gentoonx 16.04.2014 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ...ale pex tani jak barszcz wiec ... Chyba kolega pisze o alupexie ;P ale jak ma kolega PEX-a za mniej jak 5zł/mb to chętnie nabędę parę kilometrów - proszę o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.04.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Betonowy solar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Betonowy solar? mam takiego prototypa na podwórku ale to jest "cienki bolek" nawet w pełnym słońcu bo ma za dużą bezwładność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 16.04.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 mam takiego prototypa na podwórku ale to jest "cienki bolek" nawet w pełnym słońcu bo ma za dużą bezwładność... Jak gruby jest? Ile tam tego betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.04.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 mam takiego prototypa na podwórku ale to jest "cienki bolek" nawet w pełnym słońcu bo ma za dużą bezwładność... Napisz coś więcej o tym twoim solarze ile metrów z czego zrobiony jak głęboko rurki Moje będą pod samym wierzchem beton pomalowany na razie na czarno póżniej płytki brązowe ewentualnie czarne jeśli by miało to dużo pomóc , sterownik do pompy c.o. za 60 zł , czujnik przytulony na na tarasie do rury zasilającej wezownice solarną ,najtańsza pompka pexa mam po 2,6 za metr wavin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Napisz coś więcej o tym twoim solarze ile metrów z czego zrobiony jak głęboko rurki Moje będą pod samym wierzchem beton pomalowany na razie na czarno póżniej płytki brązowe ewentualnie czarne jeśli by miało to dużo pomóc , sterownik do pompy c.o. za 60 zł , czujnik przytulony na na tarasie do rury zasilającej wezownice solarną ,najtańsza pompka pexa mam po 2,6 za metr wavin zrobiłem takiego do testów ma 1m2 ,wewnątrz 8mb pexa w 3,5cm czarnego (barwionego ) betonu, wszystko wylane na 5cm styropianie. wsadziłem czujnik do środka i jakiś czas obserwowałem temperatury, w pełnym słońcu co prawda łapie 50* ale to trwa bardzo długo więc uzysk z tego niewielki, jeżeli słońce jest "w kratkę" lub pochmurno to temperatura jest praktycznie taka sama jak otoczenie ( te kilka * jest pomijalne ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.04.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... pexa mam po 2,6 za metr wavin aaaa, to alupex, to nie chcę Pomyśl o pompce 12V pędzonej z jakiego panela PV, koszt całości jakieś 300-350zł i darmo lata, a działa tylko wtedy jak potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.04.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 zrobiłem takiego do testów ma 1m2 ,wewnątrz 8mb pexa w 3,5cm czarnego (barwionego ) betonu, wszystko wylane na 5cm styropianie. wsadziłem czujnik do środka i jakiś czas obserwowałem temperatury, w pełnym słońcu co prawda łapie 50* ale to trwa bardzo długo więc uzysk z tego niewielki, jeżeli słońce jest "w kratkę" lub pochmurno to temperatura jest praktycznie taka sama jak otoczenie ( te kilka * jest pomijalne ...) jeśli w cały dzień słoneczny w leciebeton nagrzeje się do 50 stopni nawet dopiero póżnym popołudniem to mnie to zadowoli w końcu to solar za 4 stówki a nie za pare tysięcy kwestia tylko ile alupexa potrzeba aby nagrzac całe 600l np.z 40 stopni do 50 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 kwestia tylko ile alupexa potrzeba aby nagrzac całe 600l np.z 40 stopni do 50 . nawet nie osiągniesz takiej temperatury na tarasie więc nie ma szans ... jeżeli już to znacznie lepszym i wydajniejszym rozwiązaniem jest czarny wąż ogrodowy rozłożony na dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 17.04.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 To może tym 100 metrowym alupexem na tarasie zasilic wężownice cwu a nie solarną zrobic proste przełączanie na tryb zimowy za pomocą dwóch zaworów i dwa do przedmuchania spęzarką.Tak chyba zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 17.04.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 myślałem kiedyś o dachu płaskim, który byłby tarasem. W upalny dzień wspaniale nadawałby się na mega solar. Pytanie z czego go zrobić? Ładny musi być(gres, dobrze przewodzi ale i akumulacja duża albo kafelki ale co pod spód). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Albo zatopić te rurki na południowej elewacji domu tuż pod klejem i zrobić z tego DZ dla PC. Sam rozważałem kiedyś takie rurki tuż pod kartongipsami na poddaszu żeby ciepło latem odpompowywać, ale zrezygnowałem bo nie wiadomo jakie byłyby skutki uboczne, zawilgotniałe płyty albo coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 21.04.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Chcę grzać prądem, a dokładniej buforem w taniej taryfie. Dom 125m2, dobrze ocieplony, zapotrzebowanie na EUco ok.35kWh/m2Jakiej pojemności byłby najbardziej optymalny zbiornik, jakie grzałki? Proszę o jakieś wskazówki gdzie szukać dostawców takich zbiorników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2014 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 HanssTo Twój dom. Ty znasz go najlepiej.Usiądź i policz.Potem zdecyduj co potrzebne. Zażyj jakie relanium i pogoogluj.Np. PARADIGMA...Zarezerwuj na baniak tak od 22000 w górę.Dzwonisz, wysyłasz emilka z zamówieniem i masz w trzy dni na swoim podwórku. Jak Ci się wydaje?CZEMU tu wszyscy zastanawiają się jak ZROBIĆ SAMEMU taki baniak? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.04.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 @adamHanss pytał chyba o pojemność wodną i moc grzałek. Chodzi mi po głowie napisanie webowego kalkulatora do takich przypadków. Da się prosto przeliczyć "litrowość domu" na maksymalną moc strat w najmroźniejszy mróz? Ten parametr będzie bardziej potrzebny niż 35kWh/m^2/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.04.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Hanss To Twój dom. Ty znasz go najlepiej. Usiądź i policz. Potem zdecyduj co potrzebne. Zażyj jakie relanium i pogoogluj. Np. PARADIGMA... Zarezerwuj na baniak tak od 22000 w górę. Dzwonisz, wysyłasz emilka z zamówieniem i masz w trzy dni na swoim podwórku. Jak Ci się wydaje? CZEMU tu wszyscy zastanawiają się jak ZROBIĆ SAMEMU taki baniak? Adam M. Jak by wszyscy wiedzieli jak policzyć to ilosc zapytan zmniejszyła by sie 10 krotnie i dotyczyła by bardzo szczegołowych problemów. Nie kazdy ma scisły umysł, jest inzynierem ale kazdy chce mieszkac wygodnie i tanio w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2014 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 A wiesz, że ten kto ma miękkie serce musi mieć twardą du... ? Brak wiedzy szkodzi! Jak kto nie ma ścisłego umysłu niech ZLECA budowanie tym, co go maja i PŁACI tyle - ile zażądają! Albo... Niech się kształci! Sam wiesz, że WSZYSCY chcieliby tanio w inwestycji, tanio w utrzymaniu i bezobsługowo... To co? Proponować im wstawienie TRZECH systemów jednocześnie? Ludzie biorą się za budowanie domu. Najczęściej - z dupy strony. Zamiast zacząć od OZC, decyzji CZYM grzać a POTEM szukać czy rysować projekt to oni zaczynają od domu "ładnego" w który potem usiłują zmieścić energooszczędność czy bezobsługowość... A do tego są pełni oburzenia, że to TYLE kosztuje! A praca przecież kosztuje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 bajcik Twój pomysł uważam za bardzo dobry.Jest małe "ale"...CO ZROBIĆ aby w realu wyszło tak, jak było planowane?Np. te normowe 0,3W/m2 x stK ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 21.04.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 bajcik Twój pomysł uważam za bardzo dobry. Jest małe "ale"... CO ZROBIĆ aby w realu wyszło tak, jak było planowane? Np. te normowe 0,3W/m2 x stK ? Adam M. No cóż, opór w materii dotyczącej budownictwa energooszczędnego wśród projektantów i wykonawców jest wciąż duży, ale jakiś postęp widać i to cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 21.04.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Hanss Zarezerwuj na baniak tak od 22000 w górę. Adam M. Co to jest te "22000":confused: No właśnie mam rozumieć, że nie ma dostępnych zbiorników z grzałkami? Tak na marginesie, Ja właśnie chcę zapłacić za taką wiedzę, bo nie mam o tym za dużo pojęcia. Jeżeli nie znajdę odpowiedniego człowieka, to niestety będę musiał odpuścić bufor na rzecz PC p-w lub względnie samego kotła elektrycznego, ale kocioł to chyba jednak za duże koszty eksploatacji w I taryfie. Tak na marginesie rozumiem, że zamiast grzałek taki bufor może "napędzać" również jakiś tani kocioł elektryczny w nocnej taryfie? Ja właśnie zacząłem od OZC, które miało max. wynosić 40kWh, znalazłem taki projekt, który przypadł mi jeszcze do gustu. Ale w nim jest ogrzewanie gazowe lub względnie paliwo stałe, które u mnie odpadło w pierwszych krokach....gazu nie mam na działce i nie chcę już go, bo się nie kalkuluje licząc koszt przyłącza i komina. Prąd już mam 16kW i tego się trzymam...dlatego w grę wchodzą tylko te trzy rozwiązania, na które mnie stać, ale oczywiście chcę wybrać te najkorzystniejsze. A myślałem o buforze, ponieważ liczyłem na mniejsze koszty inwestycji i chyba najmniejsze problemy z eksploatacją - tzn. brak serwisowania i jakiś drogich części jak w przypadku PC. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts