adam_mk 02.07.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Wstawcie garnek wody na jaki palnik.Sprawdźcie czy się zagotuje, jak garnek ma jakieś 20cm wysokości.Twierdzicie, że nie...Czemu? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.07.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Kalio, zasilasz tą wężownicę od dołu? w sensie, że gorące dajesz na dno tej wężownicy solarnej a odbierasz z góry już schłodzone? Spróbuj odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 02.07.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Kalio, zasilasz tą wężownicę od dołu? w sensie, że gorące dajesz na dno tej wężownicy solarnej a odbierasz z góry już schłodzone? Spróbuj odwrotnie. A kto Ci tak powiedział ???? Ci co nie widzieli, czy Ci co twierdzą że działa. Wężownica stożkowa zasilana jest od góry, tak aby jak najwięcej energii oddać. A skąd wiem gdzie góra a gdzie duł, a bo nalałem wody, i pod górkę nie płynęła Edytowane 2 Lipca 2013 przez kalio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.07.2013 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Ja to robię tak, że ZAWSZE wlot jest z tej samej strony...WIEM gdzie początek a gdzie koniec stożka. Może zamień połączenia, spróbuj a potem opisz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.07.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 A kto Ci tak powiedział ???? Ci co nie widzieli, czy Ci co twierdzą że działa. Wężownica stożkowa zasilana jest od góry, tak aby jak najwięcej energii oddać. A skąd wiem gdzie góra a gdzie duł, a bo nalałem wody, i pod górkę nie płynęła Spokojnie, nie denerwuj się, to Ci nie pomoże. Może pompa jest odwrotnie? Może Tam w buforze coś jest nie tak, nie pokazałeś nam zdjęć, tylko zdjęcie niedokończonej wężownicy i niedokończonego lejka w dzienniku jest, więc próbujemy po omacku dojść. Nie wydaje mi się, żeby konwekcja nie działała nawet wtedy gdy lejek jest przymały, co sugeruje Adam(jeszcze zależy ile). Ale jeśli maksimum temperatury jest poza albo na granicy lejka, to układanka zaczyna mieć sens. Stąd wniosek WODA TAM PŁYNIE NIE W TĘ STRONĘ. Czyli na zewnętrznej stronie wężownicy temperatura jest większa niż na wewnętrznej. Spróbuj przełożyć kierunek pompy. Przed nami kilka słonecznych dni. Napisz też coś o tym jak robisz te pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 03.07.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 na dole mam około 38C a na górze około 60C np rano potem wieczorem na dole mam jakies 41C a na górze około 70C w zależności od promieniowania u mnie pompka od solarów włącza się gdy róznica temperatur pomiedzy solarami a baniakiem wynosi bodajże 10C a wyłącza jak spada do chyba 4C - musze sprawdzić bo nie pamiętam... wieczorem przeedytuje post jak będe w dou PZDR Qter Uzupełniam dane. Więc tak - miałem ustawione delta T na załączenie gdy różnica temperatur pomiędzy górą solarów a górą wężownicy w buforze wynosiła min 8C a wyłączenie jak ta różnica spadała do 4C. Wczoraj sobie zmieniłem załączanie na 10C - zobaczymy czy coś się zmieni. Aha, przepływ w solarach u mnie to jakieś 3l/m. I jeszcze łopatologicznie Na środku bufora mamy temp powiedzmy 50C Na górze solrów mamy tez 50C Słoneczko działa i solary osiagają 60C delta temperatury wynosi 10C i załącza się pompa w solarach i jest ładowany bufor w trakcie ładowania bufora solary się schładzaja powiedzy do 53C delta temperatur pomiędzy górą solarów a środkiem bufora (góry wężownicy solarnej) jest <4 pompa w solarach przestaje działać do czasu spełnienia delta T >=10C w miedzy czasie solary dajmy na to podniosły temp w środku baniaka do 55C więc teraz aby solary się załączyły musi na górze być 65C itd. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 03.07.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Chciałbym w jednej instalacji połączyć 2 źródła ogrzewania CO: 1. Pompę ciepła. 2. Kocioł na ekogroszek + kominek z płaszczem wodnym. Podobno najprościej i najskuteczniej to zrobić za pomocą bufora z 2 wężownicami (lub z 2 oddzielnymi płaszczami). Do jednej wężownicy/płaszcza podłączyć pompę ciepła, do drugiej istniejącą instalację z kotłem i kominkiem. Wodę z bufora poprowadzić dalej na istniejące grzejniki. Zgadza się? Czy można jakoś użyć bufora z 1 wężownicą (lub 1 płaszczem)?? Z góry dziękuję za odpowiedź Nikt nie wie, jak połączyć w układ z buforem PC i kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.07.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Nikt nie wie, jak połączyć w układ z buforem PC i kocioł? Podejrzewam, że wszyscy postawili sobie takie pytanie: Po co tyle tego? Piec, Kominek, PC? Po co Ci piec jak masz PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 03.07.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Herakles nie odpowiadaj za wszystkich. Czemu jesteś kolejną osobą która wnika po co inwestorowi tyle źródeł ciepła? Ma taki kaprys / potrzebę i instaluje kilka źródeł ciepła. Po co ludziom kilka samochodów w rodzinie, po co ludziom kilka par butów na sezon? Po co ludziom 2 szczoteczki do mycia zębów? Mają.Pytanie jak połączyć źródła ciepła i tego się trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2013 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Jaka pompa?Glikol czy bezpośrednie skraplanie?Kasę na to masz?Warunki warsztatowe, aby samemu zrobić masz? Jak nie to...Po co Ci ta wiedza? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 03.07.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 @ChłopZmazur Czasem zachodzi podejrzenei że ktoś planuje nieprzemyślany zakup bądź instalację. Herakles tylko wykazał się troskliwością @adam_mk Napiszesz coś więcej o PC podłączanym do bufora? Bo "glikol czy bezpośrednie skraplanie" jest dla mnie jeszcze magią. Na forum pojawiały już się sugestie aby zamiast solarów podpiąć do bufora małą PC powietrze-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2013 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 O skraplaczu wodnym do PC czytałeś pewnie nie raz.Można w buforze znaleźć takie miejsce, gdzie w idealny sposób panują warunki dla skraplacza.Rurę z czynnikiem (meander, spiralę) wprowadzasz do baniaka i- jest.Jak glikol - to w wężownicę stożkową pod lejkiemJak wodę zładu - to w połowie wysokości baniaka, centralnie, do pierścienia wokół rury lejka.(chyba bym musiał to narysować)Dlatego - wszystko zależy od tego jaka pompa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2013 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 " Bo "glikol czy bezpośrednie skraplanie" jest dla mnie jeszcze magią." Załapałem...Budowę PC znasz.Zasadę działania - też. Glikol - pompa ma własny skraplacz z czynnikiem glikolowym do odbioru ciepła.Bezpośrednie skraplanie - gorący i sprężony czynnik wprowadzasz do bufora rurką, w której jest skraplany z oddawaniem ciepła do zładu.Wtedy bufor jest (także) skraplaczem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.07.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 A gdzie ten skraplacz włożyć? I Z czego zrobić? Z takiej rurki miedzianej, fi5/6/7/8? W zasadzie to teraz wstyd tego nie wsadzać do bufora Kiedyś dość mocno czytałem wątek o pompach na elektrodzie. Wymiennik był dość drogą sprawą, a tak małym kosztem jest wymiennik do pompy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2013 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 A jaka to pompa?Jak samoróbka na bazie sprężarki ze sporej lodówki - to rurka taka, jak ta za lodówką.Chodzi o pojemność czynnika. Można ją wsadzić pod lejek.Miejsce dla niej - idealne.Ale...Trzeba wypuścić tak po metrze oba końce, bo tu połączenia skręcane nie są najlepszym rozwiązaniem.To działa całkiem fajnie.(robiłem testy czas jakiś temu)Nie opisałem, bo nikt nie pytał.Bajcik był pierwszym, którego zainteresowało. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.07.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Po metrze, żeby dało się lutować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.07.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Wygiąć, ukształtować, skrócić, polutować szczelnie.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 04.07.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) Pytałem na innym forum, ale bez odzewu. Mam taki zbiornik po LPG 140 litrów (mam bufor i 4% objętości całej instalacji osiągnie gdzieś 115l) Chciałbym z niego zrobić naczynie wzbiorcze i umieścić na strychu.. Myślicie że się nadaje? (po wspawaniu mufek) W jakiej pozycji by go zamontować? * poziomo wypoziomowany - lustro wody dosyć duże * poziomo lekki skos - rura bezpieczeństwa wchodzi od góry po podniesionej stronie, rura wzbiorcza z drugiej strony * pionowo - musiałbym go wstawić na środku stryszku żeby się zmieścił * 45st - ładnie by się przytulił do skosu, ale mocowanie lekko problematyczne. Czy poniższy schemat podłączenia rury wzbiorczej i bezpieczeństwa będzie OK? http://usos.hopto.org/~bajcik/foto/domek/schematy/.thumbs/co-6.png Edytowane 12 Października 2015 przez bajcik link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 04.07.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Kurcze tylko jak to spawać... by nie polecieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 04.07.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) Jaka pompa? Glikol czy bezpośrednie skraplanie? Istniejąca instalacja z kotłem ekogroszek + kominek z płaszczem wodnym wpięty przez wymiennik ciepła. Modernizacja polegająca na dodaniu pompy ciepła powietrze-glikol (monoblok). CWU: będzie grzane tylko pompą ciepła. CO: Instalacja grzejnikowa. Zdaje się, że jest wymagany bufor do CO. Koniecznie z dwoma płaszczami? (chyba najprostsze rozwiązanie) Jak podłączyć? Wyjaśnienie - ktoś z rodziny poprosił o pomoc, żeby domontować pompę ciepła do istniejącej instalacji... Edytowane 4 Lipca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts