yozik 16.06.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam. Dzięki za krytykę konstruktywną i to KOGO... Znaczy się nie kombinować tylko nawinąć zwoje przy ściankach zagęszczając je ku górze? Pomysł na to "chciejstwo" znalazłem w postach Semira. Wydawał się być logiczny i ze wszech miar uzasadniony. Trochę dezorganizował mi pomysł na kotłownię ( zasilanie ZWU od dołu ) ale to kwestia dwóch rurek. Generalnie szukam sposobu na jak najbardziej efektywne grzanie CWU w buforze ( przemawia przeze mnie lenistwo, jakby dało się palić raz na tydzień to czemu nie ). "Chciejstwo" jest nawet do zrealizowania - zdolny kolega z migomatem - kwestia czy ma to sens, czy podniesie to sprawność podgrzewu CWU i czy ustabilizuje warstwowy rozkład temp. w buforze. Zastanawia mnie jeszcze wysokość powrotu CO - czy przy temp. powrotu rzędu 35-40' 1/3 od dołu to będzie rozsądnie? Wiadomo, że nie ustrzeli się w punkt. No to by było na tyle. Czekam na kolejną falę krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2014 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Semir się uparł, zrobił i działało.Odwrócił proces konwekcji.Wielkich zalet to nie ma a życie komplikuje. Weź szklankę gorącej wody.Wrzuć CENTRALNIE do niej kryształek nadmanganianu potasu (kali do płukania gardła, z apteki, za 2zł).Poobserwuj uważnie.Masz zrobić TO SAMO tylko... większe. Z opisu powrotu czuję... kaloryfery.A chciałbyś palić raz na tydzień!Zrób podłogowe po całości, wtedy ZBLIŻYSZ SIĘ do tego, co byś chciał.Z kaloryferami - zapomnij!Umieszczenie kolan 90st jako wloty/wyloty sprawia, że zład wolniutko wiruje.Wtedy woda powrotna "wkręca się" po ściance na "swoją" wysokość w baniaku nie niszcząc uwarstwienia.Ta wysokość się zmienia zależnie od stopnia napełnienia baniaka ciepłem. Delikatnie zamieszaj PRZY ŚCIANCE w tej szklance i patrz co się stanie. Adam M. Edytowane 16 Czerwca 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 16.06.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Z tym paleniem raz na tydzień to chodziło mi o grzanie CWU, zdaję sobie sprawę, że z CO to nie przejdzie. Co do kierunku kolan wewnątrz to test z umywalką będzie wystarczający? Z tą kali też popróbuję. Mam nadzieję, że jak coś wymyślę to jeszcze będę mógł liczyć na konstruktywne zjechanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2014 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Można liczyć! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.06.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Co do kierunku kolan wewnątrz to test z umywalką będzie wystarczający? Z tą kali też popróbuję. Mam nadzieję, że jak coś wymyślę to jeszcze będę mógł liczyć na konstruktywne zjechanie? Pytasz o efekt Coriolisa? Do tej pory mam poważne wątpliwości czy ma to realny wpływ na kierunek obracania zładu. Północny i południowy kraniec bufora są niemal w identycznej odległości od osi obrotu Ziemi! Jak już, to większy wpływ miałby ten efekt w "prądach wznoszących" w środku lejka. "Ciało upuszczone ze szczytu wieży Eiffla (wysokość 273 m z najwyższego tarasu) spadnie przesunięte o 6,5 cm na wschód (nie uwzględniając innych sił)" Skalując proporcjonalnie, przy lejku wysokim na 2m.73cm wychodzi odchylenie 0,065mm. W misce nic nie wyjdzie - zakręci tak jak najelesz i jak porcelana wyprofilowana. Sztuczka dla turystów: https://www.youtube.com/watch?v=afQIgHs373k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 16.06.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Do "bajcik". Może i efekt Coriolisa w tak małym naczyniu jak bufor jest pomijalnie mały ale jeśli strugę cieczy wtłaczać doń tak aby nie zburzyć "porządku" warstwowego to po co robić to "pod górkę", a niech się kręci jak ten wir w zlewie. Sprawdzałem przed chwilą w obu komorach zlewu, w umywalce i w wannie i wszędzie tak samo - w prawo. Może to dla tego, że mam okna na północ. A tak a propos tego co wyżej, czy ważny jest kierunek zwojów wężownicy CWU, tak aby ciecz jak najlepiej ją omywała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2014 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Kierunek uzwojenia miedzi nie ma znaczenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 16.06.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 czy zawór 3d termostatyczny do ochrony powrotu przy buforze ma sens ? zakładać go czy nie ? teoretycznie dłuższa żywotność kotła i większe zużycie opału więc taka "skórka za wyprawkę" jak już sobie zafundowałem etat palacza to chcę to robić z możliwie największą sprawnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Nie rozumiem.Możesz jaśniej?Budujesz układ z warstwowym gromadzeniem ciepła a chcesz go ładować woda o temperaturze 35-40stC? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 16.06.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) nie, bufor chce ladowac woda o mozliwie najwyzszej temp. chodzi mi o temp powrotu do kotla, nie jasno troche napisalem pisze z telefonu a to nie jest dla mnie proste i za bardzo skrocilem mysl Edytowane 16 Czerwca 2014 przez papi240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Jasne.Ale to problem - jak prowadzić kocioł!Jaki kocioł - takie prowadzenie.Powinien być mocno ciepły.Miarkownik ciągu, sterowniki, laddomaty czy termostaty stosują.I kocioł "wypuszcza" prawie wrzątek do bufora. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 16.06.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 kociol to defro optima komfort 20KW mam miarkownik ciagu pompke i sterownik. Chyba zaloze ten zawor mam taki esbe vrg131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 16.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Do papi240. Przy buforze zawór 3-D ( ochrona powrotu/ ładowanie bufora ) obowiązkowo. Spełnia kilka funkcji, po pierwsze powoduje szybkie wygrzanie się pieca, dwa - utrzymuje odpowiednio wysoką temp. powrotu do pieca, trzy - pozwala efektywnie ładować bufor zachowując parametry pieca, cztery - uniemożliwia rozładowanie bufora przez obieg kotłowy gdy piec wystyga. Polecam HERTZ"a zawór temperaturowy 61'. Zawór powinien być termostatyczny - samoregulujący się ze względu na zmienność parametrów tego obszaru. Taki zawór jak napisałeś trzeba by zaopatrzyć jeszcze w siłownik i sterownik a to koszt co najmniej 750,- ( kupa kasy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 16.06.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Teraz o moim buforku ( biednym ). Wężownicę nawinąłem, zdjęć żadnych nie nie zrobię aż do czasu zaspawania - oj cięęężko było i chwalić się nie ma czym... Wiem jedno, jak będzie następny raz to na pewno nie CU 22 tylko cieniej nieco. Teraz już jestem trochę mądrzejszy w kwestii gięcia rurek i mogę podyskutować a nie pomarzyć. Mam jedną wątpliwość, otóż zasilanie ZWU( początek wężownicy ) planuję wyprowadzić górną dennicą i zastanawiam się czy odcinek tej rury, który będzie szedł przez środek bufora to izolować termicznie czy nie zawracać sobie gitary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 17.06.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 do papi 240genaralnie ma sens i to jak najbardziej. ,,ale,, warto rozważyć zakup loddomatu z jednej bardzo ważnej przyczyny. - wymienne wkładki teremostatyczne. Jestem praktykiem rok temu poważnie się zastanawiałem czy loddomat za ok 1tyś czy zawór 3 drogowy o stałej temp 61* za ok 160 zł na alledrogo. + ew pompa za 200-300zł , termometry, dobrej klasy 3 zawory kulowe ze śrubunkiem ... i wychodzimy na 600-800zł. Kupiłem loddomat bo trafił się nowy w ,,promocji,, za 800zł (zresztą ktoś później sprzedawał nowy nie zainstalowany bez faktury za 500zł - jak się poczeka to na alledrogo można trafić .ale dorzeczyloddomat ma wymienne wkładki termostatyczne i to jest jego główna zaleta. temperatura zładu u mnie ustala się ok 10* wyżej niż wartość wkładki. Zacząłem od wkładki 78* z taką sprzedawali loddomat. Ponieważ on w pełni otwiera się przy 84-86* okazało się że mam duże problemy z utrzymaniem temperatury w kominku z płaszczem. jak nie pilnowałem spalania to albo za nisko było albo za wysoko i węzownca schładzająca ,,szła w ruch,,. założyłem wkładkę 61* ale efekt był taki ze ładowałem zład do ok 70*, wymieniłem na 72* i teraz bez żadnych problemów w ok 4-5 godzin nagrzewam bufor od 40* do 85*. wykonując cały układ trzeba mieć na uwadze bardzo indywidualne parametru każdego składnika np. pieca ale i paliwa którego się używa. Nie istnieją ścisłe w 100% dokładne reguły mówiące że np. ten piec to: ..... Jeśli składnik systemu dają się indywidualnie regulować to należy to wykorzystać u siebie doświadczalnie. to wychodzi trochę drożej ale ale daje mozliwośc optymalizacji do własnych potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 17.06.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Mam pytanie, czy miedź miękką można utwardzić? Np wygrzewanie ? Wymyśliłem sobie przepusty na złączkach conex a rurka wydaje się być na to za miękka. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez yozik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 17.06.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Mam pytanie, czy miedź miękką można utwardzić? Np wygrzewanie ? Wymyśliłem sobie przepusty na złączkach conex a rurka wydaje się być na to za miękka. Tak ... jak i twardą umiękczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.06.2014 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Utwardzamy kując. Zmiękczamy przez glejowanie. Glejowanie miedzi (miedziowców) robi się identycznie jak hartowanie stali! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.06.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Fajne animacje bufora warstwowego. https://ssl.webpack.de/ratiotherm.de/fileadmin/daten/flash_ani/100108_oskar_groesser_grau.swf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 19.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Może i animacje fajne ale układ podłączenia bufora kosmiczny. Pompek, wymienników i całej reszty wow. Chyba z wężownicami byłoby prościej a na pewno mniej armatury zewnętrznej. Choć patrząc przez pryzmat "własnego podwórka" to zaczynam rozumieć intencje twórców tego tworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts