herakles 12.05.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Kurde przeczytaj ten pierwszy post, bo zadajesz pytania jakbyś go nie czytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 No bo nie czytał, pewnie tylko pisac umie, biedaczek Wszystko jest w pierwszym poście, bynajmniej nie 40-to dniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.05.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przeglądam ten temat od ponad tygodnia jednak 446 stron robi swoje. Chcę ponowić prośbę/pytanie. Bo nie które posty są bez zdjęć, albo zdjęcia są już niedostępne. Jak mam zaprojektowac kotłownie z buforem z piecem na drewno. zobacz jak inni to zrobili: http://domkopedia.pl/index.php/Lista_bufor%C3%B3w ogólne zasady: - miejsce na izolację - miejsce na rurki - nie za dużo (straty), nie za mało (serwisowalność) - wyprowadzenie rurek z jednej dobrej strony - blisko kotła - blisko rozdzielacza(czy) CO - jeśli blisko kranów (łazienki, kuchnia), to może się obędzie bez cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 15.05.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Witam buforowiczów, to mój buforek. 2100l, wymiary to 80/120/220,w środku wpakowane dwie wężownice, solarna 30m miedzi fi 15 oraz wężownica CWU 50m miedzi także fi15, do tego grzały 3 zespoły grzałek po 3 razy 1,4kW. Króćce do kotła na paliwo stałe, do kotła gazowego oraz pompy ciepła. Ładowany będzie kotłem DS 25kW. FIG]189576[/ATTACH] Bufor pospawany z blachy stalowej o grubości 3mm. Ścianki bufora wzmacniane kratownicą z plaskownika 50x4 od strony wewnętrznej oraz profilem stalowym 20x40x2 od strony zewnętrznej. Bufor jest wyposażony w demontowaną pokrywę wierzchnią , montaż pokrywy za pomocą srób M8x20 w rozstawie co 100mm. Zbiornik zabezpieczony od zewnątrz farbą antykorozyjną Edytowane 25 Listopada 2013 przez szwedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 15.05.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Foty wnętrza poprosimy, musi być ciekawie.Jaki ten kocioł dolno spalający? Czyżby (tak googlując patrzę) słynny wynalazek przemko z info-ogrzewanie.pl? Edytowane 15 Maja 2013 przez bajcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 15.05.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 w kolejnym poście reszta fotek. Bajcik dokładnie tak jak piszesz Przemo działał przy tych klockach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 15.05.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) i kolejne kilka które jak na razie posiadam. Dwie ostatnie fotki to naczynie przelewowe. Edytowane 15 Maja 2013 przez szwedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 16.05.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Czy miedziane rurki idące pionowo jako podtrzymanie wężownicy nie będą za bardzo mieszać ciepłem wewnątrz bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.05.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Podejrzewam że nie bardziej niż stalowe ścianki. Prędzej czy później to się i tak uśredni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 16.05.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Ja bym tam se tym głowy nie zawracał, z resztą z tego co pamiętam to sam Adam_Mk tak stabilizuje wężownice co by nie poopadały na dno z biegiem czasu i nigdy o takim problemie nie wspominał. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piori 17.05.2013 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) Może komuś się przyda: (chyba) dwie sztuki 800-litrowe po tysiaku w Obornikach Śląskich, przy zakupie obu pewnie coś by z ceny urwał, dla mnie niestety trochę za daleko: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=23089466&string=zbiornik&search_scope=userItems-23089466 Edytowane 17 Maja 2013 przez piori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.05.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Dwa podobne(1000l) widziałem na złomie w Augustowie po 350 za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.05.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Czy mając bufor potrzebny jest filtr przed pompą podłogówki? Pobór wody jest u góry, bufor jest jednocześnie sprzęgłem hydraulicznym więc syfki powinny opadać. Zaciągnie je z dołu pompa kotła, i tam bym ten filtr umieścił. Chciałbym poznać wasze zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.05.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Filtr to groszowa sprawa.Ale...Mam takie samo zdanie jak Ty.Konieczny nie jest. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.05.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 groszowa jak groszowa, bardziej chodzi o dodatkowe opory pompy, i czasem może się ciasno zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrula 26.05.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Witam wszystkich,borykam się ze zbyt małą ilością miejsca w kotłowni, znajomy zasugerował mi żeby umieścić bufor pod wylewką w garażu (garaż będzie przyklejony do budynku, nieogrzewany lub ogrzewany tylko do 2-3C),bufor miałby kształt sześcianu 75x75x200 (wys,szer,dl) oczywiście ocieplony 20cm styropca hydro 0,035 plus uszczelnienie pianą PU, 2 wężownice (przepływowe cwu na zimę i solar - na wszelki wypadek), ładowanie piecem zasypowym 15-20kW, wykonany z blachy nierdzewnej lub z kwasówki, bufor chciałem żeby pracował jako ciśnieniowy max 3bary, dom jest w trakcie budowy 130m2 (parter plus poddasze), będzie 25cm styropca na ścianach i podłodze, i 33cm wełny pod dachem, WM plus GGWC domowej roboty, ogrzewanie mieszane podłogówka plus kaloryfery (przewymiarowane) myślicie że taki bufor da radę czy lepiej nie ryzykować z zakopywaniem bufora?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2013 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) "75x75x200 (wys,szer,dl)""chciałem żeby pracował jako ciśnieniowy max 3bary, " Zacznij Ty czytać ten wątek raz jeszcze i ze ZROZUMIENIEM! PARCIE na dno i na górę byłoby po około...75 x 200 x 3 = 45000 kGA to jest 45 ton... Oczywiście - da się, bo kto bogatemu zabroni?Tylko...Ja bym się za TAKĄ konstrukcję nie brał.Po cholerę komu taka trumna w garażu?Bufor im wyższy tym lepszy. "ładowanie piecem zasypowym 15-20kW," Rodziny to Ty nie lubisz...Rozwód weź zamiast bombę konstruować! Adam M. Edytowane 26 Maja 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 26.05.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) myślicie że taki bufor da radę czy lepiej nie ryzykować z zakopywaniem bufora?? Adam Ci juz napisal kulturalnie i po polsku co masz zrobic. Poswiec tydzien na przeczytanie tego watku od poczatku i zrozumiesz, ze nie tedy droga mosci Panie. Edytowane 26 Maja 2013 przez amciek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 27.05.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 kup kocioł na ekogroch ok 10KW bedzie taniej i efektywniej ps. a zaoszczędzone $$ możesz przelać na cele charytatywne Witam wszystkich, borykam się ze zbyt małą ilością miejsca w kotłowni, znajomy zasugerował mi żeby umieścić bufor pod wylewką w garażu (garaż będzie przyklejony do budynku, nieogrzewany lub ogrzewany tylko do 2-3C), bufor miałby kształt sześcianu 75x75x200 (wys,szer,dl) oczywiście ocieplony 20cm styropca hydro 0,035 plus uszczelnienie pianą PU, 2 wężownice (przepływowe cwu na zimę i solar - na wszelki wypadek), ładowanie piecem zasypowym 15-20kW, wykonany z blachy nierdzewnej lub z kwasówki, bufor chciałem żeby pracował jako ciśnieniowy max 3bary, dom jest w trakcie budowy 130m2 (parter plus poddasze), będzie 25cm styropca na ścianach i podłodze, i 33cm wełny pod dachem, WM plus GGWC domowej roboty, ogrzewanie mieszane podłogówka plus kaloryfery (przewymiarowane) myślicie że taki bufor da radę czy lepiej nie ryzykować z zakopywaniem bufora?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 03.06.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam, czy ktoś mógłby doradzić jaki zawór mieszający zastosować na wyjściu zasilania podłogówki z bufora?Patrzę na zawory ESBE i do wyboru są dwa modele albo VRG131 albo VTA 572 (20-43*C). Ten pierwszy jest dwa razy tańszy od drugiego, tylko czy się nadaje i czy jest bezpieczny do podłogówki. Wydaje mi się, że ten VTA jest bezpieczniejszy bo nie "puści wody cieplejszej niż 43*C, ale czy da się do niego zastosować siłownik elektryczny np. ESBE ARA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts