Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Dałbym dwie grzałki - jedną na dole, do użytku zimą, i drugą w połowie wysokości lub 1/3 od góry - do grzania tylko CWU latem.

Dlaczego zimą? Bufor jest tylko do c.w.u.

Ta wyżej wystarczy 6 kW, na dole by trzeba 8-12 kW, aby grzać tylko w II taryfie - ale to musisz policzyć z temperatur początku i końca ładowania bufora.

Jeżeli na górze wystarczy 6kW i grzejemy 1/2 zbiornika to chyba na dole też 6kW wystarczy przy założeniu, że grzejemy obiema jednocześnie?

Jeżeli chodzi o dolną grzałkę to rozważam także opcję grzałki niskonapięciowej podłączonej do el. wiatrowej.

MCB

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie znam się na tym :)

Jednak wydaje mi się, że wykorzystanie energii wiatru do grzania grzałką jest łatwiejsze niż np. do zasilania stabilizowanym napięciem elektryki domowej (akumulatory, falowniki itp.).

Na razie wiatrak to sprawa przyszłości.

Zakupię chyba dwie grzałki. Jakby co to druga będzie w zapasie.

Nie wiem tylko czy lepiej kupić grzałkę z wbudowanym termostatem (ta z linku) czy też bez termostatu a termostat dać oddzielnie. Wtedy czujnik temperatury znalazłby się w przeznaczonym na niego otworze w górnej części baniaka.

Dzięki!

Na razie jednak bardziej palące jest pytanie kupować czy nie te grzałki. Cena to 600PLN sztuka.

Kolega jak zobaczył termostat wbudowany w grzałkę to stwierdził, że to nie będzie poprawnie działać.

Wg mnie będzie, inaczej nie robili by chyba takich grzałek :)

Nie chcę też robić żadnego składaka bo bazując na moich doświadczeniach wszystko będzie rozgrzebane i działające inaczej. Tu mam wszystko w jednym. Czekam jeszcze na specyfikację, gdyż nie wiem jaki zakres temperatury obsługują.

-- dodane...

Do tego będzie jeszcze sterownik czasowy załączający fazy (wszystkie na raz oddzielnie) w II taryfie.

MCB

Dzięki!

Na razie jednak bardziej palące jest pytanie kupować czy nie te grzałki. Cena to 600PLN sztuka.

Kup sobie polskie, z 10 razy tańsze !

http://www.eliko.pl/pl/Katalog+Produkt%C3%B3w,Seryjne+elementy+grzejne.html

lub

http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/5/Rurkowe/p/4/Podgrzewacze_wody/#4

A termostat daj osobno, kosztuje 30-100 zł.

Dałbym dwie grzałki - jedną na dole, do użytku zimą, i drugą w połowie wysokości lub 1/3 od góry - do grzania tylko CWU latem.

Dlaczego zimą? Bufor jest tylko do c.w.u.

Jam mam bufor do CO i CWU, więc latem opłacało by mi się grzać tylko górę bufora, ale niestety nie dałem tam grzałek :-(

Ta wyżej wystarczy 6 kW, na dole by trzeba 8-12 kW, aby grzać tylko w II taryfie - ale to musisz policzyć z temperatur początku i końca ładowania bufora.

Jeżeli na górze wystarczy 6kW i grzejemy 1/2 zbiornika to chyba na dole też 6kW wystarczy przy założeniu, że grzejemy obiema jednocześnie?

Jeżeli chodzi o dolną grzałkę to rozważam także opcję grzałki niskonapięciowej podłączonej do el. wiatrowej.

MCB

Górna grzeje mniej wody, dolna więcej, więc aby nagrzała w tym samym czasie to musi mieć stosownie większą moc.

Dzięki!

Kup sobie polskie, z 10 razy tańsze !

http://www.eliko.pl/pl/Katalog+Produkt%C3%B3w,Seryjne+elementy+grzejne.html

lub

http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/5/Rurkowe/p/4/Podgrzewacze_wody/#4

A termostat daj osobno, kosztuje 30-100 zł.

Nie znalazłem tam grzałek z gwintem M48x2.

Po wyliczeniu czasu potrzebnego do zagrzania baniaka doszedłem do wniosku, że trzeba zainstalować tak mocne grzałki jak się da.

Przydział mocy 16kW. Grzałki 2x6 lub 1x9.

Dzięki temu okres grzania będzie krótki co ma następujące zalety:

a) szybko zagrzeje wodę w razie pilnej potrzeby

b) na czas grzania będzie można całkowicie odłączyć wszystkie prądożerne urządzenia.

MCB

Skrytykujcie proszę, ale konstruktywnie.

Po lekturze forum urodziła mi się w głowie koncepcja systemu grzewczego w nowo budowanym domu.

Dom: Max 220 , 10cm styro , 4cm deski elewacyjnej, 90 metrów parter plus 70 metrów poddasze użytkowe. 4 pokoje z 3 łazienkami, duża kuchnia z piecem kaflowym.

W małym pół podpiwniczeniu pod domem chcę umieścić bufor 1000l i obok niego Kocioł dolnego spalania KWKD Zębiec 15kW. Połączone w systemie otwartym, na obiegu grawitacyjnym (może). Bez wężownicy , czyli cała woda z bufora przepływa przez kocioł. Zawór mieszający trójdrogowy.

W buforze chcę mieć 3 wężownice.

Do dolnej wężownicy chcę podpiąć 200metrów Alupexa który będzie ułożony na połaci dachowej, na pełnym deskowaniu , na papie, a pod czarną blachodachówką. Połać skierowana na południe . Jedna pompka do wymuszenia obiegu , w środku rurek glikol , naczynie wzbiorcze , układ otwarty ?

Do górnej wężownicy podpięta kuchnia kaflowa z podkową , które również znajdują się w tym budynku. Obwód otwarty , naczynie wzbiorcze , kolejna pompka. Może dałoby się ją podpiąć na tym samym obwodzie co piec CO ?

Najwyższa i najdłuższa wężownica ma za zadanie przepływowo ogrzewać wodę użytkową, skoro inwestuję w taki system, to już nie chcę musieć kupować 3 bojlerów - na 3 łazienki. Czy taka wężownica skutecznie ogrzeje przepływowo wodę dla 3 łazienek ?

Moje pytanie , czy to będzie działać ? Zależy mi na prostym , niezawodnym rozwiązaniu, w rozsądnie niewielkich pieniądzach.

Bardzo chętnie zrobiłbym samemu bufor - najchętniej z paletopojemników...np dwie sztuki po 1000L i ocieplił jest 30cm styropianu. Ale jak nie tak, to kupie cos gotowego. Ze wszystkim chciałbym się zmieścić w 7 000 pln.

Pozdrawiam

Mój dom: http://picasaweb.google.pl/MotocykleEnduro/DomWGorach202?authkey=Gv1sRgCPfHo4XklqaWUA&feat=directlink#

Krytyka prawie miażdżąca, ale konstruktywna i o to mi chodziło.

Dziękuję.

Podkowa w piecu kaflowym nie jest zła , jej moc można ocenić na 4kW i zawsze jakieś ciepło popłynie z niej do magazynu.

Fakt paletopojemnik ma tę dużą wadę, że nie cierpi wysokich temperatur ....może i rura stalowa ...tylko tej rdzy wszędzie pełno.

Dom będzie ocieplony 10styro + 4 cm drewna od zewnatrz + 3 cm drewna od wewnatrz ściany ....więc suma sumarum nie powinno być tak źle.

Faktem jest , że 20cm styro to byłoby już coś konkretnego.

Muszę tutaj nadmienić, że zdjęcia w galerii nie obrazują domu , o który pytam. Ten maluch ma tylko 30 metrów kwadratowych , a ja się już szykuję na duży dom , który stoi obok i właśnie jego dotyczyło pytanie.

Podstawowa sprawa dla mnie to prostota systemu, chcę minimalną ilość elektryki, liczę się z niewielką sprawnością , ale wiem , że taki system i tak będzie 1000 krotnie sprytny i skuteczny niż tradycyjne rozwiązania - oddzielne Co, 3 bojlery, podziały na oddzielne układy grzejne dla poszczególnych łazienek.

Rurki pod blachodachówkę będę kładł sam i jedyny koszt to 200m chinskiego alupexa, glikol używany z serwisu samochodowego, pompka do CO i tani sterownik. Na okres jesienno zimowy będę zamieniał zawory i odcinał ten układ, jednak wiosna i lato ...to uważam , że to proste rozwiązanie da bardzo duży zysk. Czujnik temperatury koło pompki będzie ją uruchamiał dopiero wtedy gdy temperatura glikolu przekroczy 40stopni.

No dobrze, rozumiem, że w koncepcja nie jest bezsensu , tylko trzeba dopracować szczegóły.

Dziękuję.

Kocioł i podkowa oraz bufor w układzie otwartym proponuję bez wężownic bo i po co ? Z kuchnią to jedynie chodzi o to, że na 10 kw zawartego w opale może trafić do bufora jakieś 2 kW, a że jest powyżej bufora to będzie pięknie rozładowywać go jak kaloryfer i to w całkiem niezłym czasie.

Witam wszystkich

Planowałem instalację zbiornika NADO, czyli bufora z zatopionym zbiornikiem CWU.

W Atmopolu powiedzieli mi, że to nie jest dobre rozwiązanie, bo CWU będzie grzane do temp. ponad 65st., a w takiej podwyższonej temperaturze dużo szybciej wytrąca się kamień i wtedy zalecany jest zmiękczacz wody. Polecają zrobić CWU oddzielnie i zasilać wężownicą z bufora, tak żeby nie przekraczać powiedzmy 55st. Co Wy o tym sądzicie?

Adam

Od +80 do +10stC

Wiele zależy od tego JAK wpięty.

Wszystko da się zrobić dobrze, lub trochę gorzej do "kompletnie żle".

Adam M.

witaj,

chyba się nie zrozumieliśmy.

Chodzi mi o straty ciepła takiego bufora.

Czyli napełniony 80st wodą, żadnego obiegu, woda stoi przez 12h w buforze, w piwnicy w powiedzmy 15st.

Biorąc po uwagę jego ocieplenie pianką poliuretanową, bo chyba to jest standard na rynku, jaka temperatura wody będzie po 12h ??

pozdrawiam

Masz rację -- nie zrozumieliście się. Jeśli stoi w piwnicy, będzie mieć temperaturę z przedziału 15-80*C. Bardziej się nie ostudzi. ;)

Za mało danych. Do najbardziej uproszczonego zadania brakuje choćby grubości warstwy izolacji.

raczej ciężko określić grubość ocieplenia, producenci nie chętnie podają takie dane, ale w/g Galmetu jest to ok 5cm (materiał izolacyjny: poliestyren, poliuretan)

pozdrawiam

Przeciętnie ocieplone takie baniaki przeciętnie traca ok. 10 stC na dobę.

Było. Dawno dość, ale było.

Znacznie więcej tracą, jak instalacja jest "ciekawie" zrobiona".

To trochę sztuka umieścić najwyższy (temperaturowo) punkt instalacji najniżej tak, żeby nic w niej nie płynęło... :lol:

Adam M.