Dwd89 13.06.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Widzę Adamie że rozumujemy podobnie . Piec na ekogroch ma dopiero 7 lat palone dobrym grochem zima/lato więc jego stan jest bliski do idealnego, szkoda byloby mi sie go pozbywać. Tylko jak to teraz pozawijać i ile metrów liczyć na taki zestaw. 6 x 25m fi 15 ? chyba trzeba popytać koleżanek która z nich umie robić warkocze z 6 "nitek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.06.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Zwinięty jest kompletnie bez sensu - do naszych zastosowań. Adam M. Chyba Galmet takie wstawia na życzenie do swoich buforów, albo Elektromet - choć to jeden pies przecież Założono temat o RBB - według mnie rozsądne ceny tych buforów/zasobników, tylko jak trwałością? Edytowane 13 Czerwca 2014 przez gentoonx literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2014 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Dwd89 Zwijasz jedną. Usztywniasz prętami mosiężnymi (3 szt fi 4) Na tym owijasz kolejną, łączysz. Wstawiasz w zewnętrzną trójnik cyrkulacji. Na to kolejną, potem następną itd. Nawijasz luźno, ze szczelinami pomiędzy zwojami, aby woda swobodnie je opływała. Co jakiś kawałek lutujesz zwój do zwoja "głębszej" wężownicy - staje się bardzo sztywne! Wyprowadzeń będzie odpowiednio - 9 lub 3. Wyprowadzenia fi 22. Zabawy z palnikiem sporo. Tak to trzeba zrobić, aby najbardziej "zewnętrzna" wlazła do baniaka!!! (ostatnio taki cud tworzyłem) gentoonx Daj linkę do tematu o RBB. Adam M. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.06.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 No tu założone http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227642-RBB-kontra-TECHNOSOLAR a co się z tego wykluje to zobaczymy Patrzyłem na bufory RBB jakiś czas temu, robią je podobno ze stali S235JR, więc chyba dobrze. Sam bym reflektował na taki 500ltr, tylko ta izolacja mi nie potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 13.06.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 dobry wieczór pytanko: czy wężownica CWU z nierdzewki w stalowym buforze 1000l wymusza zastosowanie specjalnych grzałek elektrycznych czy wystarczą zwykłe.Pytanko o tyle istotne, że będę łączył drugi bufor - wymiennik ( z wężownicą solarna z czarnej stali i CWU z karbowanej nierdzewki ) z działającym od grudnia pustym buforem 1000l który na razie służył tylko do CO. ładuję istniejący bufor z kominka z płaszczem ale mam w nim awaryjnie grzałkę 12kWh i rezerwowo 2 grzałki po 3Kwh. W tym dostawianym wystarczy mi grzałka 3 kWh. Ale jeśli istniejąca w nim wężownica z ,,nierdzewki,, wymusi wymianę grzałek w obu to będzie to trochę ,,bolało,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 13.06.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Acha ta wężownica jest ,,dość solidna,, ma średenicę 5/4 cala i powierzchnie ok 6,5m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Każda grzałka dobra.Tu nie ma przeciwwskazań.Wężownica stalowa niedobra. Zakamienia się... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 13.06.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) dzisiaj dołączyłem do "buforujących" fi90x2m= 1200 litrów wezownica cwu 25mb fi22 wezownica solarna 25mb fi18 miejsce na grzałke 5/4 sam bufor i górny dekiel jest z blachy 3mm, dolny jest z blachy 8mm dziaj w końcu udało mi sie po zaślepiać wszystkie otwory podpiąć manometr i dmuchnąć powietrze, okazało się że mój leciwy manometr (pisało na nim CCCP) jest uszkodzony i pokazywał 1,8 bara a naprawdę było w nim prawie 4 oba dekle się odkształciły i pojawiły się nieszczelności, podejrzewam że w niektórych miejscach spaw popękał wieczorem udało się go poprawić i pomalować, jutro muszę go wnieść do kotłowni, wstawić drzwi i skończyć kleić styropian na elewację teraz mam rozterkę czym go ocieplić, chyba sklecę coś z karton gipsów i upcham wełnę lub zasypię perlitem, co lepsze ? bajcik, proszę o wpis na pewną czarną listę Edytowane 13 Czerwca 2014 przez papi240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2014 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Bloczki gazobetonu od frontu, tam gdzie rurki.Reszta OSB lub karton-gips, co łatwiej/taniej/co masz.Zasyp perlitem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 14.06.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 dzięki za odpowiedź Panie Adamie . Wiem ze z miedzi byłaby lepsza ale trafił się prawie nowy bufor ,,gotowiec,, za 30% ceny który ma akurat takie dwie wężownice. Zresztą szukając od 15 miesięcy niedrogiego gotowca byłem już zdecydowany na przeróbkę bufora tylko z wężownicą solarną. bo te nawet nowe można kupić od czasu do czasu na alledrogo po ok 2,5tyś za 800l. Ponieważ w W-wie za dorobienie jednego króćca życzyli sobie ok 700-800zł z moim materiałem to znalazłem w odległości 300km warsztat który za 500zł dorobiłby potrzebne króćce i wstawił wężownice ale od razu zastrzegli ze nie z miedzi bo nie mają doświadczenia. Nota bene dlatego wcześniej wysyłałem do Pana zapytanie mailem. Ten co kupiłem oprócz wężownicy do CWU ma taki rozstaw i średnicę króćców że akurat pasuje do tego pracującego od grudnia pustego bufora i dadzą się połączyć na kilka sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 14.06.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Acha żeby pozbyć się kłopotu z zakamienianiem w lutym ustawiłem kolumnę zmiękczającą wodę o pojemności zlorza 50l. akurat tak się składa ze mam 3 piony i udało się puścić wodę nie zmiękczoną do wszystkich toalet, a więc zmiękczona idzie tylko do umywalek, prysznica, kuchni i do buforów. więc zmiękczam na maxa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 14.06.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 I jeszcze jedno bardzo ważne doświadczenie po pierwszym sezonie użytkowym!!!!!!!!. Na dole bufora baaardzo !!!!!!!!!!!!! przydaję się 10-15% pojemności zimnej wody. Dlatego szukałem drugiego bufora z długą wężownicą solarną, żeby nawet przy pracy solara w okresie wiosna i jesień doł pozostawał zimny. tu też zaleta tego co kupiłem bo wężownica CWU wchodzi na samym dole, a wychodzi na samej górze. A w gotowcach na ogół wchodzi i wychodzi górą. CZYLI DLA ŁATWIEJSZEGO ZROZUMIENIA : wchodzi zimna CWU i zawsze schładza sam dół. Nie łączę buforów na całej wysokości tylko ten z wężownicami łączę od 1/4 od dołu z całym pustym buforem. Mam na dole bufora z wężownicami stale zimną wodę. - ok 200-250l. i cały gorący bufor bez wężownic łącznie ok 1700-1800l. ZYSKUJĘ zimną wodę do podmieszania na powrocie na obwody grzejne - to bardzo ważne dla tych którzy jak ja zasilają CO i podłogówkę poprzez zawór termostatyczny. znika problem który się pojawiał . BUFOR na górze 75-80* na wyjściu na obwody grzejne potrzebuję 55* tak wychodzi z moich indywidualnych doświadczeń (podłogówka robiona 20 lat temu i połozona bardzo głęboko w betonie) na powrocie 40-45* i jest wszystko ok !!! Po napaleniu kominkiem Gora bufora 90-95* i zawor termostatyczny ,,głupieje,, - nie jest w stanie utrzymać 55*. Jak przestałem nagrzewać cały bufor i powroty z instalcji skierowałem na zimny dół to problem zniknął . zawór termostatyczny pracuje stabilnie. ALE straciłem 20% pojemności bufora. W przypadku bufora z długa wężownicą solarną utrzymywanie niskiej ok 10-15* temperatury na dole umożliwi oprócz ,,uspokojenia pracy zaworu termostatycznego również odbiór niskich 15-30* temperatór z solarów w okresie jesiennym i wiosennym. Same zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 14.06.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Acha używam bardzo dobrych szwajcarskich zaworów termostatycznych - wytrzymujących stałe zasilanie ok 100* i mających regulacje od 30-do 70*. Problem pewno nie w ich jakości tylko bezwładności termostatu - tak podejrzewam. Na logikę wchodzi do niego 80 z zasilania i 45 z powrotu i spokojnie miesza na 55* na wyjściu. a jeśli wchodzi 95* w czasie startu całego układu to zanim przestawi się termostat na powrocie robi się 50-60 i dlatego ,,głupieje,, tak sobie to wyobrażam. powroty poprzez zimny doł bufora dają temperaturę ok 30-35* i pewno dlatego zawór pracuje stabilnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 14.06.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Każda grzałka dobra. Tu nie ma przeciwwskazań. Wężownica stalowa niedobra. Zakamienia się... Adam M. czyli przy twardej wodzie w rurkach miedzianych nie wytrąci się kamień kotłowy? a w stalowych tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2014 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Dokładnie tak!To wynika m.in. z szeregu elektrochemicznego.Metal zanurzony w roztworze swych/pokrewnych soli to ogniwo.Coś się wydziela (zwykle gazy) coś osadza...Jak masz alu i miedź w jednym wodnym układzie - masz tam produkcję wodoru.Samoczynną... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 15.06.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Chyba Galmet takie wstawia na życzenie do swoich buforów, albo Elektromet - choć to jeden pies przecież Robią, na życzenie takie lejki, jak tu w forumowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.06.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Robią, na życzenie takie lejki, jak tu w forumowych? jak chcesz jakieś elementy na zamówienie, poza katalogiem, to cena bufora u nich nie jest już atrakcyjna. O lejek nie pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 15.06.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witam. Kotłownia już przystosowana czeka tylko na buforek. Bufor 1000L to zbiornik ciśnieniowy ( 6 bar ) z blachy 4mm , dennice coś koło 5mm. Średnica wew. 77 cm, wysokość z dennicami ok. 190 cm. Do środka mam zamiar włożyć rurę CU 22 25m do podgrzewu CWU. Może nie będę się rozpisywać tylko dam rysunek. Czekam na krytykę, najchętniej konstruktywnąBUFOR.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2014 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 "Czekam na krytykę, najchętniej konstruktywną " Rysunek to czyste chciejstwo.Wykonanie tego w warsztacie domowym jest nierealne.Nie da się tak ciasno zwinąć miedzi fi22 bez bardzo specjalistycznych urządzeń.Układ lejka odwróconego ukierunkowany na zwiększenie skuteczności pozyskiwania CWU.Można, tylko po co?Odwracasz NATURALNY proces zachodzący samorzutnie w takich naczyniach, zamiast go wzmacniać!Walczysz z nim.Wszelka walka z Naturą jest mało twórcza a zawsze energochłonna.Nie zadziała?Ależ nie!Zadziała dobrze, gdyby dało się to wykonać...Zadziała LEPIEJ jak odwrócisz kierunek wymuszonej konwekcji na zgodny z naturalną. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 16.06.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Dzień dobry. Czy może ktoś wie gdzie w rozsądnej cenie kupić mate porogelową 5mm lub 10mm?. Wygląda na to ze tylko kilka firm to w Polsce sprzedaje, a ze wzgledu na wymiary - szer ok1,5m może być przy niewielkiej kupionej ilości kłopotliwe w przesyłce :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts