RAPczyn 04.11.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 ... Podsumowując bufor "zasilony" grzałką (PV), kominek... tak to sobie wykombinowałem jakie jest wasze zdanie? ...nie będę udawał że znam się na wszystkim i szukam porady w tym temacie, w tym przypadku skłaniam się ku rozwiązaniom z wykorzystaniem podzespołów "półkowych" Moim zdaniem, używanie PV do grzania jest jak ... drapanie się grabiami po plecach. Da się to zrobić ale są znacznie lepsze narzędzia do tego - dobre kolektory słoneczne, wydajność z metra powierzchni całkowitej 3-5 razy większa niż z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 04.11.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 wydajność z metra powierzchni całkowitej 3-5 razy większa niż z PV. Zimą też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.11.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 dziękuję to już chyba końcowa wersja, teraz już tylko detale, instalacje ... itd. a czas goni Rewelacjyjne !!! Pokaz jeszcze pieterko prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 05.11.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Rewelacjyjne !!! Pokaz jeszcze pieterko prosze. ...dzięki zapraszam do dziennika link w stopce tam są szczegóły, nie będę tutaj zaśmiecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 05.11.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Opisywanie swoich buforów w tym wątku NIE jest zaśniecaniem. Nie krepuj sie. A ja potem zaloze ci "teke" http://domkopedia.pl/index.php?title=Bufory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 05.11.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 ...nie krępuje się bo nie mam czym nie mam jeszcze bufora i dopiero rozpatruję go jako opcja, a moja odpowiedź dotyczyła prośby karolek75 na zamieszczenie rzutu piętra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 06.11.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 witam wszystkich Wystrugałem niedawno buforek 500l, bez wężownic, wspawałem króćce i terazjedno pytanie do fachowców o możliwość wpięcia go do instalacji.Czy potraktować go jak typowy odbiornik ciepła, czy wpinac go jako sprzegło hydrauliczne co bardzo komplikuje mi sprawe bo miejsca przy piecu nie za wiele i taki układ,że musiałbym wyginać saksofony. Nie mam możliwość przestwić pieca i ułożyć jakaś logiczną całość bo i komin nie tam i buforek też swoje zajmuje. Jestem na etapie że mogę w każdej chwili wstawić króciec w każdym miejscu, na razie wspawałem symetrycznie po obu stronach wejścia i wyjścia tak jak w sprzęgle. Jednostronen zasilanie go byłoby dla mnie najprostsze. Proszę o porade i dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.11.2014 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 A co on, ten bufor, ma u Ciebie robić?Jakie ma zadanie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 06.11.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Adamie, traktuje go ,puki co, jak poligon ,ale a praktyce ma wystarczyć na podtrzymanie temperatury wody, na kilka godzin podczas palenia cyklicznego w śmiaciuchu. Szczególnie w okresie przejściowym noc-poranek, żeby nie trzeba było gonić z samego rana do pieca. Nie wymagam wiele od tego baniaczka,ale jeżeli się troszke poprawi sytuacja to wstawię drugi 300 l,,,też stoi nieużytaczny. Dom wiekowy, blisko rzeka (Przemsza) jeszcze nieocieplony,cegła pełna ,jakieś 160 -170m (góra-dół) tak więc bez ocieplenia trudno wymagać luksusu,ale w miarę możliwości staram się wyciągnąć z tego czarnego złota ile się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.11.2014 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 No, na Pogoń to Ty daleko nie masz.Podjedź, pogadamy i coś się wymyśli. Adam M. Odbież PW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 06.11.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 @4pluton4@W zakresie 40℃-90℃ baniak ma 30kWh, w zakresie 20℃-90℃ wyjdzie 40kWh. Na ile starczy to zależy ile twój dom weźmie i w jaki sposób (kaloryfery?) Może "akumulator" z niego słaby, ale "bufor" będzie ok - do łatwiejszej regulacji pracy kotła (np podajnikowca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 06.11.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Witam,mam pytanie do kolegów którzy maja bufor z grzałkami elektrycznymi - poszukuje grzałkę 6/4" o mocy 9 - 12 kW czy może ktoś podesłać namiary na takie grzałkę?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 06.11.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 @trafalTu może znajdzieszhttp://selfa.pl/katalog/kategoria/podgrzewacze-wody/69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 07.11.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Adamie, traktuje go ,puki co, jak poligon ,ale a praktyce ma wystarczyć na podtrzymanie temperatury wody, na kilka godzin podczas palenia cyklicznego w śmiaciuchu. Szczególnie w okresie przejściowym noc-poranek, żeby nie trzeba było gonić z samego rana do pieca. Nie wymagam wiele od tego baniaczka,ale jeżeli się troszke poprawi sytuacja to wstawię drugi 300 l,,,też stoi nieużytaczny. Dom wiekowy, blisko rzeka (Przemsza) jeszcze nieocieplony,cegła pełna ,jakieś 160 -170m (góra-dół) tak więc bez ocieplenia trudno wymagać luksusu,ale w miarę możliwości staram się wyciągnąć z tego czarnego złota ile się da. A docelowo jakimś RS'em pędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
star001 07.11.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam. Potrzebuję połączyć do kotła przez laddomat dwa zbiorniki buforowe jeden o pojemności 2000l drugi o pojemności 1000l problem polega na tym że nie wiem jak to zrobić najlepiej,ponieważ zbiorniki różnią się wysokością i miejscem wspawania króćców zasilania,odbioru proszę o poradę jaki wariant połączenia będzie najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Wróżka potrzebna od zaraz!Albo fotka, szkic... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
star001 07.11.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Tak to wygląda jeśli trzeba zrobię jeszcze w całości zdjęcie. Edytowane 7 Listopada 2014 przez star001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2014 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 G... widać, ale można się domyślać... Ustaw je tak, aby GÓRA obu baniaków była na tym samym poziomie.Połącz je NAJWYŻEJ umieszczonymi króćcami.Na dole NAJNIŻEJ umieszczonymi króćcami, ale tak, aby najniższy króciec mniejszego był "na wprost" tego większego.Do kotła zimną wodę poślij z NAJNIŻSZEGO króćca baniaka większego.Gorącą wodę skieruj do NAJWYŻEJ położonego króćca połączonych baniaków.Wylot na instalacją z najbliżej położonego króćca względem Góry baniaków.Powrót do najniżej położonego.Resztę -ZAŚLEPIĆ. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
star001 08.11.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Witam i od razu dziękuję za rady. Dodaje dodatkowe zdjęcia aby bardziej było widać,jeśli dobrze rozumiem to górą one mają być równo tam gdzie zaznaczyłem punkt 2 na rys.21? a nie w punkcie 1 (króćcami) Na dole nie bardzo kumam bo różnica około 15 cm Edytowane 8 Listopada 2014 przez star001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.11.2014 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Różnica kilku cm w tę czy w tamtą jest bez znaczenia.Króćce 1 połączyć.Te na dole też.Tam jest wężownica w jednym z nich? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts