Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Qter - powiedz jak ci sie zmienia temperatura na dole podczas ladaowania bufora i na jaka roznice temperatur masz ustawiony sterownik solarow. To nam duzo wyjasni :)

Adam - nie znalazlem takich rozwazan i dlatego sie wsciekam ze nic nadal nie chcesz powiedziec...ale przeczytam jeszcze raz watek tylko ze zajmie mi to pare dni :( eksperymentu nie bede robil bo byly w szkole i wiem co sie bedzie dzialo.

Edytowane przez Herbatniczek

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytaj o konkrety.

Ciągle nie mogę zrozumieć czego nie wiesz.

To bufor z warstwowym rozkładem temperatur.

Konwekcja w nim jest kierowana/wspomagana działaniem CWU czy solara.

Wężownica solarna połyka całe kilowaty piku mocy.

Skutecznie i w wielu miejscach.

Czytałem tu o JEDNYM baniaku, gdzie chyba niedopatrzono konstrukcji, bo ciepło solarka wylewało się dolnym brzegiem lejka.

Pracuje tak, że po 20 minutach nasłonecznienia solarka myjesz ręce w ciepłej wodzie.

Więcej nie bo mało zgromadzi w takim czasie, ale masz to dostępne natychmiast.

MUSISZ wiedzieć co do jednego wata to załóż na niego ciepłomierz.

Adam M.

@Qter

Kup sobie programator czasowy do cyrkulacji (zobaczyć go możesz TU) Nie będziesz musiał włączać i wyłączać ręcznie. Zapobiegnie ci to niepotrzebnej pracy systemu i wychładzania go...

włącza mi to sterownik właśnie - rano pomiedzy 5 a 8 a potem wieczorem miedzy 19 a 21...

PZDR

Qter

Qter - powiedz jak ci sie zmienia temperatura na dole podczas ladaowania bufora i na jaka roznice temperatur masz ustawiony sterownik solarow. To nam duzo wyjasni :)

na dole mam około 38C a na górze około 60C np rano

potem wieczorem na dole mam jakies 41C a na górze około 70C

w zależności od promieniowania ;)

u mnie pompka od solarów włącza się gdy róznica temperatur pomiedzy solarami a baniakiem wynosi bodajże 10C a wyłącza jak spada do chyba 4C - musze sprawdzić bo nie pamiętam...

wieczorem przeedytuje post jak będe w dou

PZDR

Qter

na dole mam około 38C a na górze około 60C np rano

potem wieczorem na dole mam jakies 41C a na górze około 70C

w zależności od promieniowania ;)

u mnie pompka od solarów włącza się gdy róznica temperatur pomiedzy solarami a baniakiem wynosi bodajże 10C a wyłącza jak spada do chyba 4C - musze sprawdzić bo nie pamiętam...

wieczorem przeedytuje post jak będe w dou

PZDR

Qter

Dzieki serdeczne :) Mam jednak pytanie (prosze nie bic bo nie mam doswiadczenia w temacie solarow ale chce zrozumiec) : skad na gorze bufora bieze sie temperatura wyzsza niz pobierana z kolektorow. Bo jesli na dole jest termometr i wskazuje na max 41C a sterownik ustawiony na +10C to oznacza, ze wlacza pompe gdy kolektor ma 51C. Powinien wiec ladowac do 51C a nie do 70C....skad sie to bierze ? znaczy skad ta temperatura 70C. Musza byc jakies momenty gdy na solarze jest wiecej ale kiedy one sie pojawiaja i dlaczego ? pompka nie daje rady i temperatura wzrasta ? czy jakie licho :(

Znajdź sobie jaki solarek i DELIKATNIE dotknij gorącej rurki.

Bywa, ze ma nawet 120stC.

Zwykle - koło setki...

Wróć do początku wątku i poczytaj SKĄD na górze BUFORA bierze się ciepło solarne.

Sterownik, jak napisano, mierzy pomiędzy ciepłą rurką solara a buforem.

Bufor bierze WSZYSTKO, co solar daje, bo jest... BUFOREM.

Adam M.

Moze zatem nie rozumiem jak dzialaja w rzeczywistosci takie sterowniki solarne. Czy pompka jak sie wlaczy to pracuje caly czas ale powolutku ? czy tez wlacza sie i wylacza. No bo jesli caly czas pracuje to przeciez solar nie nagrzeje sie wyzej ? chyba ze ja gdzies robie podstawowy blad w obliczeniach...czyli

zakladam ze przeplyw jest na poziomie nominalnym Vn=100l/godz (wzialem dane dla KS200SP) Cw glikolu to okolo 3,26kJ/l*K zatem dla roznicy temperatur dT=15C otrzymujemy na jedna godzine E = Vn*Cw*dT = 4875kJ = 48750000Ws = 1354Wh. Maksymalna moc takiego kolektora to 1,4kW (i to tylko przy maksymalnym naslonecznieniu) zatem wydaje sie iz on nie potrafi nagrzac przy predkosci pracy pompy 100l/h glikolu powyzej 15C. Predkosc musi ulec znacznemu obnizeniu ale w katalogu podawana jest predkosc minimalna 70l/godz a wtedy uzyskamy maksymalne dT=22C.

Wytlumaczcie mi jak laikowi/glupkowi (do wyboru byle skutecznie) skad ta wysoka temperatura i jaki jest wtedy przeplyw glikolu.

Jest panel.

Panel ma "górę" i "dół".

Góra nasłonecznionego panela jest cieplejsza jak dół...

Są termometry.

Kilka (w zależności od sposobu sterowania)

Jest pompka.

Pompka stoi! Panel się grzeje...

Jeden z termometrów zauważa, że robi się ciepło.

Inny sprawdza stan baniaka.

Sterownik liczy deltę i patrzy co mu ustawiono.

Jak warunek "zostanie spełniony" to rusza pompka...

Na określony czas...

Do momentu wychłodzenia miejsca montażu termometru..

Potem pompka staje a cykl się powtarza.

Albo...

Mądre sterowniki modulują przepływ licząc maksimum mocy pobieranej.

Tyle, że ludzie tego "nie lubią"...

Bo?

Bo w dupie mają moc!

Chcą mieć CIEPŁO!!!

(o skuteczność im chodzi a nie o sprawność)

To - tak w skrócie.

Adam M.

Jesli zatem start jest ustawiony na 10C ponad a w buforze jest 41C to glikol nagrzeje sie do max 51C ?

jesli tak no to 100C tam nigdy nie zobaczysz. Ty mowisz ze jest. Mowisz z doswiadczenia zatem pewnie tak jest ale ja pytam dlaczego ?

Jesli dziala jak piszesz to NIE MOZE tam byc wiecej jak 51....skad sie bierze te 100 ?

Moze zatem nie rozumiem jak dzialaja w rzeczywistosci takie sterowniki solarne. Czy pompka jak sie wlaczy to pracuje caly czas ale powolutku ? czy tez wlacza sie i wylacza. No bo jesli caly czas pracuje to przeciez solar nie nagrzeje sie wyzej ? chyba ze ja gdzies robie podstawowy blad w obliczeniach...czyli

zakladam ze przeplyw jest na poziomie nominalnym Vn=100l/godz (wzialem dane dla KS200SP) Cw glikolu to okolo 3,26kJ/l*K zatem dla roznicy temperatur dT=15C otrzymujemy na jedna godzine E = Vn*Cw*dT = 4875kJ = 48750000Ws = 1354Wh. Maksymalna moc takiego kolektora to 1,4kW (i to tylko przy maksymalnym naslonecznieniu) zatem wydaje sie iz on nie potrafi nagrzac przy predkosci pracy pompy 100l/h glikolu powyzej 15C. Predkosc musi ulec znacznemu obnizeniu ale w katalogu podawana jest predkosc minimalna 70l/godz a wtedy uzyskamy maksymalne dT=22C.

Wytlumaczcie mi jak laikowi/glupkowi (do wyboru byle skutecznie) skad ta wysoka temperatura i jaki jest wtedy przeplyw glikolu.

