szwedii 10.11.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 @szwedii Odnośnie zasilania awaryjnego - są dwa sensowne rozwiązania 1.) UPS. Można kupić używany, wymienić akumulatory, a niektóre modele pozwalają się przekonfigurować na większą pojemność aku. 2.) przetwornica z możliwością doładowania z sieci.Praca (nomen omen) buforowa. Raczej wybierałbym taką robiącą sinusa a nie prostokąt. Na dłuższe zaniki prądu (drzewa pod ciężarem śniegu pozrywały linie?) - agregat, najlepiej z AVR. Sam myślę nad agregatem opartym o alternator(y) samochodowy doładowujący bezpośrednio akumulatory. Niewiem jednak czy nie jest to ślepa uliczka. No też właśnie siła pod agregat bo nie raz u mnie prundu nie było przez dłuższy czas, a jak była ta zima co tak drzewa przemarzły i je połamało nie było prundu przez tydzień, także tu nie ma problema, ale ta grawitacja u mnie nie bardzo więc coś trza zapodać pod same pompy. Już chwile poczytałem i zakumałem o co biega z tą sinusoidą. Coś znajdę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 10.11.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 ups - iki na alledrogo zaczynają się od 350-400zł - to chyba taniej niż agregat. można też zastosować dodatkowo przełącznik międzyfazowy. ja pod przełącznik podłączyłem upsa, a potem za nim całą instalację do sterownika obsługującego 3 pompki i oświetlenie na małe ledy (w sumie wszystkie ledy to ok 2-3wat) w piwnicy nawet w dzień bywa ciemno :) Zdaża się, że pada tylko jedna faza. Acha można zastanawiać się nad ogólną opłacalnością pompek ze sterowaniem elektronicznym. ale zakładam, że jak wszystkie fazy padną na trochę dłużej, to ma znaczenie czy pompka ciągnie 9-11watt ( tak ustawia się u mnie na obiegu grzejnikowym a druga na podłogówce po 10-20 minutach pracy) czy jak zwykła pompka 30-50 watt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 10.11.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 no ja bym potrzebował coś co pociągnie pompę od laddoamtu, nie pamiętam dokładnie ale na 3 biegu bierze chyba 90W lub 60W i do tego pompę od podlogówki Alpha 2 na razie ustawiła się na 18W ale na pewno zejdzie niżej, w każdym bądź razie potrzebuje pociągnąć góra 150W. Macie coś godnego do polecenia, no oczywiście co bu cena z butów nie wyrwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciechan 10.11.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Nie zrozumiełeś istoty sprawy. Często wpadają tu ludzie, którym "nie działa" i nikt nie jest w stanie im pomóc, z hydraulikami którzy to robili włącznie (z różnych przyczyn). Powodem dla którego to nie działa jest oczywiście niewiedza inwestora, bo dał sobie wcisnąć jakieś badziewie i nie chciało mu się "zrozumieć" ich instalacji. Oczywiście w momencie jak im nie działa zostają zmuszeni do "zrozumienia" i wtedy przeglądają na oczy jakie to badziewie dali sobie wcisnąć. No i oczywiście od razu kumają co jest źle i co trzeba poprawić. Okazuję się, że wydali kupę forsy niepotrzebnie, a żeby to poprawić muszą wydać kolejne pieniądze. Więc stoisz przed własnym lenistwem, bo Ci się nie chce teraz zrozumieć, jak coś pójdzie nie tak i tak będziesz musiał, więc czemu nie teraz? Możeś bardzo bardzo bogaty?! Cóż jeśli już nie możesz się z tym pogodzić że trzeba przeczytać 500 stron wątku to może pokaż ostateczny projekt przed wykonaniem. Mieszkam i pracuje za granica swoje wnioski i spostrzezenia musze konsultowac z fachmanem w Polsce by zrozumial o co mi chodzi.Jak takis madry to czekam na twoj schemat,kociol z miarkownikiem,cwu z cyrkulacja,podlogowka?Taka mala uwaga -nieosadzaj ludzi z gory.PS.nie jestem bogaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 11.11.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 600 wattowy ups podobno pełna sinusoida (tak ma w dokumentacji):) kupiłem za ok 380zł. na razie mam kominek z płaszczem który bezpośrednio zasila obwody grzejne właśnie ustawiam swój pierwszy bufor 1000l. ,,gotowiec,, mój Laddomat weźmie na 3 biegu 95 w, ale tego nie uniknę bo do buforka będę miał ok 10 m i w dół do piwnicy. Na razie UPS zadziałał tylko raz i to przez moment myślę że po podłączeniu buforka z laddomatem też nie będzie problemu. znajomy elektryk powiedział, że te 600w starczy nawet na ,,awaryjne,, zamknięcie drzwi garażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Mieszkam i pracuje za granica swoje wnioski i spostrzezenia musze konsultowac z fachmanem w Polsce by zrozumial o co mi chodzi.Jak takis madry to czekam na twoj schemat,kociol z miarkownikiem,cwu z cyrkulacja,podlogowka?Taka mala uwaga -nieosadzaj ludzi z gory.PS.nie jestem bogaty. Coś się tak uparł na ten "kocioł z miarkownikiem". To nie istotne czy ma miarkownik, wentylator czy nic. Schematów w tym wątku tyle, że wystarczy dla Ciebie na pewno na kilka domów. Chciałbyś wszystko na tacy. Poszukaj, wybierz coś co Ci będzie odpowiadać i wtyedy jak będziesz miał jakieś pytania do łatwiej się ustosunkować do konkretnego układu. Nikt przecież nie wymyśli Ci ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Ups ups-owi nie równy. Zależy od baterii, jakie masz w środku.Dla przykładu UPS Smart 1000VA z bateriami 12V/17Ah i obciążeniem około 150W wytrzyma około 1godz 30min(w zależności od stanu zużycia baterii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 11.11.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 do mojego ups-a mam podpięty akumlator 72amperogodziny z samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 11.11.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Szanowni państwo, przepraszam, że tak z buciorami ale też mam zamiar instalować bufor ciepła. Kocioł 24KKW na paliwo stałe. Zbiornik ma około 1000l i niestety nie zmieści się w pionie więc raczej dam w poziomie lub coś pomiędzy czyli ukośnie - czy to dobry pomysł? Zbiornik ma tylko magazynować ciepło i nie będzie włączony w obieg bo nie jest to zbiornik ciśnieniowy. Tak w ogóle to nie wiem czy ten zbiornik się nadaje - cylinder z blachy ocynkowanej 600x3000 mm o grubości blachy około 1,5mm? Do środka chciałem włożyć wymiennik ciepła 20 lub 30 płytowy ale myślę tez nad włożeniem zwykłej rury miedzianej 2" bez żadnych wężownic (!?) i grawitacyjnym grzaniu zbiornika. Do całości dorzuciłbym jeszcze zawór mieszający i wszystko chciałbym dopiąć do istniejącego obiegu pompki. Chciałbym to zrobić jak najtaniej - tylko czy to będzie tańsze i czy to w ogóle ma sens? Tom. W miarę czasu przeglądam historię tego forum ale jest tego sporo.. Może ktoś podzielić się schematem swojego rozwiązania? To tak nie w celu szukania zwady tylko przypomnienia, jak jako nowi pojawiamy się na forum zazwyczaj to tak wygląda że człowiek by chciał mieć wytłumaczone jak krowie na rowie wiec bez sensu dla mnie jest ganienie kogoś non stop za to że potrzebuje pomocy bo sam nie wie co i jak. Pomóżmy chłopakowi co by babola w kotłowni nie zapodał. mrTomo jak masz jakiś swój schemacik po swoich wcześniejszych bojach na forum zapodaj może się chłopu przyda. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 11.11.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Szwedii twoja odpowiedź mi się bardzo spodobała. Nie zawsze ktoś ma czas lub umiejętność wyszukania odpowiednich rzeczy potrzebnych dla siebie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) To tak nie w celu szukania zwady tylko przypomnienia, jak jako nowi pojawiamy się na forum zazwyczaj to tak wygląda że człowiek by chciał mieć wytłumaczone jak krowie na rowie wiec bez sensu dla mnie jest ganienie kogoś non stop za to że potrzebuje pomocy bo sam nie wie co i jak. Pomóżmy chłopakowi co by babola w kotłowni nie zapodał. mrTomo jak masz jakiś swój schemacik po swoich wcześniejszych bojach na forum zapodaj może się chłopu przyda. Pozdro Dzięĸuję za odgrzebanie pierwszego mojego postu, ubawił mnie strasznie Poszedłem inną drogą. Mój schemat: Robiłem wg.tego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147321-Piec-100-bufor%C3%B3w-i-grawitacyjne-zabezpieczenie Wszystkie problemy opisywałem po drodze. Dopisałem też to, co uważałem za konieczne jako dopełnienie treści. (patrz #9514 i #9517) Też nie wiedziałem wszystkiego od razu, ale też przeczytałem prawie cały wątek od początku. Taka kolej rzeczy. A przecież wiele nie trzeba, tak naprawdę wystarczy kilkanaście pierwszych stron i to, co jest w tym drugim wątku. Wszystko tam jest. Jeśli kolega będzie miał narysowany jakiś inny schemat i będzie miał jakiś problem to chętnie pomogę o ile oczywiście będę w stanie. Edytowane 11 Listopada 2013 przez mrTomo literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 11.11.