Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Czyli klapowy nie działa. jakby działał to by nie było przepływu w rurce. A rurka bez przepływu jest zimna. Twój klapowy tylko tłumi ten przepływ ale go nie zamyka.

Cruz miałeś racje, wygląda na to, że mój klapowy nie odcina całkiem przepływu.

Takie obserwacje - u mnie rura zasilająca z kotła do bufora jest podzielona na trzy odcinki:

1 - od kotła do zaworu kulowego

2 - od zaworu kulowego do zaworu zwrotnego klapowego

3 - od klapowego do bufora

Na trzeci dzień od palenia w kotle, odcinek 3 był gorący, odcinek 2 ciepły, a odcinek 1 zimny.

Otworzyłem zawór kulowy na rurociągu zasilającym, włączyłem pompę obiegową na chwilę i zimna woda z kotła wypełniła cały rurociąg.

Po jakimś czasie odcinek 3 znowu zrobił się gorący, a w odcinku nr 2 ciepła robiła się powoli tylko górna część rury, dolna była zimna. Po jakimś czasie całą rura zrobiła się ciepła.

Rury nie izolowane.

Chyba to tyle w temacie zaworu zwrotnego klapowego.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za schemat:).

Czyli wg mojego schematu bufor działał raczej nie będzie:( zawór 4D zamontowałem tak jak to jest na moim schemacie - jako regulacja temperatury zasilania CO i zabezpieczenie kotła (bufora na razie jeszcze nie mam) na razie chciałem tylko zostawić króćce do przyłączenia bufora w przyszłości. Na schemacie widzę że zawór 4D jest wpięty za buforem więc nie uda mi się raczej tego tak połączyć...

Dzięki za schemat:).

Czyli wg mojego schematu bufor działał raczej nie będzie:( zawór 4D zamontowałem tak jak to jest na moim schemacie - jako regulacja temperatury zasilania CO i zabezpieczenie kotła (bufora na razie jeszcze nie mam) na razie chciałem tylko zostawić króćce do przyłączenia bufora w przyszłości. Na schemacie widzę że zawór 4D jest wpięty za buforem więc nie uda mi się raczej tego tak połączyć...

Jako bufor nie.

Cruz,

jesteś w błędzie.

Wystarczy, że podłogówka osiąga zadaną wartość, wtedy zawór 3D odcina zasilanie, a pompka staje.

Kocioł jednak dalej ładuje ciepło do bufora.

I w pewnym momencie....

z bufora, powrotem podłogówki, zaczyna zaiwaniać gorąca woda do zaworu 3d i rozdzielacza podłogówki

A wszystko dlatego, że na powrocie nie ma zaworu zwrotnego.

Olorider to opisał, właśnie mu się to stało.

dopisałem:

W sytuacji braku zaworu zwrotnego, nawet gdy pompka chodzi cały czas, powrotem wlezie wrzątek.

Kurde a ja nie mam zaworu zwrotnego i całą zimę żyłem w nieświadomości (lałem wrzątek do instalacji.)

Tak myślę że jakby ten wrzątek zagospodarować to w ogóle bym kotła nie musiał angażować do ładowania bufora.

• 2 weeks później...
Kurde a ja nie mam zaworu zwrotnego i całą zimę żyłem w nieświadomości (lałem wrzątek do instalacji.)

Tak myślę że jakby ten wrzątek zagospodarować to w ogóle bym kotła nie musiał angażować do ładowania bufora.

To teraz masz świadomość, niczego nie zagospodarujesz i jedynie możesz pluć sobie w kieszeń. ;) Tylną.

Witam Państwa!

Przepraszam, że tak wchodzę tylko częściowo w temacie. Przeglądając posty i podobne tematy, wiem, że były podobne pytania, lecz jak na razie nie znalazłem odpowiedzi na podobne pytanie, dlatego pozwoliłem sobie je tutaj zadać, mianowicie:

Co Panowie z niewątpliwym doświadczeniem w zakresie buforów ciepła z jednoczesnym ogrzewaniem CWU oraz całego domku polecają, czy:

1. System „zbiornik w zbiorniku”, w którym gorąca woda grzewcza zgromadzona w zbiorniku zewnętrznym omywa zanurzony w niej zbiornik wody użytkowej jak to jest np. w modelu E… WGJ-B multi

http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/17/wgj-b-multi

Czy?

2. Czy zbiornik z dwoma wężownicami np. Firmy G… z 2 wężownicami (dolna stalowa 3m2, górna CU 3.6m2)

http://kotly.com/Zbiornik_buforowy_Galmet__800_L_z_2_wezownicami__dolna_stalowa_3m2,_gorna_CU_3_6m2____rozbieralna_pianka_poliuretanowa,3508.html

Zdaje sobie sprawę, że tutaj zrzeszone są Osoby, które najczęściej własnoręcznie taki bufor stworzyły.

Ja również bazując na Państwa doświadczeniu, w przyszłości taki planuję, lecz na dzień dzisiejszy potrzebuje coś na szybko podłączyć i osobiście skłaniam się do tego modelu 2. Bo jest najbardziej podobny do tych wykonanych przez Tutejszych Bywalców, oczywiście ze wszystkimi niedociągnięciami np. wężownica do cwu w pionie zamiast jak jest to tutaj polecane w stożku, piramidzie itp.

Drugie moje pytanie, przy założeniu wyboru modelu 2 czy taka wężownica do cwu 3,6m2 wystarczy do jej przygotowania ogrzania?

Z góry dziękuję za informacje!

Pozdrawiam

FA

Może to wpływ tego elementu po lewej od bufora :) , ale wydaje mi się ze zimna woda po ogrzaniu w wężownicy bufora powinna wpływać do zasobnika CWU a nie za zestaw pompowy od solara.

Nie ogarniam .To wężownica ładująca ,a nie odbierająca .

Tu jeszcze mały buforek składak z elementów gotowych dla leniwych :

schemat instalacji kolektorów z buforem ciepła - Kopia.jpg

Edytowane przez animuss

Będę ocieplał swój bufor wełną i nie wiem jaki będzie lepszy efekt - czy włóknami "pionowo" czy kawałkami układanymi poziomo. Do ocieplenia jest przestrzeń "wielościan minus cylinder", więc nie ma prostego sposobu :)

Bufor postawiony na wzmocnionym chudziaku, na nóżkach. Czy trzeba położyć folię aby chronić wełnę przed wilgocią z podłoża?

http://drozd.uni.lodz.pl/~bajcik/foto/domek/2013.05.11-uszczelnianie-bufora/.lowres/IMAG1039.jpg

Większość przestrzeni pod jest zajęta przez styropian.

(PS: tak na marginesie - uruchomiłem już dziada, relacja wkrótce :rolleyes:)

Dobra...

Poddaję się...

Weź sporo bandaża. Opatul wełną ten baniak. Potem wełnę obandażuj a bandaż posyp gipsem, zmocz i zatrzyj (ręcznie najwygodniej).

Zrób na baniaku to samo, co robią na pogotowiu z połamanym kikutem. Mumię.

Potem pomaluj ten gips kilkakrotnie jaka olejną.

Kolorek dobierz sobie taki, jaki lubisz, ale polecam biel.

Wyrok jaki trzeba mieć, żeby TAK to robić...

Jest skuteczne.

Adam M.

No ja zasypałem perlitem a potem przerabiałem, to i perlit musiałem ponownie pozbierać, nieprzyjemna robota, ale się da :D

a i dodam ze 10 cm wystarczy (nie czuć podwyższonej temperatury przy nabitym na max baniaku).

Za to jeden bok mam obsypany tylko 5 cm i tam czuć ciepło (zwłaszcza tam gdzie profile do ścianki gk są) będę dodatkowo oklejał tą ściankę jakimś styro ( mam kilka płyt) ścianki niestety nie dało rady postawić dalej.

PS baniak jest okrągły te 10 i 5cm to w najcieńszym miejscu ścianki.

@adam_mk

raczej planowałem obudowę kartongipsową, coś jak u tego pana

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172026-Dziennik-M-amp-M&p=5778732&viewfull=1#post5778732

Nie wiem tylko czy osiągnę taką estetykę wykonania ;)

@ProMyst

Perlit -od któryś z tych?

http://domkopedia.pl/index.php/Bufor#Perlit