznie....

Komin ciągnie, ale ciągnie to co mogłoby się spalić ale się nie spali bo jest za bardzo chłodzone przez płaszcz wodny kotła.

Jak pisałem dał bym to co mam u siebie - zaworek termostatyczny z kapilarą a jak nie to wtedy jakąś pompkę mieszającą.

Albo może na powrocie z instalacji do kotła (na dole) jakiś 3D sterowany siłownikiem (z małym powrotem albo by tylko hamował przepływ).

Ten tak zwany CUG:), to ruch powietrza(spalin) w kominie. Jak komin jest ciepły to do góry :), a jak zimny to do dołu:(.

Jak komin ma małą masę i po 12 godzinach robi się zimny, to przy mrozie pociągnie do mieszkania. Wtedy warto zrobić jakiś wyciąg czy wstawić grzałkę do komina, by trochę go zagrzała w celu zmiany kierunku CUGU ku górze :).

Dochodzi jeszcze różnica ciśnień w domu i na zewnątrz.

Komin ciągnie, ale ciągnie to co mogłoby się spalić ale się nie spali bo jest za bardzo chłodzone przez płaszcz wodny kotła.

Jak pisałem dał bym to co mam u siebie - zaworek termostatyczny z kapilarą a jak nie to wtedy jakąś pompkę mieszającą.

Albo może na powrocie z instalacji do kotła (na dole) jakiś 3D sterowany siłownikiem (z małym powrotem albo by tylko hamował przepływ).

Nie. Ludziska wrzucają sobie do kominków powietrze o temp. -20 i im działa. Ogniska zimą na zmrożonej ziemi palą się pierwszorzędnie. CUGU ni ma! Opowiedz coś o wentylacji. Grawitacyjna czy mechaniczna, w kuchni wyciąg włączony? Salon otwarty na mieszkanie?

Herakles+inni,

Drewno do palenia też potrzebuje temperatury i jak na bieżąco odbierasz temperaturę to sie będzie tlić kopcic itd. Mi w rozwiązaniu problemu pomógł świerk - mam tego od groma na budowie w dodatku mocno wysuszonego, szybko zaczyna sie palić i daje dużą temperaturę (w krótkim czasie dużo ciepła). Rąbie to na paski ok 3-5 cm i układam na grubszych klockach tak ze 4 warstwy takich cienkich. Dwie kostki podpałki i po 10 minutach mam ognisko "że hej" wtedy dożucam kilka desek świerkowych i kominek rozchulany. Jak chce sie szybko zagrzać bufor to tylko świerk w 3 godziny kominek 18 kW zagrzał bufor z 18 do 72 C,

Herakles+inni,

Drewno do palenia też potrzebuje temperatury i jak na bieżąco odbierasz temperaturę to sie będzie tlić kopcic itd. Mi w rozwiązaniu problemu pomógł świerk - mam tego od groma na budowie w dodatku mocno wysuszonego, szybko zaczyna sie palić i daje dużą temperaturę (w krótkim czasie dużo ciepła). Rąbie to na paski ok 3-5 cm i układam na grubszych klockach tak ze 4 warstwy takich cienkich. Dwie kostki podpałki i po 10 minutach mam ognisko "że hej" wtedy dożucam kilka desek świerkowych i kominek rozchulany. Jak chce sie szybko zagrzać bufor to tylko świerk w 3 godziny kominek 18 kW zagrzał bufor z 18 do 72 C,

Napisz mimo wszystko coś o tej wentylacji.

mam pytanko ...

czy mogę zamontować pompę obiegową na powrocie z instalacji przed samym kotłem, czy musi być na zasilaniu ...?

a także czy na wylocie z kotła musi być taka wielka rura bodajże 1i 1/2 cala, czy mogę to zredukować od razu na np. 1" , to samo na powrocie...?

czy da się jakoś sensownie zasilać dwa rozdzielacze bez układu mieszającego (jeden od podłogówki na dole a drugi od grzejników na piętrze ...)...?

Cześć skręciłem wężownice. Na razie solarną 2x12,5m fi15.

Mam pytanie dotyczące drutu miedzianego do podwiązania ich. Jakiej grubości jest najlepszy i ile metrów wam poszło?

A może lepiej rurka miedziana fi 15, zrobić stelaż i przylutować zwoje, można przy okazji poćwiczyć lutowanie twarde. Ja tak zrobiłem, a pomysł, od kolegów z tego wątku.

http://img703.imageshack.us/img703/820/p1050508z.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img823.imageshack.us/img823/8079/p1050510d.jpg

Uploaded with ImageShack.us

mam pytanko ...

czy mogę zamontować pompę obiegową na powrocie z instalacji przed samym kotłem, czy musi być na zasilaniu ...?

a także czy na wylocie z kotła musi być taka wielka rura bodajże 1i 1/2 cala, czy mogę to zredukować od razu na np. 1" , to samo na powrocie...?

czy da się jakoś sensownie zasilać dwa rozdzielacze bez układu mieszającego (jeden od podłogówki na dole a drugi od grzejników na piętrze ...)...?

a jaki to kocioł (jakie paliwo i jaka moc)

układ otwarty czy zamknięty

bez mieszacza to raczej z podłogówką się nie uda ,chyba że lubisz podskakiwać na gorącej podłodze ;) ,wystarczy zwykły ESBE 20-43 ST.C

mam pytanko ...

Jasiu ty taki mądry a o pierdoły się pytasz: pompa zawsze na zasilaniu!!!

Rurki zależy jakie masz w instalacji - jak masz mniejsze niż w kotle to pewno że musisz zredukować... - bo inaczej nie połączysz....najlepiej zachować jak najwiesze przekroje...

podłogówka z mieszaczem a grzejniki bezpośrednio - tzn będą się regulowały termostatami...

Witam

Kotłowni jeszcze nie mam ale nurtuje mnie pewne zagadnienie.

Chciałbym zabezpieczyć kocioł przed przegrzaniem, w przypadku braku prądu.

Czy bufor połączony z kotłem rurociągiem o dużej (np. 1 1/2”) średnicy, będzie odbierał ciepło grawitacyjnie. Czy lepiej zabezpieczyć podtrzymanie akumulatorem 12V z przetwornicą.

I temat trochę z innej beczki. Chcę odzyskać ciepło z klimatyzacji ale bez bezpośredniego odparowania w bojlerze. Mój plan jest taki żeby owinąć rura miedzianą bufor. Tylko problem jest z powierzchnią wymiany, ponieważ okrągła rurka słabo przylega. Tu pomogło by lutowanie ale trochę tego dużo. Dobrym rozwiązaniem było by dołożenie zewnętrznego płaszcza wypełnionego cieczą. Projekt będzie realizowany w tym roku, jak coś zrobię to się pochwalę. Mile widziane wszelkie pomysły na zintensyfikowanie wymiany.