Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, że w buforze masz CWU... Wygląda na to, że że dolna wężownica nie daje rady (przy 70 w zbiorniku jest małe deltaT). Taki mały zład w obwodzie kominka powoduje małą bezwładność, co w tym wypadku jest niekorzystne. Doraźnie spróbuj zwiększyć bieg pompki, a docelowo pomyśl nad zbiornikiem akumulacyjnym w układzie otwartym.

Dzięki,chyba odnalazłem przyczynę, prawdopodobnie wina automatyki.

a podoba mi się bufor w układzie otwartym :yes:

Witam.

Bufor 1600 l, naczynko 80 l, podłogowe i ścienne 1250 m, rury do naczynka na strychu: bezpieczeństwa 1cal, wznośna do układu kaloryferowego 3/4cala, do kanalizy 3/4 cala.

Czy takie przekroje są dobre?

Rury do naczynka takie jak wyjścia w naczyniu, lub większe. Nie zwężaj średnicy, bo zwolnisz przepływ wody.

Na poddaszu nie zapomnij zaizolować naczynia i rur by nie zamarzła woda

To chyba będzie najlepsze miejsce na moje pytanie....

Coraz poważniej zastanawiam się nad zastosowaniem bufora ogrzewanego grzałką - jako co i cwu w 2 taryfie oczywiście

Dom 160 m2 uzytkowej, 220 całkowitej, podłogówka ok 40 m2, reszta grzejniki przewymiarowane jak do kondensatu.

Czy bufor 1000l wystarczy i do tego grzałka 12kW?

Czy grzałka montowana jest na dole bufora czy lepiej kilka grzałek na róznej wysokości?

pompy, automatyka - jak to zrobic?

aha - obecnie mam taryfę g11 w PGE od października 2014r - czy orientujecie się ile czasu trwa zmiana taryfy na g12 i czy to problemowa procedura?

Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc! :bye:

"Czy grzałka montowana jest na dole bufora czy lepiej kilka grzałek na róznej wysokości?"

Chyba zacznij czytać ten watek od początku...

Albo...

Spróbuj zagrzać szklankę zimnej wody od góry np.palnikiem acetylenowo-tlenowym.

Adam M.

Witam parę dni temu uruchomiłem WM i razważam podłączenie wężownicy solarnej w buforze 650l pod nagrzewnice wodną na czerpni przy reku przeciwzamarzaniu, miała by się załączac przy ok. minus 10 niby reku posiada system antyzamrożeniowy polegający na wyłączeniu sie nawiewu na jakiś czas ale czy to się sprawdzi np. przy minus 20 druga opcja to nagrzewnica na nawiewie miała by dogrzewac powietrze nawiewane np. w chwili obecnej z 15 do 18stopni

Największy problem to chyba to że wężownica jest na samym dole a drugi że jak zaczne dogrzewac nawiew to podłogi będą zimniejsze ,co o tym myślicie.

Romano a nie masz GWC?? U mnie glikol z GGWC podgrzewa nagrzewnicą powietrze na czerpni zawsze na plusie - przy mrozach nawet do +5; +8 stopni- (pompa załącza się poniżej -2 i powyżej +23 latem do schładzania powietrza). U mnie z reku temp. nigdy zimą nie spada poniżej +18 oC (dzisiaj mam +20). Szkoda ciepła z buforka....

Edytowane przez waflos

Romano a nie masz GWC?? U mnie glikol z GGWC podgrzewa nagrzewnicą powietrze na czerpni zawsze na plusie - przy mrozach nawet do +5; +8 stopni- (pompa załącza się poniżej -2 i powyżej +23 latem do schładzania powietrza). U mnie z reku temp. nigdy zimą nie spada poniżej +18 oC (dzisiaj mam +20). Szkoda ciepła z buforka....

Nie mam gwc na zewnątrz nie da rady juz zrobic ale w piwnicy mam studnie głębokośc 8mb fi160 ale z tej średnicy raczej niewiele można uzyskac

Witam, znalazłem taki zestaw z zaworem 3D

Zawór 3-drogowy 1" ESBE VRG 131

+ siłownik ESBE ARA 661

+ sterownik cyfrowy TECH ST-431N

http://allegro.pl/zawor-3-d-1-esbe-vrg131-silownik-tech-st-431n-i4819350906.html

Za kpl. życzą sobie 820 zł.

U mnie chce sterować zaworem za pomocą pogodówki. Za wzór biorę Piczmana system.

Czy to dobry zestaw?

Witam, znalazłem taki zestaw z zaworem 3D

Zawór 3-drogowy 1" ESBE VRG 131

+ siłownik ESBE ARA 661

+ sterownik cyfrowy TECH ST-431N

http://allegro.pl/zawor-3-d-1-esbe-vrg131-silownik-tech-st-431n-i4819350906.html

Za kpl. życzą sobie 820 zł.

U mnie chce sterować zaworem za pomocą pogodówki. Za wzór biorę Piczmana system.

Czy to dobry zestaw?

Do kompletu brak tego

http://allegro.pl/tech-sterownik-pokojowy-st-292-v3-dostawa-24h-hit-i4818712187.html

lub

http://allegro.pl/tech-sterownik-st-292-v2-bezprzewodowy-czujka-zew-i4854941097.html

lub

http://allegro.pl/sterownik-regulator-pokojowy-st-280-tech-i4822319638.html

Panowie jak to jest,

rura zasilająca dwa rozdzielacze - PP 32mm - na rurze powrotnej pompa,

na zasilającej zawór trójdrożny z siłownikiem.

OK.

ale czy taki zawór powinien mieć średnice wewnętrzną taką jak ta rura ? toż to będzie strasznie drogi przeznaczony raczej do fabryk a nie domów. nie przeszkadza tu robienie redukcji i podpinanie mniejszego zaworu ? Jeśli nie przeszkadza to po co stosować rury takiej średnicy skoro i tak mamy w układzie "wąskie gardło" ?

Na instalacji będę miał ciepłomierz. To samo pytanie odnośnie ciepłomierza.

Edytowane przez Dwd89

Dwd89, tłumacząc jak laik laikowi, jeśli policzysz (lub ktoś to zrobi) wymagany strumień masy wody, jaka będzie szła w instalacji, to na tej podstawie dobierzesz:

- przekrój rury: maksymalna dopuszczalna prędkość przepływu

- zawór: współczynnik Kv mówiący o tym czy będzie w stanie przerobić ten wymagany strumień masy wody (kg/h)

Do piotrszym80 : zamiast sterownika ST można dać UMS-4PS -moim zdaniem fajniejszy i tańszy. Dawno mnie nie było bo i nie było o czym pisać. No a teraz mogę się wreszcie pochwalić efektami mojej "żmudnej i ciężkiej" pracy. Otóż bufor(1t) wreszcie stoi na swoim miejscu, podłączony zgodnie z wcześniejszymi założeniami. Bufor podłączony jest tylko do kotła Camino ale w taki sposób, że gdy nie pracuje kocioł podajnikowy to tylko ten tandem napędza CO a podczas pracy podajnikowego podgrzewa powrót z CO-układ szeregowy. Efekty jego pracy trochę przerosły moje oczekiwania. Spalając w starym Camino dwie węglarki średniej jakości drewna przez blisko 9 godz. kocił podajnikowy był w podtrzymaniu a przez kolejne trzy dogrzewał powrót CO( czyli temp. bufora była wyższa od temp. powrotu CO). Niestety z wężownicą CWU będę musiał poczekać przynajmniej do ciepłej wiosny, chociaż krótkie testy pokazały, że daje radę. Ocieplenie zrobiłem w/g wcześniejszych założeń czyli 10cm wełny szklanej i dwie warstwy folii alufox. Górę przykryłem podwójną warstwą wełny. Jako laddomat użyłem najtańszy zawór temperaturowy z all, zawór zaczyna się otwierać przy 55-56 st. co daje temp. ładowania na poziomie 63-65 st. Chciałem dać zdjęcia ale nie potrafię zmienić rozmiaru.