Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma oba są puste. A czy mogę odbiór ciepłej wody połączyć na samej górze do króćców oznaczonych nr. 2 a zasilanie do tych nr.1[ATTACH=CONFIG]288058[/ATTACH]

Jeśli chcesz korzystać z całego ciepła zgromadzonego w buforze, to wręcz powinno byc to tak podłaczone. Przy okazji wstw tam gdzieś odpowietrznik.

Edytowane przez mac_612

Witam w obecnej fazie mej budowy zbieram podzespoły do bufora. Zastanawiam jak by się zachowywał nierdzewny KEG w zastosowaniu jako wężownica od solara .Umieszczony oczywiście na samym dnie i wspawanymi króćcami z kolankami hamburskimi.

Wiem że coś takiego ma NJerzy dla CWU ale nie mogę znaleźć szczegółów i wydajności. Kega mam (robiłem kiedyś próby solarowe w lato umieszczony był na szczycie szklarni i grzał wodę do CWU ale potem już mi się nie chciało nosić tych wiader do łazienki :)) a cena wężownicy fi 15 25 m robi swoje.

Powierzchnia KEGA to ok 0,75 m kw. Także trochę na niekorzyść do rurki Cu fi 15 25mb. (tutaj 1,17 ale ta cena:( 450 PLN).

Czy to ma szansę działać Bufor 1000 l Powierzchnia przyszłych solarów 6-8 m kw.

Aha dzięki trzeba również wziąć pod uwagę to że stalowe kolanka hamburskie też nie powalają ceną a wiele ułatwiają 5/4 ok 3.5 PLN Ciekawa opcja, z tym że spawacz musi być dobrej klasy -dużo szwów.

Wężownica będzie pracowała z czynnikiem H2O typoszereg "deszczówka" w systemie Aqua-Step.

Zimą też?

Zimą jest słabo ze słońcem dlatego PV i solary są w tej samej sytuacji. Wszystko zależy od ekspozycji na słońce. Ja mam prawie 10 m2 solarów płaskich na ścianie Pd-W. w słoneczny dzień robią dobrą robotę od samego rana przez 6 a nawet 7 godzin i nie martwię się o zaśnieżenie ;)

Przechwytywanie.JPG

Witam,

mam kilka pytań do znawców tematu - jakie czujniki temperatury posiadacie w swoich buforkach oraz w jaki sposób zamontowaliście?

Jaki polecacie zawór trójdrożny - mam bufor 1000l i sama podłogówkę i chciałbym to powolutku podłączyć - czy możecie doradzić?

Potrzebuję też pompę c.o. - domek z użytkowym poddaszem około 220 mkw - co możecie polecić z własnego doświadczenia?

Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam.

Witam,

mam kilka pytań do znawców tematu - jakie czujniki temperatury posiadacie w swoich buforkach oraz w jaki sposób zamontowaliście?

Jaki polecacie zawór trójdrożny - mam bufor 1000l i sama podłogówkę i chciałbym to powolutku podłączyć - czy możecie doradzić?

Potrzebuję też pompę c.o. - domek z użytkowym poddaszem około 220 mkw - co możecie polecić z własnego doświadczenia?

Pozdrawiam.

Podałem typ pompy i nie tylko na maila

...a dlaczego nie na forum również z chęcią poczytam co polecacie :)

Miałem pewne zaległosci dla kol. trafal, co do pompy to polecam taką

http://allegro.pl/pompa-wilo-c-o-yonos-pico-25-1-6-srubunki-gratis-i4776229319.html

ze wzgledu na spadek cisnienia w zaworze:

http://allegro.pl/term-zawor-mieszajacy-esbe-vta-572-20-43-c-1-gz-i4788701693.html

Witam,

Pozdrawiam.

1 - czujniki DALLAS 18B20 7 sztuk, przyklejone do ścianki bufora od zewnątrz pod izolacją taśmą aluminiową samoprzylepną, dla polepszenia styku posmarowane pastą termoprzewodzącą. Współpracują z rejestratorem na ATMEGA (wykresy z rejestracji w moich poprzednich postach)

2 - Zawór trójdrożny HONEYWELL TM 50, drugi rok sprawuje się idealnie.

3 - Pompa obiegowa C.O. - WILO YONOS PICO ( tańsza od STRATOS PICO bo nie posiada niektórych funkcji ) . Mimo że była drogawa myślę że już się zamortyzowała. W mojej instalacji przy ustawieniu na jej wyświetlaczu mocy 4W wydajność jej nie odbiega od wydajności poprzedniej "zwykłej "pompy pracującej na 1 biegu, pobierającej moc 34 W.

Jak pisałem elementy sprawdzone przez dwa sezony.

Cieszę się jeżeli pomogłem.

Edytowane przez miwok

Witam,

Kilka sztuk DS18B20 przyklejone taśmą aluminiową na różnych wysokościach bufora.

Dwa zegary analogowe z kapilarą

Mam zawór 3D womix z napędem, sterowany przez sterownik pogodowy własnej konstrukcji

Potrzebuję też pompę c.o.

LFP Efekta, prędkość 3/7

1 - czujniki DALLAS 18B20 7 sztuk...

Cieszę się jeżeli pomogłem.

Kilka sztuk DS18B20 przyklejone taśmą aluminiową na różnych wysokościach bufora.

Dwa zegary analogowe z kapilarą

Mam zawór 3D womix z napędem, sterowany przez sterownik pogodowy własnej konstrukcji

LFP Efekta, prędkość 3/7

Każda informacja jest cenna - a jeżeli pochodzi od osób które używają na codzień to już jest bezcenna.

Jestem na etapie wdrożenia teorii w życie.

Zastanawiam się na tymi termometrami - w swoim buforze man 4 wejścia 1/2 cala - czy tam nie umieścić tych czujników lub wykonać podobnie jak w Waszym przypadku kilka DS18B20 i zbierać dane z nich.

Pozdrawiam.

Witam,

Jaki polecacie zawór trójdrożny (...)

Potrzebuję też pompę c.o.

Wstawiłem najtańszy zawór 3D womix, bez sterowania. Ręcznie ustawiony w połowie, a czasem lekko w tę lub we w tę. Moim zdaniem sterowanie zaworem i siłownik są zbędne. Ewentualnie zawór termostatyczny - Asolt wskazał - sprawdzi się, choć moim zdaniem zwykły 3D jest optymalny.

Pompkę mam wilo najtańszą, do solarów, obrabia na razie 65m2 podłogi, na I biegu.

Wkrótce ruszy i poddasze.

W sumie: 500mb rury na 120m2 podłogi. Sądzę że pompa da radę na II biegu.