PeZet 29.07.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Wytłuszczony - owszem, ale 'wytłuściłem', a nie 'wytłuszczyłem'.Wytłuściłeś po to, by był wytłuszczony.Bez demagogii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.07.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 herakles! Zaszkodziło Ci?! Zwykle z sensem się wypowiadasz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.07.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5660W Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanieQH,nd: 8875kWh/rok Siema to jak już o tym gadacie to i ja może skorzystam. Powyżej zapodałem wyniki OZC dla mojej stodoły. Co to oznacza w praktyce dokładnie. Czy mając wynik 5660W--5,66kW przekładając na energię to znaczy że potrzebuję np. wyciągać z bufora 5,66kwh w ciągu 1h żeby ogrzać moją stodołę a co dalej za tym idzie potrzebuję 135kwh zmagazynowanych w buforze co by mieć zapas na 24h. No oczywiście zależne od delta T. Dobrze to rozumię czy nie bardzo. Tak, faktycznie potrzebujesz ok 135 kWh na dobę ale w Twoim przypadku dotyczy to temp zewn. -20 oC i zadnych zysków słonecznych w ciągu dnia, ogólnie takich dni jest niewiele bo jak jest solidny mróz to jest na ogół bezchmurnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 29.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 herakles! Zaszkodziło Ci?! Zwykle z sensem się wypowiadasz... Adam M. nie dopatrzyłeś się ukrytego sensu wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.07.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Wytłuszczony - owszem, ale 'wytłuściłem', a nie 'wytłuszczyłem'. Wytłuściłeś po to, by był wytłuszczony. Bez demagogii.. Filologiem jez. polskiego nie jestem, ale staram się poprawnie go używać, co nie znaczy ze nie popełniam zadnych błedów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.07.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dopatrzyłem, ale ja tak z samej sympatii, bo to MOCNE było... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 29.07.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Filologiem jez. polskiego nie jestem, ale staram się poprawnie go używać, co nie znaczy ze nie popełniam zadnych błedów Tak też i ja nie jestem fizykiem, ale staram się poprawnie opisywać jednostki, choć zdarza się, że chcąc coś zrozumieć bredzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 29.07.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ni potrewie zlozumieci jak kto pirze pieldolki. Ta jetna litełka społo zmienia!!! kW != kWh I ta jebaniutka litełka spławia rze sie nie da czytaci, panioł? od dziś mówię do ciebie miszczu. masz u mnie medal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.07.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Z kartofla? Dobrze, ze wszyscy już wszystko wiedzą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 29.07.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dzięki ASOLT, tak wiem że to się tyczy -20*C , ale chciałem się upewnić czy aby na pewno dobrze pojemność bufora dobrałem względem swoich oczekiwań. Jeszcze jedno pytanko czy ten wynik to jest razem z zapotrzebowaniem na CWU czy tylko na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.07.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Dzięki ASOLT, tak wiem że to się tyczy -20*C , ale chciałem się upewnić czy aby na pewno dobrze pojemność bufora dobrałem względem swoich oczekiwań. Jeszcze jedno pytanko czy ten wynik to jest razem z zapotrzebowaniem na CWU czy tylko na ogrzewanie. Jezeli chodzi o ten: "Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5660W", to tylko na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 30.07.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 ok. Vld, bez tej jednej literki - nie potrafisz zrozumieć o co chodzi. Przykre. Dziękuję. Skończyłem. Nie bierz tego do siebie, myślę że wszyscy się domyślili że chodzi o kWh, ale troszke się podroczyli. Tu było dosyć prosto się domyślić, ale naprawdę wkurza gdy ktoś myli kW z kWh w kontekstach gdzie pasuje i jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 30.07.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Spoko, Gdyby nie jeden baran, byśmy nie zaśmiecili wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Nie do końca, ja po prostu olałem tego posta, bo był nieczytelny w ogóle, myślę, że nie tylko ja, stąd ta śmieciowa dyskusja, nikt nic nie zrozumiał więc zaczęli wszyscy bredzić. Się domyślać co autor miał na myśli!? Proponuję PeZet napisz od nowa o co chodzi, tak żeby wszystko było jasne, jeśli chcesz jakąś rzeczową dyskusję w nurtującej Cię kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 30.07.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Chcę spasować pojemność akumulatora ciepła i moc kominka z płaszczem wodnym. Z praktyki (przezimowałem) wychodzi, że potrzebuję zakumulować około 100 kilowato-kurwa-godzin energii, żeby wystarczyło jej na dobę w najcięższe mrozy. Chcę wiedzieć jak ma się moc kominka do czasu ładowania akumulatora po to, bym mógł:1. określić minimalną sensowną dla mnie pojemność cieplną baniaka. Nie chcę go zagotować po 2 godzinach palenia.2. określić minimalną i maksymalną sensowną moc kominka z płaszczem lub ewentualnie wymiennika wodnego. Nie chcę go w panice gasić po dwóch godzinach, bo się woda gotuje, ani też nie chcę palić co pięć godzin. Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 4230 WRoczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Qh: 4942 kWh/rokWskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA: 38,3 kWh/m2*rok Nie potrzebuję odpowiedzi 'to zrup takie, a to takie', bo chcę sobie pokombinować z różnymi parametrami.Wiele załatwia akumulacyjność samej podłogi (9m3):Przyjąłem ciepło właściwe posadzki = 840 J/kg*K gęstość objętościowa 2200 kg/m3 (a może kG, w dupę...) Na razie tyle, w razie chęci pomocy z czyjejś strony dorzucę kolejne pytania.Jestem tuż przed etapem składania bufora. Edytowane 30 Lipca 2013 przez PeZet dopisałem o mrozach - wiem, wiem, to raptem kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 30.07.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Aby nie zagotować baniaka, to dobierz bufor do ilości paliwa. Energia z całego wsadu musi się zmieścić. Na początku palenia woda w buforze może nie być zimna, może mieć te 40st na przykład, więc deltaT wyjdzie mniejsza do obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 30.07.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Racja. Pani powie: - napalmy może w kominku? A ja jej na to: - sorry, kochanie, bufor jest pełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.07.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) 100 kilowato-kurwa-godzin energii. może po prostu kWh co do kG to określa się tym wartość siły nie wagę. Zwróć uwagę, że kominki z płaszczem sporą część mocy wypromieniowują do salonu. 100kWh to 360MJ zakładając temperatury między 90 a 30 to masz 60k m=E/Cw/DT 360MJ/(4kJ/kg/K)/60K 360000/4/60=6000/4=1500 kg czyli jakieś 1500l do tego to co wpadnie w salon i się zakumuluje w murach(z czego chałupa?), nie liczyłbym tego. Dodam, że jak były straszne mrozy to chyba nikomu baniak 1000l na 24h nie starczał pamiętacie? Edytowane 30 Lipca 2013 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 30.07.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki, Herakles.Teraz pewnie przez tydzień będę sobie to przeżuwał. dopisałem:sprawdziłem w notatkach: ciągle ten wzór mi się przewija, na różne sposoby. Edytowane 30 Lipca 2013 przez PeZet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.07.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Uwaga, jeśli chcesz kominkiem grzać wodę do 90*C i wyżej to wypadałoby go dobrze i solidnie ocieplić ze wszystkich stron(prócz szyby oczywiście). Poza tym wydaje mi się, że może być tu problem. Także podłogówka w samym salonie powinna być "wyłączalna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts