amciek80 11.04.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Tak właśnie to ten syfon. Niestety ale zdjęcia nie mogę zrobić bo wszystko mam zabudowane. czy moglbys naszkicowac jakie wymiary ma ten syfon? Czy poczatkowo napedzasz go pompka czy od razu rusza w grawitacji? W tym syfonie dales luki, kolana? moglbys sie podzielic jak go dokladnie zrobiles i co laczy, w jakich punktach? Mysle, ze nie tylko ja jestem zainteresowany. Temat syfonu byl juz poruszony, bodajze Cruz narzekal, ze u niego to nie dziala. Jesli dziala u Ciebie to tylko replikowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 11.04.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ja tez czytalem o tym syfonie i szukalem odpowiedzi. Wynik nie jest prosty i zalezy nawet od tego jaka masz kotlownie i jak tam jest cieplo/zimno.Ja postanowilem ze zrobie maly "syfonik" tak na 0,5m ale poza tym dam jednak zawor klapowy na powrocie coby grawitacje uciac gdy nie bede palic.Zawor nie kosztuje duzo wiec chyba to idealne rozwiazanie. Syfon zas gdy jest bardzo dobry to potrzebuje pompki do rozruchu a gdy slabszy to nie zabezpiecza przed rozladowaniem...troche loteria i zalezna nawet od temperatury w kotlowni....ja zatem zrobie jak napisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 12.04.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 czy moglbys naszkicowac jakie wymiary ma ten syfon? Czy poczatkowo napedzasz go pompka czy od razu rusza w grawitacji? W tym syfonie dales luki, kolana? moglbys sie podzielic jak go dokladnie zrobiles i co laczy, w jakich punktach? Mysle, ze nie tylko ja jestem zainteresowany. Temat syfonu byl juz poruszony, bodajze Cruz narzekal, ze u niego to nie dziala. Jesli dziala u Ciebie to tylko replikowac? Ogólnie to syfon zrobiłem w pierwszej wersji. Działa ale nie w pełnym zakresie temperatur i uzależniony jest od nabicia bufora. Aby wyeliminować te niedogodności zastosowałem na powrocie zawór zwrotny klapkowy. Działający u mnie schemat postaram się narysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 12.04.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) ... Syfon zas gdy jest bardzo dobry to potrzebuje pompki do rozruchu a gdy slabszy to nie zabezpiecza przed rozladowaniem...troche loteria i zalezna nawet od temperatury w kotlowni....ja zatem zrobie jak napisalem. Syfon mam 2m. Grawitacja rusza sama ale rury 6/4" Edit: Zrobiony na szybko mój schemat. W miarę realnie odwzorowuje układ. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez robdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 12.04.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 herakles poczytaj sobie np to http://www.sonergo.com.pl/index.php?kategoria=teoria&strona=oplacalnosc-instalacji-solarnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 12.04.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dzieki robdk Upewniles mnie w tym jak to zrobic. Przydalby sie jakis FAQ do tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 12.04.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 herakles poczytaj sobie np to http://www.sonergo.com.pl/index.php?kategoria=teoria&strona=oplacalnosc-instalacji-solarnych Tam pisza ze sie oplaca i to nawet bardzo. Jak zatem to ma podtrzymac Twoje zdanie, ze sie nie oplaca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 12.04.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 herakles poczytaj sobie np to http://www.sonergo.com.pl/index.php?kategoria=teoria&strona=oplacalnosc-instalacji-solarnych Tak pobieżnie patrząc chyba nie wzięto dodatkowych czynników: - zachmurzenie - nieidealne usytuowanie solara, - latem podaż ciepła przekracza popyt - 45% dotacji nie oznacza że się zapłaci 55%, tylko więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.04.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 herakles poczytaj sobie np to http://www.sonergo.com.pl/index.php?kategoria=teoria&strona=oplacalnosc-instalacji-solarnych DIY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.04.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Tam pisza ze sie oplaca i to nawet bardzo. Jak zatem to ma podtrzymac Twoje zdanie, ze sie nie oplaca ? a widziałeś czy m ta firma się zajmuje? to co ma pisać? że się nie opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 12.04.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 tylko ze rozmowa toczyla sie typu : tatanka : nie oplaca sie herakles :jestes w bledzie a potem link od tatanka ktora mowila ze sie nie oplaca...zatem chyba mial udowodnic ze sie nie oplaca....albo ja czegos nie kapuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 12.04.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 tylko ze rozmowa toczyla sie typu : tatanka : nie oplaca sie herakles :jestes w bledzie a potem link od tatanka ktora mowila ze sie nie oplaca...zatem chyba mial udowodnic ze sie nie oplaca....albo ja czegos nie kapuje Nie zauważyłeś tego, że nawet firma zajmująca się sprzedażą kolektorów, naciągając wszelkie możliwe fakty poza granice tolerancji, ma problem z udowodnieniem, że kolektory są "opłacalne". Średni czas zwortu kosztów inwestycyjnych (czyli wyjścia na "zero") wynosi tam ok. 5 lat i to mimo, że policzyli znacznie większą dotację niż w rzeczywistości można dostać oraz co najważniejsze, że milcząco zakładają tam, że słońce świeci zawsze wtedy kiedy potrzebna jest ciepła woda (czyli najbardziej zimą). Poza tym niczego "podejrzanego" tam nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 12.04.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) przeciez ja nie o tym ...ale konczmy ten off topic. gadajmy lepiej o buforach Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Herbatniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 17.04.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 podumowując to życie się nie opłaca..... PZDR Qter P.S.Pogrzeb tym bardziej! P.S. A żeby było w temacie to mój bufor od pewnego czasu grzeją solary - mi sie opłaca. Nie liczę czasu zwrotu inwestycji bo to moja taka fanaberia. Wolno mi? Wolno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 18.04.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam buforowcy mam prośbę, powiedzcie jak to jest ze średnicami rurek z bufora do zaworów mieszających. Czy na C.O(podłogówka 1000m pexa, od trójników już poleciałem do rozdzielaczy pexem 25 ) jak polecę do mieszacza i pompy standardowo na 1calu będzie ok czy trzeba by przejść na przynajmniej 1 1/4cala i zapodać zawór na 1 1/4 i redukcję na pompę czy może jednak ten 1cal. I podobna sytuacja z CWU. Króciec na 3/4 cala i zawór tak samo czy może przejść na 1cal, a samą cyrkulacje polecieć 3/4 cala czy 1,2cala spokojnie wystarczy? Pozdro Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez szwedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.04.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Na CO 1" spokojnie wystarczy. Na CWU te 3/4 jest dobre. Cyrkulacja 3/8 też starczy, tylko gdzie Ty to znajdziesz? Daj 1/2" i będzie dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 18.04.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Dzięki Adam za pomoc, jak byś jeszcze mógł zapodać jakie króćce wpakować w bufor dla solara, a jakie dla pompy to już będzie komplet i jadę dalej z klockiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.04.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 wyjście z bufora na c.o. wystarczy 1' w zupełności, takie też wszystkie zabawki kup, cwu jak rozumiem masz już wyjście 3/4' wiec przy tym pozostań, przechodzenie na cal z 3/4 jest bez sensu, a pół cala to chyba za mało, zrób 3/4 na wodzie i 1/2 na cyrkulacji edit: o, zanim się przybrałem to już Adam mnie wyprzedził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 18.04.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 A jeżeli chodzi o filtry skośne, zapodawać je przed mieszaczami czy przed pompami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.04.2013 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Ja wstawiam 3/4 bo zredukować się da łatwo.Pompa ciepła?Cal bym dał, bo tez ładnie się redukuje.Z powiększaniem - gorzej, bo zwężka wychodzi a może kłopot zrobić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts