Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

(...)Jak w bąńce będzie ze 70 stopni, to na wyjściu tej wężownicy wstępnego podgrzewania ma szanse być ze 20 a może i 30 (zależy mocno od przepływu przez nią). Tak czy owak zdecydowanie lepiej tą wężownicę wsadzić w środek bańki.

Przy inwestycji w taką wężownicę zewnętrzną rzędu 1300zł koszty pozyskania cwu spadłyby o 30% w stos do kosztów grzania prądem z 1 taryfy.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Przeczytałem cały wątek, na bazie wiedzy którą zdobyłem przedstawiam pomysł na instalację co i cwu w swoim domu oparciu o wykorzystanie bufora.

Dom budowany (wykańczany) jest etapami:

Etap I to użytkowanie tylko parteru, w tym układzie :

- projektowane opbciążenie budynku: 3900W

- powierzchnia ogrzewana 92m2

- bufor 700l na poddaszu z wężownicą solarną i przepływowym cwu.

- kocioł 16kW w piwnicy

Rysunek tego stanu w załączeniu.

Etap II to użytkowanie parteru i poddasza, w tym układzie :

- projektowane opbciążenie budynku: 7500W

- powierzchnia ogrzewana 160m2

- bufor 700l na poddaszu z wężownicą solarną i przepływowym cwu + bufor bez wężownic w piwnicy ok. 1500l

- kocioł 16kW w piwnicy - bez zmian

W załączeniu schemat instalacji dla Etapu I do którego się powoli zabieram - i proszę Was o uwagi do przedstawionego schematu instalacji.

Etap 1.jpg

Twój rysunek jest na tyle nieczytelny, że nikt się raczej nie wypowie. Zrób go porządnie! Olej na nim zarys domu. Jest nieistotny. Ale na pierwszy rzut oka brak ci rury bezpieczeństwa. Podłogówka dlaczego jest na dole bufora?

Wstawiłem poprawiony rysunek - teraz jest bardziej czytelne.

ETAP 1.pdf

moje powody

- żeby nie mieć korozji w układzie grzewczym

- żeby ją odciąć od dopływu powietrza

- żeby wyeliminować parowanie wody i konieczność dolewania nowej

- bo producenci systemów grzewczych wymagają aby układ był zamknięty

za duzo sie ulotek w sklepach naczytales ;)

poczytaj od poczatku ten watek, zrob sobie kawe, zastanow sie, przetraw to co tu jest napisane i odpowiedz sobie sam na tezy, ktore wyzej wymieniasz.

pactom,

jakie masz stropy? ja tez chce dac banke na pietrze wyzej niz piec tylko jak wzmocnic strop? u CIebie w poprzednim rysunku wyglada, ze postawisz to na scianie nosnej. zamierzasz to jakos wzmocnic?

dlaczego tylko 700l? wieksza sie nie zmiesci?

juz Ci herakles zadal to pytanie - dlaczego podlogowka tak nisko zasilana jest z bufora? dlaczego nie z samej gory gdzie jest najcieplej? zawor esbe i tak sobie podreguluje.

Cu28 idaca do podlogowki to rozumiem, ze zasilanie do rozdzielacza? 28 wynika z czego? pytam bo sam sie zastanawiam czy dac 28 czy 22. sporo osob daje 22 i jest ok. Tansza, latwiej ja giac, same zalety ;).

pactom,

Cu28 idaca do podlogowki to rozumiem, ze zasilanie do rozdzielacza? 28 wynika z czego? pytam bo sam sie zastanawiam czy dac 28 czy 22. sporo osob daje 22 i jest ok. Tansza, latwiej ja giac, same zalety ;).

Nie do mnie pytanie, ale się udzielę:

dla rury Cu fi 22 max prędkość przepływu to 300kg/h

dla rury Cu fi 28 - 800kg/h

Powyżej - wymywa niczym fala morski brzeg. :D

amciek80

Stropy mam lane zbrojone siatką i w trakcie projektowanie uzwględniona była możliwość obciązenia 2 x500kg - stąd bierze się 700l + ok. 300kg na płaszcz zbiornika co daje razem ok. 1000kg - na poddaszu większego bufora nie dam.

Nie jestem instalatorem, rury tak przyjąłem na "oko" bez obliczeń przepływów dlatego pewnie są z zapasem.

Podłogówka zasilana niżej z bufora aby zostało trochę ciepłej wody dla odbioru przez wężownicę CWU - czy tak ostatecznie zostanie jeszcze nie wiem.

Wężownice wewnątrz bufora będą z 18 zrównoleglone i połączone trójnikiem 22 - tak jak to forumowe zasady podają.

Witajcie dobrzy, mądrzy ludzie! :D

Chcę wykorzystać przygarnięty biwalentny zasobnik solarny o pojemności 500dm3 jako bufor ciepła. Jednym słowem chcę zmienić funkcję, do jakiej ten zasobnik został wyprodukowany.

Zwracam się z prośbą o poradę jak to zrobić najlepiej.

Chcę sterować ogrzewaniem najprościej jak to tylko możliwe.

sch_instal_net_v1.JPG

Wariant 1 chyba jest błędny z uwagi na szeregowe połączenie pomp przy otwartym zaworze termostatycznym. Czy może nie jest błędny?

Jeśli jednak jest błędny, to - z uwagi na inny sposób wykorzystania zładu niepotrzebna jest mi anoda magnezowa - może by wykorzystać króciec anody Mg jako zasilanie zasobnika?

sch_instal_net_v2.JPG

Mam również pytanie o umiejscowienie zaworów zwrotnych: na schemacie ideowym są za pompami i na powrocie ogrzewania podłogowego.

Czy taki układ będzie działał prawidłowo?

Edytowane przez PeZet