Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

tak sobie myślę czy zamiast napowietrzacza nie wystarczy zróżnicować średnicę wlotu i wylotu, jeśli wlot fi-16mm a wylot fi-32mm to już nie powinno zassać ??

Nie bardzo moge pojać o czym mówicie ... a musze przygotowac sie do ustawienia naczynia :) moze jakiś rysunek albo link ?

Piotr

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydłubałem taki schemat:

http://www.alfaterm.pl/attachments/File/Instrukcja%20obsługi%20NWO.pdf

Dorysowałem bufor. Proszę nie sugerowac się wysokosciami, bo bufor bedzie stał na poziomie zródła.

http://lh6.ggpht.com/_oGQydpJeb7I/SjTIQwPm12I/AAAAAAAAEak/5q8Yq7nQoGw/s800/naczynie_p01.jpg

Dodatkowe modyfikacje: nie bedzie pływaka, a będzie cisnieniomierz.

Pytaniea:

a) bedzie działało?

b) po co dolne połczenia skoro na niektórych schematach łączona jest sama góra?

http://lh3.ggpht.com/_oGQydpJeb7I/SjTKTaVBULI/AAAAAAAAEbE/8Q_-2tpek6o/s800/Dokument1_p01.jpg

Piotr

• 2 weeks później...

A co powiecie na taki układ grzania i uwarstwienia?

http://lh5.ggpht.com/_oGQydpJeb7I/SkEDdDLXLBI/AAAAAAAAEd0/CBP5LjP9108/s800/bufor.JPG

Mój potencjalny wykonawca twierdzi ze tak bedzie łatwiej i równie skutecznie. Powierzchnia wymiany około 1,6 m^2.

Co odpowiada około 33 mb fi15. Uwarstwienie zrealizwoane rurą wewnetrzną, która kieruje struge prosto do gory.

Piotr

Można sobie wyobrazić taki piec gazowy, który ma bardzo mało mocy, mało elektroniki i automatyki i pracuje optymalnie, bo w stałych warunkach cały czas napełniając ten bufor ciepłem.

Taki piec nie kosztuje więcej niż 1000zł.

A przecież jego żywotność nie jest zbyt wielka i czasem trzeba go wymieniać.

Można , paląc w kominku, rozgrzać ten bufor "na raz" (te 100 TIRów) lub grzać go stale małą stróżką ciepła (te gramy co 5 sekund).

Dom "nie widzi" wtedy żadnego źródła ciepła! Widzi tylko bufor, bo to on podaje żądane jego ilości do instalacji.

Za to piec, jaki by nie był, "widzi" tylko bufor i pracuje w bardzo komfortowych warunkach, przy stałym obciążeniu (cieplnym) - a to oznacza OPTYMALNIE.

I uwaga...

TU nie ma miejsca na kondensaty!

Po co nam one?

Bo sąsiad ma?

Przecież taki układ ma pracować sprawnie!

Adam M.

powrócę do tematu

jeśli można poproszę jeszcze raz o piecach

z kolegą dyskutujemy na temat układu opartego na kominku i gazowcu

jakim?

100% ludzików - only kondensat!

dlaczego - większa sprawność, stały poziom palenia - optymalny

a jak sie ma z efektywnością takiego zwykłego

miałeś na myśli adamie otwartą komorę czy zwykły z zamkniętą?

my tacy teoretycy dlatego naprowadzenia potrzebujemy

bo słuchając instalatorów to - "Nie stosuje się dziś pieców niekondensacyjnych"

i bądź mądry :roll:

będę (pewnie nie sam) wdzięczny za wykład :lol:

Ludziom na łeb padło!

116% sprawności im się marzy! :evil:

Bierzemy sobie jakieś PALIWO.

To paliwo ma:

Wartość opałową...

Ciepło spalania...

Wartość opałowa to jest to, co dostajemy, jak nie kondensujemy pary wodnej uzyskanej jako produkt spalania, a tylko ochładzamy spaliny.

Ciepło spalania to jest to, co uzyskujemy, jak sobie ochłodzimy spaliny i pokondensujemy do temperatury pokojowej tę parę wodną w spalinach.

Jaki efekt?

Jak weźmiemy do obliczeń wartość opałową to nam i 165% sprawności może wyjść przy kondensacie!!!

TO JEST DOBRY PIEC!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ta komora....

Jak OTWARTA - to pobiera z POMIESZCZENIA, w którym się znajduje, to powietrze (tlen) do spalania.

Ile?

Tak do 500m3/godz.

A ILE m3 MA TO POMIESZCZENIE? (zazwyczaj)

To ILE to wymian na godzinę?

JAKA jest kubatura chałupy?

A JAKA będzie tam temperatura przy -30 za oknem? :lol: :lol: :lol:

(w tym pomieszczeniu z TAKIM piecykiem, a wtedy MUSI być w nim dziura w ścianie wprost na dwór!!!)

Czy to jest TO, co tygrysy lubią najbardziej?!!!

No to ja sugeruję - komora zamknięta. Żeby sobie ten piecyk sam systemowym kanałem potrzebne powietrze pobierał Z ZEWNĄTRZ.

A kondensat?

Wcale nie konieczny.

Mamy w bufor napchać "ile się da" - co oznacza tak od 80 do 90stC

To najlepszy kondensat przy takiej nastawie już nie kondensuje...

I to by było na tyle... (jak mawiał Jan Profesor Stanisławski)

:lol:

Adam M.

nie no to ja myślałem że 01:00 to przesada a mistrz sieci i całe noce duma nad instalacjami :lol: :lol:

a w temacie: też mnie się tak wydawało że on nie będzie już kondensował, instalator coś tam bąkał że niby w połowie bufora ta wężownica to będzie 60/40 i będzie kondensował ...

ale za 1000 to chyba nie kupi takiego - a może się mylę :roll: poszukam-y

dzięki Adamie :)

Dołączę moje przemyślenia.

Nie dalej jak wczoraj kupiłem kociołek z zamknięto komora spalania, ale nie kondensat - moc 22 kW. Szukałem dosyć długo i problem jest taki ze nie ma w handlu kociołków jednofunkcyjnych, kupiłem wiec 2F, ale nie przepływowy. Kosztował jakieś 1200 taniej od kondensatu.

Zaletą kotłów małej mocy i 1F powinna być cena, tyle że ich nie ma w handlu, kupiłem wiec kocioł sporo większej mocy wychodząc z założenia, że silnik ciężarówki spala więcej, ale jego sprawność jest tez znacząco lepsza od silnika osobówki. A moja wielka przyczepa (bufor) wręcz zachęca do tego, żeby wykorzystać dużą moc silnika(kotła), załadować i pociągnąć na raz z dużą sprawnością, a nie rozkładać na kilka razy (godzin).

Wydaje mi się jednak ze kondensat będzie "kondensował" podczas ładowania bufora - wystarczy, że dostarczymy do kotła wodę o temp. poniżej punktu rosy a takowa w buforze mieć będziemy. To jest przecież jeszcze jedna korzyść z uwarstwienia bufora. Oczywiście nie da się załadować całego bufora kondensując. Pytanie tylko, po co cały bufor ładować kotłem gazowym? Jest zresztą relacja na forum - nie pomne czyja - ładowania bufora przepływowym ogrzewaczem wody, który właśnie kondensuje.

Piotr

... bufor coraz bliżej...

Mam pytanie: co lepiej?

Założenia: kocioł dolnego spalania Buderus Logano 28kW, Bufor 2x 450l (forumowy) umieszczony piętro wyżej od kotła (nie do końca jeden nad drugim)

1.Pompka + sterowanie z układem trójdrożnym na powrocie .

2.Czysta grawitacja w obiegu kocioł -- bufor - sterowanie dopiero przy wyjściu z bufora....

Powoli skłaniam się za rozwiązaniem nr2.... co myślicie?

2. Jak połączyć 2 bufory przy założeniu że jeden jest z wężownicami a 2 bez? - jak je równomiernie napełniać i rozładowywać?

Pozdrawiam

Gelus

Witam.

Mój bufor też już powoli rusza...

Wężownica do solarka(jeszcze bez kolanek):

http://lh4.ggpht.com/_v-200BqPw3I/SkRrwlmlNEI/AAAAAAAAACY/a4K19oML_VE/s128/163.jpg

Niestety mam kłopot z wężownicą c.u.w. ...

Wykonawca miał trochę kłopotu z wygięciem rury(pewnie wypełnienie nie wszędzie weszło.. no i nie wygląda to najlepiej... - jak myślicie - jak przejdzie próbę ciśnieniową zostawić?, wywalić i giąć od nowa?, przeciąć i wstawić złączki?

poniżej małe zdjęcie kawałka wężownicy z największymi usterkami...

http://lh6.ggpht.com/_v-200BqPw3I/SkRrt-d-m4I/AAAAAAAAACQ/BOMjXcOzLiY/s128/160.jpg

Pozdrawiam

Gelus jak Ty to zrobiłeś ? :o

Toż to najprostsza czynność przy wykonaniu bufora !

Nie gnie się tego w rękach tylko na jakiejś beczce, nawijasz i tyle, wszystko idealnie i bez zgięć !

Mnie to zajęło tyle co wypicie małego piwka w upalny dzień :wink:

1.Pompka + sterowanie z układem trójdrożnym na powrocie .

2.Czysta grawitacja w obiegu kocioł -- bufor - sterowanie dopiero przy wyjściu z bufora....

Powoli skłaniam się za rozwiązaniem nr2.... co myślicie?

2. Jak połączyć 2 bufory przy założeniu że jeden jest z wężownicami a 2 bez? - jak je równomiernie napełniać i rozładowywać?

Pozdrawiam

Gelus

Jak bufor wyzej od kotła to az się prosi grawitacja, wypadałoby tylko zabezpieczyć jakimś zaworem "pdmieszanie" na powrocie zeby nie wracało za zimne. Piczman ma zrobione na grawitacji.

Sterowanie na wyjsciu rozumiem do układu grzewczego - i tak bedzie potrzebne.

Jesli mnie pamieć nie myli to adam_mk proponował ze trzy rury duzej średnicy pomiedzy buforami na różnych wysokosciach.

Piotr

Dzięki za porady :-)

... No to postanowione :-) , będzie na grawitacji,dół bufora gdzieś 1,7 m powyżej górnej powierzchni kotła.

..Wężownicę gość ma do poprawki, tamta na szrot - na jego koszt - tym razem będzie zwijał bez wypełnienia tak jak radził Piczman, rurka fi20 zamiast 22, powinna się lepiej zwijać .

Solarna kolanka na lut twardy i do przodu..

Pozdrawiam buforowo ;-)

Gelus

Czego to ludziska z miedzią nie wymyślą?! :o :o :o

Parę prostych uwag dla jeszcze "nie znających" miedzi...

ROBIĆ ODWROTNIE JAK ZE STALĄ!!! - BĘDZIE DOBRZE!!!

Miedź miękka to stan "chwilowy".

Uzyskuje się go przez "glejowanie".

Rozgrzewamy miedź i gorącą wrzucamy do zimnej wody - zostaje cudownie miękka i podatna na nacisk paznokcia!!

WTEDY ją krępujemy tak jak potrzeba.

ALE!!!

Gniemy JEDNYM, łagodnym i ciągłym ruchem.

WSZELKIE gięcie i postukiwanie UTWARDZA miedź.

Kupując miedź "z kręgu" kupujemy w stanie zmiękczonym.

Wioząc ją na pace i po dziurach - dowozimy twardą! :lol: :lol: :lol:

Tu gdzieś popełniono błąd, bo się pozałamywała - a nie powinna...

Adam M.

• 2 weeks później...
Czym zaizolować bufor? Adam wspominal o pinace PUR. Co to jest ? Rozdrobniona gabka do wypychania mebli? Moge miec cos takiego poszatkowane na 1cm kawelki sluzylo to do wypelniania poduszek meblarskich. Czy to nie ciagnie wilgoci? Zostalo mi troche scinkow styropianu moge to rozdrobnic ale ta gąbke mam za darmo.