cruz 19.03.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Wiem, że Adam preferuje miedź, rozumiem, że wiele argumentów stoi za nią, ale ja nie chcę systemu lutowanego, chcę w prosty sposób wkręcić końcówkę wężownicy do mufy w ścianie bufora, bez obawy o korozję o różnice potencjałów, lubię i mam zaufanie do skręcanych złączek. Wodę mam miękką mimo, że to góry, woda z potoka, nie widzę wad nierdzewki, cena za kegi niższa, powierzchnia wymiany duża, połączenie zalety systemu pojemnościowego i przepływowego, legionelli się nie obawiam. Chcę mieć dużo ciepłej wody i spokój na lata, naturalnie zapas ciepła dla podłogówki to dodatkowa zaleta dla bufora w stosunku do bojlera z nierdzewki z Niemiec. Ale w kegach masz powierzchnię wymiany w przeliczeniu na lity mniejszą. Czyli niby powierzchnia duża ale objętość zgromadzonej wody w kegu też duża. Było o skręcanych złączkach do miedzi. Ja bym chciał właśnie zrobić pętle z jednego kawałka miedzi i łączyć miedz dopiero poza buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.03.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Chcę mieć dużo ciepłej wody i spokój na lata. To posłuchaj Adama!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 19.03.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Nierdzewka to żadne cudo nie jeest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 :lol: K160 Czemu uparłeś się, aby ten problem spieprzyć? Usiądź i pomyśl raz jeszcze nad nim... WOLNO woleć! Nie wolno kwękać, jak nie działa zrobione tak, jak się woli a nie tak, jak jest DOBRZE! Nie budujesz domu jednorodzinnego z jego funkcjami! CO dzieje się z np. ciepłem w tym, co budujesz? JAKIE są jego obiegi? KIEDY? Czemu nie rozważysz rekuperacji na ściekach? Odkręcając kran prysznica wpuszczasz do rury ściekowej sporo ciepła dokładnie wtedy, gdy jest Ci potrzebne a już zostało "zapłacone". Latem ludziska się pocą i kąpią... Solarek betonowy w chodniczkach wokół pensjonatu mocno by Ci życie ułatwił, bo ma największą sprawność z budowanych. "Chcę mieć dużo ciepłej wody i spokój na lata,..." NAPRAWDĘ? Czy raczej chcesz mieć możliwość korzystania z ciepłej wody w dowolnych ilościach? Po co ci MIEĆ a nie korzystać? Zmień sposób rozumowania! Twój problem da się rozwiązać dobrze, ale nieco inaczej jak w domu jednorodzinnym. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 19.03.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 AdamieTak na szybko 50m2 chodniczka z alupex to jaki buforek podładuje.Z miejsca w kotłowni wychodzi 700 do1000 ltr tylko od niego do pkt czerpania CWU ok 12m.Czy w tej sytuacji jest sens myśleć o tym.Chodniczki mają byc robione w 2014.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2013 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 50m2 chodniczka "dostaje" 50kW w słoneczny dzień.Ile z tego UMIESZ wepchnąć do pexa zatopionego w betoniku?Zabawka może latać w obie strony.Da się tak też ten chodniczek rozmrażać czy odśnieżać.Trzeba by to dokładnie przemyśleć, ale czuję, że się da!Od około 35stC do 45stC jest już tylko 10stC.A do 35stC z tego chodniczka da się wydłubać prawie całe lato...BYWA więcej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 19.03.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Adamie kontynuując...Mamy powiedzmy te 35stC i chcemy to ogrzać tak bezczelnie prądem przy pomocy grzałki będącej na spodzie bufora. Jak nie zepsuć uwarstwienia? Rura transportowa wystarczy? A może dodatkową grzałkę z góry, która dogrzeje "wysoko" samą gorę baniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2013 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 To nie tak!Grzałką to ZŁAD w baniaku grzejesz.Tu jest chlorovit w pexie (jedno z rozwiązań).Do ciepłego baniaka , do wężownicy w nim, wpada już podgrzany wstępnie.Wystarczy dogrzać odrobinką ciepełka grzałkowego - i jest w kranie to, co potrzeba a koszt mały. Oczywiście, na zimę - bajpas a wodę z tego pexa w chodniczku wyganiasz jakim kompresorkiem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 19.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 AdamieW chodniczku co ma być =1 chlorowit 2.roztwór glikolu Oba idą do dolnej wężownicy bufora czy 3.woda rurzana którą dogrzewa elektryczny bojler. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2013 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Tak jak lubisz i jak potrzebujesz. Inna jest konstrukcja z glikolem a inna z clorovitem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 20.03.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Póki niewiem czym się różnią obie konstrukcje to niewiem co lubię i co potrzebuję.Przypuszczam iż obie mają wchodzić w wężownice Cu.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2013 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Przez chlorowit rozumiem wodę rurzaną, wodociągową. Albo...Wpuszczasz ją pod betonik a potem do wężownicy CWU.Albo...Robisz układ glikolowy, zamknięty i za nim dodatkowo wymiennik na wodę rurzaną, która do tej wężownicy w baniaku idzie.Wtedy da się tam jakie ciepełko zimą zapuścić i grzać ten chodniczek. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 20.03.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Teraz mam jasność ,ponieważ mój chodniczek będzie po południowej stronie domu od ogrodu a nie od ulicy to nie ma potrzeby go grzać.Decyzja będzie wpuścić wodę rurzaną pytanie tylko alupex czy niebieskie PE,ale na decyzję mam jeszcze rok.PozdrawiamZbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 MAŁA pojemność wodna (pex) lub DUŻA długość (ta niebieska) to dobre rozwiązanie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 22.03.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 BajcikJest bufor owalny ,były zdjęcia,nie mogę znaleść w spisie , proszę podpowiedz gdzie go szukać.Z góry dziękuję.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariiusz 25.03.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Witam kolegów . Forum ogromnie pożyteczne i chwała założycielowi Adamowi . Czytałem wątek ale nie sposób całego przebrnąć i pewnie gdzieś jest odpowiedż na pytanie jakie mnie nurtuje jednak nie dokopałem się do niej . Mam wymiennik cwu z dwóch zespawanych hydroforów około 500 l z dwiema wężownicami . Działał super osiem lat jednak w tamtym roku pojawiły się przecieki w dolnej części gdy go całego nagrzewam . Ratuję się wyłączając dolną wężownicę jednak połowa zbiornika jest za mała do odbioru ciepła z kolektorów . Muszę zrobić nowy jednak już odpuszczę sobie stare zbiorniki hydroforowe gdyż łatwiej będzie go wykonać z czarnej rury. Znalazłem na złomie takową 600 mm gr 5 mm jednak ma ona jak mi się wydaje skrętny szew po długości .Moje pytanie do znawców - czy wytrzyma ona ciśnienie wodociągu biorąc pod uwagę dobowe zmiany temperatury 15 st - 70 st ? Wymiennik będzie miał 2 m wysokości . Dziękuję za każdą sugestię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 25.03.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 czy wytrzyma ona ciśnienie wodociągu biorąc pod uwagę dobowe zmiany temperatury 15 st - 70 st ? ale po co chcesz podlaczac wodociag do tej banki? w buforze masz cisnienie atmosferyczne - jesli palisz na wungiel to uklad masz otwarty. Cisnienie jest tylko w rurce miedzianej w ktorej przeplywowo ogrzewasz cwu. da sie ten watek przeczytac i wrecz nalezy to zrobic. sam podchodzilem do niego jak do jeza i myslalem, da sie poskakac i znalezc to co trzeba. poswiec kilka wieczorow, przeczytaj go, potem wrocisz do niego z pytaniami na ktore sa juz tutaj odpowiedzi, przeczytasz jeszcze raz i bedziesz oswiecony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.03.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Bajcik Jest bufor owalny ,były zdjęcia,nie mogę znaleść w spisie , proszę podpowiedz gdzie go szukać.Z góry dziękuję. Zbyszek Daj linka jakiegoś bo uszło to uwadze IPB (Instututowi Pamięci Buforowej) w buforze masz cisnienie atmosferyczne plus ciśnienie słupa wody da sie ten watek przeczytac i wrecz nalezy to zrobic. sam podchodzilem do niego jak do jeza i myslalem, da sie poskakac i znalezc to co trzeba. poswiec kilka wieczorow, przeczytaj go, potem wrocisz do niego z pytaniami na ktore sa juz tutaj odpowiedzi, przeczytasz jeszcze raz i bedziesz oswiecony. Wątek ciekawy, nie licząc może offtopów i wałkowania po raz który tego samego. Jak kolega odpadnie to może warto chociaż "subiektywny spis treści" obejrzeć http://domkopedia.pl/index.php/Bufor#Jak_to_si.C4.99_robi.2C_czyli_bufor_ciep.C5.82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 26.03.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 BajcikJak bym znał miejsce to nie zawracałbym głowy.Przepraszam za zamieszanie jak znajdę czas to przekopię jeszcze raz sumiennie cały wątek i znajdę.Dziękuję zachęci.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 27.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Panowie jak z e wzrostu temp na kotle w czasie można wyliczyć moc kotła ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts