Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

...

Podsumowując bufor "zasilony" grzałką (PV), kominek... tak to sobie wykombinowałem jakie jest wasze zdanie?

...nie będę udawał że znam się na wszystkim :p i szukam porady w tym temacie, w tym przypadku skłaniam się ku rozwiązaniom z wykorzystaniem podzespołów "półkowych"

Moim zdaniem, używanie PV do grzania jest jak ... drapanie się grabiami po plecach.

Da się to zrobić ale są znacznie lepsze narzędzia do tego - dobre kolektory słoneczne, wydajność z metra powierzchni całkowitej 3-5 razy większa niż z PV.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich

Wystrugałem niedawno buforek 500l, bez wężownic, wspawałem króćce i teraz

jedno pytanie do fachowców o możliwość wpięcia go do instalacji.

Czy potraktować go jak typowy odbiornik ciepła, czy wpinac go jako sprzegło hydrauliczne co bardzo komplikuje mi sprawe bo miejsca przy piecu nie za wiele i taki układ,że musiałbym wyginać saksofony. Nie mam możliwość przestwić pieca i ułożyć jakaś logiczną całość bo i komin nie tam i buforek też swoje zajmuje. Jestem na etapie że mogę w każdej chwili wstawić króciec w każdym miejscu, na razie wspawałem symetrycznie po obu stronach wejścia i wyjścia tak jak w sprzęgle. Jednostronen zasilanie go byłoby dla mnie najprostsze. Proszę o porade i dzięki z góry.

Adamie, traktuje go ,puki co, jak poligon ,ale a praktyce ma wystarczyć na podtrzymanie temperatury wody, na kilka godzin podczas palenia cyklicznego w śmiaciuchu. Szczególnie w okresie przejściowym noc-poranek, żeby nie trzeba było gonić z samego rana do pieca. Nie wymagam wiele od tego baniaczka,ale jeżeli się troszke poprawi sytuacja to wstawię drugi 300 l,,,też stoi nieużytaczny.

Dom wiekowy, blisko rzeka (Przemsza) jeszcze nieocieplony,cegła pełna ,jakieś 160 -170m (góra-dół) tak więc bez ocieplenia trudno wymagać luksusu,ale w miarę możliwości staram się wyciągnąć z tego czarnego złota ile się da.

Adamie, traktuje go ,puki co, jak poligon ,ale a praktyce ma wystarczyć na podtrzymanie temperatury wody, na kilka godzin podczas palenia cyklicznego w śmiaciuchu. Szczególnie w okresie przejściowym noc-poranek, żeby nie trzeba było gonić z samego rana do pieca. Nie wymagam wiele od tego baniaczka,ale jeżeli się troszke poprawi sytuacja to wstawię drugi 300 l,,,też stoi nieużytaczny.

Dom wiekowy, blisko rzeka (Przemsza) jeszcze nieocieplony,cegła pełna ,jakieś 160 -170m (góra-dół) tak więc bez ocieplenia trudno wymagać luksusu,ale w miarę możliwości staram się wyciągnąć z tego czarnego złota ile się da.

A docelowo jakimś RS'em pędzić ;)

Witam. Potrzebuję połączyć do kotła przez laddomat dwa zbiorniki buforowe jeden o pojemności 2000l drugi o pojemności 1000l problem polega na tym że nie wiem jak to zrobić najlepiej,ponieważ zbiorniki różnią się wysokością i miejscem wspawania króćców zasilania,odbioru proszę o poradę jaki wariant połączenia będzie najlepszy.

G... widać, ale można się domyślać...

Ustaw je tak, aby GÓRA obu baniaków była na tym samym poziomie.

Połącz je NAJWYŻEJ umieszczonymi króćcami.

Na dole NAJNIŻEJ umieszczonymi króćcami, ale tak, aby najniższy króciec mniejszego był "na wprost" tego większego.

Do kotła zimną wodę poślij z NAJNIŻSZEGO króćca baniaka większego.

Gorącą wodę skieruj do NAJWYŻEJ położonego króćca połączonych baniaków.

Wylot na instalacją z najbliżej położonego króćca względem Góry baniaków.

Powrót do najniżej położonego.

Resztę -ZAŚLEPIĆ.

Adam M.

Witam i od razu dziękuję za rady.20.jpg21.jpg

Dodaje dodatkowe zdjęcia aby bardziej było widać,jeśli dobrze rozumiem to górą one mają być równo tam gdzie zaznaczyłem punkt 2 na rys.21? a nie w punkcie 1 (króćcami)

Na dole nie bardzo kumam bo różnica około 15 cm

Edytowane przez star001