amciek80 30.01.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Adam_mk, piec Termeta o ktorym mysle nie jest kondensatem ale ma mechaniczne usuwanie spalin za pomoca wentylatora wbudowanego w piec. Poszedlbym rura prosto zza sciane (a nie do gory na dach jak na rysunku) ale w tym samym pomieszczeniu bedzie centrala wentylacyjna i na tej samej scianie bedzie czerpnia. Wyrzut spalin i czerpnia powietrza w promieniu 1-2m to imo kiepski pomysl. Gdybym wyrzucal spaliny zza sciane uwazam, ze wentylator dalby rade przepchnac nawet ochlodzone spaliny przez te 2m. Ale u mnie rura idzie w gore i to mnie napawa obawami czy ten wiatraczek da rade. Piece niby maja czujniki, ktore badaja przeplyw spalin i wylaczaja piec w przypadku wykrycia blokady w przewodzie spalinowym. Czy uwazasz, ze ochlodzenie spalin moze spowodowac obnizenie skutecznosci wentylatora wydechowego. Zauwaz, ze Kramarz ma rozwiazanie odzyskujace cieplo ze spalin i dostal na to patent. Zamontowali ten odzyskiwacz w jednej ze spoldzielni mieszkaniowych. Ale tam grzeja na olej, a nie na gaz. W instrukcji obslugi pieca jest zdanie "Niedopuszczalne jest przedłużanie przewodu odprowadzającego spaliny lub instalowanie różnych wymienników ciepła, w celu większego wykorzystania ciepła spalania." ale to zdanie jest tylko i wylacznie w sekcji pieca bez wentylatora. W rozdziale o ukladach z wymuszonym obiegiem takiego ostrzezenia nie ma. Nie chce za bardzo kombinowac bo ze spalinami nie ma zartow ale postepujac tak jak wszyscy nigdy nic nowego nie powstanie . Czy ktos ma taki wynalazek? Edytowane 30 Stycznia 2013 przez amciek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 30.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 piec ... piec. ... Piece ... piec ... pieca ... pieca W kwestii porządkowej to nie chodziło Ci o piec ale o kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 30.01.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Cruz, skoro tak bardzo Ci to przeszkadza niech bedzie i kociol. Ale za slownikiem jezyka polskiego, piec - "urządzenie wydzielające ciepło lub będące miejscem intensywnego spalania czegoś". BTW - a jaka jest roznica miedzy piecem, a kotlem? Powaznie pytam. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez amciek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 30.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Cruz, BTW - a jaka jest roznica miedzy piecem, a kotlem? Powaznie pytam. Kocioł posiada wymiennik wodny, a piec nie. Dlatego kominek z płaszczem wodnym, to tak na prawdę kocioł...w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 31.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Zaczynam szukać materiału na baniak.Coś pustawo w skupach złomu, które odwiedziłem.Znalazłem co prawda jedną rurę, ale czy grybość ścianki 10mm to nie za dużo (średnica 800mm, planowana wysokość 2,5m).? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 31.01.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 czy grybość ścianki 10mm to nie za dużo (średnica 800mm, planowana wysokość 2,5m).? czemu myslisz, ze za duzo? imo w sam raz. ja bym sie tylko martwil czy dasz rade to wstawic i postawic pozniej. zdradz po ile ta rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 01.02.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 2 zł/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 01.02.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Kocioł posiada wymiennik wodny, a piec nie. Dlatego kominek z płaszczem wodnym, to tak na prawdę kocioł...w salonie. Albo kotłownia postawiona w centralnym części domu. No ale jak to ma być centralne ogrzewanie to jest prawidłowe postępowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 01.02.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam możecie mi doradzić odnośnie termometrów potrzebuje mieć 2 sztuki jeden chce dać na zasilaniu do podłogówki z bufora chodzi o to ile jest temp na zasilaniu z bufora do podłogówki przed zaworem czy np po nocy musze juz isc rozpalić w piecu zeby nabic bufor a chce wyswietlacz umiescić za ścianą kotłowni zebym nie musiał wychodzić na dwór rano zobaczyć ile jest temp na buforze a drugi do pieca jak rozpale czy temp mi rosnie czy czasem nie wygasło to wszystko z lenistwa ale bardzo by mi ułatwiło życie :)mam stacje pogodową ceta 106 i tam jest opcja podłączenia dwóch termometrów ale koszt około ponad 150zł i czy nie wyjdzie mnie taniej nawet kupna dwóch oddzielnych termometrów coś na wzór tego http://allegro.pl/termometr-tabl-z-sonda-50-do-150st-alarm-290cm-i2990081419.html czy nie cudować i zamawiać do ceta ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.02.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam możecie mi doradzić odnośnie termometrów potrzebuje mieć 2 sztuki jeden chce dać na zasilaniu do podłogówki z bufora chodzi o to ile jest temp na zasilaniu z bufora do podłogówki przed zaworem czy np po nocy musze juz isc rozpalić w piecu zeby nabic bufor a chce wyswietlacz umiescić za ścianą kotłowni zebym nie musiał wychodzić na dwór rano zobaczyć ile jest temp na buforze a drugi do pieca jak rozpale czy temp mi rosnie czy czasem nie wygasło to wszystko z lenistwa ale bardzo by mi ułatwiło życie :)mam stacje pogodową ceta 106 i tam jest opcja podłączenia dwóch termometrów ale koszt około ponad 150zł i czy nie wyjdzie mnie taniej nawet kupna dwóch oddzielnych termometrów coś na wzór tego http://allegro.pl/termometr-tabl-z-sonda-50-do-150st-alarm-290cm-i2990081419.html czy nie cudować i zamawiać do ceta ?? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a/page394&p=5640171#post5640171 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=5660940&viewfull=1#post5660940 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 01.02.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Zapytam tak nieśmiało... czy ktoś zrobił może dolna wężownice stalową? Oczywiście czarna, a nie jakieś błyskotki:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2013 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Nie słyszałem...Było o nierdzewce karbowanej... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 02.02.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A jakieś przeciwwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 02.02.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 1. Problem ze zginaniem rury stalowej i uformowania z tego materialu wezownicy. Z miedzi i nierdz o wiele latwiej2. Korozja (choc dla tych zastosowan nie ma tragedii) 3.Przewodzenie ciepla ( tez tragedii nie ma , ale jednak miedz lepsza, a nierdzewka jest karbowana przez co zwieksza powierzchnie wymiany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 No i zakamienianie się...Z szeregu elektrochemicznego to wynika.Dla glikolu w obiegu zamkniętym - bez znaczenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 03.02.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Policzcie sobie na ile starczy nagrzane 50m3 i czy taka cysterna zakopana pod podjazdem się nie zmieści. liczyłem kiedyś z Adamem i wyszło nam, że na styk, latem nagrzana słońcem starcza do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 03.02.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A ja sobie mysle ze zaje.......scie by bylo wykorzystac bufor 50m3 ale dla zwyklego szaraka to nie osiagalne, inwestycja strasznie droga no chyba ze ktos ma kasy jak lodu to jak najbardziej. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9772-duzy-bufor/ POZDRO sam zbiornik 50m3 stojący 20 000 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.02.2013 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 liczyłem kiedyś z Adamem i wyszło nam, że na styk, latem nagrzana słońcem starcza do wiosny Czytam i czytam i piszą ludzie, że zbiorniki po 1000l w najgorsze te mrozy starczają na 1 dzień, Więc 50m3 powinno wystarczyć na 50 dni mrozów. Sporo! Tak bez liczenia tych kelwinów........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.02.2013 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 sam zbiornik 50m3 stojący 20 000 pln tak a jeszcze musi mieć jaką piwniczkę zazbrojoną i nierzadko uszczelnioną. tak 50k to na styk i mogłoby zabraknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 04.02.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Mam pytanie związane jak mi się wydaje z buforem.Zauważyłem w wannie i umywalkach zielone nacieki pod kranem. Zwłaszcza jeden z kranów jest przodujący w tym zakresie.Instalację mam z rurek Hepworth. Na wejściu filtr siatkowy i sznurkowy. Potem zmiękczacz (!) a następnie wymiennik (spirala miedziana) w buforze.Z kąd to zielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts