Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Herakles,

podłogówka jest wyłączalna, na piechotę. Ostatnio zrobiłem ją, wreszcie (w db gdzieś od str 18. )

Od kilku lat noszę się z tym tematem - kominek i akumulator czy może co innego.

Nie rozwijając się off-topowo, w dzienniku dyskutowałem temat (gdzieś od str.12) i pompy ciepła, i kozy, i kominka, i prądu, i śmieciucha, i lokalizacji kotłowni, kotła, pompy, bufora.

Wróciłem do punktu wyjściowego - kominka i akumulatora.

Boli, gdy myślę o lokalizacji baniaka. Mam mało miejsca.

Dlatego chciałem mieć świadomość co mnie czeka, gdybym chciał kominkiem o mocy 18kW ładować akumulator o poj. 500l.

35kWh to 2h ładowania, a potem 8,2h rozładowywania.

Zgadza się?

Edytowane przez PeZet
zły nr

Co to znaczy mało miejsca? Wzór na objętość walca to h*π*r^2 potrzebujesz policz sobie jakie to duże i wsadź do kotłowni. Pamiętaj, że baniak potrzebuje ocieplenia z każdej strony po 10-20 cm. Z tego co piszesz w kotłowni nie będzie nic więcej. Tylko jeszcze jakaś pompka. Ale jest pewien problem którego nie rozważyłeś. Jak nie zrobisz solarów to będziesz w lato płakał jak będziesz musiał w upał 40 stopni zrobić ciepłą wodę użytkową :lol2:

PeZet Ty humanisto;)

Czuj się wyzwany od tych no jak to się mówi, no tych co się umieją wysłowić...\

Herakles z tego co tam w DB PeZeta czytałem to w tej swojej głuszy nawet prąd ma (czytać energię elektryczną z sieci dystrybucyjnej).

o_c,

i wodę z wodociągu, unijną a naprawdę smaczną. :)

wyzwanie przyjmuję.

Jak czytam "Krótką historię czasu" albo "Czy bóg gra w kości" - fascynuje mnie fizyka, matma, topologia!

Choć szczątki z tego rozumiem. Ale myślę.

Koniec z off-topem.

Herakles,

cwu.

Wahom się, czy naprawdę potrzebuję pruty baniak, zawężownicowany robić.

Terma i "z bańki".

Przyjmę argumenty - bardzo chętnie - zniechęcające do stawiania akumulatora z wężownicami.

Ale...

rachunek ekonomiczny to podstawa, a raczej krótka kołdra... a u mnie bywa ona baaardzo krótka. Stąd pci odpada, a budowę mam rozłożoną w czasie.

De facto stopniowo buduję to, co akurat okazuje się niezbędne.

Jeśli w tym roku akumulator nie powstanie, to zapewne wstawię ogrzewanie podłogówki czymś... czymkolwiek.

Choćby 50 litrową termą.

+ koza zamiast kominka i zobaczę co z tego wyjdzie - finansowo i życiowo.

Mało miejsca to kąt w klitce 90cmx90cm wysoki na 280cm

Teoretycznie wystarczy, praktycznie - to niewiele.

kotbufor2013SDC12269.jpgkotbufor2013SDC12270.jpg

Liczę się z tym, by postawić bałwana za ścianą na zewnątrz i opatulić półmetrowej grubości papają ze-wszystkiego-czym-się-da-ocieplić.

Wróciłem do punktu wyjściowego - kominka i akumulatora.

Boli, gdy myślę o lokalizacji baniaka. Mam mało miejsca.

Dlatego chciałem mieć świadomość co mnie czeka, gdybym chciał kominkiem o mocy 18kW ładować akumulator o poj. 500l.

35kWh to 2h ładowania, a potem 8,2h rozładowywania.

Zgadza się?

To może akumulator postawić w kotłowni jak najbliżej kotła? Mniej rurek a rodzina będzie miała baczenie na całość.

To może akumulator postawić w kotłowni jak najbliżej kotła? Mniej rurek a rodzina będzie miała baczenie na całość.

Pójdźmy dalej...

Piec na wszystko i obok niego, też w salonie stanąłby bufor.

Sprytnie i finezyjnie obudowane - czarną blachą, cegłą, szamotem, piaskowcem, miedzią.

Po lewej u góry ma wizjerek, trzeba się wspiąć na palce żeby zajrzeć.

Po prawej, niżej jest bulaj - okienko w stalowej ćwiekowanej oprawie.

Jak nacisnąć guzik, to tam w środku zapala się światło wielopunktowe ledowe, niebieskie i widać jakieś rury.

Centralnie w szeregu na obudowie kilka zegarów chromowanych,

Obok nich wyświetlacz cyfrowy.

Z boku u góry - dźwigienka. Jak za nią pociągnąć, to bucha para wodna.

Jak dłużej potrzymać, gwiżdże - gwizdkiem na parę wodną. I podnosi kapelusik miedziany.

Miedziane rurki i chromowane wychodzą z korpusu układając się w spirale, tworząc proste barierki i z powrotem znikają w korpusie.

Rurki są ciepłe, można na nich suszyć skarpetki.

Diody led, wąż ledowy.

W szklanej rurce przepływają kulki i bąble powietrza.

Z boku, z prawej, lekko na dole (80 cm od podłogi, nie wyżej - dziecko musi sięgnąć) znajduje się przycisk.

Z napisem 'don't push'.

Po naciśnięciu, na wyświetlaczu zazwyczaj

pokazującym temperaturę, startuje odliczanie: 99 do zera.

Acha, i nie jest to instalacja do produkcji księżycówki.

Tylko czy zaakceptują to podczas odbioru? :D

PeZet a nie myślałeś co by zapodać bufor prostopadłościenny. Jak piszesz to masz miejsce 0,9na0,9na2,8m miejsca to przy prostopoadłościanie np. 0,9*0,9*2,4 da Ci 1,9m3 pojemności. Ja miałem dokładnie taki sam problem z miejscem i zapodałem prostopadłościan i dałem rade zmieścić kloka o pojemności 2100l. Wiem że zaraz odezwą się głosy że prostopadłościan to ciężka sprawa bo parcie i trza to umieć zrobić ale są ludzie co bez problemu temat ogarniają. Jak co to mogę w temacie pomóc. Pozdro

o_c,

i wodę z wodociągu, unijną a naprawdę smaczną. :)

wyzwanie przyjmuję.

Jak czytam "Krótką historię czasu" albo "Czy bóg gra w kości" - fascynuje mnie fizyka, matma, topologia!

Choć szczątki z tego rozumiem. Ale myślę.

Koniec z off-topem.

Herakles,

cwu.

Wahom się, czy naprawdę potrzebuję pruty baniak, zawężownicowany robić.

Terma i "z bańki".

Przyjmę argumenty - bardzo chętnie - zniechęcające do stawiania akumulatora z wężownicami.

Ale...

rachunek ekonomiczny to podstawa, a raczej krótka kołdra... a u mnie bywa ona baaardzo krótka. Stąd pci odpada, a budowę mam rozłożoną w czasie.

De facto stopniowo buduję to, co akurat okazuje się niezbędne.

Jeśli w tym roku akumulator nie powstanie, to zapewne wstawię ogrzewanie podłogówki czymś... czymkolwiek.

Choćby 50 litrową termą.

+ koza zamiast kominka i zobaczę co z tego wyjdzie - finansowo i życiowo.

Mało miejsca to kąt w klitce 90cmx90cm wysoki na 280cm

Teoretycznie wystarczy, praktycznie - to niewiele.

[ATTACH=CONFIG]203633[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203634[/ATTACH]

Liczę się z tym, by postawić bałwana za ścianą na zewnątrz i opatulić półmetrowej grubości papają ze-wszystkiego-czym-się-da-ocieplić.

To się nazywa "zemsta Inwestora" dla Instalatora. -- dotyczy tych zdjęciorków

Jak to piszą co poniektórzy:

"takie rzeczy powinny być karane" ;)

PeZet a nie myślałeś co by zapodać bufor prostopadłościenny. Jak piszesz to masz miejsce 0,9na0,9na2,8m miejsca to przy prostopoadłościanie np. 0,9*0,9*2,4 da Ci 1,9m3 pojemności. Ja miałem dokładnie taki sam problem z miejscem i zapodałem prostopadłościan i dałem rade zmieścić kloka o pojemności 2100l. Wiem że zaraz odezwą się głosy że prostopadłościan to ciężka sprawa bo parcie i trza to umieć zrobić ale są ludzie co bez problemu temat ogarniają. Jak co to mogę w temacie pomóc. Pozdro

A ocieplenie? minimum 0.7*0.7*2.6 daje 1.2 m3 i to za mało tego ocieplenia lepiej 0.6*0.6*2.5 a to jest 0.9m3 Co więcej takie coś nie jest łatwe w wykonaniu, bo na takiej ścianie takiego bufora wytwarza się taka siła jakby leżał na niej autobus(policz sobie).

A może podzielić baniak na dwa, jeden okrągły w kotłowni 2.5 wysokości 0.7 średnicy da 900l 0.6 da 700l a drugi: co masz pod schodami?

To się nazywa "zemsta Inwestora" dla Instalatora. -- dotyczy tych zdjęciorków

Jak to piszą co poniektórzy:

"takie rzeczy powinny być karane" ;)

Nie załamuj go, wziął projekt domu zrobiony na ogrzewanie gazowe lub pompą ciepła. Dla takiego ogrzewania ta kotłownia jest ok. Ale da się to naprawić(przynajmniej częściowo), a może garaż do tego dostawi?!

A ocieplenie? minimum 0.7*0.7*2.6 daje 1.2 m3 i to za mało tego ocieplenia lepiej 0.6*0.6*2.5 a to jest 0.9m3 Co więcej takie coś nie jest łatwe w wykonaniu, bo na takiej ścianie takiego bufora wytwarza się taka siła jakby leżał na niej autobus(policz sobie).

A może podzielić baniak na dwa, jeden okrągły w kotłowni 2.5 wysokości 0.7 średnicy da 900l 0.6 da 700l a drugi: co masz pod schodami?

Nie podawał dokładnie czy to miejsce to jest przewidziane na bufor już z ociepleniem czy może jeszcze cosik na nie może wycisnąć. Pytanie jest taki, na co dokładnie PeZet liczy chodzi mi tu o komfort. Wiem że chce go spasować do kominka co by miał pewność że będzie wystarczający objętościowo na zakumulowanie tej energii. Powinien to sobie dokładnie policzyć i w zależności od tego wyjść dalej co do komfortu czyli na ile mu to starczy tzn. na jak długo i czy mu to pasi. A jeżeli chodzi o ten autobus to bez przesady sam wiesz że da się to zrobić, no może nie każdy we własnym warsztacie ale są ludziska co służą pomocą i wcale cena z butów nie wyrywa. Wiem co piszę bo mam takiego kloka, z kompletnym wypasem w środku jak to sam Adam_Mk przykazał. Próba była robiona na 1,5bara i zbiornik żyje, troszkę górny dekiel wyobliło.

Bufor to klocek 2100l o wymiarach 80/120/220.środku wpakowane dwie wężownice, solarna 30m miedzi fi 15 oraz wężownica CWU 50m miedzi także fi15, do tego grzały 3 zespoły grzałek po 3 razy 1,4kW. Króćce do kotła na paliwo stałe, do kotła gazowego oraz pompy.Bufor pospawany z blachy stalowej o grubości 3mm. Ścianki bufora wzmacniane kratownicą z plaskownika 50x4 od strony wewnętrznej oraz profilem stalowym 20x40x2 od strony zewnętrznej. Dodatkowe wewnątrz zbiornik spinany jest między ścianami zespórkami stalowymi.

Bufor jest wyposażony w demontowaną pokrywę wierzchnią , montaż pokrywy za pomocą srób M8x20 w rozstawie co 100mm.

Zdjęcie0924.jpg