Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale po co zamykać instalacje?

a kto jeszcze robi dzisiaj robi instalację otwartą? to może na rurach stalowych i grawitacyjnie?

moje powody

- żeby nie mieć korozji w układzie grzewczym

- żeby ją odciąć od dopływu powietrza

- żeby wyeliminować parowanie wody i konieczność dolewania nowej

- bo producenci systemów grzewczych wymagają aby układ był zamknięty

podkreślam, że ja nie mówię o obwodzie przy kotle na paliwo stało, tylko o obwodzie z grzejnikami lub podłogówką

No dobra, skąd ma się niby wziąć korozja w układzie grzewczym? A parowanie że niby co tam paruje przez rureczkę małą? Odcięcie od dopływu powietrza??? Myślisz że zamknięta instalacja nie ma kontaktu z powietrzem? To tak jak mi ludzie czasem tu na forum tłumaczą, że przez dziurkę 2mm wyparuje beczka 200l wody.... jeszcze tylko Ci producenci, jacy to producenci i przy jakich systemach grzewczych (pomińmy ogrzewanie gazowe, gdyż mowa o elektrycznym).

No i zasadniczo, CO BĘDZIE DZIAŁAĆ LEPIEJ I DLACZEGO W ZAMKNIĘTEJ INSTALACJI???

pytanie, jak najlepiej sterować pracą grzałki aby przy pełnym naładowaniu bufora wyłączyła się?

grzałka będzie bez termostatu, gdyż te z termostatem raczej pozwalają na grzanie do ok. 70stopni

rozwiązanie ze względu na bezpieczeństwo musi być pewne

Jak układ zamknięty, to może ze 2 niezależne termostaty, i presostat, wszystko wpięte w szereg? Termostaty należałoby przetestować czy mają dobrze dobraną temperaturę do umiejscowienia. O zaworze bezpieczeństwa i naczyniu przeponowym nie wspominam.

^^^^^^^ to moje to tylko dywagacje forumowicza, skonsultowałbym to ze zawodowcem.

Tak podstawowy tip, jak chcesz to robić sam to musisz ZROZUMIEĆ tą swoją instalację, jak weźmiesz fachura, to często jest tak, że Ci zrobi czego sam nie rozumie i czasem jest tak że nie działa tak jak tego byśmy chcieli więc albo ZROZUMIESZ teraz albo będziesz nadrabiał zaległości po wykonaniu instalacji i ją przerabiał. Oczywiście jest szansa, co prawda niewielka, że trafisz na mądrego fachowca, co zrobi dobrze.

instalację będę robił z moim ojcem, który przez parę lat robił w niemczech instalacje w miedzi, więc pod kątem wykonastwa nie ma problemu

ogólnie instalację miałem przemyślaną, ale na kospelu, jednak aby grzać ciągle w II taryfie chcę go zmienić na zbiornik, stąd moje pytania i rozterki

Jak układ zamknięty, to może ze 2 niezależne termostaty, i presostat, wszystko wpięte w szereg? Termostaty należałoby przetestować czy mają dobrze dobraną temperaturę do umiejscowienia. O zaworze bezpieczeństwa i naczyniu przeponowym nie wspominam.

^^^^^^^ to moje to tylko dywagacje forumowicza, skonsultowałbym to ze zawodowcem.

a przy otwartym jak to zrobić? jeśli chciałbym uniknąć gotowania wody to chyba podobnie tylko bez presostatu? ew. jakaś czujka przelania wody?

Czy ktoś potrafiłby choćby wstępnie oszacować skuteczność takiej oto protezy:

Baniak,

o pojemności 500dm3,

średnicy zewn 630mm,

wysokości 1800mm (razem z "wypukłościami", czyli od szczytu do podstawy

Wężownica miedziana

fi 15mm

długości 75m

nawinięta na zewnątrz baniaka.

Uzasadnienie:

myślę o wstępnym podgrzewaniu cwu taką wężownicą.

Tak myślałem. Tym bardziej, że powierzchnia styku wężownicy z bańką, Osłonięcie wężownicy, itede, itepe...

Jasne.

OK. Dzięki, Heraklesie.

dopisałem:

Wytłumacz zatem fenomen tej pompy ciepła; toto działa, a wężownicę ma na zewnątrz:

pompa_ciepla_bwp30hlw_przekroj_1a.jpg

Edytowane przez PeZet