bajcik 27.08.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Adamie, zamiast wydawac "dekrety" może wytłumaczysz co się stanie jeśli jakiś dziwny pomysł zostanie zrealizowany?Byśmy byli wtedy mądrzejsi.Sam nie posłuchałem wszystkich wytycznych, dodałem własnej inwencji i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.08.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Myślącym - działa. To nie nowość. Jakie dekrety... Przypominam po stokroć sprawdzone podejścia do problemu. To, że ktoś ich nie poznał nie znaczy, że nie istnieją! Co się stanie, jak ktoś wprowadzi "dziwne" rozwiązanie układowe? - Nic lub niewiele. Zdobędzie wiedzę, że tak się nie da, lub, ze to mało/wcale nie jest opłacalne. Uważam, ze lepiej jest uczyć się na błędach dotąd popełnionych jak na własnych. Taniej wychodzi... Jakie jest "najlepsze" ogrzewanie? Tanie w budowie... Tanie w eksploatacji... Podatne na dywersyfikację źródeł energii... DOPASOWANE do konkretnego budynku. A najlepiej - otrzymane w prezencie z opłaconym kosztem najbliższych 10-ciu lat. Dzień dobry. Chcę kupić kocioł dobry i tani. - Oczywiście, mamy takie, tylko po co Panu DWA?! Znacie to? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.08.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam.To jeśli ma być tanie w budowie,tanie w eksploatacji i podatne na wersyfikację żródeł energii to po co ci trzy:D.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.08.2014 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Zaproponuj jakieś lepsze. Ja twierdzę, że trzeba mocno się pozastanawiać, zadecydować i zrobić WYBRANY, jeden z wielu możliwych, układ grzewczy.Zrobić go DOBRZE i bez wymyślactwa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.08.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Witam. Adam to co mam spełnia być może 3 ostatnie twoje życzenia ale tanie to to nie jest .Ostatni post to święta prawda,zrobić dobrze, znaczy dokładnie ogrzewanie i bez komplikacji to podstawa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.08.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Czy jest jakaś substancja, która działa jak woda w zakresie temperatur 0-4 ale w zakresie temperatur 40-90? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.08.2014 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 O które właściwości pytasz?Chodzi Ci o anomalię temperaturowo-objętościową? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.08.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 O które właściwości pytasz? Chodzi Ci o anomalię temperaturowo-objętościową? Adam M. Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.08.2014 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Nie ma chyba takiej w tym przedziale temperatur.No, ja nie spotkałem...Po co Ci taka substancja?To, że substancja się kurczy przy ogrzewaniu (w pewnym zakresie temperatur) to rzeczywiście anomalia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 31.08.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Po co Ci taka substancja?Adam M. zmieszać z wodą w odpowienich proporcjach i można zrezygnować z naczynia wzbiorczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.08.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 samoczynny transport ciepła z dachu do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 01.09.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Adamie, mam pytanie dotyczące termostatu z zdjęć z postu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=6538854&viewfull=1#post6538854 czy aby owy termostat nie blokuje bardzo przepływu wody w tej 1,5 calowej rurce ?U siebie jak wiesz piec będę miał kondygnacje niżej aniżeli bufor więc pomysł z grawitacyjnym nagrzewaniem bufora z termostatem w zestawie jest bardzo trafiony. Mam u siebie niestety piec z podajnikiem dmuchawą i sterownikiem. Więc muszę podpytać mądrzejszych ode mnie czy to będzie "bezpieczne". Edit:Mam w ręce, dokształciłem się, nic nie blokuje, tylko trochę opór podnosi, wytłumacz mi po co chcesz usuwać ten zaworek zwrotny (z kulką). Edytowane 2 Września 2014 przez Dwd89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 03.09.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 samoczynny transport ciepła z dachu do piwnicy. Genialne! Potrzebujesz jedynie jakiegos unobtainium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.09.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Genialne! Potrzebujesz jedynie jakiegos unobtainium Dlaczego, tyle tam energii nie mogłaby się ona sama przenieść na dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 03.09.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Ktoś proponował ogniwo PV + pompka niskonapięciowa. Samo by się regulowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.09.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Dlaczego, tyle tam energii nie mogłaby się ona sama przenieść na dół? na bluetooth'ach zrób - powinno działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.09.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Ktoś proponował ogniwo PV + pompka niskonapięciowa. Samo by się regulowało. samo ma się robić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drayverek 04.09.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Witam wszystkich na forum,Czytając ostatnio wszystko co związane jest z buforem, o tych wszystkich lejkach, wężownicach stożkowych itp. postanowiłem że nie będę robił tylko zakupie nowy, gotowy, ale jak wiadomo wiąże się to z większym kosztem, a "buforki" nie są tanie. Chciałbym kupić bufor o pojemności 700 l z dwoma wężownicami, oczywiście z nierdzewki lub miedzi. Okazuje się jednak ze nie ma za dużo producentów co by mieli takie w ofercie w rozsądny pieniądzach. Właście to znalazłem tylko firmę RBB stal. No i właśnie chciałem się dowiedzieć czy może ktoś już miał styczność ze zbiornikami tej firmy i może coś o nich powiedzieć?. Jeśli już bym się zdecydował na wybór od tego producenta to zastanawiam się który model wybrać. W przyszłości chciałbym założyć solary to teoretycznie powinienem kupić dedykowany do tego model: http://sk.rbb-stal.com.pl/sites/default/files/zasobniki/Parametry%20techniczne%20typ%205.pdf Jednak jest w ofercie też trochę tańszy model do podłączenia dodatkowego źródła ciepła z jeszcze większą wężownicą dolną:http://sk.rbb-stal.com.pl/sites/default/files/zasobniki/Parametry%20techniczne%20typ%204.pdf Wydaje mi się że im wężownica większa, tym lepiej. Ktoś może doradzi?, PS: zastanawia mnie jeszcze waga tego zbiornika, 700 l + 2 wężownice + ocieplenie = 134 kg, nie jest za lekki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwd89 04.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 kolego mój bufor o poj. 1000l przed wstawieniem wężownic ważył 300kg jak go skończę to zważę, wyjdzie pewnie 350 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.09.2014 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 "Czytając ostatnio wszystko co związane jest..." Słabo czytałeś.Może zacznij jeszcze raz?Zwróć uwagę JAKIE tam są wężownice, JAK ułożone... Bufor jak bufor.Nie chcesz zrobić dedykowanego to skazany jesteś na to, co jest w handlu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts