skrabi 20.08.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 . jak się ma instalację CO zamkniętą to bufor jest zbiornikiem ciśnieniowym nie wiem czy zauważyłeś, że piszę o grzaniu prądem, a nie o podłączaniu bufora do kotła na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 20.08.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ale po co zamykać instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 20.08.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ale po co zamykać instalacje? a kto jeszcze robi dzisiaj robi instalację otwartą? to może na rurach stalowych i grawitacyjnie? moje powody - żeby nie mieć korozji w układzie grzewczym - żeby ją odciąć od dopływu powietrza - żeby wyeliminować parowanie wody i konieczność dolewania nowej - bo producenci systemów grzewczych wymagają aby układ był zamknięty podkreślam, że ja nie mówię o obwodzie przy kotle na paliwo stało, tylko o obwodzie z grzejnikami lub podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 20.08.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 WOW!!! Nie czytało się wątku oj nie czytało..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 20.08.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 jak zwykle, ci co mają najmniej do powiedzenia piszą najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 20.08.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 No dobra, skąd ma się niby wziąć korozja w układzie grzewczym? A parowanie że niby co tam paruje przez rureczkę małą? Odcięcie od dopływu powietrza??? Myślisz że zamknięta instalacja nie ma kontaktu z powietrzem? To tak jak mi ludzie czasem tu na forum tłumaczą, że przez dziurkę 2mm wyparuje beczka 200l wody.... jeszcze tylko Ci producenci, jacy to producenci i przy jakich systemach grzewczych (pomińmy ogrzewanie gazowe, gdyż mowa o elektrycznym). No i zasadniczo, CO BĘDZIE DZIAŁAĆ LEPIEJ I DLACZEGO W ZAMKNIĘTEJ INSTALACJI??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.08.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 pytanie, jak najlepiej sterować pracą grzałki aby przy pełnym naładowaniu bufora wyłączyła się? grzałka będzie bez termostatu, gdyż te z termostatem raczej pozwalają na grzanie do ok. 70stopni rozwiązanie ze względu na bezpieczeństwo musi być pewne Jak układ zamknięty, to może ze 2 niezależne termostaty, i presostat, wszystko wpięte w szereg? Termostaty należałoby przetestować czy mają dobrze dobraną temperaturę do umiejscowienia. O zaworze bezpieczeństwa i naczyniu przeponowym nie wspominam. ^^^^^^^ to moje to tylko dywagacje forumowicza, skonsultowałbym to ze zawodowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 21.08.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 dobra, zaczynam lekturę całego wątku, chociaż czasu mam nie dużo a do przeczytania ponad 450 stron :/ rozważę jeszcze układ otwarty może jakieś tipy na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 21.08.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Tak podstawowy tip, jak chcesz to robić sam to musisz ZROZUMIEĆ tą swoją instalację, jak weźmiesz fachura, to często jest tak, że Ci zrobi czego sam nie rozumie i czasem jest tak że nie działa tak jak tego byśmy chcieli więc albo ZROZUMIESZ teraz albo będziesz nadrabiał zaległości po wykonaniu instalacji i ją przerabiał. Oczywiście jest szansa, co prawda niewielka, że trafisz na mądrego fachowca, co zrobi dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 21.08.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 instalację będę robił z moim ojcem, który przez parę lat robił w niemczech instalacje w miedzi, więc pod kątem wykonastwa nie ma problemu ogólnie instalację miałem przemyślaną, ale na kospelu, jednak aby grzać ciągle w II taryfie chcę go zmienić na zbiornik, stąd moje pytania i rozterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 21.08.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak układ zamknięty, to może ze 2 niezależne termostaty, i presostat, wszystko wpięte w szereg? Termostaty należałoby przetestować czy mają dobrze dobraną temperaturę do umiejscowienia. O zaworze bezpieczeństwa i naczyniu przeponowym nie wspominam. ^^^^^^^ to moje to tylko dywagacje forumowicza, skonsultowałbym to ze zawodowcem. a przy otwartym jak to zrobić? jeśli chciałbym uniknąć gotowania wody to chyba podobnie tylko bez presostatu? ew. jakaś czujka przelania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 21.08.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 To tak jak mi ludzie czasem tu na forum tłumaczą, że przez dziurkę 2mm wyparuje beczka 200l wody.... Chcesz powiedzieć, że w układzie otwarty masz dziurkę 2mm? czy może chodziło ci o 2cm rurkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 21.08.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 wielkiej różnicy nie widzę, parowania tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 21.08.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 czy w przypadku zagotowania dziurka 2mm wystarczy jako ujście pary? czy może jest za mała i spowoduje niekontrolowany wzrost ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 21.08.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Oczywiście że nie, jeśli zagotujemy beczkę z 2mm dziurką to ona wybuchnie. Dlatego do kotła dajemy 2 cale.Ja planuję magazyn ciepła całoroczny z beczek. Nie będe ich gotował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 22.08.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Czy ktoś potrafiłby choćby wstępnie oszacować skuteczność takiej oto protezy: Baniak, o pojemności 500dm3, średnicy zewn 630mm, wysokości 1800mm (razem z "wypukłościami", czyli od szczytu do podstawy Wężownica miedzianafi 15mm długości 75mnawinięta na zewnątrz baniaka. Uzasadnienie:myślę o wstępnym podgrzewaniu cwu taką wężownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 22.08.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 bez sensu woda ma płynąć wokół wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 22.08.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Tak myślałem. Tym bardziej, że powierzchnia styku wężownicy z bańką, Osłonięcie wężownicy, itede, itepe... Jasne. OK. Dzięki, Heraklesie. dopisałem: Wytłumacz zatem fenomen tej pompy ciepła; toto działa, a wężownicę ma na zewnątrz: Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez PeZet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.08.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Od razu bez sensu - załeży co się chce osiągnąć. Jak w bąńce będzie ze 70 stopni, to na wyjściu tej wężownicy wstępnego podgrzewania ma szanse być ze 20 a może i 30 (zależy mocno od przepływu przez nią). Tak czy owak zdecydowanie lepiej tą wężownicę wsadzić w środek bańki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 22.08.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Oczywiście że nie, jeśli zagotujemy beczkę z 2mm dziurką to ona wybuchnie. Dlatego do kotła dajemy 2 cale. Ja planuję magazyn ciepła całoroczny z beczek. Nie będe ich gotował. to dlaczego pisaleś o 2mm dziurce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts