adam_mk 30.07.2013 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 "gęstość objętościowa 2200 kg/m3 (a może kG, w dupę...)" "co do kG to określa się tym wartość siły nie wagę." Masa bezwładna równa jest masie ciężkiej, to się myli. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 30.07.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Herakles, podłogówka jest wyłączalna, na piechotę. Ostatnio zrobiłem ją, wreszcie (w db gdzieś od str 18. ) Od kilku lat noszę się z tym tematem - kominek i akumulator czy może co innego. Nie rozwijając się off-topowo, w dzienniku dyskutowałem temat (gdzieś od str.12) i pompy ciepła, i kozy, i kominka, i prądu, i śmieciucha, i lokalizacji kotłowni, kotła, pompy, bufora. Wróciłem do punktu wyjściowego - kominka i akumulatora. Boli, gdy myślę o lokalizacji baniaka. Mam mało miejsca. Dlatego chciałem mieć świadomość co mnie czeka, gdybym chciał kominkiem o mocy 18kW ładować akumulator o poj. 500l.35kWh to 2h ładowania, a potem 8,2h rozładowywania.Zgadza się? Edytowane 30 Lipca 2013 przez PeZet zły nr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.07.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Co to znaczy mało miejsca? Wzór na objętość walca to h*π*r^2 potrzebujesz policz sobie jakie to duże i wsadź do kotłowni. Pamiętaj, że baniak potrzebuje ocieplenia z każdej strony po 10-20 cm. Z tego co piszesz w kotłowni nie będzie nic więcej. Tylko jeszcze jakaś pompka. Ale jest pewien problem którego nie rozważyłeś. Jak nie zrobisz solarów to będziesz w lato płakał jak będziesz musiał w upał 40 stopni zrobić ciepłą wodę użytkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 30.07.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 PeZet Ty humanisto;)Czuj się wyzwany od tych no jak to się mówi, no tych co się umieją wysłowić...\Herakles z tego co tam w DB PeZeta czytałem to w tej swojej głuszy nawet prąd ma (czytać energię elektryczną z sieci dystrybucyjnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 31.07.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 o_c, i wodę z wodociągu, unijną a naprawdę smaczną. wyzwanie przyjmuję. Jak czytam "Krótką historię czasu" albo "Czy bóg gra w kości" - fascynuje mnie fizyka, matma, topologia! Choć szczątki z tego rozumiem. Ale myślę. Koniec z off-topem. Herakles, cwu. Wahom się, czy naprawdę potrzebuję pruty baniak, zawężownicowany robić. Terma i "z bańki". Przyjmę argumenty - bardzo chętnie - zniechęcające do stawiania akumulatora z wężownicami. Ale... rachunek ekonomiczny to podstawa, a raczej krótka kołdra... a u mnie bywa ona baaardzo krótka. Stąd pci odpada, a budowę mam rozłożoną w czasie. De facto stopniowo buduję to, co akurat okazuje się niezbędne. Jeśli w tym roku akumulator nie powstanie, to zapewne wstawię ogrzewanie podłogówki czymś... czymkolwiek. Choćby 50 litrową termą. + koza zamiast kominka i zobaczę co z tego wyjdzie - finansowo i życiowo. Mało miejsca to kąt w klitce 90cmx90cm wysoki na 280cm Teoretycznie wystarczy, praktycznie - to niewiele. Liczę się z tym, by postawić bałwana za ścianą na zewnątrz i opatulić półmetrowej grubości papają ze-wszystkiego-czym-się-da-ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.07.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 topologia! :lol::lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynioM 31.07.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Oj malutko miejsca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 31.07.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 :lol::lol: . Ostatnio stwierdziłem, że miejscem robienia dylatacji w podłogówce powinien się zająć jakiś topolog! Bo to jak przepowiadanie pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 31.07.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Ciekawostka: obrazy Jacksona Pollocka, amerykańskiego ekspresjonisty, poddano analizie matematycznej i znalezione w jego pracach wymiary fraktalne znajdowały odbicie w achach i ochach lub a-fe recenzentów!!! Szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 31.07.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Wróciłem do punktu wyjściowego - kominka i akumulatora. Boli, gdy myślę o lokalizacji baniaka. Mam mało miejsca. Dlatego chciałem mieć świadomość co mnie czeka, gdybym chciał kominkiem o mocy 18kW ładować akumulator o poj. 500l. 35kWh to 2h ładowania, a potem 8,2h rozładowywania. Zgadza się? To może akumulator postawić w kotłowni jak najbliżej kotła? Mniej rurek a rodzina będzie miała baczenie na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 31.07.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Planujesz PeZet jakiś ogród zimowy od południa? Byłoby blisko do "kotła", no i lepszy komfort cieplny - o ile juz by musiał stać na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 31.07.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 To może akumulator postawić w kotłowni jak najbliżej kotła? Mniej rurek a rodzina będzie miała baczenie na całość. Pójdźmy dalej... Piec na wszystko i obok niego, też w salonie stanąłby bufor. Sprytnie i finezyjnie obudowane - czarną blachą, cegłą, szamotem, piaskowcem, miedzią. Po lewej u góry ma wizjerek, trzeba się wspiąć na palce żeby zajrzeć. Po prawej, niżej jest bulaj - okienko w stalowej ćwiekowanej oprawie. Jak nacisnąć guzik, to tam w środku zapala się światło wielopunktowe ledowe, niebieskie i widać jakieś rury. Centralnie w szeregu na obudowie kilka zegarów chromowanych, Obok nich wyświetlacz cyfrowy. Z boku u góry - dźwigienka. Jak za nią pociągnąć, to bucha para wodna. Jak dłużej potrzymać, gwiżdże - gwizdkiem na parę wodną. I podnosi kapelusik miedziany. Miedziane rurki i chromowane wychodzą z korpusu układając się w spirale, tworząc proste barierki i z powrotem znikają w korpusie. Rurki są ciepłe, można na nich suszyć skarpetki. Diody led, wąż ledowy. W szklanej rurce przepływają kulki i bąble powietrza. Z boku, z prawej, lekko na dole (80 cm od podłogi, nie wyżej - dziecko musi sięgnąć) znajduje się przycisk. Z napisem 'don't push'. Po naciśnięciu, na wyświetlaczu zazwyczaj pokazującym temperaturę, startuje odliczanie: 99 do zera. Acha, i nie jest to instalacja do produkcji księżycówki. Tylko czy zaakceptują to podczas odbioru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 31.07.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Powiesz że to taki styl dekoracji, steampunk modny jest salonhttp://www.furnishburnish.com/wp-content/uploads/2012/08/how-to-create-steampunk-interior-design-10.jpg łazienkahttp://st.houzz.com/simgs/c7a1ee590ffde7a0_4-9968/eclectic-bathroom.jpg gabinethttp://ageofsteam.files.wordpress.com/2010/05/steampunk-organ-cockpit-desk203.jpg Ale twoja wizja byłaby dużo efektowniejsza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 31.07.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Bajcik, Steampunk! Tak.Bufor w salonie - Projekt Nautilus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 31.07.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 PeZet a nie myślałeś co by zapodać bufor prostopadłościenny. Jak piszesz to masz miejsce 0,9na0,9na2,8m miejsca to przy prostopoadłościanie np. 0,9*0,9*2,4 da Ci 1,9m3 pojemności. Ja miałem dokładnie taki sam problem z miejscem i zapodałem prostopadłościan i dałem rade zmieścić kloka o pojemności 2100l. Wiem że zaraz odezwą się głosy że prostopadłościan to ciężka sprawa bo parcie i trza to umieć zrobić ale są ludzie co bez problemu temat ogarniają. Jak co to mogę w temacie pomóc. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.07.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 o_c, i wodę z wodociągu, unijną a naprawdę smaczną. wyzwanie przyjmuję. Jak czytam "Krótką historię czasu" albo "Czy bóg gra w kości" - fascynuje mnie fizyka, matma, topologia! Choć szczątki z tego rozumiem. Ale myślę. Koniec z off-topem. Herakles, cwu. Wahom się, czy naprawdę potrzebuję pruty baniak, zawężownicowany robić. Terma i "z bańki". Przyjmę argumenty - bardzo chętnie - zniechęcające do stawiania akumulatora z wężownicami. Ale... rachunek ekonomiczny to podstawa, a raczej krótka kołdra... a u mnie bywa ona baaardzo krótka. Stąd pci odpada, a budowę mam rozłożoną w czasie. De facto stopniowo buduję to, co akurat okazuje się niezbędne. Jeśli w tym roku akumulator nie powstanie, to zapewne wstawię ogrzewanie podłogówki czymś... czymkolwiek. Choćby 50 litrową termą. + koza zamiast kominka i zobaczę co z tego wyjdzie - finansowo i życiowo. Mało miejsca to kąt w klitce 90cmx90cm wysoki na 280cm Teoretycznie wystarczy, praktycznie - to niewiele. [ATTACH=CONFIG]203633[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203634[/ATTACH] Liczę się z tym, by postawić bałwana za ścianą na zewnątrz i opatulić półmetrowej grubości papają ze-wszystkiego-czym-się-da-ocieplić. To się nazywa "zemsta Inwestora" dla Instalatora. -- dotyczy tych zdjęciorków Jak to piszą co poniektórzy: "takie rzeczy powinny być karane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.07.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 PeZet a nie myślałeś co by zapodać bufor prostopadłościenny. Jak piszesz to masz miejsce 0,9na0,9na2,8m miejsca to przy prostopoadłościanie np. 0,9*0,9*2,4 da Ci 1,9m3 pojemności. Ja miałem dokładnie taki sam problem z miejscem i zapodałem prostopadłościan i dałem rade zmieścić kloka o pojemności 2100l. Wiem że zaraz odezwą się głosy że prostopadłościan to ciężka sprawa bo parcie i trza to umieć zrobić ale są ludzie co bez problemu temat ogarniają. Jak co to mogę w temacie pomóc. Pozdro A ocieplenie? minimum 0.7*0.7*2.6 daje 1.2 m3 i to za mało tego ocieplenia lepiej 0.6*0.6*2.5 a to jest 0.9m3 Co więcej takie coś nie jest łatwe w wykonaniu, bo na takiej ścianie takiego bufora wytwarza się taka siła jakby leżał na niej autobus(policz sobie). A może podzielić baniak na dwa, jeden okrągły w kotłowni 2.5 wysokości 0.7 średnicy da 900l 0.6 da 700l a drugi: co masz pod schodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.07.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 To się nazywa "zemsta Inwestora" dla Instalatora. -- dotyczy tych zdjęciorków Jak to piszą co poniektórzy: "takie rzeczy powinny być karane" Nie załamuj go, wziął projekt domu zrobiony na ogrzewanie gazowe lub pompą ciepła. Dla takiego ogrzewania ta kotłownia jest ok. Ale da się to naprawić(przynajmniej częściowo), a może garaż do tego dostawi?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.07.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 nie będę polemizował mam swoje zdanie na takie "wybryki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 31.07.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 A ocieplenie? minimum 0.7*0.7*2.6 daje 1.2 m3 i to za mało tego ocieplenia lepiej 0.6*0.6*2.5 a to jest 0.9m3 Co więcej takie coś nie jest łatwe w wykonaniu, bo na takiej ścianie takiego bufora wytwarza się taka siła jakby leżał na niej autobus(policz sobie). A może podzielić baniak na dwa, jeden okrągły w kotłowni 2.5 wysokości 0.7 średnicy da 900l 0.6 da 700l a drugi: co masz pod schodami? Nie podawał dokładnie czy to miejsce to jest przewidziane na bufor już z ociepleniem czy może jeszcze cosik na nie może wycisnąć. Pytanie jest taki, na co dokładnie PeZet liczy chodzi mi tu o komfort. Wiem że chce go spasować do kominka co by miał pewność że będzie wystarczający objętościowo na zakumulowanie tej energii. Powinien to sobie dokładnie policzyć i w zależności od tego wyjść dalej co do komfortu czyli na ile mu to starczy tzn. na jak długo i czy mu to pasi. A jeżeli chodzi o ten autobus to bez przesady sam wiesz że da się to zrobić, no może nie każdy we własnym warsztacie ale są ludziska co służą pomocą i wcale cena z butów nie wyrywa. Wiem co piszę bo mam takiego kloka, z kompletnym wypasem w środku jak to sam Adam_Mk przykazał. Próba była robiona na 1,5bara i zbiornik żyje, troszkę górny dekiel wyobliło. Bufor to klocek 2100l o wymiarach 80/120/220.środku wpakowane dwie wężownice, solarna 30m miedzi fi 15 oraz wężownica CWU 50m miedzi także fi15, do tego grzały 3 zespoły grzałek po 3 razy 1,4kW. Króćce do kotła na paliwo stałe, do kotła gazowego oraz pompy.Bufor pospawany z blachy stalowej o grubości 3mm. Ścianki bufora wzmacniane kratownicą z plaskownika 50x4 od strony wewnętrznej oraz profilem stalowym 20x40x2 od strony zewnętrznej. Dodatkowe wewnątrz zbiornik spinany jest między ścianami zespórkami stalowymi. Bufor jest wyposażony w demontowaną pokrywę wierzchnią , montaż pokrywy za pomocą srób M8x20 w rozstawie co 100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts