Kdens 05.12.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Nie wolno na rurze prowadzącej do naczynia stosować żadnej armatury!! To wiem, na rurze prowadzącej do naczynia nie miało być żadnej armatury, te zawory to miały być na rurze zasilającej z kotła do bufora. Od każdego kotła powinna iść osobna rura do naczynia! Ale do samego końca muszą iść rury bezpieczeństwa (czyt. do naczynia) czy można to niżej połączyć i do naczynia doprowadzić jedną rurą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Pomyślałeś, że to wcale łatwe nie jest? To jakbyś połączył rurą ten kocioł z tym kominkiem... Tu bez półlitra nie razbieriosz... Trza odsiedzieć i pomyśleć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kdens 06.12.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Pomyślałeś, że to wcale łatwe nie jest? To jakbyś połączył rurą ten kocioł z tym kominkiem... Tu bez półlitra nie razbieriosz... Trza odsiedzieć i pomyśleć. Adam M. Chyba bez hydraulika w kotłowni się nie obejdzie Chociaż do przyszłęgo lata jeszcze trochę czasu jest... nie jedne półlitra pójdzie, to może jeszcze coś wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.12.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie nie bez znaczenia jest wejście rury bezpieczeństwa ponad poziom maksymalny w naczyniu. Jak zrobisz tak jak piszesz to: To jakbyś połączył rurą ten kocioł z tym kominkiem... Adam M. Rury powinny być zasyfonowane, aby nie dochodziło do nieporządnych cyrkulacji. Sam się może trochę wymądrzam, ale przechodziłem niedawno przez te same problemy i jestem nijako "na bieżąco" . Jeszcze musiałem, ze względu na wielkość zładu, poradzić sobie z "problemem" (okazał się problemikiem;) ) łączenia dwóch naczyń w jednej instalacji. Poszedłem trochę na skróty i rurę bezpieczeństwa od pieca podłączyłem jako rurę bezpieczeństwa/wzbiorczą czyli połączyłem z dnem naczynia, a RB od kominka już z przestrzenią powietrzną w zbiorniku wyrównawczym. U mnie piec CO stanowi najniższy punkt w instalacji więc sobie na taki nieprzepisowy manewr pozwoliłem U ciebie jak instalacja CO na jednym poziomie zrobiłbym zgodnie ze sztuką osobne dwie RB połączone z górą zbiornika i jedna wspólna RW połączona gdzieś na powrocie (np do dna bufora). Taki układ gwarantuje dobre odpowietrzenie i bardzo duży margines bezpieczeństwa. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 07.12.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/13/v40o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 07.12.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 O tuż to, czasem żona zachce napalić w kominku, a tu (TFU TFU) zawór został zamknięty po ostatnim paleniu w kotle... http://d.naszemiasto.pl/k/r/f4/f0/4f3278ba8213f_o.jpg http://starogardgdanski.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1271605,starogard-gd-wypadek-w-domu-przy-ul-malinowej-wybuchl,id,t.html?sesja_gratka=89ceccaaf7c0f720b91c706a43385035 To było u mnie w mieście....niestety.... a gościu ponoć nie ocieplił naczynia które miał zainstalowane na nieogrzewanym strychu i zamarzło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Zwykle jest przytulone do komina.Czasem w układzie "kaloryferowym"Ale jak się je postawi "tam, gdzie ładnie wygląda" zamiast zgodnie ze sztuką to może się korek lodowy zrobić.Korek czy nie korek i tak efekt spory.Nie sam korek tu zawinił jak myślę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.12.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/nowy-odwiert-geotermalny-w-zakopanem,1971959 85 stopni na wylocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.12.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/13/v40o.jpg Przy kotle w górnej kotłowni daj rewizje by to potem przerobić jak się już przekonasz, że to nie będzie działać tak jak Ty myślisz a inni Ci radzą. Bo pewnie podążysz za modą i zabudujesz kocioł w górnej kotłowni znajdującej się pewnie koło kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 10.12.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Przy kotle w górnej kotłowni daj rewizje by to potem przerobić jak się już przekonasz, że to nie będzie działać tak jak Ty myślisz a inni Ci radzą. Bo pewnie podążysz za modą i zabudujesz kocioł w górnej kotłowni znajdującej się pewnie koło kuchni. Nic nie zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spalacz 10.12.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Baniak pod rynnę podstaw... Adam M. Witam,przepraszam że tak całkiem nie w temacie,ale tak się zastanawiam, co się dzieje z deszczówką jak jest pozyskiwana z blaszanego ocynkowanego dachu? Czy to nadal jest deszczówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.12.2013 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Tak. Wzbogacona guanem gołębim i kawek/wron co i tak znaczenia większego nie ma. Jak puścisz ją przez warstwę koksu = staje się jak to górskie źródełko. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spalacz 11.12.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Tak. Wzbogacona guanem gołębim i kawek/wron co i tak znaczenia większego nie ma. Jak puścisz ją przez warstwę koksu = staje się jak to górskie źródełko. Adam M. To fajnie,tylko trzeba jeszcze tą wodę w coś złapać i przetransportować do bufora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 11.12.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 To fajnie,tylko trzeba jeszcze tą wodę w coś złapać i przetransportować do bufora... Beczka pod rynnę, z beczki wąż do paleto-pojemnika 1000l na zasadzie spuszczania wina U mnie 2500l nazbierała jedna rynna w dwa miesiące. później również należy się uzbroić w cierpliwość, ze względu na wysokość podnoszenia pompy zanurzeniowej (KAŻDY centymetr robi różnice) Postępujemy odwrotni - paleto-pojemnik, wąż, beczka z wyciętym wiekiem pompa i do instalacji np przez naczynie wyrównawcze. I oszczędzamy całe 20zł za wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 11.12.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Masz tańsza wodę od mojej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spalacz 13.12.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam,ponieważ nie mam miejsca na duży bufor,wymyśliłem sobie,że dam dwa bufory o mniejszej średnicy i na dodatek w pozycji leżącej. Jak myślicie,czy woda uwarstwi się tak że w dolnym zbiorniku będzie zimna a w górnym ciepła,czy też w każdym z osobna będzie uwarstwiona po połowie? Po lewej zbiorniki połączone rurami , a po prawej zespawane ze sobą i zrobione otwory pomiędzy ściankami. Myślę że to będzie lepszy sposób na ciśnienie wody aniżeli budować bufor prostopadłościenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macin a 14.12.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 mam prostopadłościenny,stoi, działa ,ma sie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spalacz 14.12.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 No dobrze,ale tak teoretycznie to jakie będzie uwarstwienie w takim układzie zbiorników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.12.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Bufor tak zbudowany będzie działał poprawnie, Cieplejsza woda będzie w górnym zbiorniku. W drugim wariancie jest problem - jak to szczelnie pospawasz? Od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spalacz 14.12.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Kurde o tym to nie pomyślałem,pewnie trzeba by każdy otworzyć i faktycznie pospawać przelotki od środka.Ale sporo mówicie że kańciak daje radę,to pewnie taki zrobię.Wymiary jakie mi pasują to;wys. 2mszer. 150cmgr.45cmW środku nie będzie żadnej wężownicy,ładowanie kotła grawitacją,rozładowanie poprzez pompę na grzejniki i podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts