Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Tak mi się skojarzyło że w artykułach marketingowych mojej pompki było zastosowanie jako pompka awaryjna. W sumie zasilanie prosto z akumulatora i chyba 15W. Przepływ 0,9m³/h a króćce tylko 1/2 cala. Jedyny problem jaki widzę to odgłos podobny do pompki spryskiwaczy. U mnie jest pod dachem więc jej dźwięk mi nie przeszkadza. A może ktoś tego używa do celów ogrzewania?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Code Snipper

CZEMU Tobie myli się grzanie w DOBRYM buforze z grzaniem WIELKIEJ ILOŚCI wody małym źródełkiem?

To nie jest to samo!

Zrób dobrze ten układ to zadziała tak, jak chcesz.

Adam M.

Jestem laik. Dlatego pytam. Twoja wiedza jest ogromna ale odpowiedzi niestety nie pomagają. Mi nie chodzi o małe źródło tylko o poprawne wykonanie całości. Piecyk wepnę w połowie bufora, dachowca nieco niżej, będzie lejek i wężownica do cwu. Chodzi o to czy dach wydoli . Czytam jeszcze raz "Jaśkowe wynalazki", może coś przeoczyłem.

No przeoczyłeś!

Skocz na Youtube i zobacz co to jest konwekcja.

Jest tam fajny filmik gimnazjalisty, który to zjawisko tłumaczy.

Nie zrozumiesz - nie zrobisz baniaka DOBRZE!

"Piecyk wepnę w połowie bufora, dachowca nieco niżej, "

" Chodzi o to czy dach wydoli ."

Co ma piernik do wiatraka?

Ile ten dach da, to da.

ILE z tego weźmiesz?

Ile umiesz wziąć?

Adam M.

Wyobraź sobie trawniczek o wymiarach 10m x 10m.

W słoneczny dzień pada na niego energia o MOCY 100 kW...

W pochmurny od 20 do 40kW.

Jak słoneczny dzień trwa 10 godzin to ten trawniczek "otrzymuje" 1MWh energii.

A zapotrzebowanie na ciepło zimą dobrego domu to właśnie ta 1MWh NA DZIESIĘĆ DNI!!!

Adam M.

Filmik oglądałem już dawno. Zdaję sobie sprawę, że ciepłe się uniesie, lejek w tym pomoże. Kwestia jest, czy wydoli sam dach, czy trzeba będzie dogrzać. Rozumiem też, ze wszystko zależy od tego jaki będzie wymiennik, ile rury i jak położona itd. Tak czy inaczej, jutro zajadę do ślusarza i pogadam. Facio bardzo lubi eksperymenty. Zwłaszcza jak płaci za nie klient :)

Jak nie spróbuję to się chyba nie dowiem :)

Na początek pobawię się z chłodnicą. Kolega ma pracę przy złomowisku to mi postara się coś wyhaczyć.

Chodzi o tabelkę z doborem rury do wężownicy, na domkopedii znalazłem jej fragment

Wężownice (charakterystyka)

(dla 25m)

materiał średnica powierzchnia [m^2] pojemność [l] cena inne

Cu fi15 1.17 3.25 450zł

Cu fi18 1.41 5.0 550zł

Cu fi22 1.72 7.75 750zł moc 43kW cwu max 700l/h

nierdz. karbow. "SFX16/20 DN15" 2.07 630zł

nierdz. karbow. "SFX22/25 DN20" 2.7m

nierdz. karbow. "SFX30/34 DN25" 3.65

Witam,

Będę miał w układzie jakieś 1200 l wody (kociołek na drewno) i chciałem to zrobić w systemie otwartym, tylko jak zwykle jest problem z umieszczeniem naczynia, myślałem dać na strych i dobrze ocieplić, a rurę od kotła puścić w szybie wentylacyjnym, co by nie dziurawić stropów, jednak hydraulik namawia mnie na układ zamknięty, tłumacząc się tym że rura w tym szybie w razie cofki może zamarzać, co o tym myślicie? Dodam tylko że to jest zwykły domek piętrowy z lat 80 bez ocieplonego poddasza.

Adamie, proszę przybliż temat "układu kaloryferowego"

U mnie nie mając innego wyjścia musiałem puścić z kotłowni na piętro do naczynia wzbiorczego rurę pex w kanale wentylacyjnym.

Zeszłej zimy- ach,to nie była zima -monitorowałem temperaturę w kanale wentylacyjnym. Około 6.00 rano pewnego dnia przy temp. zewnętrznej około -25 stopni ( dziwne ale było kilka zimnych dni ) temperatura w kanale wentylacyjnym w miejscu gdzie mój pex wychodzi do naczynia na piętrze wynosiła +12 stopni.

Trochę mnie to uspokoiło, ale w dalszym ciągu mam wątpliwości czy w razie dłuższych mrozów ten pex w kanale nie zamarznie?

Dlatego ponownie Cię proszę o info o układzie "kaloryferowym"

Pozdrawiam miwok