miwok 16.10.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 mac_16Dzięki za wyjaśnienie tematu. Myślałem że tak jakoś to wygląda,Upewniłeś mnie. Po niedzieli zabieram się do przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadwoj 17.10.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam doświadczonych kolegów. Ja właśnie podłączyłem kociołek od Przemka S-II o mocy 8-22 kW, na drewno i węgiel. Obok stoi bufor 1150 litrowy. Powrót wody z instalacji wchodzi do bufora, następnie przez zawór termostatyczny trójdrogowy ESBE TV 60 , pompkę i do kociołka. Wyjście z kociołka idzie na górę bufora, a wychodzi na tym samym poziomie i następnie jest rozdzielane na dwa zasilania . Jeden obieg zasila grzejniki bez termostatów, ale jest globalnie regulowany przez zawór termostatyczny ESBE 35-60 . Drugi obieg zasila grzejniki z termostatami i dwa bojlery 80 litrowe i też przez taki sam zawór ESBE ( ten mam ustawiony na 60 st C ). Pierwszy problem jest taki że , woda wchodzi do bufora np. 70 st C, a na wyjściu ma już tylko 50 st C. Nie wiem czy nie dać tam innego rozwiązania i na tym wejściu nie zrobić trójnika i jedną gałązkę dać prosto na te dwa zawory ESBE. Nie wiem czy to tak zagra. Chodzi mi o to , żeby ta ciepła woda z kociołka zaraz była podawana na zasilanie, a nadmiar dopiero szedł na bufor. Może są inne rozwiązania? Druga sprawa ,to z tym powrotem przez ten ESBE TV 60. Jak powinno być rozwiązane wygaszanie kociołka . Bo jeśli temperatura będzie oscylowała w granicach 62-65 st C, to ten zawór przez pompkę będzie obracał tą wodą w nieskończoność, aż komin o otoczenie kotłowni odbierze to ciepło. Jak to rozwiązać? Pozdrawiam, Tadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.10.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Tadek, masz jakiś schemat całej instalacji? Łatwiej byłoby rozkminić przypadek.A tak na marginesie, czy bufor masz ocieplony wełną i obudowany BK? Ciekawe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadwoj 17.10.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Bufor jest obudowany bloczkami , co widać na zdjęciu i zasypany perlitem.Schematu żadnego na papierze nie mam, ale tam widać co potrzeba.Woda ciepła z kotła idzie tą 2" rurą i zasila bufor, a wychodzi trochę dalej ( prawie na tym samym poziomie ) rurą 1". Widać to dobrze na drugim zdjęciu. Dalej ta 1" rura idzie na kolanko i trójnik , rozdzielający na dwie pompki.Chodzi o to , żeby z tej 2" zrobić bezpośrednie wejście do tego 1" wyjścia, żeby pompki zaraz pobierały na duży obieg wodę , o takiej temperaturze jaka jest na piecu.Oczywiście są tam zawory mieszające i one będą dbały żeby nie szło więcej , jak 60 st C.Może narysuję coś odręcznie , ale myślę że tam widać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.10.2014 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Masz w buforze kolana na wlocie i wylocie?Zład przy pracy wiruje?Bo jak nie, to masz tam turbulencje i zawartość bufora się uśrednia. "Chodzi o to , żeby z tej 2" zrobić bezpośrednie wejście do tego 1" wyjścia, żeby pompki zaraz pobierały na duży obieg wodę , o takiej temperaturze jaka jest na piecu." Pomysł nie najlepszy, jak w baniaku są te kolana.PO CO wtedy ten bufor?CO ON TAM MA ROBIĆ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 18.10.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 W materiałach reklamowych jakiegoś developera znalazłem wzmiankę o buforze: http://www.dworekpolski.pl/files/dworek/resize/foto/ogrzewaniedomu-600x440.jpghttp://www.dworekpolski.pl/tech-i-eko/energia/ogrzewanie-domu Zastanawia mnie ten patent z oddzielnym zbiornikiem pod buforem do solarów. Czy/jak działa i jak wypada w porównaniu z lejkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jdpremium19 19.10.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 WitamJaki byłby koszt uzbrojenia kotłowni w bufor ciepłą ? Dom 160 m2, piec to Defro Optima Komfort Plus 20KW, wyrzucona dmuchawa, dodany miarkownik ciągu. Kocioł opalany głównie drzewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2014 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 "tymi ręcami" - koszt materiału pot i czas.Zlecony- drogo. Są takie bardzo dobre bufory z kompletem osprzętu i sprawdzonymi połączeniami.Bufory zaczynają się na 22000zł.O reszcie już nie wspominam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 19.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 W materiałach reklamowych jakiegoś developera znalazłem wzmiankę o buforze: http://www.dworekpolski.pl/files/dworek/resize/foto/ogrzewaniedomu-600x440.jpg http://www.dworekpolski.pl/tech-i-eko/energia/ogrzewanie-domu Zastanawia mnie ten patent z oddzielnym zbiornikiem pod buforem do solarów. Czy/jak działa i jak wypada w porównaniu z lejkiem? ten zbiornik powinien być takim płaszczowym boilerem, gdzie do płaszcza jest podpięty solar i ładuje się on GRAWITACYJNIE. W momencie jak mamy 5K różnicy pomiędzy dnem bufora a tym górnym zbiornikiem włączamy pompkę i zawartość boilera przepompowujemy do bufora. Jak pomyślany to może też pełnić rolę naczynia wzbiorczego. Tanie, samoregulujące i niezawodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 chyba jedno zero za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.10.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Raczej dobrze napisał. Bez ocieplenia bez wężownic dochodzą do 10k. A swoją drogą to nie dowierzam że Adam dopatrzył się jakiegoś godnego bufora komercyjnego pomimo ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2014 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Są rzeczy naprawdę dobre, sprawne, przemyślane.Zwykle maja takie ceny, że... muszę je sobie SAM zrobić, jak chcę je mieć...Na całe szczęście, raczej mam gdzie, czym i umiem.Sporadycznie jakieś ekstra technologie są mi niedostępne, to wymyślam zamienniki.Czasem po prostu, westchnę i odpuszczę problem. Za dużo babraniny dla nikłego efektu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 19.10.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Raczej dobrze napisał. Bez ocieplenia bez wężownic dochodzą do 10k. A swoją drogą to nie dowierzam że Adam dopatrzył się jakiegoś godnego bufora komercyjnego pomimo ceny. Ale on napisał "zaczynają się" a nie "dochodzą" i za 2200 już kupisz, izolowane 1000l na alledrogo już za 2600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2014 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Te naprawdę dobre, co UMIEJĄ pracować zaczynają się od 22 000 zł (słownie: dwadzieścia dwa tysiące).Beczka pusta jak bęben i jak bęben nadająca się do ogrzewania za 2200 to jest spotykana. TU jest kilka fajnych baniaczków...http://www.paradigma.pl/9,zbiorniki.html Adam M. Edytowane 19 Października 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2014 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Tu jest STARY cennik, dla przykładu...http://www.duel.com.pl/frontpage/images/producenci/paradigma/folder/Cennik_2013_S.pdf Zbiorniki KOMBI.(strona 206) Zalecam relanium lub klina i... zajrzeć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.10.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Zalecam relanium lub klina i... zajrzeć... Nie no ceny w euro. Więc cyfry kosmicznie nie wyglądają Wloty pod skosem trochu mnie dziwiły ale widzę że jest tam zabudowa unosząca ciepło pod wierzch. Sądziłem że będzie to wirujący zład z wewnętrzną wężownicą CWU. Może przez to że taki wykonałem ale wydaje mi się on bardziej funkcjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2014 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 No, troszkę to udoskonaliłem jakiś czas temu... (Koło wodne też udoskonaliłem po 2500 lat zastoju technicznego w tej dziedzinie... ) To stare ceny... A jak napisali - nie jest to "cennik oficjalny" tylko bryk dla instalatorów, którzy to projektują, proponują, kupują i ODSPRZEDAJĄ dalej. To, inaczej mówiąc, ceny po upuście instalatorskim. (średnio ze 30%) :lol: Słabo poczytałeś tego PDFa... Pomyśl - ile kosztuje taki projekt z pieczątką uprawnionego projektanta oparty na tych podzespołach... Dziwisz się, ze robię to "tymi ręcami" zamiast kupić? A jak widać z 546 stron dywagacji - da się, bo nie ja jeden to robię. Innym, co zrobili - też działa dobrze. Prawa fizyki, na szczęście, mamy internacjonalne, obiektywne i wspólne dla wszystkich. Wystarczy zrozumieć. To, zresztą, tylko jedna z możliwości. Są inne firmy i maja własne skuteczne rozwiązania. Też przemyślałem jak IM to działa... Jak pisałem... Są dobre sprzęty... tylko ta cena.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.10.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ale ja też go wykonałem - puki co tylko do CWU. Już nie pamiętam kto ale z wątku Piczman'a mnie tu skierowali za co jestem dozgonnie wdzięczny. Zastanawiam się jednak nad takimi co widoku niefabrycznego baniaka by się wstydzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2014 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 No, trochę wody już opłynęło od czasu jak z Piczmanem jego kolosa omawialiśmy... A te snoby? Podałem gdzie mogą zanieść kasę, coby ten sam efekt mieć i ładny wygląd przy okazji. A tak na marginesie... WIDZIAŁEŚ zestaw narzędzi, jakimi Fermi pierwszy stos atomowy odpalił? Jest w necie... :lol: "w tej gorszej skrzynce narzędziowej" mam lepsze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 23.10.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Rysunki poznikały, a ja jutro jadę do ślusarza. Czy bufor do CWU wykonany wg poniższego opisu będzie OK? Wężownica cwu jak w pierwszym poście tego tematu, lejek i komin też, w połowie po lewej wejście z kociołka zgazowującego drewno, pod lejkiem wejście z solara Jaśkowego (wymiennik "powietrze-woda"). Centralnie pod lejkiem myślałem jeszcze o grzałce elektrycznej, która mogłaby grzać w drugiej taryfie. U góry wyjście CWU do kranów, zrobiłbym też w połowie wysokości przyłącz do kaloryferów (ale to tylko na ewentualną przyszłość). Od góry jakiś odpowietrzacz, no i trzy wejścia na termometry: u dołu, centralnie i pod deklem. Spust zładu u dołu. Cyrkulacji nie przewiduję, podobnie centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts