g.g 05.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Rozumiem. Pytam nadal, bo chcialbym coś wybrać w miarę rozsądnego, a muszę zmienić dlugo już nadwyrężany piec w mojej kotlowni i dobrać kompletny zestaw ( W tym momencie bez paneli slonecznych, ale chcę resztę przygotować, żeby uniknąć demolki i kolejnych(nowych) ekip fachowców.Uśredniają tak do ?? (50 %)? i nawet wykorzystanie dodatkowej pow nic nie zmieni?Czyli, żeby optymalnie korzystać z możliwości tego TYPU zbiornika .... musi być nadmiar mocy z solarów?A może na rynku jest jakaś rozsądna oferta podobnego bufora z możliwością magazynowania w zimie ciepla z pieca ( w jednym zbiorniku, z uwagi na ograniczone miejsce ), a w lecie wykorzystania energii slonecznej do podgrzewania cwu.Śledzę od dawna historię tego forum, znalazlem wiele wskazówek praktycznych do zastosowania w instalacji co. Znam dokladnie projekt pańskiej propozycji bufora ze stożkowo uformowaną wężow., z lejkami itd. i wiem z opinii forumowiczów, że się sprawdza. Jednak chcialbym wybrać gotowe rozwiązanie, bo.... kobieta będzie użytkownikiem i inwestorem w przypadku awarii. GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 05.10.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 W tym momencie to ja nie rozumiem. 1:0 dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g.g 05.10.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Ale czasami z was trzeba wyciągać...NIe każdy musi być zaraz znawcą instalacji co i oprzyrządowania do niej. Ktoś może znać się na czym innym np. hodowli kur( a ja jestem spawaczem-aluminium, nierdzewka, stal czarna ).Z forum oczywiście wiem jak powinien być zbudowany środek proponowanego tu zbiornika wg Adama, dugości wężownic i dużą część wiedzy czerpalem z jego pro i contra aż do tej strony.Nie jestem instalatorem i nie mam praktycznej wiedzy o dzialaniu typu (podkreślamTYPU takiego) bufora (galmet multiinox). A każdy producent swój wyrób chwali. Chodzilo mi tylko o wydajność takiego rozwiązania ogrzewania cwu. Może jest lepsze rozwiązanie dla polączenia wspomnianych funkcji .A może już jakiś producent za "normalne" pieniądze proponuje gotowce, o jakich tutaj można poczytać. Pozdrawiam ( wcale nie z sarkazmem) GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2014 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Podobne konstrukcje proponują od dawna, ale...To nie są "normalne" pieniądze. System może być bardzo złożony i rozbudowany, ale tak skonfigurowany, aby obsłużył go nawet gimnazjalista. Wydajność...Najlepszą maja wymienniki przeciwprądowe.Taka jest konstrukcja tego, co zaproponowałem w odróżnieniu od baniaków z kilkoma wężownicami cylindrycznymi.Stal jest tania, cylindryczne łatwo się zwija, łączy...A że się zakamienia, że nie działa optymalnie...?Jest tańsze. Da się sprzedać - to je robią. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Skoro spawacz to tylko tymi ręcami robić. Tu nie ma dużej kombinacji. Wyśmienicie wytłumaczone. wielu osobom to wyszło i działa. Nie uwierzę że jeśli masz umiejętności spawacza nie dasz sobie temu radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 06.10.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Doradźcie mi proszę bo już sam nie wiem. Chciałem bufor - taki 1000l tylko do CWU. Będę też robił dachowca wg pomysłu Jaśka, On pisał, że grzeje dachem baniak 280l. U mnie bufor byłby ładowany malutkim piecykiem zgazowującym drewno. Jedyną zaletą jednak - z tego co widzę - byłoby to, że nie trzeba by palić codziennie. W tej chwili palę w podobnym piecyku i generalnie nie mam z tym problemu - ot 15 minut relaksu codzienie - zbiornik mam 200l. Więc jak tak myślę, to w moim przypadku taki bufor będzie chyba niezbyt dobrym wyjściem: dachowcem go nie naładuję, bo zalecane jest grzanie bezpośrednie CWU, więc pasowałby drugi zbiornik tylko do dachowca, a to już komplikuje układ i czyni go nieopłacalnym. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Bufor jest dobrym pomysłem na spinanie wielu różnych źródeł ciepła i różnych odbiorów. Nie powinno to stanowić problemu. Nie wiem co dokładnie znaczy dachowiec. Wyobrażam sobie ten zbiornik z solarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 06.10.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Powietrze spod blachy na dachu przepuszczone przez chłodnicę samochodową lub nagrzewnicę kanałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Można by zasilić tą chłodnicę wodą z dna bufora a wrzucić w lej lub na mniejszej wysokości niż piec na paliwo stałe (1/2 wysokości). Można by również zasilić glikolem przez wężownice stożkową co by nie miała szansy przymarznąć zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 06.10.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ale myk jest taki, że jeśli ta woda pójdzie z dachowca w bufor, to i tak tylko wspomoże a nie nagrzeje CWU. Jasiek natomiast grzeje cały zbiornik. Jeśli tak to działa u niego to wtedy przez ponad pół roku nie podchodzę do piecyka. Natomiast przy wpiętym w bufor i tak muszę palić - ale pewnie raz na tydzień. Cyrkulacji nie przewiduję, tak gwoli ścisłości. Na zimę z dachowca wodę spuszczam, pewnie tak w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ja stosuje kolektor wykonany z grzejników stalowych ok 6m² powierzchni. Zasila on wężownice stożkową pod lejkiem bufora. W tym układzie glikol gna pompka stałonapięciowa zasilana z małego 20W panelu fotowoltanicznego. Bufor 700L latem oscyluje w temperaturach 50°C do 57°C i można zapomnieć o kotle pod warunkiem słonecznych dni. Bywa jednak tak że całym tygodniem potrafi się słoneczko obrazić i kociołek trzeba przeprosić. Sądzę że dachowiec nie będzie pod tym względem sporo się różnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.10.2014 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Code Snipper CZEMU Tobie myli się grzanie w DOBRYM buforze z grzaniem WIELKIEJ ILOŚCI wody małym źródełkiem?To nie jest to samo!Zrób dobrze ten układ to zadziała tak, jak chcesz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Pawłowski Gni 07.10.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Bardzo konkretna odpowiedź - porada - Tomasz Pawłowski Gniezno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drayverek 07.10.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam,Czy ktoś może doradzi jaki zawór 3-d termostatyczny wybrać od bufora do grzejników, chodzi mi właściwie o jego przepływ. Większość zaworów ma 1,6 m3/h, a trochę droższe aż 4,5 m3, ktoś już się nad tym zastanawiał?, oczywiście pędzone na pompce. Mam jeszcze jeden dylemat. Chciałbym tak zrobić żeby grawitacja w ogóle nie działała jak wyłączy się pompka, więc zastanawiam się czy taki zawór i pompka będą stawiały na tyle duży opór żeby samo nie ruszyło, czy może zastosować coś jeszcze? może syfon? Dodam jeszcze że wszystko jest na 1" rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.10.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A jak Ci się w środku zimy pompka zjara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.10.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A jak Ci się w środku zimy pompka zjara? to wymieni albo pradem będzie grzał, większy kłopot jak prądu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drayverek 07.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 polecę do sklepu i kupię nową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.10.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 polecę do sklepu i kupię nową... A jak walnie w sylwestra? A drugiego będzie niedziela! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drayverek 07.10.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 będę pił do trzeciego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.10.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 a czwartego mrożony kac niech będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts