Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

To ja też mogę się trochę pochwalić. Co prawda mój bufor ma koło 300l, ale na razie tylko taki miałem pod ręką ze starego hydroforu.

Wpiąłem go pomiędzy piec CO na paliwa stałe a instalację CO grawitacyjną.

Podobno się to nazywa sprzęgło wodne.

Działa dość ciekawie. Zauważyłem że wydłużył się czas palenia w piecu i ustabilizował. Dodatkowo na stabilizację pracy pieca miał Laddomat, który stabilizuje temperaturę w piecu.

Mam w planach zwiększenie tego bufora do przynajmniej 2000l.

Chcę również popracować nad procesem spalania w wiecu głównie węgla. Gdzie czytałem że dobrym sposobem jest założenie sondy lambda i sterowanie dodatkowym powietrzem wtórnym. Piec posiada sterownik i dmuchawę. Ja dorobiłem elektronikę do sterowania pompą w Laddomacie - sterowanie różnicowo-temperaturowe.

napisz coś więcej o tym sterowaniu

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja instalacja ma około 1100 l łącznie z buforem (układ otwarty). Jako naczynie wzbiorcze dałem 120l prostopadłościenny zbiorniczek. Na początku po napełnieniu i uruchomieniu całości myślałem, że to jeszcze za małe naczynie bo po kilku godzinach grzania (okres jesienny) i wystudzeniu kaloryfery na piętrze były zapowietrzone. Trwało to około dwa tygodnie. Po tym okresie gdy cały zład odgazował się manometr nie wskazuje już spadku ciśnienia a kaloryfery te w najwyższym punkcie instalacji są pełne wody.

Jeśli chodzi o cyrkulację w rurkach przyłączeniowych do bufora to niestety występuje i może sporo wyciągnąć z niego. Ja stosowałem syfony na przyłączach ale danie zaworu klapowego (zwrotnego) też nie zaszkodzi.

Mnie się wydaje, ze jest dobrze.

Bo?

Będziesz wykorzystywał ZAWSZE całość przedziału od 0stC do 100stC?

Raczej nie...

Stan normalny buforka: ciepły mniej lub bardziej.

I właśnie na to "mniej lub bardziej" masz ten zbiorniczek.

Zresztą... powinien mieć przelew...

Nic złego się nie stanie poza momentem startu, gdy możesz "stracić' około 20 literków wody wywalonej przelewem...

Tyle to chyba przeżyjesz.... :lol:

Bywają bardziej dotkliwe straty... :lol: :lol: :lol:

Adam M.

Mnie założyli zbiornik wyrównawczy 25 L dla ok. 1100 L wody :o

Zmienić zbiornik na większy ? Fachowców już nie mogę bo za późno :evil:

Tobie robiła firma więc zrobili książkowo czyli 4% pojemności instalacji. Ja sam to kleciłem i miałem w warsztacie takie "pudełko" na odpady więc dospawałem wieko oraz przyłącza. Stąd te 120l ale wzrost objętości oczywiście zależy jak to Adam zaznaczył od temperatury. Nie zawsze jest to ekstremum. Jest jeszcze kwestia ile obiegów jest na wymienniku względem bufora np. solary, podłogówka itp. wtedy tych pojemności nie liczymy.

Tobie robiła firma więc zrobili książkowo czyli 4% pojemności instalacji

25L dla 1100L bufora to maksymalnie 2,2%

4% to 44L

No jasne, dzięki za poprawienie. Więc nie będzie książkowo, trzeba obserwować ciśnienie i po odgazowaniu całości z temperatury 70 st. wychłodzić do temp. otoczenia. Jeśli poziom spadnie poniżej wysokości najwyższych grzejników no to klapa.

Jaka KLAPA?

Narysuj to sobie na jakiej kartce....

Dziwnie będzie - ale będzie działać...

Adam M.

Jeśli dobrze zrozumiałem to układ już został wykonany (kolega Piczman) więc jest w realu zostaje tylko sprawdzić praktycznie czy działa. Rozważania teoretyczne myślę kolega przeprowadzał dużo wcześniej.

Pozdrawiam.

Buforowcy !!!

Mam pytanko (jak zwylke :oops: )

Adam w swych opisach sugeruje zrobienie lejka, który transportowałby ciepłą strugę do górnych części buforka, separując ją przy okazji od opadającej chłodniejszej części.

Pytanko jest - o ile pi x drzwi spadnie wydajność buforka, jeżeli takowego lejka nie będzie?? Pytam, bo chciałbym zakupić taki oto buforek:

http://img193.imageshack.us/img193/6379/schemat.th.jpg

Czy takie rozwiązanie ma sens i będzie działać w miarę poprawnie? Wszelkie uwagi mile widziane :wink:

Jacek

Opisywane przez Adama rozwiązania zdają doskonale egzamin. Piszę na podstawie własnych obserwacji. Bufor z lejkiem bardzo dobrze utrzymuje uwarstwienie zarówno przy ładowaniu jak i rozładowaniu. Nie wiem jak to jest przy wężownicach ale w moim baniaczku c.w.u mam już po kilku minutach od momentu ładowania piecem c.o natomiast kolektory dają ten komfort po około kilkunastu do pół godziny od startu. Jest to zasługa umiejscowenia wymiennika w górnej części zbiornika gdzie warstwa wody jest najcieplejsza (ja dodatkowo mam wymiennik przeciwprądowy). W takim buforze można dowolnie regulować ilość wody o zadanej temp. kierując się zapotrzebowaniem a co za tym idzie ograniczając straty wynikłe z faktu magazynowania. Wydaje mi się, że zbiorniki akumulacyjne posiadające tylko wężownice też będą podobnie działały tylko czasy i ilości podgrzewanej wody będą większe i może uwarstwienie nie będzie tak precyzyjnie przebiegać.

Buforowcy !!!

Mam pytanko (jak zwylke :oops: )

Adam w swych opisach sugeruje zrobienie lejka, który transportowałby ciepłą strugę do górnych części buforka, separując ją przy okazji od opadającej chłodniejszej części.

Pytanko jest - o ile pi x drzwi spadnie wydajność buforka, jeżeli takowego lejka nie będzie?? Pytam, bo chciałbym zakupić taki oto buforek:

http://img193.imageshack.us/img193/6379/schemat.th.jpg

Czy takie rozwiązanie ma sens i będzie działać w miarę poprawnie? Wszelkie uwagi mile widziane :wink:

Jacek

jeszcze napisz gdzie takie cudo można nabyć i w jakiej cenie?

zostaje tylko sprawdzić praktycznie czy działa

Dopiero za kilka tygodni będę pewny czy zbiornik jest wystarczający, póki co ładowałem bufor do 70 stopni i po wychłodzeniu do ok. 20 stopni w zbiorniku woda była, zobaczymy jak będzie przy nabiciu do 90 !

Oczywiście napiszę o tym, póki co czekam na sterownik bo wysłałem jako uszkodzony i zajmuje się innymi sprawami :(

Pozdr.

Mój buforek będzie grzany również kociołkiem gazowym. Jeśli zrobię to przez wężownice to wężownica powinna być gdzieś na poziomie 1/3 od góry. Gdyby jednak zrobić to na wymienniku płytowym to można zabierać z samego dołu i podawać na górę, w efekcie można by skorzystać z dobrodziejstw kotła kondensacyjnego i kondensować podczas grzania c.o. jak i cwu. Niestety w handlu nie ma tanich kociołków jednofunkcyjnych i rozważam zakup kondensacyjnego i wymiennik wydaje się być dobrym kompletem.

Problemem, którego nie potrafię rozwiązać jest sterowanie pompą obiegu wymiennika. Potrzebny jest regulator PWM, który tak dobierze obroty pompy żeby nie robić chaosu w buforze - może ktoś rozwiązał ten problem ?

?

Piotr