asolt 12.11.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Wstawiłem najtańszy zawór 3D womix, bez sterowania. Ręcznie ustawiony w połowie, a czasem lekko w tę lub we w tę. Moim zdaniem sterowanie zaworem i siłownik są zbędne. Ewentualnie zawór termostatyczny - Asolt wskazał - sprawdzi się, choć moim zdaniem zwykły 3D jest optymalny. Zawór termostatyczny zabezpieczy podłogówkę przed zbyt wysoką temp z bufora, zwykły zawór przy max skreceniu (pomyłkowo moze zdarzyc) juz nie, czy warto az tak oszczedzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 12.11.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Zawór termostatyczny zabezpieczy podłogówkę przed zbyt wysoką temp z bufora, zwykły zawór przy max skreceniu (pomyłkowo moze zdarzyc) juz nie, czy warto az tak oszczedzać? U siebie mam wyłącznik termiczny ("termik"?) połączony szeregowo z pompą - jak w podłogę pójdzie >40st to pompa stanie. Wstawiłem najtańszy zawór 3D womix, bez sterowania. Ręcznie ustawiony w połowie, a czasem lekko w tę lub we w tę. Moim zdaniem sterowanie zaworem i siłownik są zbędne Moim zdaniem siłownik i sterowanie niezbędne Na początku sam kręciłem zaworem ręcznie - ale ciężko utrafić dobrze, Szczególnie że woda z bufora może mieć mocno różną temperaturę. Zaworu termostatycznego nie używałem, to mi się trudno wypowiedzieć. Temperaturę zasilania powinien utrzymywać bez względu na to co bufor "da", ale przy zmianie pogody trzeba ręcznie ingerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 U siebie mam wyłącznik termiczny ("termik"?) połączony szeregowo z pompą - jak w podłogę pójdzie >40st to pompa stanie. Moim zdaniem siłownik i sterowanie niezbędne Na początku sam kręciłem zaworem ręcznie - ale ciężko utrafić dobrze, Szczególnie że woda z bufora może mieć mocno różną temperaturę. Zaworu termostatycznego nie używałem, to mi się trudno wypowiedzieć. Temperaturę zasilania powinien utrzymywać bez względu na to co bufor "da", ale przy zmianie pogody trzeba ręcznie ingerować. Zawór termostatyczny to jedno z zabezpieczeń, Jezeli mamy sterowanie temperatury pomieszczniowie to siłownik i regator pogodowy zbedne, jezeli nie to tez nie muszą byc, wystarczy regulator temp wewn. sterujacy pompą obiegową. Oczywiscie te dwie opcje przy zaworze termostatycznym. Mozliwosci sterowania i regulacji jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 12.11.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 To i ja się wypowiem co mam u siebie Szeregowo z bufora najpierw esbe skręcony na 40'C, dalej ręczny trójdrożny marki wita, a pędzi to następna w kolejności pompa halm hep plus. Zawór termostatyczny robi za stabilizator temperatury, a regulacją zajmuje się zawór ręczny. Z czasem planuje dorobić do tego pogodówkę. Wiem, że może trochę przekombinowane, ale się sprawdza:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 15.11.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Zawór termostatyczny zabezpieczy podłogówkę przed zbyt wysoką temp z bufora, zwykły zawór przy max skreceniu (pomyłkowo moze zdarzyc) juz nie, czy warto az tak oszczedzać? Nie tyle oszczędności odegrały rolę, co przyszłościowo możliwość zamontowania sterowania o jakim napisał Bajcik. Połączenie wariantów najtańszego i najprostszego z wypaśnym wszechstronnym. Każdy wybiera co mu pasuje. Czy warto aż tak oszczędzać? Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.11.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Nie tyle oszczędności odegrały rolę, co przyszłościowo możliwość zamontowania sterowania o jakim napisał Bajcik. Połączenie wariantów najtańszego i najprostszego z wypaśnym wszechstronnym. Każdy wybiera co mu pasuje. Czy warto aż tak oszczędzać? Warto. Podpisuje się pod powyższym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.11.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Nie tyle oszczędności odegrały rolę, co przyszłościowo możliwość zamontowania sterowania o jakim napisał Bajcik. Połączenie wariantów najtańszego i najprostszego z wypaśnym wszechstronnym. Każdy wybiera co mu pasuje. Czy warto aż tak oszczędzać? Warto. W myslach nie czytam, przyszłosci nie znam, odniosłem sie do tego co było napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 15.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 To jeszcze zapytam szanowne grono - jaką pompę polecacie do podmieszania C.W.U.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.11.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 To jeszcze zapytam szanowne grono - jaką pompę polecacie do podmieszania C.W.U.? Jezeli cyrkulacyjna to np. http://allegro.pl/wilo-star-z-nova-15-pompa-cyrkulacyjna-do-c-w-u-i4777430182.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 15.11.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jezeli cyrkulacyjna to np. http://allegro.pl/wilo-star-z-nova-15-pompa-cyrkulacyjna-do-c-w-u-i4777430182.html Kolego asolt bardzo dziękuje za szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 16.11.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Zawór termostatyczny ma jedną jeszcze niedogodność, przynajmniej u mnie by się nie sprawdził: systematycznie znikam z domu na kilka dni. Czasem nie ma mnie tydzień. Dzięki temu, że mogę przestawić zawór 3D, do podłogi mogę doprowadzić wodę o dowolnej temperaturze. Baniak stygnie, nawet do 10stC. Zimą wykorzystam więcej zgromadzonego w baniaku ciepła jako układ antyzamrożeniowy.. Zawór termostatyczny odcina ciepło z baniaka i nie sposób go wykorzystać.dopisałem: chyba że się mylę, bo może zawór termostatyczny poniżej temperatury minimalnej otwiera się na maks; nie pamiętam, trzeba by doczytać. Edytowane 16 Listopada 2014 przez PeZet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 16.11.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Zawór termostatyczny ma jedną jeszcze niedogodność, przynajmniej u mnie by się nie sprawdził: systematycznie znikam z domu na kilka dni. Czasem nie ma mnie tydzień. Dzięki temu, że mogę przestawić zawór 3D, do podłogi mogę doprowadzić wodę o dowolnej temperaturze. Baniak stygnie, nawet do 10stC. Zimą wykorzystam więcej zgromadzonego w baniaku ciepła jako układ antyzamrożeniowy.. Zawór termostatyczny odcina ciepło z baniaka i nie sposób go wykorzystać. dopisałem: chyba że się mylę, bo może zawór termostatyczny poniżej temperatury minimalnej otwiera się na maks; nie pamiętam, trzeba by doczytać. Zawór termostatyczny działa jak stabilizator napięcia w elektrotechnice. Obcina za wysokie temperatury. Jeśli dopływa woda równa lub niższa od zadanej, to jest po prostu maksymalnie otwarty (bierze co dają ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 18.11.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Witam, mam pytanie do kolegów którzy maja bufor z grzałkami elektrycznymi - poszukuje grzałkę 6/4" o mocy 9 - 12 kW czy może ktoś podesłać namiary na takie grzałkę? Pozdrawiam. Do wyboru masz grzałki takich producentów jak; 1) Gwarant - Częstochowa 2) Eliko - Częstochowa 3) Galmet 4) Selfa 5) Elektromet 6) Kospel 7) Termik - http://www.termik.pl/informacje/1501140572_zespoly-grzejne-z-regulatorem-temperatury Do wyboru do koloru na allegro http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=grza%C5%82ka+400V&bmatch=s0-o-1106 http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=grza%C5%82ka+9000W&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0-default-1106 http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=grza%C5%82ka+12000W&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0-default-1106 U mnie grzałka załącza się bardzo często więc sprawdził się tylko elektronik. Wszystkie głowice w grzałkach trójfazowych Eliko czy też Gwarant 3KW - 12KW są identyczne, to znaczy mają identyczny termostat mechaniczny z masywnymi stykami na prąd rzędu 16A/fazę. Edytowane 18 Listopada 2014 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.11.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Adam.M ! Dlaczego beczka 400 l dobija do 70 i koniec. A w kominku woda się gotuje. Dopuki nie ostudze beczki poniżej 70 to nie odbiera ciepła. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.11.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Adam.M ! Dlaczego beczka 400 l dobija do 70 i koniec. A w kominku woda się gotuje. Dopuki nie ostudze beczki poniżej 70 to nie odbiera ciepła. Dlaczego? Masz gdzieś opisana swoja instalacje? Bo tak w ciemno to ciężko pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.11.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Kominek maya 12 chodzi na taterku. Zasobnik kensol 400 z dwoma wężownicami. Dolna 43 KW górna 31 KWGórna wężownica zasila nagrzewnicę powietrza, Dolna zasilana kominkiem . Pompy 25 40 na kominek i na nagrzewnice , zaraz dam foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 18.11.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Bym zapomniał kominek jest na otwartym układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.11.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Bym zapomniał kominek jest na otwartym układzie [ATTACH=CONFIG]289745[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289746[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289747[/ATTACH] Rozumiem, że w buforze masz CWU... Wygląda na to, że że dolna wężownica nie daje rady (przy 70 w zbiorniku jest małe deltaT). Taki mały zład w obwodzie kominka powoduje małą bezwładność, co w tym wypadku jest niekorzystne. Doraźnie spróbuj zwiększyć bieg pompki, a docelowo pomyśl nad zbiornikiem akumulacyjnym w układzie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.11.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Witam parę dni temu uruchomiłem WM i razważam podłączenie wężownicy solarnej w buforze 650l pod nagrzewnice wodną na czerpni przy reku przeciwzamarzaniu, miała by się załączac przy ok. minus 10 niby reku posiada system antyzamrożeniowy polegający na wyłączeniu sie nawiewu na jakiś czas ale czy to się sprawdzi np. przy minus 20 druga opcja to nagrzewnica na nawiewie miała by dogrzewac powietrze nawiewane np. w chwili obecnej z 15 do 18stopni Największy problem to chyba to że wężownica jest na samym dole a drugi że jak zaczne dogrzewac nawiew to podłogi będą zimniejsze ,co o tym myślicie. Edytowane 19 Listopada 2014 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 18.11.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Do wyboru masz grzałki takich producentów jak; 1) Gwarant - Częstochowa 2) Eliko - Częstochowa 3) Galmet 4) Selfa 5) Elektromet 6) Kospel 7) Termik - http://www.termik.pl/informacje/1501140572_zespoly-grzejne-z-regulatorem-temperatury Do wyboru do koloru na allegro http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=grza%C5%82ka+400V&bmatch=s0-o-1106 http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=grza%C5%82ka+9000W&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0-default-1106 http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=grza%C5%82ka+12000W&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0-default-1106 U mnie grzałka załącza się bardzo często więc sprawdził się tylko elektronik. Wszystkie głowice w grzałkach trójfazowych Eliko czy też Gwarant 3KW - 12KW są identyczne, to znaczy mają identyczny termostat mechaniczny z masywnymi stykami na prąd rzędu 16A/fazę. Dziękuje kolego za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts