yozik 06.12.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Tomek masz możliwość wyłączenia bufora z obiegu? Jeśli tak to można by spróbować bez niego. Z rysunku wynika że bufor z wężownicą. W jakich układach pracują kocioł i reszta układu? Może kocioł zalany jest glikolem? 63st na grzejniki to trochę dużo, przydałby się mieszacz. No kombinuję po co ten bufor i umysł mój nie może tego ogarnąć, chyba tylko z nadmiaru kasy - szkoda że inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 A i o co chodzi z obniżeniem temp tranzytu??? Generalnie o zmniejszenie strat na przesyle z kotłowni do domu. Z tego co narysowałeś to bojler "napędzany" jest pompą kotłową, która pracuje cały czas więc nawet jakby przesył ograniczyć do 45-48 st. to można by trochę zmniejszyć straty przesyłu, w grzejniki nie szłoby tak gorąco a bojler i tak by się wygrzał. No ale do tego potrzebny jest zawór mieszający ze sterowaniem przy kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Rysowalem sam moze objaśnie co trzeba będzie mi łatwiej bo nie znam sie na tym. A i o co chodzi z obniżeniem temp tranzytu??? Ok .Zastanawia mnie to : Wyłączyłem grzejniki i w ciągu 1h miałem 65 st tak jak na piecu. Ile jest tych grzejników a ile podłogówki? jakby przesył ograniczyć do 45-48 st. to można by trochę zmniejszyć straty przesyłu, . Przecież można na sterowniku kotła ustawić 47*C a histerezę dać 1-2*C Edytowane 6 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 220m2 to pewnie trochę tego jest a jeszcze jak chata nowa, niepalona i niewyschnięta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 220m2 to pewnie trochę tego jest a jeszcze jak chata nowa, niepalona i niewyschnięta... Jak nowa chałupa to nawet jak kocioł wstawi na miejsce bufora to będzie żarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Piec i bufor to układ otwarty a bufor dom zamknięty. Nie mogę ominąć bufora. Grzejnikow jest kilka z 5 a podłogi duzo ok 100m2. Mozna by ograniczyć ale piec powinien chodzić na 65 st prawda? Na grzejnikach będzie mieszacz bo teraz ja zacznę ustawiać instalatora a nie on mnie. Zaufaniem mu ze będzie ok a nie jest więc biorę sprawy w swoje ręce z wasza pomocą. Zalane glikolem jeszcze nie jest ma dopiero być choc już tez sie zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) No raczej Edytowane 6 Grudnia 2014 przez yozik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Piec nie musi chodzić na 65st ważne aby powrót do pieca miał więcej niż 50st. Jeśli wystarczy na piecu 55 dla utrzymania powrotu >50st to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Piec nie musi chodzić na 65st ważne aby powrót do pieca miał więcej niż 50st. Jeśli wystarczy na piecu 55 dla utrzymania powrotu >50st to OK. U mnie na powrocie 42 wystarcza ale to najlepiej zbadać organoleptycznie . Grzejnikow jest kilka z 5 a podłogi duzo ok 100m2. Mozna by ograniczyć ale piec powinien chodzić na 65 st prawda? Jak grzejników jest kilka to musiał być po prostu rozruch i podłogówka musiała się wygrzać a pod podlodówką ile styropianu jest ? Jak przy kotle zrobisz krótki obieg zwykły zawór i 1 termometr ,albo założysz zawór 4D to obniżysz temperaturę tranzytu . Edytowane 6 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Tak sobie pomyślałem teraz, że zamiast bufora lepszy byłby wymiennik płytowy, można wtedy obydwa obiegi zalać glikolem ( bo dom jeszcze w budowie - wykończeniu ) tak na wszelki wypadek. A ile miejsca przybyłoby w domowej kotłowni?... Może warto rozważyć sprzedaż bufora? Pisałeś że piec DEFRO to pewnie sterownik ma możliwość współpracy z zaworem mieszającym a wtedy można by w miarę prosto obniżyć temp. przesyłu nawet w funkcji temp. zewnętrznej z określeniem dolnej temp. zasilania celem podgrzewu CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Tak sobie pomyślałem teraz, że zamiast bufora lepszy byłby wymiennik płytowy, można wtedy obydwa obiegi zalać glikolem ( bo dom jeszcze w budowie - wykończeniu ) tak na wszelki wypadek. A ile miejsca przybyłoby w domowej kotłowni?... Może warto rozważyć sprzedaż bufora? Pisałeś że piec DEFRO to pewnie sterownik ma możliwość współpracy z zaworem mieszającym a wtedy można by w miarę prosto obniżyć temp. przesyłu nawet w funkcji temp. zewnętrznej z określeniem dolnej temp. zasilania celem podgrzewu CWU. Defro robi kotły do obiegów zamkniętych ,przy takiej ilości podłogówki to ten bufor coraz bardziej niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Wychodzi na to panowie ze lepsza sprawa jest zawor 4d gdyż tez obniży temp przesyłu i obniży straty. Chyba pozbęde sie tego niepotrzebnego bufora i założenia zwykły zawor 4d. Za bufor nie płacilem jeszcze i nie będę sprzedawał moze moj hydraulik bo jak sklep go nie weźmie to on a nie ja. Raca panowie? Nie ma sensu z nim walczyć i go grzać prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Wychodzi na to panowie ze lepsza sprawa jest zawor 4d gdyż tez obniży temp przesyłu i obniży straty. Chyba pozbęde sie tego niepotrzebnego bufora i założenia zwykły zawor 4d. Za bufor nie płacilem jeszcze i nie będę sprzedawał moze moj hydraulik bo jak sklep go nie weźmie to on a nie ja. Raca panowie? Nie ma sensu z nim walczyć i go grzać prawda? Ale trzeba przed wywalaniem bufora rozwiązać problem wymiany ciepła pomiędzy dwoma instalacjami ,otwarta i zamknięta, bo to bufor wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 To sie zrobi jedna instalacje. Nie sadze by wtedy dwie były potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 W/g mnie tak byłoby najrozsądniej. Z tym zaworem 4-D też trzeba uważać zwłaszcza z temp. powrotu do pieca bo niestety rożnie z tym bywa. Instalując ten zawór dobrze byłoby na powrocie obiegu kotłowego zrobić niejako miejsce na pompę kotłową żeby utrzymać na tyle duży przepływ w obiegu kotłowym aby temp. powrotu pieca utrzymać powyżej 50st. Miałem okazję oglądać już piece gdzie powrót był dość chłodny i w jednym przypadku po 5 sezonach zajechali piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Jeżeli DEFRO dopuszcza pracę w układzie zamkniętym to pewnie że jeden układ. Oczywiście wszystko fachowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Jeżeli DEFRO dopuszcza pracę w układzie zamkniętym to pewnie że jeden układ. Oczywiście wszystko fachowo! Defro dopuszcza ale wydzielone kotły. Trzeba też założyć wtedy zabezpieczenie schładzające. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1986 06.12.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Do końca nie wiem jak zrobić zeby ten powrót miał >50 st... Nie ma dużych strat na przesyle to moze uda sie. Myślałem zeby grzejniki były sterowane mieszaczem jak podlogowka ale jak wywale bufor to nie wiem czy będzie to mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozik 06.12.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Jak na grzejniki założysz mieszacz to oczywiście będziesz mógł sterować temp. ich zasilania. Jeżeli zaś chodzi o powrót pieca to tranzyt ma na niego niewielki wpływ. Największy wpływ ma sam obieg kotłowy czyli średnice rur obiegu kotłowego oraz zawór 4-d. Jeżeli w tym układzie nie będzie dławień to jest nadzieja że powrót będzie wygrzany w inny przepadku trzeba stosować pompę kotłową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.12.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) zawór 4d montujesz przy kotle i z zaworu idzie powrót do kotła więc będzie te 50 stopni.Bufor przy kotle z podajnikiem mija się z celem, ja mam bufor kombinowany integra 400 więc wolę go podgrzać do +60 stopni i jak mi w kotle wygaśnie podłogówka pochodzi jeszcze parę godzin i mam ciepło. W twoim przypadku szkoda grzania dodatkowych 500l wody zanim ruszy ogrzewanie. Wywal to zaoszczędzisz sobie stresu co innego przerobić bufor ma zasobnik cwu jednak anoda by się przydała - tydzień gorąca woda w chałupie bez odpalania kotła w lecie. A jak ma wężownicę to już w ogóle bajka w lato podłączasz jakiegoś solara zrobionego z grzejnika omalowanego na czarno i masz cwu. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts