Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Najpierw gentoonx.

Przyjacielu. Nie wiem o co Ci chodzi bo mówisz takimi ogródkami, że równie dobrze Twoja wypowiedź może dotyczyć ułożenia widocznych na zdjęciu paneli!

Jeśli jednak chodzi Tobie o rury, to masz u mnie bursztynowy medal i dozgonny tytuł miszcza świata za przenikliwość.

A wiesz dlaczego?

Bo ta instalacja jest poklejona wyłącznie po to, by zrobić próbę ciśnieniową podłogówki.

Jezusie, jak niektórzy szybko potrafią krytykować. Szybciej niż światło.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najpierw gentoonx.

Przyjacielu. Nie wiem o co Ci chodzi bo mówisz takimi ogródkami, że równie dobrze Twoja wypowiedź może dotyczyć ułożenia widocznych na zdjęciu paneli!

Jeśli jednak chodzi Tobie o rury, to masz u mnie bursztynowy medal i dozgonny tytuł miszcza świata za przenikliwość.

A wiesz dlaczego?

Bo ta instalacja jest poklejona wyłącznie po to, by zrobić próbę ciśnieniową podłogówki.

Jezusie, jak niektórzy szybko potrafią krytykować. Szybciej niż światło.

Nie, nie, nie - nie przejmuj się rurami - prowizorki różne się robi przyjacielu

Chodzi mi o "zasobność miejsca".

mniejsza o to, dyskutujcie dalej

gentoonx

aaaa... to wybacz.

Nauczony doświadczeniem, że do krwi ostatniej trza walczyć tu o życie :D, niepotrzebnie zezłośliwiłem wypowiedź.

Krótko mówiąc: masz rację

i jednocześnie nie masz,

ponieważ... jeśli załatwisz mi akcelerator czasu z opcją cofania (płacę za kuriera), :)

to w momencie stawiania ścian działowych uwzględnię parę spraw o których istnieniu dowiedziałem się znacznie później.

Jak choćby istnienie akumulatora.

Mój projekt to gotowiec pod instalację gazową,

której do mnie chyba NIGDY nie dociągną.

Brak gazu - więc miało być grzanie prądem. Ale samym prądem się nie da żyć.

A ciasno - yes, sir. Na własne życzenie. Ten kąt jest zrobiony pod pralkę.

W tym mniej więcej miejscu - post 2347 :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=4095478&viewfull=1#post4095478

rozwinęła się dyskusja dotycząca kominka i akumulatora, sytuacja dość podobna do mojej.

IMHO, kluczowy stamtąd wniosek to: dla kominka z pw przyjąć 50litrów akumulatora na każdy kW mocy kominka, a zalecane jest i 80 litrów.

Tutaj - post 352:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=2395546&viewfull=1#post2395546

była dyskusja o kosztach wkopania bufora/akumulatora w ziemię. Kurna, to był rok 2008!

Chyba masakra...

Heraklesie,

wstawiłem wieki temu poniższy rysunek (chyba w wątku buforowym):

gallery_23095_525_48593.jpg gallery_23095_525_57338.jpg

Dostałem radę, by pakować baniak największy jaki dam radę wcisnąć, a potem martwić się izolacją.

Ale sami widzicie jak to jest.

Tutaj moja koncepcja ocieplenia, morze sam sam OJCIEC PROWADZĄCY się wypowie co o tym sądzi. jeżeli takie coś ma rację bytu to jakiegoś klocka zapodamy do Ciebie.

Bufor jest skratowany na zewnątrz, profil ma grubość 4cm więc na to chcę zapodać np. alufoxa dzięki czemu załatwię sprawę przewodzenia i promieniowania, no mam taką nadzieję. Pustka powietrzna między ścianą bufora i alufoxem powinna załatwić sprawę przewodzenia, a promieniowanie odbije się od powłoki na alu foxie. Na alufoxa zapodam może wełnę i obije płytami GK lub obije Gk i zasypięperlitem. Pomyślę jeszcze.

Ja bym to zrobił tak. 0,6*0,8*2,7 daje prawie 1,3m3 pojemności. Zostaje po 15cm na ocieplenie z każdej strony. Szału ni ma ale tragedii też nie, tym bardziej że stał chyba będzie w ogrzewanym pomieszczeniu. Ta pojemność pozwoli na zmagazynowanie około 80kWh energii przy delcie temperatur 90-40.Może zejdziesz nawet niżej z podlogówka to pojemność się minimalnie zwiększy. Pisałeś że przy -20 potrzebujesz około 100kWh ta taki klocek daje Ci przy tej temp komfort prawie na 24 godziny, no zapomniałem o CWU. Ale to przy -20, jak już tak nie pizga za ścianą to tylko komfort wzrośnie.

Garaż. Jak skończę chatę, dostawię. Mam w planach.

Wtedy najpewniej tam wstawię baniak.

Odnośnie miejsca obok kotła:

gallery_23095_525_22449.jpg gallery_23095_525_1699.jpg

Zbrojenie płyty:

Na chudziaku leży 10cm XPS30

Na nim kratownica z prętów fi 8 lub 10 żebrowanych

zasypana warstwą 17cm miksokretowej wylewki

zbrojkomSDC12177.jpg

Ale to jest chyba, lekko mówiąc,

zbytnia ekstrawagancja i zostałbym niechybnie wyrzucony z mojego własnego domu.

dołóż mu kolegę, a drzwi niech się otwierają na zewnątrz. Pralka jeszcze wjedzie.[ATTACH=CONFIG]203807[/ATTACH]

Bym mógł, w czoło bym cię ucałował, żeś to napisał, za co pewnie dostałbym po mordzie!

Toż tak właśnie udało mi się tę sytuację uzgodnić, wynegocjować, wydyskutować, czy jak zwał. Że wieleć nie trza, a i pralka będzie, i akumulator. :D

edit:

Doczytałem.

Ty piszesz o DWÓCH!!!

A rurki w podłodze?

Zajebisty pomysł.

W czasie można rozłożyć.

Najpierw jeden, potem drugi.

Albo oba od razu.

Szwedii,

Odnośnie alufoxa.

Z podłogi zostało mi 50mb folii alu. Przeszacowałem.

Można tym owinąć.

Z elewacji i podłogi mam ścinki styro.

Zrobiłem styrmaszynę. Mam granulatu ze 400litrów.

[ATTACH=CONFIG]203812[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203811[/ATTACH]

Edytowane przez PeZet

Ja bym to zrobił tak. 0,6*0,8*2,7 daje prawie 1,3m3 pojemności. Zostaje po 15cm na ocieplenie z każdej strony. Szału ni ma ale tragedii też nie, tym bardziej że stał chyba będzie w ogrzewanym pomieszczeniu. Ta pojemność pozwoli na zmagazynowanie około 80kWh energii przy delcie temperatur 90-40.Może zejdziesz nawet niżej z podlogówka to pojemność się minimalnie zwiększy. Pisałeś że przy -20 potrzebujesz około 100kWh ta taki klocek daje Ci przy tej temp komfort prawie na 24 godziny, no zapomniałem o CWU. Ale to przy -20, jak już tak nie pizga za ścianą to tylko komfort wzrośnie.

Miejsce, o którym gadamy, jest grzane samymi tranzytami.

Ono jest dokładnie w północnym rogu domu (działka jest rogami zorientowana względem stron świata).

Do tego za ścianą jest łazienka.

Liczę, że - dokładnie tak jak piszesz, że zejdę z temperatury zasilania podłogówki.

Wielu pisze, że w praktyce jest niższa niż projektowa – Piczman, Adiqq, BIGL.

[ATTACH]203782[/ATTACH]

Czyli pod alufoxem byłyby 4cm pustki powietrznej?

Coś mi mówi, że to zbyt pięknie by było, za prosto. Moim zdaniem raczej będziesz tam miał mostek termiczny, bo nie zatrzymasz tam ruchu powietrza, a do tego sama stal zdolnościami przewodzenia ciepła bije zdolności izolacyjne tej pustki o łeb.

Edytowane przez PeZet

Czyli pod alufoxem byłyby 4cm pustki powietrznej?

Coś mi mówi, że to zbyt pięknie by było, za prosto. Moim zdaniem raczej będziesz tam miał mostek termiczny, bo nie zatrzymasz tam ruchu powietrza, a do tego sama stal zdolnościami przewodzenia ciepła bije zdolności izolacyjne tej pustki o łeb.

Dokładnie 4 centy pustki powietrznej, jeżeli chodzi o odcięcie ruchu powietrza to ja raczej z tym problema nie widzę na pewno coś wymyślę. Przewodzenie stali no tu racja ale zawsze to dużo dużo mniej powierzchni do przewodzenie niż całe ściany bufora. A na to tez mam pomysła, a mianowicie kupić coś takiego http://www.icmarket.pl/armacell-rola-acarmaflex-p-13338.html pociąć na odpowiednie paski, ponaklejać na na narożniki oraz na środkowe żebro co by zrobić dodatkową ramę i na to dopiero alufoxa, wtedy odcinam przewodzenie przez kratownicę. Ja se myślę że to powinno dać redę.