star001 08.11.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Nie ma oba są puste. A czy mogę odbiór ciepłej wody połączyć na samej górze do króćców oznaczonych nr. 2 a zasilanie do tych nr.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.11.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Nie ma oba są puste. A czy mogę odbiór ciepłej wody połączyć na samej górze do króćców oznaczonych nr. 2 a zasilanie do tych nr.1[ATTACH=CONFIG]288058[/ATTACH] Jeśli chcesz korzystać z całego ciepła zgromadzonego w buforze, to wręcz powinno byc to tak podłaczone. Przy okazji wstw tam gdzieś odpowietrznik. Edytowane 10 Listopada 2014 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.11.2014 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Tak.To bardzo dobre rozwiązanie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.11.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 http://olx.pl/oferta/wezownica-nierdzewka-CID628-ID615pP.html#c2fcee5d62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samuel76 09.11.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam w obecnej fazie mej budowy zbieram podzespoły do bufora. Zastanawiam jak by się zachowywał nierdzewny KEG w zastosowaniu jako wężownica od solara .Umieszczony oczywiście na samym dnie i wspawanymi króćcami z kolankami hamburskimi. Wiem że coś takiego ma NJerzy dla CWU ale nie mogę znaleźć szczegółów i wydajności. Kega mam (robiłem kiedyś próby solarowe w lato umieszczony był na szczycie szklarni i grzał wodę do CWU ale potem już mi się nie chciało nosić tych wiader do łazienki ) a cena wężownicy fi 15 25 m robi swoje. Powierzchnia KEGA to ok 0,75 m kw. Także trochę na niekorzyść do rurki Cu fi 15 25mb. (tutaj 1,17 ale ta cena:( 450 PLN). Czy to ma szansę działać Bufor 1000 l Powierzchnia przyszłych solarów 6-8 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 do solarów, najtaniej wyspawać kolektor z rur z czarnej stali. Szukaj spawaczy "podków" , najważniejsze cechy to cena, pole powierzchni i opory przepływu. rurka 2m 5/4 cala pocięta na pięć odcinków, jest bezkonkurencyja dla twojego kega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 09.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Wrzucając swoje 3gr napiszę tylko, że "czarną" rurę też można giąć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samuel76 09.11.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Aha dzięki trzeba również wziąć pod uwagę to że stalowe kolanka hamburskie też nie powalają ceną a wiele ułatwiają 5/4 ok 3.5 PLN Ciekawa opcja, z tym że spawacz musi być dobrej klasy -dużo szwów.Wężownica będzie pracowała z czynnikiem H2O typoszereg "deszczówka" w systemie Aqua-Step. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 10.11.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Zawsze można kupic wężownice pokazaną parę postów wyżej. Ewentualnie pociąc grzejnik drabinkowy i odpowiednio połaczyć, aby ładnie się zmieścił przy dnie bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameryka 10.11.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Zimą też? Zimą jest słabo ze słońcem dlatego PV i solary są w tej samej sytuacji. Wszystko zależy od ekspozycji na słońce. Ja mam prawie 10 m2 solarów płaskich na ścianie Pd-W. w słoneczny dzień robią dobrą robotę od samego rana przez 6 a nawet 7 godzin i nie martwię się o zaśnieżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 11.11.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam,mam kilka pytań do znawców tematu - jakie czujniki temperatury posiadacie w swoich buforkach oraz w jaki sposób zamontowaliście?Jaki polecacie zawór trójdrożny - mam bufor 1000l i sama podłogówkę i chciałbym to powolutku podłączyć - czy możecie doradzić?Potrzebuję też pompę c.o. - domek z użytkowym poddaszem około 220 mkw - co możecie polecić z własnego doświadczenia?Będę wdzięczny za sugestie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.11.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam, mam kilka pytań do znawców tematu - jakie czujniki temperatury posiadacie w swoich buforkach oraz w jaki sposób zamontowaliście? Jaki polecacie zawór trójdrożny - mam bufor 1000l i sama podłogówkę i chciałbym to powolutku podłączyć - czy możecie doradzić? Potrzebuję też pompę c.o. - domek z użytkowym poddaszem około 220 mkw - co możecie polecić z własnego doświadczenia? Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam. Podałem typ pompy i nie tylko na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 11.11.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Podałem typ pompy i nie tylko na maila ...a dlaczego nie na forum również z chęcią poczytam co polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 11.11.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Podałem typ pompy i nie tylko na maila Bardzo dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.11.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 ...a dlaczego nie na forum również z chęcią poczytam co polecacie Miałem pewne zaległosci dla kol. trafal, co do pompy to polecam taką http://allegro.pl/pompa-wilo-c-o-yonos-pico-25-1-6-srubunki-gratis-i4776229319.html ze wzgledu na spadek cisnienia w zaworze: http://allegro.pl/term-zawor-mieszajacy-esbe-vta-572-20-43-c-1-gz-i4788701693.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwok 11.11.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) Witam, mam kilka pytań do znawców tematu - jakie czujniki temperatury posiadacie w swoich buforkach oraz w jaki sposób zamontowaliście? Jaki polecacie zawór trójdrożny - mam bufor 1000l i sama podłogówkę i chciałbym to powolutku podłączyć - czy możecie doradzić? Potrzebuję też pompę c.o. - domek z użytkowym poddaszem około 220 mkw - co możecie polecić z własnego doświadczenia? Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam. 1 - czujniki DALLAS 18B20 7 sztuk, przyklejone do ścianki bufora od zewnątrz pod izolacją taśmą aluminiową samoprzylepną, dla polepszenia styku posmarowane pastą termoprzewodzącą. Współpracują z rejestratorem na ATMEGA (wykresy z rejestracji w moich poprzednich postach) 2 - Zawór trójdrożny HONEYWELL TM 50, drugi rok sprawuje się idealnie. 3 - Pompa obiegowa C.O. - WILO YONOS PICO ( tańsza od STRATOS PICO bo nie posiada niektórych funkcji ) . Mimo że była drogawa myślę że już się zamortyzowała. W mojej instalacji przy ustawieniu na jej wyświetlaczu mocy 4W wydajność jej nie odbiega od wydajności poprzedniej "zwykłej "pompy pracującej na 1 biegu, pobierającej moc 34 W. Jak pisałem elementy sprawdzone przez dwa sezony. Cieszę się jeżeli pomogłem. Edytowane 11 Listopada 2014 przez miwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 11.11.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam, mam kilka pytań do znawców tematu - jakie czujniki temperatury posiadacie w swoich buforkach oraz w jaki sposób zamontowaliście? Kilka sztuk DS18B20 przyklejone taśmą aluminiową na różnych wysokościach bufora. Dwa zegary analogowe z kapilarą Jaki polecacie zawór trójdrożny - mam bufor 1000l i sama podłogówkę i chciałbym to powolutku podłączyć - czy możecie doradzić? Mam zawór 3D womix z napędem, sterowany przez sterownik pogodowy własnej konstrukcji Potrzebuję też pompę c.o. LFP Efekta, prędkość 3/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 12.11.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 1 - czujniki DALLAS 18B20 7 sztuk... Cieszę się jeżeli pomogłem. Kilka sztuk DS18B20 przyklejone taśmą aluminiową na różnych wysokościach bufora. Dwa zegary analogowe z kapilarą Mam zawór 3D womix z napędem, sterowany przez sterownik pogodowy własnej konstrukcji LFP Efekta, prędkość 3/7 Każda informacja jest cenna - a jeżeli pochodzi od osób które używają na codzień to już jest bezcenna. Jestem na etapie wdrożenia teorii w życie. Zastanawiam się na tymi termometrami - w swoim buforze man 4 wejścia 1/2 cala - czy tam nie umieścić tych czujników lub wykonać podobnie jak w Waszym przypadku kilka DS18B20 i zbierać dane z nich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.11.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 TU: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=5640171#post5640171jak poczytasz dalej to jest też o USB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 12.11.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam, Jaki polecacie zawór trójdrożny (...) Potrzebuję też pompę c.o. Wstawiłem najtańszy zawór 3D womix, bez sterowania. Ręcznie ustawiony w połowie, a czasem lekko w tę lub we w tę. Moim zdaniem sterowanie zaworem i siłownik są zbędne. Ewentualnie zawór termostatyczny - Asolt wskazał - sprawdzi się, choć moim zdaniem zwykły 3D jest optymalny. Pompkę mam wilo najtańszą, do solarów, obrabia na razie 65m2 podłogi, na I biegu. Wkrótce ruszy i poddasze. W sumie: 500mb rury na 120m2 podłogi. Sądzę że pompa da radę na II biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts