Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...próbuję przekopać ten wątek szukając optymalnego rozwiązania dla swojego domu :) mam 157m2 powierzchni "ogrzewanej" , c.w.u. liczę dla 2 osób, mam tz. ogród zimowy/strefę relaksu ;) poza strefą mieszkalną/ogrzewaną i w tym miejscu planuję kominek z płaszczem, PV na dachu i to spiąć buforem do c.o. i c.w.u. Podłogówka tylko w łazienkach, ewentualnie nagrzewnica wodna na WM.

Podsumowując bufor "zasilony" grzałką (PV), kominek... tak to sobie wykombinowałem jakie jest wasze zdanie?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287223&d=1415018000

...nie będę udawał że znam się na wszystkim :p i szukam porady w tym temacie, w tym przypadku skłaniam się ku rozwiązaniom z wykorzystaniem podzespołów "półkowych"

...próbuję przekopać ten wątek szukając optymalnego rozwiązania dla swojego domu :) mam 157m2 powierzchni "ogrzewanej" , c.w.u. liczę dla 2 osób, mam tz. ogród zimowy/strefę relaksu ;) poza strefą mieszkalną/ogrzewaną i w tym miejscu planuję kominek z płaszczem, PV na dachu i to spiąć buforem do c.o. i c.w.u. Podłogówka tylko w łazienkach, ewentualnie nagrzewnica wodna na WM.

Podsumowując bufor "zasilony" grzałką (PV), kominek... tak to sobie wykombinowałem jakie jest wasze zdanie?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287223&d=1415018000

...nie będę udawał że znam się na wszystkim :p i szukam porady w tym temacie, w tym przypadku skłaniam się ku rozwiązaniom z wykorzystaniem podzespołów "półkowych"

Pomyślałbym nad jeszcze jakimś źródłem ciepła, bo kominek się szybko znudzi, a ogniwo musiałoby być sporych rozmiarów, żeby wspierać CO. Najprościej grzałka w baniak i druga taryfa. Co będzie ogrzewało pozostało pomieszczenia (oprócz łazienek) ? Najlepiej nie mieszać i dać wszędzie podłogówką zwłaszcza do bufora.

Pomyślałbym nad jeszcze jakimś źródłem ciepła, bo kominek się szybko znudzi, a ogniwo musiałoby być sporych rozmiarów, żeby wspierać CO. Najprościej grzałka w baniak i druga taryfa.

napisałem o grzałce :)

Co będzie ogrzewało pozostało pomieszczenia (oprócz łazienek) ? Najlepiej nie mieszać i dać wszędzie podłogówką zwłaszcza do bufora.

ale to jest budynek pasywny z założenia :) więc zastanawiam się jaka opcja będzie optymalna kosztowo i użytkowo, w grę wchodzą zamiast podłogówki kable...

Witam

Jaki byłby koszt uzbrojenia kotłowni w bufor ciepłą ?

Dom 160 m2, piec to Defro Optima Komfort Plus 20KW, wyrzucona dmuchawa, dodany miarkownik ciągu.

Kocioł opalany głównie drzewem.

proszę o kontakt na: [email protected] przesłanie jakiś zdjęć kotłowni a postaram się zestawić koszty

napisałem o grzałce :)

ale to jest budynek pasywny z założenia :) więc zastanawiam się jaka opcja będzie optymalna kosztowo i użytkowo, w grę wchodzą zamiast podłogówki kable...

Przy grzałce napisałeś, że do paneli, ale mniejsza o to ;)

Mając bufor, rurki zamiast kabli pozwalają na pełną dywersyfikację źródeł ciepła :)

Przy grzałce napisałeś, że do paneli, ale mniejsza o to ;)

Mając bufor, rurki zamiast kabli pozwalają na pełną dywersyfikację źródeł ciepła :)

...może rzeczywiście trochę nie po polskiemu napisałem ;) założenie jest takie że grzeję bufor grzałką zasilaną w znacznej części z PV (podstawowe źródło) do tego by para nie szła w gwizdek wykorzystanie ciepła z kominka ale tylko sporadycznie lub awaryjnie :) Dobry pomysł czy nie ta droga? Jak szacujecie koszt takiego rozwiązania?

"ale to jest budynek pasywny z założenia więc zastanawiam się jaka opcja będzie optymalna kosztowo i użytkowo, w grę wchodzą zamiast podłogówki kable... "

Poważnie bym się zastanowił, czy jest to optymalny wybór.

Pasywniak, taki prawdziwy, ogrzewania nie potrzebuje. Jedna świeczka mu starczy.

Prawda.

Wydatki w sezonie grzewczym też są symboliczne, to kable są uzasadnione EKONOMICZNIE.

Ale...

Ja bym w takim domu nie chciał mieszkać...

Jest nieprzyjazny.

"ZA DOBRY".

Jakiekolwiek regulacje temperatury wnętrz są co najmniej trudne.

Ogrzać czy przegrzać, zwłaszcza przegrzać, jest łatwo a na stabilizację temperatury, jej obniżenie, czeka się w nieskończoność...

Bardzo, BARDZO energooszczędny - TAK!

Pasywny - NIE!!!!!!

Bufor i system grzewczy w takim domu...

Właściwie to system grzewczy jest prawie zbędny...

Jednak, gdyby miał być, to postawiłbym na podłogówkę wodną.

ZWŁASZCZA wtedy, gdy jest bufor.

Jedno załadowanie bufora pozwoliłoby na uzupełnianie niedoborów ciepła podłogówką przez prawie tydzień.

Woda w podłogówce miałaby może 24-25stC a tak "gorącą" to na sto sposobów da się uzyskać.

Nawet grzejąc grzałkami w buforze w nocnej taryfie.czy od czasu do czasu PV.

Malutka PC powietrze-woda jeszcze ten koszt pomniejszy COP razy.

Tak by było przez większość roku.

CWU przepływowo w tym buforze.

Kominek w pasywniaku to potężne wyzwanie!

CAŁY DOM potrzebuje jakie 1000W, z czego po kilkaset to domownicy, a kominek w JEDNYM pomieszczeniu uwolni całe spore KILOWATY!

Gdzie się przed nim schować?

Ale do bufora pasuje, jak ma płaszcz czy jest owinięty jaka wężownicą...

Obawiam się, że w domu PASYWNYM, zbudowanym DOBRZE zostanie odpalony jeden jedyny raz i NIGDY WIĘCEJ!

Bo kto chciałby powtarzać to straszliwe doświadczenie?

Budować pasywniaka z kominkiem po to, aby na czas palenia otwierać wszystkie okna i robić przeciąg?

Dom takiego ładunku ciepła nie przyjmie i TRZEBA go będzie sprawnie wyrzucić!

Palić w kominku, aby ciepło wyrzucać?

Mnie się to wydaje nieuzasadnione ekonomicznie.

Robota będzie, czyszczenie, palenie, otwieranie okien - a korzyści tyle co z popatrzenia na ognisko, bo ciepło zbędne a nawet kłopotliwe w takiej ilości.

Dopisuję dla wyjaśnienia...

W takiej ilości i w postaci promieniowania podczerwonego.

Kilowaty promieniowania.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

To raczej postawiłbym obiekt małej architektury przytulony do domu w którym byłby ten kominek, wielki, wypaśny i z płaszczem.

Baniak za ścianą gromadziłby ciepło a jak komu zachciałoby się popalić to takim kominkiem z lodowni saunę by sobie tam zrobił w kilka minut.

Idealne miejsce na imprezki.

Zaprosić ludzi, napalić w kominku poimprezować...

Wejście i z domu i z ogrodu.

Koszt niewielki bo ocieplenia brak i poza szczelnym zadaszeniem za wiele nie potrzeba.

Nawet spore przesuwne przeszklenia (na lato) można wstawić, aby sobie w deszczu poimprezowac...

Adam M.

Dom pasywny z kominkiem buforem i kablami grzejnymi dla 2 osób.

Dom pasywny z kablami grzejnymi i elektrycznym ogrzewaczem przepływowym dla CWU. (bo ileż on tam kw/h przepracuje przy 2 domownikach).

Albo jakąś tanią pompką np hewalex'a 3,8kw która i tak się pewnie nie zwróci.

Musiałbyś chyba dostać kominek bufor i instalację w gratisie żeby to miało sens. Inaczej zwrot za 1000 lat :).

Do ogrzania tej budy będzie potrzeba ok 3 kw mocy grzewczej, podpiąć to pod fotowoltaikę tak zrobioną żeby w zimie nie trzeba było po dachach ganiać i co chwila odśnieżać i w lecie chłodzisz w zimie grzejesz. Tańszego systemu w eksploatacji już nie złożysz. A zwrotu instalacji w pasywniaka pewnie Twoje wnuki nie dożyją :).

...dzięki za wasze opinie ale chyba nie jasno przedstawiłem założenia :) dom składa się z dwóch części jedna to część mieszkalna pasywna 157m2, druga to część w której znajduje się garaż 38m2, pomieszczenie zwane rekreacją w nim kominek 38m2 i pomieszczenia techniczne 8+7m2 :) poniżej rzut to będzie jaśniej, po to wrzuciłem wyniki z OZC żeby wskazać zapotrzebowanie i tak jak napisał Dwd89 do "grzania" potrzeba 3kW. Nie chcę grzać powietrza na wentylacji więc w grę wchodzą alb kable albo podłogówka i to tylko w łazienkach.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287457&d=1415122361