Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Co to jest te "22000":confused:

No właśnie mam rozumieć, że nie ma dostępnych zbiorników z grzałkami?

Tak na marginesie, Ja właśnie chcę zapłacić za taką wiedzę, bo nie mam o tym za dużo pojęcia.

Jeżeli nie znajdę odpowiedniego człowieka, to niestety będę musiał odpuścić bufor na rzecz PC p-w lub względnie kotła elektrycznego, ale kocioł to chyba jednak za duże koszty eksploatacji.

Na alledrogo można znaleźć bufory z wężownicami CWU i do solarów, różne konfiguracje w cenie od 5000 w górę.

Ciężko jednak znaleźć jakieś konkretne info o nich, bo w tym wątku powstają samoróbki, bo samemu można zrobić lepiej i taniej a wzorem jest wspomniana przez Adam paradigma.

Można też pewnie by komuś z tu obecnych zlecić wykonanie takiego zbiornika, który będzie lepszy niż te z alle, ale już nie koniecznie tańszy ;)

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam trochę nietypowe pytanie, bo wiem, że tu wszyscy robią możliwie jak największe bufory. ;)

Jaka minimalna pojemność jest jeszcze sensowna dla bufora z wężownicą cwu, grzałką 12kW oraz wężownicą dolną na solary/pompy itp?

Czy w buforze 500l można to pomieścić i będzie to sprawnie funkcjonować, zakładając że ilość energii którą tam można zgromadzić jest wystarczająca?

Co to jest te "22000":confused:

No właśnie mam rozumieć, że nie ma dostępnych zbiorników z grzałkami?

Tak na marginesie, Ja właśnie chcę zapłacić za taką wiedzę, bo nie mam o tym za dużo pojęcia.

Jeżeli nie znajdę odpowiedniego człowieka, to niestety będę musiał odpuścić bufor na rzecz PC p-w lub względnie samego kotła elektrycznego, ale kocioł to chyba jednak za duże koszty eksploatacji w I taryfie. Tak na marginesie rozumiem, że zamiast grzałek taki bufor może "napędzać" również jakiś tani kocioł elektryczny w nocnej taryfie?

Ja właśnie zacząłem od OZC, które miało max. wynosić 40kWh, znalazłem taki projekt, który przypadł mi jeszcze do gustu. Ale w nim jest ogrzewanie gazowe lub względnie paliwo stałe, które u mnie odpadło w pierwszych krokach....gazu nie mam na działce i nie chcę już go, bo się nie kalkuluje licząc koszt przyłącza i komina. Prąd już mam 16kW i tego się trzymam...dlatego w grę wchodzą tylko te trzy rozwiązania, na które mnie stać, ale oczywiście chcę wybrać te najkorzystniejsze.

A myślałem o buforze, ponieważ liczyłem na mniejsze koszty inwestycji i chyba najmniejsze problemy z eksploatacją - tzn. brak serwisowania i jakiś drogich części jak w przypadku PC.

dla hanss

A może pompa z kolektorem membranowym więcej w

akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem

@grzes124

@Hanss

Ten wątek może was zainteresować

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222406-II-taryfa-i-zbiornik-akumulacyjny

Co do cen samoróbek, to mój (2800l, 75m wężownic, 3 grzały) kosztował niemal 5tys. Ale dałoby się taniej. Robocizna własna.

Dzięki za link.

To że energii do ogrzewania w zimie mi nie braknie to wiem, bo choć bufor 500l nie jest za duży, to jednak płyta fundamentowa o pow 160m2 swoje też zmagazynuje (jeśli dobrze liczę to ok 20kWh na każdy stopień).

Bardziej mnie nurtuje czy taki bufor nie jest za mały na sprawne działanie dwóch wężownic i grzałki.

Ale widzę że kolega Tomek ze wskazanego wątku ma trochę podobną sytuację (boiler 100/300l) i wszystko gra.

Chcę grzać prądem, a dokładniej buforem w taniej taryfie. Dom 125m2, dobrze ocieplony, zapotrzebowanie na EUco ok.35kWh/m2

Jakiej pojemności byłby najbardziej optymalny zbiornik, jakie grzałki? Proszę o jakieś wskazówki gdzie szukać dostawców takich zbiorników?

Trochę na temat wielkości zbiorników można przeczytać w przetłumaczonym artykule Jak duży powinien być zbiornik buforowy? w Sonne Wind und Wärme 12/2012 oraz "Sens i nonsens zbiorników buforowych" z czasopisma HEIZUNSJOURNAL nr 9/2012.

Tematyka artykułów bardziej dotyczy kolektorów słonecznych niż grzałek elektrycznych.

Jeszcze mi się przypomniało - idą w kierunku SonnenEnergie Haus:

Przykład:

Ogrzewanie z ciepła woda: - 6700kWh/a

Strata zbiornika i cyrkulacja: - 1500kWh/a

Odzysk z wentylacji: + ~2300kWh/a

Instalacja kolektorów 15m2 CPC Plasma: + ~5200kWh/a

(przy zbiorniku buforowym pojemności 1100 litrów)

Pozostaje 700kWh/a.

Witam,

Może komuś się przyda:

parterówka 110mkw. na ścianie 25styro, podłoga 22styro, strop 50 granulat wełny

wystarcza buforek 750l. li tylko w 2-giej taryfie, wężownica solarna nieużywana.... CWU latem 240kWh po 0,22zł brutto =53zł.... ;-)

Zuzycie II sezon: 4370kWh bez CWU

6050 kWh z CWU

Wychodzi że domek ma apetyt na max 4litra....

Witam,

Może komuś się przyda:

parterówka 110mkw. na ścianie 25styro, podłoga 22styro, strop 50 granulat wełny

...

Zuzycie II sezon: 4370kWh bez CWU

...

Wychodzi że domek ma apetyt na max 4litra....

Musisz chyba jakieś porządne oględziny zrobić, bo z taką izolacją (U=0,1-0,14) to albo kupa mostków cieplnych, albo chałupa jak sito

chyba że grawitacyjna W i stolarka słaba

Witam,

mam pytanie dotyczące wężownicy, na początku nie korzystałem z cyrkulacji (zawór był zakręcony). Obecnie po odkręceniu cyrkulacji (załączana czasowo) podczas otwierania kranu, a najczęściej podczas zamykania słychać uderzenie (to chyba się nazywa hydrauliczne) i słychać, że drga wężownica. Boję się o spawy i przejście przez bufor.

Czy naczynie kompensacyjne zlikwiduje ten problem? Jeśli tak jakiej wielkości. Wężownica 2x25m śr. 18.

Pozdrawiam

Witam, zadam pytanie z innej beczki do znawców tematu: w jaki sposób sprawdzacie zużycie energii elektrycznej, czy ktoś montował sobie jakiś dodatkowy licznik w domu aby móc sobie w wygodny sposób sprawdzać? Jestem na etapie robienia elektryki i coś takiego planuje ale nie wiem jaki licznik wybrać. Znalazłem firmę orno OR-WE-506 i jest 3-fazowy z wyjściem rs-485 ale on ma tylko 10 A na fazę i nie wiem czy to nie za mało do domku w którym planuję bufor z 2 grzałkami około 6kW każda. Najlepiej jakby można się było podpiąć pod taki licznik i dokonać odczyt za pomocą jakiegoś portu Proszę o poradę.

Witam

Panie Adamie ,czy może już Pan coś napisał w temacie bufor + pompa ciepła ?

Dużo pracuje i nie mam czasu dokładnie śledzić forum.

Dzisiaj jadę do Niemiec zobaczyć ceny butli z argonem i tlenem ,a w przyszłym tygodniu chcę zacząć swoją przygodę z lutowaniem i spawaniem bufora.

Jedno pytanie do tych co już spawali swoje bufory tigiem ,ile argonu potrzeba do pospawania bufora,zastanawiam się jaką wielką butle kupić.

Miłego dnia J.Korona