Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

akid50.Pozwól że opowiem ci początek mojej przygody z buforem.Otóż po zamontowaniu przez fachowców(prawdziwa firma z mądrym szefem inżynierem),piec zamiast grzać chałupę grzał najpierw bufor a jak się nagrzał to grzał dom.Skąd ta bzdura? Otóż szef dobrze zrobił projekt a fachowcy zrobili po swojemu byle szybko.Wtedy zagryzłem wargi i napisałem (nie było internetu) do kilku renomowanych firm i dostałem schematy podłączeń.Fachowcy przyjechali na mój koszt i zaczęli rozbierać i od nowa robić.Byłem przy nich cały czas i co chwilę musiałem ich korygować mruczeli przy tym pod nosem że robię bimbrownię i.t.p. Po odpaleniu jakieś 10min. na piecu 50 stopni a grzejniki ciepłe a jeden fachowiec głośno mówi ku..a jak to grzeje? a ja mówię zbyszek to tylko tak może grzać.Być może też miałeś takich fachowców.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To po co ci grzać jeszcze ten bufor? Jak ci dobrze grzeje? Moje zdanie jest taki i koniec. Jak instalacja jest dobra i grzeje to po co grzać jeszcze ten bufor . Bufor by grało np aby latem nagrzać np zdarmowego słonka a potem całą zimę pobierać .Albo np grzanie prądem w nocy na nocną taryfę a pobierać w dzień . O tak to rozumię Ale jak ja mam grzać grzejniki i kumulować w buforze potem pobierać albo i nie a on traci to po jaki cel? To jak jeżdżenie cysterną na zakupy Edytowane przez Adik50

Ciekawe jaki typ masz tego cudnego piecyka że ci w godzine wygrzeje i bufor i grzejniki i domek cały i jakie tak cudowne grzejniki że potem cały dzień cudownie grzeją . Ja wole na bierząco grzać małą ilość wody i w sumie kocioł też pół dnia spi . Bo pracuje 2 minuty a pół godziny czuwa -czyli śpiNo cóż jezdzisz cysterną na zakupy a ja osobowym masz prawo . ale bez sensu

Bo pracuje 2 minuty a pół godziny czuwa -czyli śpi

i wyszło szydło z worka, Adik50 ma u siebie kocioł z podajnikiem do którego jakiś fachura cwaniak podpiął mu kompletnie niepotrzebny bufor bo szybko zauważył że to inwestor humanista co nic nie trybi, i łyknie wszystko

kolejny modelowy przykład że owce są po to żeby je strzyc

Edytowane przez mxxxx

Witam.Kolego adik50 przepraszam za pomyłkę coś mi się literki pomyliły.Bufor to jak akumulator w aucie tylko kilkadziesiąt razy większy,silnik+alternator to piec a światła to grzejniki, prąd to ciepło.Wyłączysz silnik i pozostawisz na światłach ten akumulator będzie długo zasilał.Prądnica w aucie zawsze podaje prąd którego nadwyżka idzie w akumulator.Może śmieszne porównanie,ale chyba zrozumiałe.Wygląda mi na to że jesteś po szkole mistrza lastrico którego bardzo cenię za to co robi i na pewno jest to najlepsza metoda na palenie bez bufora.Jednak twierdzę z każde usypianie to większa strata niż ciągłe równomierne palenie,bo tylko wtedy można wszystkie gazy spalić a przy drewnie to uśpienie nie funkcjonuje,przynajmniej u mnie.Pozdrowienia.

Witaj edde. Nie chcę ci doradzać ale uważam że bufor nie powinien być na zewnątrz.Ja mam swój w kotłowni gdzie jest średnio 18-20stopni obłożony 2x20cm.wełny i zabudowany płytami gipsowymi a za ścianą łazienka.Gdybym budował nowy dom to bufor byłby w samym środku wtedy straty ciepła są moim zdaniem minimalne.Pozdrawiam.

Popieram bufor najlepiej na środku domu umieścić ja mam w kotłowni nie ogrzewanej jest tam ciepło jak sie pali w piecu a jak nie to jest chłodno ale nie mierzyłem temp nigdy , na początku zastanawiałem się czy nie zakopać bufora w ziemi i to też nie głupi pomysł ale było by trzeba wymurować mu kanał ale chyba nikt tego nie robił lub nie znalazłem takiego kogoś .

ok, tyle, ze ten bufor o którym myślę nie znalazł sobie i na siebie miejsca w domku, więc jakby nie debatować on będzie na zewnątrz w jakimś swoim styropianowym zapewne domku, i teraz zastanawiamy się jaka warstwa ocieplenia będzie poprawna, ma ktoś jakieś doświadczenia, obliczenia czy cuś?

Witam!

Mam kilka pytań w temacie bufora. Im więcej czytam tym mniej wiem, dwóch instalatorów proponuje mi dwa inne rozwiązania a dobrych fachowców u nas nie ma, bo mieszkamy daleko od szosy, gdzie wszystko dochodzi z opóżnieniem... ale do rzeczy:

Domek ok.90 mkw dobrze izolowany

parter podłogówka w 3 obiegach (dwa z regulatorami pokojowymi) + 1 grzejnik w łazience

piętro 2 pokoje z grzejnikami + łazienka i grzejnik

zbiornik na cwu - 140l dwupłaszczowy nierdzewny vissman

ogrzewanie kominek z płaszczem moc 12,5kW (7,5 +5)

propozycja I instalatora bufor 500 litrów z wężownicą

propozycja II instalatora bufor 300 litrów bez wężownicy (proponuje zbiornik ocynkowany - znalazłem informacje że ocynku się do co nie stosuje?)

w obu opcjach na dole w łazience bufor, na górze w łazience zasobnik cwu

Zakładając, że podłogówka się nagrzeje i zamknie 2 z 3 obiegów (te większe - bez termostatu jest najmniejszy obieg w korytarzu) do odbioru ciepła zostaną tylko 4 grzejniki i 140l na cwu - stąd propozycja bufora, tylko z wężownicą czy bez? I jakiej pojemności? Czy zasadne jest instalowanie laddomatu?

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Witam!

Mam kilka pytań w temacie bufora. Im więcej czytam tym mniej wiem, dwóch instalatorów proponuje mi dwa inne rozwiązania a dobrych fachowców u nas nie ma, bo mieszkamy daleko od szosy, gdzie wszystko dochodzi z opóżnieniem... ale do rzeczy:

.

To tak zawsze jest z czytaniem. Ale ja na Twoim miejscu spytał bym po kolei jednego i drugiego co miał na myśli proponując jeden jak i drugi bufor.

Bo wydaje mi się aby bufor spełniał swoje zadanie, czyli gromadził ciepło na potem, czy aby coś sensownego zgromadzisz w tym 500l lub tym 300l.

To tak na początek.

pozdrawiam.

Witold

ok, tyle, ze ten bufor o którym myślę nie znalazł sobie i na siebie miejsca w domku, więc jakby nie debatować on będzie na zewnątrz w jakimś swoim styropianowym zapewne domku, i teraz zastanawiamy się jaka warstwa ocieplenia będzie poprawna, ma ktoś jakieś doświadczenia, obliczenia czy cuś?

Nie mów że nie masz miejsca na kwadrat 120x120cm który może Ci dodatkowo dogrzewać np. pomieszczenie techniczne.

Ja mam buforek fi70cm i ocieplenie po 25cm granulatu wełny, całość zamknięta biała płytą meblową na której z jednej strony mam wieszaki na ubrania.

Stoi toto w malutkim pomieszczeniu 6mkw(w rogu) i w 100% LEPSZE TO JAKIKOLWIEK KOCIOŁ!!!! Co z tego że zabiera ok 1,5m kw jak nic przy nim nie robię a mam jeszcze tańsze ogrzewanie niż gazem, pelletem czy pseudoekogrochem.... hehe

pozdr.

Witam!

Domek ok.90 mkw dobrze izolowany

parter podłogówka w 3 obiegach (dwa z regulatorami pokojowymi) + 1 grzejnik w łazience

piętro 2 pokoje z grzejnikami + łazienka i grzejnik

zbiornik na cwu - 140l dwupłaszczowy nierdzewny vissman

ogrzewanie kominek z płaszczem moc 12,5kW (7,5 +5)

propozycja I instalatora bufor 500 litrów z wężownicą

propozycja II instalatora bufor 300 litrów bez wężownicy (proponuje zbiornik ocynkowany - znalazłem informacje że ocynku się do co nie stosuje?)

w obu opcjach na dole w łazience bufor, na górze w łazience zasobnik cwu

Zakładając, że podłogówka się nagrzeje i zamknie 2 z 3 obiegów (te większe - bez termostatu jest najmniejszy obieg w korytarzu) do odbioru ciepła zostaną tylko 4 grzejniki i 140l na cwu - stąd propozycja bufora, tylko z wężownicą czy bez? I jakiej pojemności? Czy zasadne jest instalowanie laddomatu?

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Było już tyle razy o buforze i o CO: nie miesza się dwóch rożnych układów!!! - bo po co?? żeby nie móc ich wysterować?? Po co dwie pompy CO?? - za tania instalacja???

Na dole podłogówka a po co u góry gdzie jest cieplej grzejniki?? Wszędzie podłogówka i dobrze rozmieścić pętle podłogówki i wyregulować przepływy...

Albo wszędzie grzejniki a bufor niech zbiera piki energii bo m.in takie jego zadanie....

No i zastanów się nad kotłownią w salonie tzw kominkiem z płaszczem.... i żeby było fajnie to musisz mieć zapas dobrego drewna poszczypanego na min 2 sezony.... masz na nie miejsce i chcesz całe życie machać siekierką ??

pozdr.

Edytowane przez waflos

Było już tyle razy o buforze i o CO: nie miesza się dwóch rożnych układów!!! - bo po co?? żeby nie móc ich wysterować?? Po co dwie pompy CO?? - za tania instalacja???

Na dole podłogówka a po co u góry gdzie jest cieplej grzejniki?? Wszędzie podłogówka i dobrze rozmieścić pętle podłogówki i wyregulować przepływy...

Albo wszędzie grzejniki a bufor niech zbiera piki energii bo m.in takie jego zadanie....

No i zastanów się nad kotłownią w salonie tzw kominkiem z płaszczem.... i żeby było fajnie to musisz mieć zapas dobrego drewna poszczypanego na min 2 sezony.... masz na nie miejsce i chcesz całe życie machać siekierką ??

pozdr.

Tak zostało zaprojektowane i częściowo zrobione. Kotłownia w salonie mi się nie uśmiecha, ale za późno. Może z czasem wymienię na coś innego. Na górze są sypialnie, więc podłogówka chyba nie wskazana. Co do mieszania 2 układów to zainstalowany jest rozdzielacz dwufunkcyjny do co i podłogówki. Jedna firma zaczęła wg własnej koncepcji, ale padła i teraz przychodzą kolejni, jak zwykle zaczyna się od tekstu "kto to Panu robił" a ja muszę to jakoś ogarnąć, bo Szanowna chce się wprowadzać :(

a niby czemu nie wskazana podłogówka w sypialni? Wciąż te same mity...., jednorodny układ nie przysparza kłopotów w trakcie użytkowania no i podłogówka po całości wychodzi taniej niż wersja mieszana... u mnie podłogówka 100% + drabinka w łazience dodatkowo ale wpięta do rozdzielacza podłogówki.

a niby czemu nie wskazana podłogówka w sypialni? Wciąż te same mity...., jednorodny układ nie przysparza kłopotów w trakcie użytkowania no i podłogówka po całości wychodzi taniej niż wersja mieszana... u mnie podłogówka 100% + drabinka w łazience dodatkowo ale wpięta do rozdzielacza podłogówki.

dokładnie!!!

Nie mów że nie masz miejsca na kwadrat 120x120cm który może Ci dodatkowo dogrzewać np. pomieszczenie techniczne.

Ja mam buforek fi70cm i ocieplenie po 25cm granulatu wełny, całość zamknięta biała płytą meblową na której z jednej strony mam wieszaki na ubrania.

Stoi toto w malutkim pomieszczeniu 6mkw(w rogu) i w 100% LEPSZE TO JAKIKOLWIEK KOCIOŁ!!!! Co z tego że zabiera ok 1,5m kw jak nic przy nim nie robię a mam jeszcze tańsze ogrzewanie niż gazem, pelletem czy pseudoekogrochem.... hehe

pozdr.

no wyobraź sobie, ze w tym domku takiego miejsca nie ma :(, i nie chodzi o kwadrat 120x120 bo 100, 110 lub 120cm to samej średnicy zbiornika będzie

z ociepleniem byłoby co najmniej 140-160cm

swoją droga jakieś kiepawe masz to ocieplenie, 25cm grubości na fi70 rurze? i masz straty do pomieszczenia? lipa, z natury rzeczy ociepleni jest po to by odiolowac ucieczkę ciepła a nie w niekontrolowany sposób podgrzewać pomieszczenie techniczne, to ja mam dwa zbiorniki fi80 ocieplone wełną 15-20cm w pomieszczeniu ok.10-12mkw i mam tam prawie tak samo chłodno (może różnica stopnia czy dwóch ale to centralnie środkowe pomieszczenie z kotłownią obok) jak w pozostałych pomieszczeniach piwnicy (wyłączając kotłownie z masą niezaizolowanej instalacji)

a wracając do mego dylematu: czy waszym zdaniem kożuszek z np. wełny 5-10cm zafoliowanej czy zabandażowanej i to potem w domku z 40cm styro grubości na ścianie, dole i górze, szczelnie poklejonego zda egzamin?