Po co tyle pisania - w górze cieplej bo ładuje dodatkowe źródło ciepła abyś zawsze miał ciepłą wodę:)

Tylko ze jesli ladujesz zrodlem o temperaturze 51C to u gory nie bedzie cieplej jak 51. Cieplo idzie do gory konwekcyjnie ale medium musi najpierw uzyskac odpowiednia temperature.

Moim zdaniem pytanie jest jasne i proste ale gdzies tkwi haczyk bo praktycznie to dziala ale ja chce zrozumiec dlaczego. Po prostu nie wystarcza mi wiedza typu : zrob tak to bedzie tak. Wedlug mnie jest to zachowanie typu : malpka widzi malpka zrobi...ja chce najnormalniej zrozumiec dlaczego.

Muszę lecieć do roboty.

Wieczorem napiszę obszerniej.

Zauważ, że przepływem ciepła rządzi gradient temperatur.

Bufor kumuluje porcje ciepła dostarczane przez solar.

Ciepła rurka jest coraz cieplejsza.

Zimna też.

Delta jest stała a temperatura zładu ciągle pnie się do góry.

WIECZOREM, PO SŁONECZNYM DNIU, W SŁONECZNYM TYGODNIU masz pod szczytem naprawdę ciepło!

Jak baniaczek ma symboliczne 200 litrów (co często polecają) szybko dochodzi do jego prawie zagotowania.

Wtedy panel przechodzi w stan stagnacji na dachu (wytrzyma albo nie) i radośnie bulgoce na dachu puszczając chmurki...

Albo...

Urządzasz ciepła kąpiel szczurkom w kanalizacji spuszczając zawartość baniaczka w kanalizę.

(Jeden ze sposobów zabezpieczenia - zrzut ciepła)

Adam M.

Wszystko by bylo ok ale :

ciepla rurka nagrzeje sie tylko na tyle ile sterownik pozwoli a on mierzy dol bufora. Dlatego zadalem pytanie o temperature dolu bufora podczas ladowania.

Jesli tam jest max 41C to ciepla rurka z solara nie jest coraz to cieplejsza lecz ma zawsze max 51C....tu jest problem a nie w tym ze jesli ma wyzsza temperature to nagrzeje.

Jesli osiagnie temperature np 70C to nagrzeje...to jest oczywiste.

Niestety nie jest oczywiste dlaczego ma miec taka temperature skoro sterownik wlacza pompe gdy tylko zobaczy tam 51....wtedy temperatura na rurce cieplej solara nigdy nie bedzie miala temp powyzej 51C.

gdybysmy mieli maly zasobnik ktory sie rozgrzewa to tak, dzialalo by tak jak piszesz ale u nas musiala by zajsc sytuacja gdy na dole bufora robi sie coraz cieplej albo sterownik musi byc bardziej inteligentny albo musi byc inny pomiar temperatury zbiornika albo jeszcze cos innego...ale co ?

zadawalem pytanie o temperature - zatem nie ma wolniej. na dole bufora mamy max 41 gdyby byl maly baniaczek to na dole by moglo wzrosnac do 60 i dzialalo by jak trza.

No chyba ze dol bufora nagrzewa sie wyzej....dlatego te pytania.

Do ilu nagrzewa sie dol bufora podczas ladowania solarem ?

Fizyka nie kleka ale wartosci sa po prostu inne.

Inaczej chamuje Ford K a inaczej lokomotywa przy czym inaczej = na innej odleglosci mimo ze te same prawa fizyki tym zadza.

My tu czas mamy ograniczony do 1 dnia a ladowanie bufora w calosci znacznie przekracza jeden dzien.

No chyba ze zalozymy iz bufor ladowany solarem bedzie mial 70 u gory dopiero wtedy gdy nagrzeje sie calosc i na dole bedzie co najmniej 60C

w kazdym badz razie jedno jest pewne ze jesli na solarze nie wystapi temperatura powyzej 70C to gora sie do 70 nie nagrzeje chocby nie wiem co.

Jesli to jest pewne to dlaczego na solarze wystepuje temp powyzej 70 gdy regulator na to nie pozwala ?

a moze regulator dziala inaczej ?