Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Przeglądam ten temat od ponad tygodnia jednak 446 stron robi swoje. Chcę ponowić prośbę/pytanie. Bo nie które posty są bez zdjęć, albo zdjęcia są już niedostępne. Jak mam zaprojektowac kotłownie z buforem z piecem na drewno.

zobacz jak inni to zrobili:

http://domkopedia.pl/index.php/Lista_bufor%C3%B3w

ogólne zasady:

- miejsce na izolację

- miejsce na rurki - nie za dużo (straty), nie za mało (serwisowalność)

- wyprowadzenie rurek z jednej dobrej strony

- blisko kotła

- blisko rozdzielacza(czy) CO

- jeśli blisko kranów (łazienki, kuchnia), to może się obędzie bez cyrkulacji?

Zdjecie0909.jpg

Witam buforowiczów, to mój buforek. 2100l, wymiary to 80/120/220,w środku wpakowane dwie wężownice, solarna 30m miedzi fi 15 oraz wężownica CWU 50m miedzi także fi15, do tego grzały 3 zespoły grzałek po 3 razy 1,4kW. Króćce do kotła na paliwo stałe, do kotła gazowego oraz pompy ciepła. Ładowany będzie kotłem DS 25kW. Zdjecie0905.jpgFIG]189576[/ATTACH]

Bufor pospawany z blachy stalowej o grubości 3mm. Ścianki bufora wzmacniane kratownicą z plaskownika 50x4 od strony wewnętrznej oraz profilem stalowym 20x40x2 od strony zewnętrznej.

Bufor jest wyposażony w demontowaną pokrywę wierzchnią , montaż pokrywy za pomocą srób M8x20 w rozstawie co 100mm. Zbiornik zabezpieczony od zewnątrz farbą antykorozyjną

Zdjecie0911.jpg

Edytowane przez szwedii

Może komuś się przyda: (chyba) dwie sztuki 800-litrowe po tysiaku w Obornikach Śląskich, przy zakupie obu pewnie coś by z ceny urwał, dla mnie niestety trochę za daleko: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=23089466&string=zbiornik&search_scope=userItems-23089466 Edytowane przez piori

Witam wszystkich,

borykam się ze zbyt małą ilością miejsca w kotłowni, znajomy zasugerował mi żeby umieścić bufor pod wylewką w garażu (garaż będzie przyklejony do budynku, nieogrzewany lub ogrzewany tylko do 2-3C),

bufor miałby kształt sześcianu 75x75x200 (wys,szer,dl) oczywiście ocieplony 20cm styropca hydro 0,035 plus uszczelnienie pianą PU, 2 wężownice (przepływowe cwu na zimę i solar - na wszelki wypadek), ładowanie piecem zasypowym 15-20kW, wykonany z blachy nierdzewnej lub z kwasówki, bufor chciałem żeby pracował jako ciśnieniowy max 3bary,

dom jest w trakcie budowy 130m2 (parter plus poddasze), będzie 25cm styropca na ścianach i podłodze, i 33cm wełny pod dachem, WM plus GGWC domowej roboty, ogrzewanie mieszane podłogówka plus kaloryfery (przewymiarowane)

myślicie że taki bufor da radę czy lepiej nie ryzykować z zakopywaniem bufora??

pozdrawiam

"75x75x200 (wys,szer,dl)"

"chciałem żeby pracował jako ciśnieniowy max 3bary, "

Zacznij Ty czytać ten wątek raz jeszcze i ze ZROZUMIENIEM!

PARCIE na dno i na górę byłoby po około...

75 x 200 x 3 = 45000 kG

A to jest 45 ton...

Oczywiście - da się, bo kto bogatemu zabroni?

Tylko...

Ja bym się za TAKĄ konstrukcję nie brał.

Po cholerę komu taka trumna w garażu?

Bufor im wyższy tym lepszy.

"ładowanie piecem zasypowym 15-20kW,"

Rodziny to Ty nie lubisz...

Rozwód weź zamiast bombę konstruować!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

kup kocioł na ekogroch ok 10KW bedzie taniej i efektywniej

ps.

a zaoszczędzone $$ możesz przelać na cele charytatywne

Witam wszystkich,

borykam się ze zbyt małą ilością miejsca w kotłowni, znajomy zasugerował mi żeby umieścić bufor pod wylewką w garażu (garaż będzie przyklejony do budynku, nieogrzewany lub ogrzewany tylko do 2-3C),

bufor miałby kształt sześcianu 75x75x200 (wys,szer,dl) oczywiście ocieplony 20cm styropca hydro 0,035 plus uszczelnienie pianą PU, 2 wężownice (przepływowe cwu na zimę i solar - na wszelki wypadek), ładowanie piecem zasypowym 15-20kW, wykonany z blachy nierdzewnej lub z kwasówki, bufor chciałem żeby pracował jako ciśnieniowy max 3bary,

dom jest w trakcie budowy 130m2 (parter plus poddasze), będzie 25cm styropca na ścianach i podłodze, i 33cm wełny pod dachem, WM plus GGWC domowej roboty, ogrzewanie mieszane podłogówka plus kaloryfery (przewymiarowane)

myślicie że taki bufor da radę czy lepiej nie ryzykować z zakopywaniem bufora??

pozdrawiam

Witam, czy ktoś mógłby doradzić jaki zawór mieszający zastosować na wyjściu zasilania podłogówki z bufora?

Patrzę na zawory ESBE i do wyboru są dwa modele albo VRG131 albo VTA 572 (20-43*C). Ten pierwszy jest dwa razy tańszy od drugiego, tylko czy się nadaje i czy jest bezpieczny do podłogówki. Wydaje mi się, że ten VTA jest bezpieczniejszy bo nie "puści wody cieplejszej niż 43*C, ale czy da się do niego zastosować siłownik elektryczny np. ESBE ARA?