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jestem tego samego zdania, znam to z autopsji, przerobiłem to tak jak Ty krok po kroku, a i tak walnąłem babola z wysokością bufora i teraz już po ptokach za dużo przeróbek by było, może kiedyś. Zobaczymy co ciechan wymyśli, schematy ma do wglądu, czekamy może coś zapoda. Dzięki za pomoc z UPS już cosik wynalazłem, zapodam chyba troche mocniejszego co bym miał możliwość podłączenia wentyli od wentylacji mechanicznej i może w razie potrzeby pompy cyrkulacji CWU http://www.mse.pl/awaryjne-zasilanie/44-orvaldi-inverter-inv-12v-500w-sinus-z-funkcja-ups-3104.html. Drogie to ustrojstwo ale najważniejsze że wiem czego szukać. Napisz jak ociepliłeś baniaki i jak się sprawują, stoję przed wyborem perlit czy wełna i sam nie wiem. Perlit spoko tylko problematyczny jak by trzeba było coś robić przy buforze i obudowę rozbierać. Myślałem o 15cm + kartongips czy to wełny czy to perlitu. Jak masz u siebie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Ocieplałem perlitem. Patrz #5056, str 253Zrobiłem ruszt drewniany, na to karton gips.Z perspektywy czasu - dałbym chyba zamiast płyt gipsowych cienkie płyty osb.Nic się z tymi gipsowymi nie dzieje, ale jakąś taką obawę mam, że w razie jakiejś awarii rozmokną.Perlitu mam miejscami 11-12 cm, bo obudowa nie jest dokładnie okrągła. Wełny musiałbyś dać ze 30 cm...Baniaczki sprawują się bez zarzutu. Edytowane 11 Listopada 2013 przez mrTomo co by było ortograficznie poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 11.11.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Dzięki, przyznam szczerze pamiętam że opisywałeś swoje ocieplenie ale poszedłem na lenia liczyłem że jak już gadamy to zapodasz co i jak . Gdzie kupowałeś perlit. A swoją drogą to jak piszesz że spoko starcza 11centów to jestem happy, u siebie przewidziałem minimum 15 do 20centów miejsca tak na max ale już widzę że będzie git. Nad osb się zastanowię zobaczę jak cenowo wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Perlit kupowałem na składzie budowlanym. Workowany. Za bardzo chyba nie wiedzieli do czego im był potrzebny, leżał i chętnie się go pozbyli. Dostałem jeszcze rabat Niestety nie licz na to, że odliczysz go w VZM-e PS Kupiłem 12 worków perlitu Epa-180 za 400PLN. (To też z postu #5056) Edytowane 11 Listopada 2013 przez mrTomo dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Wybacz - niestety nie wiem jak dodać link do postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Z innej beki - widzę, że masz gwc rurowe. Powietrzne?Masz to gdzieś udokumentowane - chętnie bym popatrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 11.11.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 poszukam u siebie na składach perlitu może maja , jak nie trza będzie szukać dalej. GWC rurowe jeszcze nie w pełni skończone, na razie mam zakopane w garażu 25mb rury w układzie TICHELMANA na głębokości 1,5m docelowo będzie 50-60m całości resztę dołożę na placu. Na tą chwilę nie używane więc nie mogę nic powiedzieć. Małego OFF TOPA zapodaliśmy ale mam nadzieje że ADAM się nie obrazi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 11.11.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 do mojego ups-a mam podpięty akumlator 72amperogodziny z samochodu Co to za UPS? Fabrycznie obsługuje taki duży akumulator, czy trzeba było przy nim pomajstrować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.11.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Myślę, że kolega p55 po prostu wpakował taki akumulator do ups-a Co najwyżej wydłużył się czas ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts