papi240 22.06.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 OK. pytam bo chcę to zrobić dobrze.więc mam te płyty, mam też wełne skalna 15cm w rolce rockwool która zostala z poddasza, może zamiast perlitu upchać tam tą wełnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.06.2014 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 A może stare gazety?...Byłyby lepsze jak ta wata...(Ciekawe czy wiesz - czemu?) Jak ma być ładne - pomaluj na pastelowy kolorek i zostaw jak jest.Jak ma być dobre - termoizoluj solidnie.Ty w ogóle wiesz jakie mechanizmy tam trzeba uruchomić a jakie powstrzymać?Bo rzeźbisz coraz straszniej... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.06.2014 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 MUSISZ zgasić przewodzenie termiczne, promieniowanie i konwekcję.WSZYSTKO NARAZ!A do tego - w okolicy 100stC.Azbest w warstwach po 5cm bandażowany byłby dobry.Masz go tyle? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 22.06.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 ok, chyba zrozumiałemjutro szukam perlitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 22.06.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 ok, chyba zrozumiałem jutro szukam perlitu Powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 23.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Powodzenia życzę. masz racje, nigdzie go nie ma znalazłem keramzyt 55litrów - 27,50zł a perlitu nigdzie w okolicy nie mają jeszcze kilka firm do obdzwonienia mi zostało może ktoś podpowie gdzie to można dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Bełchatów, Zębiec...Dzwonisz i pytasz komu za Twoim płotem dowożą.Dodadzą Twoje do najbliższego transportu Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Adam, czy zasypanie granulatem styropianowym jest jakimś optymalnym rozwiązaniem? Mam tego trochę grafi po budowie u szwagra i nie wiem czy to trzymać do wykorzystania przy buforze, czy może komu odsprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p55 23.06.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 ze 2-3 tygodnie temu był na alledrogo i to chyba nie ,,za drogo, :) natknąłem się przeszukując materiały izolacyjne. ps. P. Adam ma rację ocieplenie ocieplenie i tylko ocieplenie i wyeliminowanie nawet najmniejszych mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.06.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Styropian często grzany do 95 *C może nie zachować się poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Styropian często grzany do 95 *C może nie zachować się poprawnie. Aaaa to to wiem, nie planuję takich temperatur - max 70-75st, a i to od święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2014 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Jak temperatury takie, że się nie rozmaże, to można.Styro nie lubi być grzane blisko 100stC Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migoo 23.06.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No właśnie - stężenia.Mój baniak to około 2 tony wody 1,15 * 1,00 * 1,65 (szer x dł x wys). Dam po 8 stężeń na boki prętem fi12. Nie wiem tylko czy i jak wiele dawać wzmocnień góra - dół.Napisz Adam czy to wystarczy (będę spał spokojniej).I jeszcze pytanie odnośnie próby. Obieg otwarty max 0,8 at. Do jakiego ciśnienia tłoczyć powietrze robiąc próbę szczelności baniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Jak temperatury takie, że się nie rozmaże, to można. Styro nie lubi być grzane blisko 100stC Adam M. No o to się nie balem, raczej tego że to luźne, to i ruchy konwekcyjne tego powietrza w nim pewnie jakieś będą - będzie warstwa tak w najcieńszym miejscu jakie 20cm, obudowane pewnie ścianką z BK (wydaje mi się łatwiej niż GK), i tak się zastanawiam, czy coś jeszcze by dać, jaką warstwę przeciw promieniowaniu, czy to już nie trzeba. Buforek będzie stał w pomieszczeniu gdzie temp. pewnie ze 14stC będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2014 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Pręt na przestrzał. Tak, aby wylazł na jakie 2cm.Naspawać na nim "grzyba" niezależnie od wspawania w ściankę.Żeby nie "wyrwało" go. Przyspawać, nałożyć podkładkę poszerzaną, poprawić.Wspawasz na gładko - nie wytrzyma, bo ścianka cienka.Jedno centralne wzmocnienie góra-dół starczy jak dekle nieco grubsze jak ścianki.Jakaś szóstka byłaby dobra.Próba na 100% więcej niż praca. Jakieś 1,6 do 2 at (bar).Jak wytrzyma to sto lat popracuje.Nie zdziw się, jak nieco go wydmie, zowalizuje. Tak ma być. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 W grafi nie ma promieniowania. Konwekcji też nie będzie.Powinno być dobrze do bardzo dobrze.No, te temperatury...Owiń cienko (z 5cm) watą mineralną i zastreczuj. Potem obsyp granulkami.Wtedy grzej i do 99stC Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 W grafi nie ma promieniowania. Konwekcji też nie będzie. Powinno być dobrze do bardzo dobrze. No, te temperatury... Owiń cienko (z 5cm) watą mineralną i zastreczuj. Potem obsyp granulkami. Wtedy grzej i do 99stC Adam M. No przecież! Po to grafi walą w styro, żeby zdławić promieniowanie - jak się człowiek zafiksuje czasami to oczywiste oczywistości gubi ( a przy ścianach pamięta ) dzięki Adam, no to ten element mam na 100% rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 24.06.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) To i ja pochwalę się zakupem: Bufor - pojemność ok 900-1000l. waga 300kg, ścianka 8-10mm nie ma jak zmierzyć dopóki go nie przetnę. Cena 2zł/kg czyli 600zł. Średnica zewnętrzna to 85cm, wewnętrzna ~83cm. Z pewnością doradzicie aby wężownicę która jest w środku potraktować kątówką. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Dwd89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 24.06.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Dwd89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.06.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Chciałbym zapoczątkować nowe podejście, może jakaś zmyślna głowa zainspirowana coś wymyśli. Mianowicie po co rozcinać taki śliczny baniaczek, a potem go zespawowywać? Nie można jakiejś zmyślnej giętarki wymyślić i przez taki otwór rewizyjny wężownicę wkręcić? Chirirdzy potrafią całe operacje przez 3 otwory przeprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts