Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obliczenia i spory matematyczne są na początku wątku, z tego co pamiętam.

Istotny jest gradient temperatur, bo on napędza proces wymiany ciepła.

Przy stożkowej jest maksymalny, jaki się da uzyskać.

Dlatego jest stożkowa!

:lol:

kW wychodzą z gradientu i transportu masy/sek.

Adam M.

Obliczenia i spory matematyczne są na początku wątku, z tego co pamiętam.

Istotny jest gradient temperatur, bo on napędza proces wymiany ciepła.

Przy stożkowej jest maksymalny, jaki się da uzyskać.

Dlatego jest stożkowa!

:lol:

kW wychodzą z gradientu i transportu masy/sek.

Adam M.

A porównując te dwie weżownice przy tym samym przepływie i gradiencie która bedzie bardziej efektywna

Po co PW?

Wiadomo, ze większy = szybsze napełnienie baniaka ciepłem = krócej go pilnujesz...

KAŻDY dobry, bo to jest BUFOR ciepła!!!!!!!!!!!!

PO TO się go buduje (między innymi) aby KAŻDY kociołek się nadał...

Adam M.

ProMyst - link nie działa :(

Też się podpytam o kocioł do bufora - [http://domkopedia.pl/index.php/Tmp-pytanie-o-kociol który z nich]?

Jeśli warto dolniaka (wyższa sprawność), to może buderus logano 32kW D (najdroższy na liście). Jeśli raczej bez znaczenia to bym się skłaniał ku ogniwo s6wc (najtańszy na liście).

hej!

link nie działa bo coś im się strona psuje. Producent: Drewmet wypuscił nowy piec o nazwie DREX. Oglądałem również SAS UWT i UWG. UWT ma dużo bajerów i ładną komorę zasypową (50kg węgla) jednak cena jest za wysoka bo ok. 4500 zł. UWG z kolei ma dużo mniejszą komorę zasypową (25kg) i bez bajerów a cena 2800 zł. Widziałem również Defro Optima Komfort - komora zasypowa ok. (50kg) i bez bajerów co powoduję że cena wersji standard to okolo 3000 zł a wersji lux około 3400 zł. Innych kotłów w moim rejonie nie widziałem. Co polecacie?

Bufor zamknięty. Przy sobie mam tylko zdjęcia lejka. Byłem tak wykończony po pracy z zamykaniem bufora i wkładaniem wszelkich wnętrzności, że nie miałem siły na robienie zdjęć. Zrobię fotki zamkniętego i zamieszczę razem z lejkiem w późniejszym terminie. Dzięki za pomoc z piecem. Będę szukał. Wszędzie piszą że górniak jest lepszy. Zapraszam do wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214779-Kocio%C5%82-Pilne&p=5950649&viewfull=1#post5950649

Ja bardzo lubię KWKD Zębca, uważam, że to naprawdę fajne kotły, ale możesz też wziąć kocioł Westfalia, dostępny w marketach budowlanych za 1900zł, a jest to kocioł robiony przez Cichewicza. Prosty, sprawdzony dolniak w bardzo niskiej cenie. Defro sobie odpuść. Odpuść sobie kotły górno dolne, czyli takie z grodzią wodną na tyle paleniska z przelotem i górą i dołem. Tam się zawsze pali cały zład na raz. Górniak o budowie takiej jak Zębiec Wenus, w którym byś palił metodą od góry, z długim wymiennikiem i dużą komorą, również spełni oczekiwania. Żadnych wentylatorów, cudów bajerów, tylko dobra stal, duża komora załadunkowa, powietrze pierwotne i wtórne do dopalania spalin, miarkownik ciągu, wygodne czyszczenie. Więcej nic nie jest potrzebne.

Ja bardzo lubię KWKD Zębca, uważam, że to naprawdę fajne kotły, ale możesz też wziąć kocioł Westfalia, dostępny w marketach budowlanych za 1900zł, a jest to kocioł robiony przez Cichewicza. Prosty, sprawdzony dolniak w bardzo niskiej cenie. Defro sobie odpuść. Odpuść sobie kotły górno dolne, czyli takie z grodzią wodną na tyle paleniska z przelotem i górą i dołem. Tam się zawsze pali cały zład na raz. Górniak o budowie takiej jak Zębiec Wenus, w którym byś palił metodą od góry, z długim wymiennikiem i dużą komorą, również spełni oczekiwania. Żadnych wentylatorów, cudów bajerów, tylko dobra stal, duża komora załadunkowa, powietrze pierwotne i wtórne do dopalania spalin, miarkownik ciągu, wygodne czyszczenie. Więcej nic nie jest potrzebne.

dobra stal to raczej nie westfalia, prawie cichewich to jednak tylko prawie.

jesli gorniak to moze byc i def optima komfort

moze bys i zebiec popasuj sobie co wejdzie wymiarami i pod czopuch

a moze jakis stalmark