Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Nie wiem dlaczego każdy pisze że koszty komina kotłowni to w tys zł ja zapłaciłem murarzowi tyle samo za pobudowanie domu i czy by był dwa kominy czy jeden to cena ta sam, tylko koszty materiału są , mam kolege co ma PC i za prąd płaci 400-500zl na dwa miesiące ale w tym ma indukcje jeszcze nie pamiętam dokładnie ale chyba kiedyś wyliczał że ogrzewanie wynosi go 200zł a 50 zł indukcja reszta dom ale o te wyliczenia by trzeba było dokładnie kogoś spytać ja płace za prąd w domu na miesiąc 70-80 zł , mam wentylacje ggwc , cały czas wszystko działa

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

6x250W=1500W=1,5kW

widzę że w społeczeństwie coraz większy analfabetyzm się szerzy :bash:

Poziom kultury również.

Porównywaliśmy kolektory słoneczne vs. ogniwo PV Czyli niecałe 10kW do niecałych 2kW

WATT 4020 S, 900 zł do odbioru w Zabrzu mają 1568 W.
Czyli 6*1568=9408~10000

W buforze wstawiłem wężownice do solarów ale raczej będzie to DIY. Ogniwa PV mają tą jedyną zalete, że jak je już założysz to zapominasz. Ale do grzania wody to marnotrastwo. Sam mam dwie sztuki i planuje je wykorzystać do zasilania w dzień lodówki, telewizora oraz wentylacji.

ile rocznie energii wyciągniesz z jednego kolektora?

jak chcesz robić DIY to na youtubie jest pełno filmików jak zrobic samemu kolektor za grosze

jakbym mial zasilac urządzenia to wolałbym buforować energie w sieci i się rozliczać na zasadzie bilansowania ale to chyba jeszcze nie weszło. lodówka wiecej nie działa niz działa a w nocy i tak nic nie wspomogą fotoogniwa a tak przy bilansowaniu w dzień produkujesz a odbierasz kiedy chcesz. albo latem produkujesz a zimą ogrzewasz bo rozliczenia maja być półroczne

z katalogu buderusa, ceny katalogowe

2xckn2.0 - 2262kWh/rok

2xskn4.0 - 2718

2xsks4.0 - 2830

czyli jeden najlepszy kolektor daje rocznie 1415 kWh/rok, kolektor ten ma szybę o specjalnej strukturze, cena prawie 4 tys brutto

z zainstalowanych fotoogniw 1 kW uzyskuje się około 1000kWh/rok

najtańsza stacja solarna, czyli pompa, separator, grupa bezpieczeństwa, manometry, termometry 1463,70

regulator solarny sc20 - 1340,70 zł ; sc40 - 2078,70

odpowietrznik automatyczny 367,77

przewod miedziany 2xdn18 z przewodem czujnika 12,5m - 2089,77

z nierdzewki 2xdn20 -3688,77

tanszy plyn solarny 20l - 429,90

do tego stelaz kilka stówek, elementy mocujace do dachu tez kilka i jeszcze parę pierdół po kilka stówek

na pierdołach dużo zarabiają i można tańsze pomontować ale jak kupisz kolektor za 2/3 ceny to i tak zapłacisz 2000

Cennik dobrany bardzo tendencyjnie. Gdybym był też tendencyjny to bym podał ceny ogniw foto z Mira.

A co do uzysku kWh/rok z fotoogniw to nawet katalogowo tyle nie dają. A w rzeczywistości dają jeszcze mniej, ja bym napisał: z zainstalowanych fotoogniw 1 kW uzyskuje się około 900kWh/rok. Tylko że ja piszę o takich fizycznie w kraju na Wisłą zainstalowanych.

Czy wy chcecie solarem grzać bufor zimą ??widzę że chyba dwóch monterów sie sprzecza , solar do bufora 1000l jest nie opłacalne bo nagrzanie go u mnie kosztuje 12,50 zł i spokojnie to starcza to spokojnie na 5dni a nie raz nawet 7 dni latem na CWU ,kwestia ile osób w domu, na wode grzejemy tylko przez 4-5 miesiecy w roki, w miesiącu palimy 5 razy 5 x 12,5zł=62,50 x 5miesiecy ale we wrzesniu trzeba tak juz palić na CO 312,50zł na sezon po ilu sezonach uzyskamy cenę montażu solarów ??chyba nie wciskacie ludziom kitu że zimą mamy jakieś duże korzyści z solarów ??jak jest śnieg na nich to trzeba grzałkę włączyć żeby podgrzać glikol żeby śnieg rozpuścić . Pozdrawiam

Doliczmy jeszcze prace palacza 5 mieś. x 5 razy x 5 h (?) x 10 zł (?) = 1250 zł + 62,50 zł = 1 312,5 zł - tyle co roku kosztuje nas komfort CWU gdy nie mamy solarów.

Ja CWU robię przy pomocy palenia węglem ale nie zawsze mogę więc czasami wykrzykuję prąd. Mogę sobie wyobrazić że za jakiś czas dojdzie jeszcze brak chęci na palenie a potem brak sił. Dlatego myślę o alternatywie dla (drogiego) prądu czyli o solarach.

a co masz do tego cennika?

uzysk zależy od rejony, ponad 1000 tez da rade w niektórych rejonach

To mam do twojego (tendencyjnego) cennika:

dobry kolektor solarny - 900 zł

grupa solarna - 500 zł (najtańsza) 700 zł (średnia)

regulator solarny - 76,99 (najtańszy) 319 zł (dobry)

odpowietrznik automatyczny - 26 zł (najtańszy) 34,99 zł (średni)

naczynie przeponowe - 115 zł

zawór bezpieczeństwa - 35,30 zł

przewody solarne INOX 2x 10m w otulinie z kabelkiem na czujnik temperatury - 480 zł

dobry płyn solarny 20l - 190,65 zł

= 2774,94 zł czyli taniej niż Ty proponujesz nam sam przewód solarny.

I to (solary za 2774,94 zł + 900 za drugi kolektor) ma być droższe niż twój zestaw PV za 7200 zł. Dziękuję postoje. Chyba jakaś dziwna ta matematyka.

I ja się nie dziwię że na szkoleniach (buderusa ?) mówią że kolektory słoneczne się nie opłacają. Bo przy ich cenach to trzeba być jeleniem żeby się dać złapać na niemiecką jakość.

Edytowane przez cruz

Witam,

z powodu awarii zwykłego zbiornika u teścia pilnie poszukuję zbiornika akumulacyjnego z wężownicą CWU. Znalazłem tylko ten

http://www.bojlery.pl/zbiornik-higieniczny-spiro-z-wezownica-lemet-500-5.html

ale jest za szeroki i nie da się go przenieść do piwnicy. W ostateczności weźmie 300 litrowy. Czy znacie jeszcze jakieś dobre gotowce? Poproszę o linki.

Pozdrawiam!

sherif

Ja wiem, że i przepisy dopuszczają i instalator potrafi wpiąć kominek w układzie zamkniętym...

Ale ja różne kotły po kilka lat prowadziłem, to wiem też co może się wydarzyć, jak się kociołka nieco nie dopilnuje.

Dasz mi tu słowo, że NIGDY dzieciaki pod Twoją nieobecność w kominku nie napalą ?

Zapraszanie sobie ognia do domu to NIE JEST ZABAWA!!!

Ogień dobrze służy, ale źle panuje...

Długo sam się będziesz tego kominka uczył.

CZEMU nie postawisz go w układzie bezpiecznym? Otwartym?

Drabinki łazienkowe grzane do niecałych 30stC...

Bezsens...

Wyżej?

Znaczy, masz zamiar spier.. lić podłogówkę?

Tak ją zrobić, aby MUSIAŁA brać te 50stC?

Te drabinki to z grzałką się wstawia, jak muszą być a podłogówkę karmi 30stC bo wtedy bufor pracuje optymalnie a i solar wspiera ogrzewanie a nie wyłącznie CWU.

Wpisz se w Google "wybuch kominka z płaszczem wodnym" i popatrz jak to może wyglądać...

Chyba, że z żoną i dzieciakami jak z autkiem... Co jakiś czas przydałoby się nowe...

Adam M.

Tyle, zeby zagotowac wode w ukl z buforem trzeba czasuu i to sporo. Jest tez dodatkowe zabezpieczenie w postaci chlodnicy z zimna woda i odprowadzenie do kanalizacji.

Jednak dzięki za uwagi, przegadam jeszcze temat z hydraulikiem.

Edytowane przez sherif

"Tyle, zeby zagotowac wode w ukl z buforem trzeba czasuu i to sporo."

No...

Poniżej 60 sekund...

To nie zład bufora się zagotuje tylko nakładka kominka (płaszcz)

Połączysz to 2" rurami?

Mam w to uwierzyć?

Adam M.

sherif

hydraulik raczej nie będzie miał zielonego pojęcia o buforowaniu i układach kominków z płaszczem wodnym, ale będzie się ,,mądrzył,,

Już sama rozważana przez Ciebie ewentualność zakupu zbiornika 500l o tym świadczy.

Przy tej wielkości domu 1000l to absolutnie minimum. Na początku tego postu są przybliżone wyliczenia.

Druga sprawa to ocieplenie. Wszyscy polscy i część zagranicznych producentów oszczędza na nim.

Dwa najważniejsze przykazania przy buforowaniu:

1. Za duży bufor nigdy nie zaszkodzi, ale za mały powoduje bezsens całego systemu.

2. Ocieplenia nigdy dość i to takiego o jak najlepszych właściwościach termicznych.

10cm sztywnej pianki to absolutne minimum. Po co gromadzić zład który i tak wystygnie.

ma trzymać temperaturę nie kilkanaście godzin tylko kilka dób.

Edytowane przez p55

woda miejscowo w jedym punkcie płaszcza się podgrzeje i zrobi takie ciśnienie w reszcie układu, że wybuchnie, wybuchnie kominek, bo ciśnienie takie ogromne, że mała rurka go nie odprowadzi potrzeba 1-2 cale pionowo do góry żeby było bezpiecznie. A jebnie tak, że ścianę położy.

https://www.google.pl/search?q=wybuch+kot%C5%82a&num=100&newwindow=1&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=eNrhU-rMHemf7Ab9xIGABQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1187&bih=453

https://www.google.pl/search?newwindow=1&safe=off&biw=1187&bih=453&tbm=isch&sa=1&q=wybuch+kominka&oq=wybuch+kominka&gs_l=img.3..0i24l2.27157.28469.0.28726.7.5.0.2.2.0.171.755.0j5.5.0....0...1c.1.51.img..0.7.761.813589TbTio

Możesz dodać setki zabezpieczeń, ale po co? Zalanie kominka wodą wodociągową nie jest dobrym zabezpieczeniem, bo co jak nie będzie prądu i to za tym pociągnie to, że nie będzie i wody???

I nie pytaj chydraulików, nie radź się ich, oni zawsze wybierają najłatwiejszą dla siebie opcję, jest w tym wątku przykładów dziesiątki.

sherif

hydraulik raczej nie będzie miał zielonego pojęcia o buforowaniu i układach kominków z płaszczem wodnym, ale będzie się ,,mądrzył,,

Już sama rozważana przez Ciebie ewentualność zakupu zbiornika 500l o tym świadczy.

Przy tej wielkości domu 1000l to absolutnie minimum. Na początku tego postu są przybliżone wyliczenia.

Druga sprawa to ocieplenie. Wszyscy polscy i część zagranicznych producentów oszczędza na nim.

Dwa najważniejsze przykazania przy buforowaniu:

1. Za duży bufor nigdy nie zaszkodzi, ale za mały powoduje bezsens całego systemu.

2. Ocieplenia nigdy dość i to takiego o jak najlepszych właściwościach termicznych.

10cm sztywnej pianki to absolutne minimum. Po co gromadzić zład który i tak wystygnie.

ma trzymać temperaturę nie kilkanaście godzin tylko kilka dób.

Zgoda, hydraulik to nie wyrocznie, wiec dlatego pytam tutaj. Zreszta bardziej zlozone intalacje i tak uzgadnia z serwisantami.

Wiem, ze wiekszy bylby lepszy ale nie mam na to miejsca, a chyba 500l jest lepszy niz zaden ?

Dodatkowo znaczna czesc ciepla bedzie akumulowac podlogowka i dom jako taki (z 20cm styro 0.31, 30cm pod podloga, itd).

Ktory z bufowa ma najlepsze docieplenie ?

:offtopic:

dla przypomnienia:

W wypowiedzi cruz nie wspomina o dwóch megawatach. ;)

Tą złośliwością kończę ot.

O kominku i buforze w układzie zamkniętym też już było. I takiej bomby nie postawie sobie w salonie, zwłaszcza, że co miesiąc na dwa tygodnie wyjeżdżam do pracy, zostawiając rodzinę samą. Wkład zamówiłem z 2` króćcami i wszystko bez problemu chodzi w grawitacji (jeśli chce). Proste i bezpieczne.

Zgoda, hydraulik to nie wyrocznie, wiec dlatego pytam tutaj. Zreszta bardziej zlozone intalacje i tak uzgadnia z serwisantami.

Wiem, ze wiekszy bylby lepszy ale nie mam na to miejsca, a chyba 500l jest lepszy niz zaden ?

Dodatkowo znaczna czesc ciepla bedzie akumulowac podlogowka i dom jako taki (z 20cm styro 0.31, 30cm pod podloga, itd).

Ktory z bufowa ma najlepsze docieplenie ?

Ale to co chemy Ci wytłumaczyć to to, że najlepsza jest najprostrza samoregulująca się instalacja, która nie potrzebuje serwisanta i będzie działać latami bez awarii. To właśnie chcemy Ci zasugerować. Da się, wiele takich w tym wątku już powstało, może przeczytasz, wiem jest sporo, ale lepiej teraz niż po tym jak Ci coś nie zadziała.

Ale to co chemy Ci wytłumaczyć to to, że najlepsza jest najprostrza samoregulująca się instalacja, która nie potrzebuje serwisanta i będzie działać latami bez awarii. To właśnie chcemy Ci zasugerować. Da się, wiele takich w tym wątku już powstało, może przeczytasz, wiem jest sporo, ale lepiej teraz niż po tym jak Ci coś nie zadziała.

tzn jaka ?

Nie chcę tutaj dyskutować o sesnowności stosowania kominka z pw czy sposobu jego montażu. Zapytałem się wprost o bufor, czego zresztą tyczy się ten wątek.