Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol:

Myślącym - działa. To nie nowość.

Jakie dekrety...

Przypominam po stokroć sprawdzone podejścia do problemu.

To, że ktoś ich nie poznał nie znaczy, że nie istnieją!

Co się stanie, jak ktoś wprowadzi "dziwne" rozwiązanie układowe?

- Nic lub niewiele. Zdobędzie wiedzę, że tak się nie da, lub, ze to mało/wcale nie jest opłacalne.

Uważam, ze lepiej jest uczyć się na błędach dotąd popełnionych jak na własnych. Taniej wychodzi...

Jakie jest "najlepsze" ogrzewanie?

Tanie w budowie...

Tanie w eksploatacji...

Podatne na dywersyfikację źródeł energii...

DOPASOWANE do konkretnego budynku.

A najlepiej - otrzymane w prezencie z opłaconym kosztem najbliższych 10-ciu lat.

Dzień dobry. Chcę kupić kocioł dobry i tani.

- Oczywiście, mamy takie, tylko po co Panu DWA?!

Znacie to? :lol:

Adam M.

Adamie,

mam pytanie dotyczące termostatu z zdjęć z postu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=6538854&viewfull=1#post6538854

czy aby owy termostat nie blokuje bardzo przepływu wody w tej 1,5 calowej rurce ?

U siebie jak wiesz piec będę miał kondygnacje niżej aniżeli bufor więc pomysł z grawitacyjnym nagrzewaniem bufora z termostatem w zestawie jest bardzo trafiony. Mam u siebie niestety piec z podajnikiem dmuchawą i sterownikiem. Więc muszę podpytać mądrzejszych ode mnie czy to będzie "bezpieczne".

Edit:

Mam w ręce, dokształciłem się, nic nie blokuje, tylko trochę opór podnosi, wytłumacz mi po co chcesz usuwać ten zaworek zwrotny (z kulką).

Edytowane przez Dwd89

Witam wszystkich na forum,

Czytając ostatnio wszystko co związane jest z buforem, o tych wszystkich lejkach, wężownicach stożkowych itp. postanowiłem że nie będę robił tylko zakupie nowy, gotowy, ale jak wiadomo wiąże się to z większym kosztem, a "buforki" nie są tanie. Chciałbym kupić bufor o pojemności 700 l z dwoma wężownicami, oczywiście z nierdzewki lub miedzi. Okazuje się jednak ze nie ma za dużo producentów co by mieli takie w ofercie w rozsądny pieniądzach. Właście to znalazłem tylko firmę RBB stal. No i właśnie chciałem się dowiedzieć czy może ktoś już miał styczność ze zbiornikami tej firmy i może coś o nich powiedzieć?. Jeśli już bym się zdecydował na wybór od tego producenta to zastanawiam się który model wybrać. W przyszłości chciałbym założyć solary to teoretycznie powinienem kupić dedykowany do tego model:

http://sk.rbb-stal.com.pl/sites/default/files/zasobniki/Parametry%20techniczne%20typ%205.pdf

Jednak jest w ofercie też trochę tańszy model do podłączenia dodatkowego źródła ciepła z jeszcze większą wężownicą dolną:

http://sk.rbb-stal.com.pl/sites/default/files/zasobniki/Parametry%20techniczne%20typ%204.pdf

Wydaje mi się że im wężownica większa, tym lepiej.

Ktoś może doradzi?,

PS: zastanawia mnie jeszcze waga tego zbiornika, 700 l + 2 wężownice + ocieplenie = 134 kg, nie jest za lekki?

Pozdrawiam.

"Czytając ostatnio wszystko co związane jest..."

Słabo czytałeś.

Może zacznij jeszcze raz?

Zwróć uwagę JAKIE tam są wężownice, JAK ułożone...

Bufor jak bufor.

Nie chcesz zrobić dedykowanego to skazany jesteś na to, co jest w handlu.

Adam M.