Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co zrozumiałem chcesz mieć bufor grzany tylko i wyłącznie solarem? Jeżeli tak to po co komplikować sobie życie i po prostu ładować dolaną wężownicę i górną jednocześnie. Czujnik na górze i pozamiatane. Żadnych 3-drogówegek i innych elementów. Z doświadczenia wiem że takie rzeźbienie źle się kończy. Jeżeli jedna będziesz bufor ładował jakimś innym źródłem (np. Kominkiem). To wystarczy dolna wężownica i czujnik w środku...

zrodla maja byc 4 : kominek, kociol, grzalka, solar.

Jesli dam czujnik w srodku to wedlug mnie (bufor 3.5m3) nagrzeje wode do niecalych 40C zakladajac kolektory o mocy maksymalnej 4.5kW czyli np 3 plaskie lub 2 rurowe. No chyba, ze dam ich wiecej i wtedy nagrzeje mi 3/4 bufora.

Moze jakis inteligentniejszy sterownik ?

niech np mierzy 2 temperatury : na gorze i na dole bufora (no i oczywiscie na solarze).

wlacza sie gdy temp na solarze wieksza od dolu bufora o 10C ale na minimalnej predkosci i predkosc zwieksza dopiero wtedy gdy temperatura na solarze wieksza o 10C niz na gorze bufora.

Ale takich nie ma i trzeba bedzie rzezbic samemu :(

Powiem ci tak w standardzie serowniki solarne działają tak: Poprzez różnice temperatur między kolektorem a podgrzewaczem/buforem czy jak chcesz zbiornikiem (oczywiście temp. na kolektorze musi być wyższa) regulator włącza pompę solarną. Wyłączy gdy znów różnica spadnie do wskazanej lub gdy solar dobije zbiornik do temp. wskazanej. Sterowniki posiadają również funkcję zrzutu nadmiaru ciepła z kolektora do bufora. Co ci to daje? Np. Nastawioną masz temperaturę 45C w środku bufora - solar dobija do niej i system się wyłącza. Nie ma odbioru więc temperatura na kolektorze rośnie i tu właśnie zaczyna działać w/w funkcja. Kolektor osiąga 100-120C (nastawa która jest zmienialna) i włącza pompę solarną awaryjnie. Regulator będzie ładował zbiornik do 85-90C stopni. Wiec nie masz co się obawiać a poprzez konwekcję temperatura w górze będzie na pewno odpowiednia:)

Rozwiązanie drugie:

Automatyki również posiadają możliwość przeładowywania podgrzewaczy. Dokupujesz zawór 3-drogowy solarny i gdy "pierwszy podgrzewacz" (u ciebie dół bufora mierzony czujnikiem T2) osiągnie temperaturę, przełączy zawór 3-drogowy na drugą wężownicę i będzie ładował "drugi podgrzewacz" (u ciebie góra bufora mierzona czujnikiem T3)

Dobrze by było zdobyć z jakiegoś złomu stary PRZEPŁYWOWY podgrzewacz do wody.

Należałoby go wybebeszyć i dostać się do rurek i grzałki.

OBEJRZEĆ je uważnie.

Jak komu dalej nie trafia - zmierzyć długość tego elementu...

Znajdziecie tam rurkę wodną, do której jest przytulona grzałka elektryczna.

Zależnie od modelu, ten element ma od 20 do 40cm długości.

Stożek solarny (wężowniczka) ma zwykle 25mb i jest zanurzona w zimnej wodzie a nie przytulona do niej fragmentem ścianki.

Zdolność do przekazywania ciepła ma zdecydowanie lepszą jak ten element z przepływówki elektrycznej.

A elektryczne przepływówki działają...

- To o czym Wy tu piszecie?

Mniemanie czy efekty realnych pomiarów?

Adam M.

Powiem ci tak w standardzie serowniki ...... Nie ma odbioru więc temperatura na kolektorze rośnie i tu właśnie zaczyna działać w/w funkcja. Kolektor osiąga 100-120C (nastawa która jest zmienialna) i włącza pompę solarną awaryjnie. Regulator będzie ładował zbiornik do 85-90C stopni. Wiec nie masz co się obawiać a poprzez konwekcję temperatura w górze będzie na pewno odpowiednia:)

Rozwiązanie drugie:

Automatyki również posiadają możliwość przeładowywania podgrzewaczy. Dokupujesz zawór 3-drogowy solarny i gdy "pierwszy podgrzewacz" (u ciebie dół bufora mierzony czujnikiem T2) osiągnie temperaturę, przełączy zawór 3-drogowy na drugą wężownicę i będzie ładował "drugi podgrzewacz" (u ciebie góra bufora mierzona czujnikiem T3)

Niby OK, ale :

ad rozwiazanie 1) Powstana duze straty na rurkach doprowadzajacych w ktorych zamiast 60C poleci 100C. Zreszta 3 kolektory i tak nie napelnia bufora 3.5 m3....a strat to wole nie liczyc (25mb rurek razy 2 bo w obie strony a dobre rurki z dobrym ociepleniem to przy 25mb daje 5W/K czyli dla dT=80C wychodzi 400W strat na samej cieplej a przy potrzebnym 60C wychodzi strat 2 razy mniej wiec jest o co walczyc) :(

ad rozwiazanie 2 ) zakladajac ze stozek dziala to dol sie nigdy nie nagrzeje (a dokladniej nagrzeje ale po co najmniej 2 tygodniach bez odbioru ) :( a gdy nie dziala to po co kombinowac ? wywalic i czekac na ulozenie zladu w nocy. wszak bufor ma taka pojemnosc ze usredni pobor z parunastu dni.

W sumie to ja caly czas zadaje pytanie : jak ladowac bufor z dzialajacym stozkiem i tego rozgrysc nie potrafie za pomoca standardowych elementow dostepnych w sklepie.

Edytowane przez Herbatniczek

Dobrze by było zdobyć z jakiegoś złomu stary PRZEPŁYWOWY podgrzewacz do wody.

....

Mniemanie czy efekty realnych pomiarów?

Adam M.

Ano niestety tylko mniemanie ale to nic zlego ze zadajemy sobie pytania. To zawsze wychodzi na dobre.

Z tego co napisales rozumiem, ze trzeba termometr dac blizej wezownicy i moze nawet z rurka wodna ktora sie bedzie nagrzewac i spowoduje sztuczny wzrost temperatury (sztuczny znaczy ze na dole bufora jest duzo zimniej ale termometr pokaze wiecej) a ten sztuczny wzrost przelozy sie na ladowanie bufora wyzej ?

Jesli nie to opisz dokladniej bo ja to tak skapowalem.

Zastosujesz 2 x 25mb fi 22 to masz full-wypas.

Planuje zrobić 2x25mb fi18 i się tak zastanawiam jakiej średnicy zrobić wejście/wyjście do takiej wężownicy. Fi 22 to trochę za mało. Znowu fi 28 to za dużo. Macie jakieś sugestie?

Łapy opadają....

Zalecam:

Wizyta w aptece.

Zakup "kali do płukania gardła"

(to malutkie tabletki nadmanganianu potasu KMnO4 )

Zagotowanie wody (w czymkolwiek)

Bierzemy cienkościenną szklankę. Przeźroczystą!

Mleczne i barwione odpadają...

Wlewamy wrzątek do szklanki

Wzywamy CAŁĄ rodzinę, znajomych, przyjaciół i sadzamy wokół tej szklanki.

(Nauki nigdy za wiele a w Unijnej szkole przecież TEGO nie pokazują, bo zbyt niebezpieczne!)

A niech mają! Niech im w pamięć zapadnie bo szlag jeden wie czy i kiedy będą bufor budowali...

CENTRALNIE wrzucamy do szklanki jedną tabletkę.

OBSERWUJEMY EFEKTY.

Potem już nie wypisujemy mniemań, bo po prostu WIEMY co się tam dzieje.

:lol:

Adam M.

Łapy opadają....

Zalecam:

Wizyta w aptece.

Zakup "kali do płukania gardła"

(to malutkie tabletki nadmanganianu potasu KMnO4 )

Zagotowanie wody (w czymkolwiek)

Bierzemy cienkościenną szklankę. Przeźroczystą!

Mleczne i barwione odpadają...

Wlewamy wrzątek do szklanki

Wzywamy CAŁĄ rodzinę, znajomych, przyjaciół i sadzamy wokół tej szklanki.

(Nauki nigdy za wiele a w Unijnej szkole przecież TEGO nie pokazują, bo zbyt niebezpieczne!)

A niech mają! Niech im w pamięć zapadnie bo szlag jeden wie czy i kiedy będą bufor budowali...

CENTRALNIE wrzucamy do szklanki jedną tabletkę.

OBSERWUJEMY EFEKTY.

Potem już nie wypisujemy mniemań, bo po prostu WIEMY co się tam dzieje.

Adam M.

Proponuję dwie szklanki. W jednej wsponiany wrzątek, a w drugiej wodę z zimnego kranu.

oj adam ;/ lebski facet jestes ale czasem kompletnie niereformowalny...ale wolno ci tylko ze szkoda ze tak jest :(

Pytania o sposob zasilania solarami nie padaly, nikt sie tym nie zainteresowal jak do tej pory zatem zakladam, ze nie jest to "zmeczenie materialem" ale ucieczka od pytania na ktore nie znasz odpowiedzi.

PO CO UCIEKAC ? powiedz nie wiem i juz. Nie musisz wszystkiego wiedziec. Moim zdaniem zasilanie bufora solarami warte jest rozwazenia a ty w ten sposob ucinasz temat zamiast posluchac co inni mowia. Moze ktos cos ciekawego wymysli ? Moze okaze sie ze solary do bufora sie nie nadaja albo ze sa idealne ale tylko wtedy gdy costam sie zrobi...

To, ze nie mam wynikow eksperymentalnych co do bufora zasilanego solarami w zaden sposob nie przeszkadza analizowac problemu teoretycznie i gdzies mam to ze ty myslisz inaczej. Wiem ze taka jest prawda i juz. Nalezy myslec i kombinowac a nie zabetonowac sie na maxa :p

a tak na marginesie to eksperyment ktory sugerujesz jest zenada na maxa, nic nie wyjasnia i nic nie wnosi przy zalozeniu, ze ktos ma wyksztalcenie co najmniej srednie a takie ma 90% ludzi czytajacych to forum.....zatem wez i sie opanuj i traktuj ludzi z szacunkiem gdyz inaczej przestana ciebie szanowac.

Edytowane przez Herbatniczek

Hotel budujesz?

Na szczęście nie. Mam taką rurę to taką chciałbym wmontować. Na złom trochę szkoda wyrzucać jak już jest. Tylko nie mam pojęcia jaką średnicę rury zastosować do zasilenia takiej wężownicy?

Małżonka mająca jakieś tam akademickie pojęcie o wymianie ciepła itp. sprawach pochyliła się wieczoru pewnego nad kartką papieru i zaczęła liczyć. Zeszło się jej cały wieczór gdyż takich prostych rzeczy to na ćwiczeniach nie liczyli :). Nie mniej jednak z jej teoretycznych, uproszczonych (bo np. nie wiadomo jak szybko będzie odpływać schłodzona woda i jeszcze parę innych rzeczy) wyliczeń wyszło że dla przepływu rzędu 12l/75s wystarczyło by 16m rury fi18 zanurzonej w wodzie o temperaturze 50C. Teoretycznie. Praktyk dorzucił by jeszcze z 10m rury dla pewności. Ja wrzucam to co mam.

Mam jasność.

Nie zaszkodzi, a lepsze od innych - bo jest!

Herbatniczek

Tak około 452 strony temu opisałem jak działa bufor.

Także, że da się go tak zmodyfikować, aby jednocześnie był akumulatorem.

Rozważania natury gradientów, powierzchni, szybkości działania toczone były tak do 400 strony wstecz.

Przez 452 strony wątku rozwiewam wątpliwości i podpowiadam rozwiązania trudności technicznych a Ty zarzucasz mi teraz niewiedzę?

:lol2:

Nie czytałeś i stąd Twoje wnioski.

A wiesz, że ten stożek nadaje się jako skraplacz pompy ciepła powietrze-woda?

A wiesz, że świetnie sobie radzi jako wymiennik glikolowy w układzie pompy powietrze - glikol - woda?

Też było.

Weź się leniu do czytania i myślenia a nie zarzucaj twórcy tej konstrukcji niewiedzy!

:lol2::lol2::lol2:

Adam M.

Coś jeszcze..

ILE takich zbudowałeś?

ILE takich/podobnych uruchomiłeś?

ILE kotłowni z takimi baniakami, kotłami gazowymi i stałopalnymi i grzałkami w nocnym prądzie i wsparciem solarnym zaprojektowałeś, zbudowałeś i uruchomiłeś?

Bo mnie już się trochę rachuba myli...sporo tego było.

Zrób jakie kwalifikacje i poprowadź jaki węzeł cieplny przez parę latek to zamiast wątpliwości i mniemań będziesz miał pewność i doświadczenie!

Ja - mam! :lol2:

Adam M.

Hej,

Grzeje bufor obecnie solarami. W zależności od pogody mam od kilku do trzydziestu-kilku kWh na dobę z około 10m2 solarów. Czujnik, który załącza solary znajduje się mniej więcej na wysokości końca wężownicy "solarnej". Dobrałem dość eksperymentalnie. Obecnie na dole bufora mam około 40C a na górze w okolicach 70C. Bufor jakieś 1t H20. Jak nie ma słońca to nie ma tragedii - piec gazowy się nie załącza - akumulacja ciepła w buforze jest wystarczająca na jakieś 2-3 dni (w zależności od wielu czynników oczywiście). Aha, sporo ciepła moim zdaniem pożera cyrkulacja CWU ale z mojego pkt. widzenia taniej jest nią włączać rano niż spuszczać kilkanaście ltr. wody do ścieku (1m3 to 12 PLN, energia ładyjąca bufor znacznie taniej łącznie z cyrkulacją).

PZDR

Qter