krzy27 07.10.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Tak mi się skojarzyło że w artykułach marketingowych mojej pompki było zastosowanie jako pompka awaryjna. W sumie zasilanie prosto z akumulatora i chyba 15W. Przepływ 0,9m³/h a króćce tylko 1/2 cala. Jedyny problem jaki widzę to odgłos podobny do pompki spryskiwaczy. U mnie jest pod dachem więc jej dźwięk mi nie przeszkadza. A może ktoś tego używa do celów ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 08.10.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Code Snipper CZEMU Tobie myli się grzanie w DOBRYM buforze z grzaniem WIELKIEJ ILOŚCI wody małym źródełkiem? To nie jest to samo! Zrób dobrze ten układ to zadziała tak, jak chcesz. Adam M. Jestem laik. Dlatego pytam. Twoja wiedza jest ogromna ale odpowiedzi niestety nie pomagają. Mi nie chodzi o małe źródło tylko o poprawne wykonanie całości. Piecyk wepnę w połowie bufora, dachowca nieco niżej, będzie lejek i wężownica do cwu. Chodzi o to czy dach wydoli . Czytam jeszcze raz "Jaśkowe wynalazki", może coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 No przeoczyłeś!Skocz na Youtube i zobacz co to jest konwekcja.Jest tam fajny filmik gimnazjalisty, który to zjawisko tłumaczy.Nie zrozumiesz - nie zrobisz baniaka DOBRZE! "Piecyk wepnę w połowie bufora, dachowca nieco niżej, "" Chodzi o to czy dach wydoli ." Co ma piernik do wiatraka? Ile ten dach da, to da.ILE z tego weźmiesz?Ile umiesz wziąć? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2014 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Wyobraź sobie trawniczek o wymiarach 10m x 10m.W słoneczny dzień pada na niego energia o MOCY 100 kW...W pochmurny od 20 do 40kW.Jak słoneczny dzień trwa 10 godzin to ten trawniczek "otrzymuje" 1MWh energii.A zapotrzebowanie na ciepło zimą dobrego domu to właśnie ta 1MWh NA DZIESIĘĆ DNI!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 08.10.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Filmik oglądałem już dawno. Zdaję sobie sprawę, że ciepłe się uniesie, lejek w tym pomoże. Kwestia jest, czy wydoli sam dach, czy trzeba będzie dogrzać. Rozumiem też, ze wszystko zależy od tego jaki będzie wymiennik, ile rury i jak położona itd. Tak czy inaczej, jutro zajadę do ślusarza i pogadam. Facio bardzo lubi eksperymenty. Zwłaszcza jak płaci za nie klient Jak nie spróbuję to się chyba nie dowiem Na początek pobawię się z chłodnicą. Kolega ma pracę przy złomowisku to mi postara się coś wyhaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 08.10.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Wyobraź sobie trawniczek o wymiarach 10m x 10m. W słoneczny dzień pada na niego energia o MOCY 100 kW... * cos (kąta padania) - tak dla ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 PADA 100kW Zostaje mniej... Co ten cos kąta ma wspólnego ze Słoneczkiem? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 08.10.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 złapać słońce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2014 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Boskie!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 09.10.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Co do znikniętych zdjęć z początku wątku: proszę o przeslanie ich na maila [email protected] to wrzuce na nieznikający serwer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrszym80 09.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 jestem na etapie zamawiania podzespołów do bufora 1600l, czy ktoś pamięta na jakiej stronie była tabelka odnośnie wężownic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 10.10.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Jaką tabelkę masz na myśli?Trochę podzespołów tutaj: http://domkopedia.pl/index.php?title=Bufor#Manufaktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrszym80 12.10.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Chodzi o tabelkę z doborem rury do wężownicy, na domkopedii znalazłem jej fragment Wężownice (charakterystyka) (dla 25m)materiał średnica powierzchnia [m^2] pojemność [l] cena inneCu fi15 1.17 3.25 450złCu fi18 1.41 5.0 550złCu fi22 1.72 7.75 750zł moc 43kW cwu max 700l/hnierdz. karbow. "SFX16/20 DN15" 2.07 630złnierdz. karbow. "SFX22/25 DN20" 2.7m nierdz. karbow. "SFX30/34 DN25" 3.65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drayverek 13.10.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam,Będę miał w układzie jakieś 1200 l wody (kociołek na drewno) i chciałem to zrobić w systemie otwartym, tylko jak zwykle jest problem z umieszczeniem naczynia, myślałem dać na strych i dobrze ocieplić, a rurę od kotła puścić w szybie wentylacyjnym, co by nie dziurawić stropów, jednak hydraulik namawia mnie na układ zamknięty, tłumacząc się tym że rura w tym szybie w razie cofki może zamarzać, co o tym myślicie? Dodam tylko że to jest zwykły domek piętrowy z lat 80 bez ocieplonego poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 13.10.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Sam się zastanawiałem czy w takim nieogrzewanym układzie dodatkowej już cienkiej rurki do powrotu nie puszczać by naczynie mogło pracować jako grzejnik. Oczywiście odpowiednio strymować zaworem lub nawet założyć termostat ustawiony przeciwzamrożeniowo na tej cienkiej rurce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.10.2014 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Zrobić naczynie w układzie "kaloryferowym".Strata żadna a nie zamarznie nigdy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwok 14.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Adamie, proszę przybliż temat "układu kaloryferowego"U mnie nie mając innego wyjścia musiałem puścić z kotłowni na piętro do naczynia wzbiorczego rurę pex w kanale wentylacyjnym. Zeszłej zimy- ach,to nie była zima -monitorowałem temperaturę w kanale wentylacyjnym. Około 6.00 rano pewnego dnia przy temp. zewnętrznej około -25 stopni ( dziwne ale było kilka zimnych dni ) temperatura w kanale wentylacyjnym w miejscu gdzie mój pex wychodzi do naczynia na piętrze wynosiła +12 stopni.Trochę mnie to uspokoiło, ale w dalszym ciągu mam wątpliwości czy w razie dłuższych mrozów ten pex w kanale nie zamarznie?Dlatego ponownie Cię proszę o info o układzie "kaloryferowym"Pozdrawiam miwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drayverek 14.10.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Dołączam się do prośby miwoka,też zastanawiam się jak to zrobić najlepiej i jakiej średnicy przewody użyć, czy tęż muszą być takie grube?, a może wystarczy dwa razy miedz 15?, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.10.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 [ATTACH=CONFIG]228709[/ATTACH]Wariant b.RW -rura wzbiorczaRB - rura bezpieczeństwaRC - rura cyrkulacyjnaRO - rura odpowietrzającaRS - rura sygnalizacyjnaRP - rura przelewowa Układ "kaloryferowy" to podlaczenie naczynia tak jak odbiornika ciepła - rurka RC na rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.10.2014 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Szybszy byłeś! Właśnie o taki układ chodzi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts