herakles 04.12.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 "gugluje" i nic nie wyskakuje https://www.google.pl/search?newwindow=1&safe=off&hl=pl&authuser=0&biw=1366&bih=657&site=webhp&tbm=isch&sa=1&q=big+heat+accumulator+in+house&oq=big+heat+accumulator+in+house&gs_l=img.12...0.0.0.84413.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0.msedrc...0...1c..58.img..0.0.0.Gxsv9bOM_v0 https://www.google.pl/search?newwindow=1&safe=off&biw=1366&bih=657&tbm=isch&sa=1&q=heavy+heat+accumulator+in+house&oq=heavy+heat+accumulator+in+house&gs_l=img.12...0.0.0.200011.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0.msedrc...0...1c..58.img..0.0.0.DTCGMprTULs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 04.12.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Romano a nie masz GWC?? U mnie glikol z GGWC podgrzewa nagrzewnicą powietrze na czerpni zawsze na plusie - przy mrozach nawet do +5; +8 stopni- (pompa załącza się poniżej -2 i powyżej +23 latem do schładzania powietrza). U mnie z reku temp. nigdy zimą nie spada poniżej +18 oC (dzisiaj mam +20). Szkoda ciepła z buforka.... Jaką masz nagrzewnice i ile kosztowała, ewentualnie namiar na sprzedawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 04.12.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Witam Panów buforowców widzę ze się zmieniają opcje podłączenia buforów pod jakieś źródła ciepła , jakie macie sposoby na to że jak się skończy palić w piecu to żeby pompka nie działała cały czas, czy zwykły programator wystarczy ??i macie jakieś sposoby żeby przy każdym z rozpalaniu i gaszeniu nie otwierać i zamykać zaworów z powrotu i zasilania pieca do bufora , bardzo by usprawniło mi pracę moją te wie rzeczy bo nie raz pale wieczorami jak wróce z pracy i czekam do późnych godzin jak skończy sie palić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 silnik krokowy i przekładnia, trochę automatyki i po sprawie. Zaczynam dopiero zgłębiać temat sterowania w sensie, zrób, zaprogramuj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 04.12.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 rura zasilająca dwa rozdzielacze - PP 32mm - na rurze powrotnej pompa, na zasilającej zawór trójdrożny z siłownikiem. ale czy taki zawór powinien mieć średnice wewnętrzną taką jak ta rura U siebie dopasowalem gwintami. Przejsciowka pp-gz to bylo fi32-cal, wiec zawor zastosowalem calowy. Przepływy nie są tam duże, pompa chodzi na małym biegu. A ten zawór 3D to na pewno na rurze zasilającej, czyli za pompą? Chciaż... można "rozdzielać" zamiast "mieszać". Jak bym na to wpadł to bym miał ciut ładniejszą instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 05.12.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 A są jakies gotowce czy trzeba samemu składać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baja0 05.12.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 A są jakies gotowce czy trzeba samemu składać ?[/quote Mam to samo. Strony 521-523 Adam pokazał jak to rozwiązał. Tylko zdjęcia nie hulają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.12.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Mam to samo. Strony 521-523 Adam pokazał jak to rozwiązał. Tylko zdjęcia nie hulają.Odzyskałem i przeniosłem tu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=6541537&viewfull=1#post6541537 Edytowane 5 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witajcie. Prosze o pomoc. Instalator montuje kotlownie. Piec defro 25kw z podajnikiem dom ok 220m pow. Kotlownie 10m poza budynkiem straty w zasilaniu ok2st. Problem w tym ze zastosował bufor. Narodziła sie pytanie po co? Nie ma kominka ani solarow. Działa to na zasadzie dwóch układów piec/wezownica w buforze i bufor/ dom. Zastanawia mnie czy nie rozsądnej zamontować zawor 4d bo w tej chwili bufor chyba tylko ta opcje spełnia? Nie ma nadprofukcji ciepła przecież w kotle z podajnikiem? Poza tym piec nie będzie wygaszzny jak zwykły kopciuch. Prosze o wasze zdanie i potraktowanie poważnie tematu. Przekonując forum nie natknalem sie na podobna sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 06.12.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 ja też nie spotkałem jeszcze logicznego wyjaśnienia dla mieszania kociołka z podajnikiem z buforem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witajcie. Prosze o pomoc. Instalator montuje kotlownie. Piec defro 25kw z podajnikiem dom ok 220m pow. Kotlownie 10m poza budynkiem straty w zasilaniu ok2st. Problem w tym ze zastosował bufor. Narodziła sie pytanie po co? Nie ma kominka ani solarow. Działa to na zasadzie dwóch układów piec/wezownica w buforze i bufor/ dom. Zastanawia mnie czy nie rozsądnej zamontować zawor 4d bo w tej chwili bufor chyba tylko ta opcje spełnia? Nie ma nadprofukcji ciepła przecież w kotle z podajnikiem? Poza tym piec nie będzie wygaszzny jak zwykły kopciuch. Prosze o wasze zdanie i potraktowanie poważnie tematu. Przekonując forum nie natknalem sie na podobna sytuacje Będzie lepiej jak ten bufor zostanie, wsadź do niego grzałki jak kocioł się popsuje to ze 2 dni pojedziesz na prądzie zanim go naprawisz ,ile litrowy masz ten bufor ? Kocioł podajnikowy z buforem pracuje płynniej lepiej spala paliwo ,zwłaszcza jak automatyki naćpano do sterowania ogrzewaniem domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Bufor właśnie tez nie wiadomo czemu i po co 500l i wg tego co czytałem na forum to tez zero w tym logiki. Moze i pracuje plynniej ale straty z tyt posiadania tego dobrodziejstwa tez bedą nawet gdyby stał i nic go nie chodziło to i tak będzie stygl. Po douczeniu z tego forum widzę ze zawor 4d zastąpi bufor. Mam racje? Skoro nie podlaczam żadnego alternatywnego źródła to nie wiem czy jest sens powiększać pojemność układu o bufor który nic nie wnosi i sprawia kłopot bo przez tydzień przy ustawionych na max grzejnikach nie mogl wygrzac sie na ustawione na piecu 65st. Nie wiem co lepsze zawor 4d czy bufor w tym konkretnym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Bufor właśnie tez nie wiadomo czemu i po co 500l i wg tego co czytałem na forum to tez zero w tym logiki. Moze i pracuje plynniej ale straty z tyt posiadania tego dobrodziejstwa tez bedą nawet gdyby stał i nic go nie chodziło to i tak będzie stygl. Po douczeniu z tego forum widzę ze zawor 4d zastąpi bufor. Mam racje? Skoro nie podlaczam żadnego alternatywnego źródła to nie wiem czy jest sens powiększać pojemność układu o bufor który nic nie wnosi i sprawia kłopot bo przez tydzień przy ustawionych na max grzejnikach nie mogl wygrzac sie na ustawione na piecu 65st. Nie wiem co lepsze zawor 4d czy bufor w tym konkretnym przypadku Spokojnie, masz schemat całej instalacji? Rozpatrzymy dobre i złe strony na razie nic nie przerabiaj. Bufor 500 lit. działa jak akumulator który ładuje kocioł . Bufor znajduje się w domu? Jeżeli w domu to strat nie ma ,stygnąc ogrzewa pomieszczenia powiązane z nim . Można go jeszcze do izolować ograniczyć straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Pisałeś, że kocioł jest poza domem. Jaka rurą zrobione jest połączenie kotła z domem? Czy strata 2st. nie wynika aby z błędu pomiaru?. A tak w ogóle to ten bufor to chyba ze względów marketingowych bo technicznego uzasadnienia nie znajduję. Bardziej logiczne byłoby obniżenie temp. tranzytu do minimalnej wystarczającej do podgrzewu CWU lub utrzymania komfortowej w domu - pogodówka z minimalną temp. obiegu. Jaki masz bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Pisałeś, że kocioł jest poza domem. Jaka rurą zrobione jest połączenie kotła z domem? Czy strata 2st. nie wynika aby z błędu pomiaru?. A tak w ogóle to ten bufor to chyba ze względów marketingowych bo technicznego uzasadnienia nie znajduję. Bardziej logiczne byłoby obniżenie temp. tranzytu do minimalnej wystarczającej do podgrzewu CWU lub utrzymania komfortowej w domu - pogodówka z minimalną temp. obiegu. Jaki masz bojler? No właśnie nad tym się zastanawiałem ,obniżenie temp. tranzytu może przynieść oszczędności,ale wtedy przesył był by pawie ciągły,a przy wyższych temperaturach po załadowaniu buforu przesył by ustał .Nawet na obniżonych przez bufor byłby zapas energii. Kocioł defro 25kw na piecu 65st, nie dał rady przez tydzień nagrzać tych 500 litrów ogrzewając go i dom? Edytowane 6 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 No dla mnie to też dziwne. Co do strat przesyłu to czy ciągle niższą temp. czy strzałami wyższą to niewielka różnica ale chyba na korzyść tej niższej. Bo na ile starczy taki bufor a ładowanie przy ciągłym obciążeniu CO będzie trwało długo. Jeżeli chodzi stosowanie bufora zwłaszcza przy zastosowaniu takiego kotła pewnie ze sterownikiem (coś tam)LOGIC czy PID to moim zdaniem zupełnie mija się z celem. Bufor ma sens w układach gdzie źródło ciepła ma moc znacznie większą ok zapotrzebowanie układu CO a jego praca jest cykliczna a nie ciągła jak to ma miejsce w kotłach podajnikowych. Łoj ale się mądrze rozpisałem jakbyś nie wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 No dla mnie to też dziwne. Co do strat przesyłu to czy ciągle niższą temp. czy strzałami wyższą to niewielka różnica ale chyba na korzyść tej niższej. Bo na ile starczy taki bufor a ładowanie przy ciągłym obciążeniu CO będzie trwało długo. Jeżeli chodzi stosowanie bufora zwłaszcza przy zastosowaniu takiego kotła pewnie ze sterownikiem (coś tam)LOGIC czy PID to moim zdaniem zupełnie mija się z celem. Bufor ma sens w układach gdzie źródło ciepła ma moc znacznie większą ok zapotrzebowanie układu CO a jego praca jest cykliczna a nie ciągła jak to ma miejsce w kotłach podajnikowych. Łoj ale się mądrze rozpisałem jakbyś nie wiedział. A co jeżeli kocioł z podajnikiem pracujący na mocy nominalnej czyli około 90% sprawności będzie cyklicznie ładować bufor . Podejrzewam że coś nie teges jest z tym przesyłem albo kocioł źle ustawiony (paliwo topnieje w szybkim tempie) a inwestor swoją wściekłość skopił na buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) załączam schemat. Bufor jest w domu i jest ocieplony bo kupowałem gotowca. Piec na zewnątrz w kotłowni. Przesył rurą preizolowaną. Na kotle temp 65st na zasileniu w domu min 63st. W fazie rozruchu jest to wszystko i na grzejniki szła póki co taka temp jak i na buforze. Na podłogówkę też tak było ale ustawiłem 30st. przy takich ustawieniach piec przez tydzień nagrzał bufor do 40 st. Wyłączyłem grzejniki i w ciągu 1h miałem 65 st tak jak na piecu. Piec ze sterowaniem pid jak napisał yozik. Tu nie chodzi o wściekłosć tylko o to by to było z sensem i dawało oszczędności a przynajmniej nie generowało strat. teraz układ grzeje samą podłogę i jest ok bufor wygrzany a co będzie jak włącze reszte? Paliwo topniało w oczach a kocioł nie ogarniał tego bo powracająca woda z bufora była zimna przez tydzień czasu. Czekam na Wasze opinie. wspomnę ze piec i bufor to uklad otwarty a bufor i dom to zamknięty Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Tomek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 załączam schemat. Bufor jest w domu i jest ocieplony bo kupowałem gotowca. Piec na zewnątrz w kotłowni. Przesył rurą preizolowaną. Na kotle temp 65st na zasileniu w domu min 63st. W fazie rozruchu jest to wszystko i na grzejniki szła póki co taka temp jak i na buforze. Na podłogówkę też tak było ale ustawiłem 30st. przy takich ustawieniach piec przez tydzień nagrzał bufor do 40 st. Wyłączyłem grzejniki i w ciągu 1h miałem 65 st tak jak na piecu. Piec ze sterowaniem pid jak napisał yozik. Tu nie chodzi o wściekłosć tylko o to by to było z sensem i dawało oszczędności a przynajmniej nie generowało strat. teraz układ grzeje samą podłogę i jest ok bufor wygrzany a co będzie jak włącze reszte? Paliwo topniało w oczach a kocioł nie ogarniał tego bo powracająca woda z bufora była zimna przez tydzień czasu. Czekam na Wasze opinie. wspomnę ze piec i bufor to uklad otwarty a bufor i dom to zamknięty http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=292898&stc=1&thumb=1&d=1417887640 Coś nie halo ten schemat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Rysowalem sam moze objaśnie co trzeba będzie mi łatwiej bo nie znam sie na tym. A i o co chodzi z obniżeniem temp tranzytu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts