gentoonx 01.07.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 regulator pozwala i na 100 i na 110, taka funkcja zabezpieczenia, dopóki w zbiorniku/buforze nie dojdzie temp do 90stC. ściągnij se jaką instrukcje regulatora z netu, poczytaj i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 01.07.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 zgadza sie. czytalem o takiej funkcji ale ona dziala dopiero po osiagnieciu temperatury zadanej i jest jakby zabezpieczeniem kolektora.....zatem temperatura zadana to 40C ? bo dopiero wtedy sie wlaczy ? Nic tu nie ma do plakania. Ja nad tym nie placze ja chce zrozumiec. Prawa fizyki sa jakie sa i chcialbym aby ktos to wyjasnil na podstawie praw fizyki. Dlaczego ? bo uwazam, ze jest to bardzo pouczajace i przyda sie nie raz i mi i wam aczkolwiek zalezy mi duzo bardziej na tym mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.07.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Ale jak ustawisz 51 to co przy 52 się wyłączy? NIE! przy 51 się włączy i przy 70 też będzie włączony! I przy 80 też i przy 82 też....... Chodzi o to, że to co wróci z bufora nie schłodzi cudownie wsyztskiego do 49*C i się wyłączy, bo słońce daje dość mocno, 1,4kW/m2 a solarki wodne mają sprawność dość dobrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 01.07.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 oj herakles. juz doszedlem do tego jak to dziala ale nie tak jak ty mowisz.teraz zachowam sie jak adam i powiem ze : policz ile energi odprowadzi glikol przy przeplywie np 200l/godz....zadna temperatura nie wzrosnie !Problem jest w miejscu ktore wsszyscy olewacie.....podchodzicie jak malpki analizujac tylko praktyke.Jestem na tyle zirytowany tematem , ze po prostu nie powiem dlaczego...inni nie mowia to dlaczego ja mam mowic ? MYLISZ sie....i zrob se jakies glupie doswiadczenie z nadmanganianem bo i tak ci nic nie powiem....normalnie szlag mnie trafia gdy widze czasem wasza ignorancje dla wiedzy....a ze jestem po wieczorze z przyjaciolmi to mam wasze zdanie gdzies...i nawet nie wiem czy czasem nie warto zapomniec o tym forum....bo tu albo niedouczeni albo zadufani. Jaksa MASAKRA normalnie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2013 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 I my Ciebie też kochamy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 02.07.2013 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 oj herakles. i nawet nie wiem czy czasem nie warto zapomniec o tym forum....bo tu albo niedouczeni albo zadufani. Jaksa MASAKRA normalnie ;/ Dodałbym jeszcze trolli, schizo, naganiaczy i jeszcze kilka innych typów. Ale na temat adama mam wyrobione zdanie (pozytywne oczywiście) i radzę z nim rozmawiać na privie. Na forum dość ciężko się z nim polemizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.07.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 normalnie szlag mnie trafia gdy widze czasem wasza ignorancje dla wiedzy....a ze jestem po wieczorze z przyjaciolmi to mam wasze zdanie gdzies...i nawet nie wiem czy czasem nie warto zapomniec o tym forum....bo tu albo niedouczeni albo zadufani. Jaksa MASAKRA normalnie ;/ BUUUHAHAHAHAAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAA :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 02.07.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Jestem na tyle zirytowany tematem , ze po prostu nie powiem dlaczego...inni nie mowia to dlaczego ja mam mowic ? bo wiesz MYLISZ sie....i zrob se jakies glupie doswiadczenie z nadmanganianem bo i tak ci nic nie powiem....normalnie szlag mnie trafia gdy widze czasem wasza ignorancje dla wiedzy....a ze jestem po wieczorze z przyjaciolmi to mam wasze zdanie gdzies...i nawet nie wiem czy czasem nie warto zapomniec o tym forum....bo tu albo niedouczeni albo zadufani. Jaksa MASAKRA normalnie ;/ adam_mk podobno kiedyś był nauczycielem fizyki, stąd taki jego styl prowadzenia dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 02.07.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 @Herbatniczek się nie unoś bo już ci tu wytłumaczyli a ty tego nie zauważyłeś. Masz po prostu złe założenia . Po pierwsze sterownik to nie jest termostat ustawiany na konkretną temperaturę. Działa różnicowo badając dwie temperatur i jeśli różnica pomiędzy nimi będzie większa od nastawionej to dopiero startuje pompa. W zależności od odbioru (wielkości zbiornika) temperatura będzie się podnosić na kolektorze wraz ze wzrostem temp. w buforze. Ze względu że bufor duży to go nie zagrzejesz jednego dnia. Jeśli nie będziesz zużywał całości to po kliku dniach będziesz miał swoje 70 stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajkomen 02.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Witam wszystkich serdecznie jestem tu nowy. Przeczytałem większość stron forum budowa bufora Dużo Tego. Jestem przekonany że taki chce mieć.Mam pytanie z racji że będę budował dom drewniany nie specjalnie chciałbym tam kotłownie. Myślę o kotłowni w budynku wolno-stojącym obok jakieś 8- 10 m od domu. Dlatego że i tak muszę mieć garaż na samochód więc czemu nie dorobić jednego pomieszczenia za na kotłownie. Pytanie kotłownia będzie poniżej budynku ok 2-3 metrów jak zamontować zbiornik wyrównawczy i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynioM 02.07.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Mam rozumieć że chcesz mieć układ otwarty i kominek z płaszczem lub kocioł na paliwa stałe:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajkomen 02.07.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Chciałbym najprościej i najlepiej jak się da układ otwarty zwykły kocioł na paliwo stałe. Kominek będzie całkiem osobno bardziej jako dekoracja chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.07.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 W domu na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynioM 02.07.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 W domu na strychu W najwyższym punkcie instalacji (nie pod obudową kominka!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.07.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 W najwyższym punkcie instalacji (nie pod obudową kominka!). Tylko tak, żeby Ci tam nie zamarzło. Poczytaj wątek było o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynioM 02.07.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Tylko tak, żeby Ci tam nie zamarzło. Poczytaj wątek było o tym. ??@?@??@? Chyba odpowiadasz sam sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 02.07.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Chciałbym w jednej instalacji połączyć 2 źródła ogrzewania CO:1. Pompę ciepła.2. Kocioł na ekogroszek + kominek z płaszczem wodnym. Podobno najprościej i najskuteczniej to zrobić za pomocą bufora z 2 wężownicami (lub z 2 oddzielnymi płaszczami). Do jednej wężownicy/płaszcza podłączyć pompę ciepła, do drugiej istniejącą instalację z kotłem i kominkiem. Wodę z bufora poprowadzić dalej na istniejące grzejniki. Zgadza się? Czy można jakoś użyć bufora z 1 wężownicą (lub 1 płaszczem)?? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbatniczek 02.07.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 @Herbatniczek się nie unoś .... Masz racje. Nie powinienem sie unosic. Przepraszam. ale nadal twierdze, ze nie odpowiedzial nikt na moje pytania a tylko ty sie lekko zblizyles ale to juz inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 02.07.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A ja zapytam tak was wszystkich -- jakie potrzeba ciśnienie aby przepchnąć gorącą wodę z dołu na górę. Jaka musi być róznica temperatur. Bufor z lejem nie będzie działał sprawnie i płynnie. Sam Adam nie jest jedynym fizykiem na tym forum. Nie jest tez alfą i omegą i patrząc na jego wypowiedzi wiem czemu nauczycielem był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.07.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A jak sie ma układ otwarty z buforem i naczyniem wyrównawczym w kotłowni, najwyższy punkt bufora a najniższy punkt naczynia to za duża różnica nie jest może 0,5 m a rozmawiałem z gościem to mówił mi że to bomba w domu powinno być minimum 2,5m od najwyżej rurki w której jest woda z CO tak sie robiło kiedyś przy układach otwartych . ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts